kolmapäev, veebruar 07, 2018

Punnpaabu

Käes ongi see päev, mil oma laps sind õpetama hakkab!

Mini: "Emme, saad aru, mitte ükski laps peale minu ei teadnud, et ainult isased leevikesed on punase kõhuga!"
Mina: "Eee...on või? Päriselt?"

Ma olen kogu elu vales elanud! Ja ma arvan, et suur osa inimesi. Leevike on ju see punase kõhuga lind?! Kogu leevikeste naissugu on julmalt maha salatud! Puude otsas märkame ikka parve punase kõhuga linde, kus nende naised on? Ilmselt on nad ikka seal samas parves, aga me ei pane neid lihtsalt punakõhuliste kõrval tähele. Kes on kunagi emast leevikest joonistanud?
See, et paljudel linnuliikidel isased värvikirevamad on, seda ma tean, aga no et leevike?! Leevike on see punase kõhuga lind! Tuvide, partide ja varblaste sood teen ma küll alati kindlaks ja olen seda kiiksu ka lastele õpetanud, nüüd nad loevad alati üle, mitu isast ja mitu emast kuskil parves on.

Otsisin veel huvitavaid fakte leevikeste kohta:
"Leevikeste isaslindude käitumine talvises lindude söögimajas vägagi domineeriv. Seal antakse söömiseks vaba voli ainult emasleevikestele, ülejäänud söögitahtjate eemaletõrjumist teostatakse väga sihikindlalt. Kui tõrjetööd on väga palju, siis võib isaslind suure töörügamisega ise ajapuudusest söömata jääda."  Väiksed vaprad rüütlikesed, nunnu!

"Püsipaaride puhul ei ole seksuaalkäitumine omane mitte ainult pesitsusperioodil, vaid aasta läbi. Linnud võivad aegajalt üksteisele läheneda ja kokku saades pöörduda siis kõrvale, käänates sabad ühele poole. Vahetevahel puudutavad paarilised teineteist nokaga ja isalind pakub emaslinnule mingit raokest." Romantilised, mitte mingid kuivikud! Info leidsin siit.

Seda, et "punnpaabu" leevikest tähendab, sain ka kuidagi kobamisi teada, lapsena arvasin, et see on lihtsalt üks sajast hüüdnimest, mille vanemad minu jaoks välja olid mõelnud.

See oli nüüd Valentinipäeva postitus muide, tagantjärele sain aru.

10 kommentaari:

  1. Tuvide ja varblaste soo määramine? Vat seda ei oska jälle mina. Leevikesi oskan eristada ja tihaseid ka, aga no varblased on ju kõik täiesti ühesugused?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tuvide puhul teen vahet siis, kui käib pulmatants. Koduvarblasi on siinkandis vähe, enamasti põldvarblased ja neil ongi ju väga raske esimesel pilgul sugu määrata?

      Kustuta
    2. Jah, põldvarblased peaks tõesti ühesugused olema.

      Kustuta
  2. Isastel varblastel on selline must mask silmade ümber, siin on head võrdlevad pildid https://et.wikipedia.org/wiki/Koduvarblane, tuvide kohta ma head pilti ei leidnud, aga neil ka isasel pea tumedam ja läikivam.

    VastaKustuta
  3. Mu vend on ornitoloog, tänu temale olen ma üles kasvanud teadmisega, et enamikel lindudel on isaslind palju ilusam ja värvilisem. No näiteks sinikael-pardid, eksole. Musträstastel on ka vahe üsna hästi märgatav, teiste kohta ma nii hästi ei mäleta. Kui eriti ägedat isaslindu tahad näha, siis guugelda paradiisilindu - vot see on alles lind!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. National Geographicus on see aasta lindude aasta, jaanuarinumbris oli ka hulganisti väga vingeid värvilisi linde.

      Kustuta
  4. Mina!! mina mina :) Mina olen joonistanud emas- isasleevikesi oksa peal pekki näkitsemas :) Tegin seda 1. klassis, see saadeti kuhugi konkurssile, sellepärast on meeles ja meeles on ka elu lõpuni leevikeste sugulised eripärad :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga tubli, kuigi oma leevikesealase tuhnimistöö käigus lugesin, et "Peki või rasvapallide vastu leevikesed huvi ei tunne."

      Kustuta
  5. Jään ootama huviga, mida Feministeerium asjast arvab :)

    VastaKustuta
  6. Ma panin hommikuks punased sukkpüksid juba toolileenile valmis!

    VastaKustuta