teisipäev, veebruar 11, 2020

90% inimestest ei saa aru, mida siia kirjutatud on

No teate küll neid sotsiaalmeedias jagatavaid totraid teste, mille 99,5 % inimestest ära lahendavad. Mul on siin vastukaaluks üks päris ja eesti inimeste peal järele proovitud ning tulemused on just umbes-täpselt sellised, nagu pealkirjas.

Palun, millist nime te vasakul oleval pildil näete? Jah, see on nimi, see eelinfo oli ka kõigil olemas ja see nimi on täiesti tavaline ja normaalne nimi, mitte mingi kummaline vaimusünnitis, mida ehk leidub mõnel üksikul õnnetul indiviidil planeedil ja mida isegi kõikvõimas Google nimena tunnistada ei taha. Ma allpool toon ära ka mõned seesugused variandid, mis kindlasti õiged ei ole, aga mida ma nägema olen pidanud. Käekiri on minu silmis loetav, lihtne ja loogiline, ei mingit konksu.

Täna õhtul saabus aga üks filoloog ja tegi terve testtöö vigadeta ära! Saate aru - vigadeta! Täielik hämming pärast kõiki neid lootusetuid katseid erineva tausta ja erineva haridusega inimestega, kes kõik leidsid, et "suht lihtne värk tundus". L. märkis stoiliselt, et täielik võimetus seostada omavahel erinevat infot. No, et loogiline oleks mingistki otsast, vastaks mingitelegi terve mõistuse kriteeriumidele. Lihtsalt kirjutati üles, mis dokumendis paistis, tähed ja numbrid, neid mõttega sõnadeks kokku panemata. Varasematel aastatel pole ikka sellist ikaldust veel olnud ja noh, see viimane, filoloog oli ka tõesti "meieealine". "Kas me tõesti anname siin kõik oma võimetega suisa filoloogi välja!?" ehmatasime meie. Kas on asi selles, et käekiri muutubki mingiks imeviguriks, mida ei loeta ega kirjutata enam? Enamik ju isegi ei trüki, ainult kaabib sõrmega. Kas kunagi oleme meie need, kes kuvarist töntsiks jäänud silmaga vanu käsikirju dešifreerivad, sest keegi teine ei saa neist enam aru? Isegi siis, kui need on tuntud keeltes kirjutatud. Pole ime, et ma lõpetasin ajaloo- ja arheoloogia teaduskonna, ise mõeldes, et mis seos küll meie erialal selle teaduskonnaga?! Paistab, et Aadu Must oli ettenägelikum...

Must pilv langes meie peade kohalt üldse ära tegelikult, sest selgus taaskord, kõik hädad on kommunikatsioonis. Eee...meil on kahe ettevõtte peale kuus inimest, kes teemaga tegelevad, aga ikkagi. Kõik väljakäidud jubedad arvud, kogused ja tähtajad olevat suurte ülemuste sõnul jama ja keegi ei teagi, kust need välja ujusid, kõik saab olema endiselt rahumeelne, roosa ja rõõmus. Kuna paistab, et meid tõepoolest kimbutab kvalifitseeritud tööjõu puudus, siis tänu taevale. Mis sest, et kvalifikatsiooni me ei nõua.

Kaudselt seoses sellega on mul üks murekene ka, nimelt ei saa ma töö juures blogides kommenteerida (oo õudust, mis elu see niisugune on!). Blogida saan, login kenasti Bloggerisse sisse, aga kui kommenteerida üritan, siis Firefox ei näita mulle seda pilti:
vaid Kommenteeri nimega Google konto, justkui ma ei olekski sisse loginud. Koduses Firefoxis ei ole seda probleemi. Keegi aimab, mis värk võiks olla? Küpsised kustutasin ära, logisin mitu korda sisse-välja, vaatasin ega Firefoxis miski lisand blokitud ei ole.

Valed vastusevariandid:
Jelliol/Sellion/Jellius/Jellios/Ulsson/Milsson

25 kommentaari:

  1. Ma olen ka põhimõtteliselt filoloog, aga pidin ikka vaeva nägema, et Juliust sealt välja lugeda.

    Aga mul oli sama teema paari päeva eest kõigis kohtades, kus Google'i kontoga tegutsen (sh youtube jne). Restart aitas. Chrome ka uuendas end siin ja.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ju siis ongi tegemist sellega, et meil on lihtsalt kõva kogemustepagas taga. Ülemused arvavad aga, et tegemist on tööga, mida suudaks teha igaüks tänavalt. Ehk peakski töökuulutuses oleva "loogilise mõtlemise ja keelevaistu" asendama puhtalt "käekirja lugemise harjumusega".

      Kustuta
  2. Trükiveaga Serios Mission🥺

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kuigi möönan, et omamoodi loogika on sul vähemalt olemas! :)

      Kustuta
  3. Minu jaoks täiesti loetamatu, kuigi ma olen vanemast põlvkonnast. Erinevate käekirjade lugemise harjumust mul tõesti pole, pakun et mõni staažikas õpetaja loeks selle sujuvalt välja.

    VastaKustuta
  4. Mina ei saanud pärast arvutivahetust enam oma blogis kommentaaridele vastata ja keegi soovitas, et proovi muud browserit. Muidu kasutan Safarit ja kommenteerimas käin nüüd Chrome'ga - milles asi oli/on, pole aimugi, jäin lihtsalt selle kohmaka lahenduse peale ja asi vask.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul ei jäänud ka muud üle, Rentsi soovitatud restart ei aidanud. :(

      Kustuta
  5. Ma loen nine välja, aga ma arvan, et selleks ei pea olema filoloog, vaid lihtsalt harjunud erinevaid käekirju lugema. Olen vahel teinud raadios sellist tööd, kus pean inimeste käsitsi kirjutatud kirjadelt nimesid välja kirjutama ja see on tegelikult päris keeruline, eriti, kui nimed on sellised huvitavad ja käekirjad veel huvitavamad. Paljud on sellest tööst loobunud, sest lihtsalt ei suuda.

    VastaKustuta
  6. Juliuse lugesin kohe välja, Nilssoniga? nägin vaeva ja päris kindel pole :). Teil seda "kvalifikatsiooni mittenõudvat" tööd muidu osalise aja ja kaugtööna ei saa teha? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kõik küsivad seda, aga kaugtööga ongi see häda, et kui tulebki selline loetamatu blankett ette, siis oleks hea, kui saaks kellelegi näidata ja abi küsida, üle neti veidi keeruline. Alguses peaks uuel töötajal keegi kõrval ikka passima.

      Kustuta
  7. mul on endal niiiiii õudne käekiri, et iial pole probleeme olnud teiste kirjutatust arusaamisega :D
    üldse on raske nö mitte lugeda, kui kuskilt paistab midagi loetavat :D kodus praegu teemaks kolmandas klassis ülesannetena ebaproportsionaalselt sageli kasutatavad nn sõnarägastikud (ausalt, matemaatikas ka). terve pere vintskleb nende käes, mina millegipärast näen kohe suurema osa sõnu ära. peaks ka teile kandideerima?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul endal õudne ei ole (enda arust...), aga lapsepõlves saatis isa komandeeringutelt tihti äärest ääreni pisikese käekirjaga täis kribatud postkaarte (ilmselt oli nii odavam ja ta püüdis kogu ruumi ära kasutada) ja siis ma olin kodus ainus, kes neid lugeda "oskas".

      Kustuta
  8. Julius Nilsson?

    Ma ise muide ei saa ka kommenteerida mujalt kui tööarvutist (psst, see on saladus). Kodus ei õnnestu see mul ei Maci arvutist, iPhone'ist ega ka Androidiga telefonist. Macil kusjuures ei saa ei Safari, Firefoxi ega Chrome'iga.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Just!
      Kummaline teema sellega, mul varem ei ole ette tulnud. Nüüd Chrome'ga asi töötab.

      Kustuta
  9. Kui nüüd apteegireformi järgselt mõni eakam proviisor vabaneb, võite tema võtta. Peaasi, et oleks käsitsi kirjutatud retseptide lugemise kogemus :)

    VastaKustuta
  10. Julius on üsna selge, aga perekonnanimes ma N-i ja i-d ei suuda seal sõna alguses eristada, ja kuna eesnimes on i-l täpp hoopis teistsugune, siis ei osanud sinna ka i-d kahtlustada, Ulsson lugesin.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ses osas me oleme siin ka vaielnud, et kas on nii, et kui inimene kirjutab ühes kohas mingi tähe teatud moel, siis ta kirjutab nii alati. Minul näiteks mõnede tähtede kuju oleneb sellest, mis tähe järel nad sõnas paiknevad miskipärast.

      Kustuta
  11. Seda nime ei tee raskestiloetavaks mitte niivõrd käekiri, vaid see, et mitte kõiki tähti pole suudetud ettenähtud lahtrisse mahutada need lisakriipsud siin-seal ei tekita tuttavat vaatepilti, aju on segaduses. Tegelikult ikkagi väga loetav. Aga ajal, mil saatelehed või ravimiretseptid olid veel käsitsi ja peberkandjal, ei suutnud neid arstide sikerdisi küll välja lugeda. See on nagu hoopis mingi teine tase.

    VastaKustuta
  12. Meil on tööl tootmishalli seinal tagasiside tahvel, kuhu külalised saavad poma kommentaare meie tehase kohta kirjutada. Täna oli kontserni CEO kirjutanud, ja ma seisin seal tahvli ees tükk aega, kallutasin pead küll ühele poole ja teisele poole ja sellegipoolest ei suutnud ma välja lugeda mitte ainsamatki sõna. Ma ei saanud isegi aru, mis keeles ta kirjutanud oli (eeldan, et inglise, aga mine sa tea).

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Meil oli siin sarnane teema pangablankettidega, kus olulised numbrid peal ja no numbrite puhul on eksimisvõimalus palju suurem, ei ole mingit loogikat, mis number õige olla võiks ning 1 kliendipoolne täitja ajas kõigil alati närvid krussi, sest need numbrid sarnanesid pea kõik üksteisega 4, 7, 9, kõik samasugused krõnksud. Me siis lõpuks teavitasime, et äkki keegi ütleks sellele konkreetsele täitjale, et võiks ikka veidikenegi pingutada. Vastuseks saime, et hmmm...kahjuks, see jubeda käekirjaga on meie kõige kõrgem boss, me ei julge talle öelda, ta lihtsalt vahest heast tahtest ise täidab neid, kuigi ei peaks üldse :)

      Kustuta
  13. Kas algajatele Juliuse-dešifreerijatele sellest vihjest ei võiks kasu olla, et ignoreerigu teadlikult tähelahtri vahejooni? Hmm, need vahejooned peaks olema trükitud mingi sellise värviga, mis teatud valguses vaadates nähtamatuks muutub :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Noh, need lahtrid on seal kõigil väljadel, üsna võimatu oleks neid ignoreerimata üldse midagi teha. Meie programm iseenesest annab võimaluse need lahtrikriipsud "ära kaotada", aga kasutame seda üldiselt ainult masinloetavate väljade puhul, sest üldiselt nendega siiski nii suuri probleeme olnud ei ole.

      Kustuta