laupäev, veebruar 08, 2020

Miks ei tasu gripihooajal sigida ja muid murekohti

Mul on aastaid see teema keelel olnud, aga ei ole julgenud kirjutada, sest noh, äkki sõnan ära või midagi (jaa, mina, "ei usu kedagi ega midagi", aga omakasu nimel ikka pingutan). Nüüd on häda käes ja võin rahulikult avaldada. Oh seda õndsust! Nimelt pole mu vanem laps viimased, vähemalt 5 ja pool aastat kordagi arvestavalt haige olnud. Ei olnud viimasel lasteaiaaastal ja ka kooli pole ma veel kordagi pidanud tõendit kirjutama, nii et nüüd pidin välja uurima, kuidas seda teha üldse. Meenus kunagine film "Purunematu", kus Bruce Willisel sama "häda" küljes oli, seal selgus muidugi, et universumi tasakaal - kuskil oli paha mees, kes kogu aeg katki läks ja siis Bruce oli see hea kangelane ja purunematu, kellesse hädad ei haakunud. Mis lõpus sai, ei mäleta.

Nüüd siis on meil....nohu. Aga piisavalt räme, et minu arust ei peaks kooli minema. Palavikku pole ei mina ega tema peaaegu kunagi näinud, samuti paistame olevat immuunsed näiteks tuulerõugete suhtes (kaks aastat möllasid lasteaias, Mini ei saanud kordagi, mu ema väidab, et mina pole ka iial seda põdenud). Jõhkralt haiged olime eelmises korteris elades, kus hiljem seina seest hallitus välja tuli. Kui Mini sündis, olime mõlemad mehega täiesti haiged, hiljem isegi sünnitusmaja personal küsis, kas oleme võimelised beebi eest hoolt kandma, mees lebas perepalatis teki all ega liigutanud ka end, kui arstid ringi käisid. Ma ei mäleta, kas siis ka mingi üldine epideemia ringi käis, aga varakevad, vabalt võis olla. Mikro sündides oli haigla igatahes karantiinis. Ma ei tea, miks ma otsi kokku ei pannud ja sellest õppust ei võtnud ning sel aastal Mikro sünnaks mängutoa kinni panin? Pidu katku ajal? Sünnipäeva päeval oli lasteaias 18st lapsest kohal 6. Sünnipäevale tuli 14 kutsutust (ei ole vahetegija lapsevanem, lihtsalt liitrühm ja alla 3-aastaseid ei hakanud kutsuma koolieeliku peole) 6+ üks üllatuskülaline. Õnneks sünnipäevalaps ise ei kurvastanud (tal pole enne ühtki "suurt" pidu üldse olnud lihtsalt), kuigi minu igikestvaks hämmelduseks suur osa inimesi siiski ei pea vajalikuks enda mitteilmumisest kuidagi teatama, isegi kui kutsel vastav märge. Lubasin, et olgu see viimane kord, epideemiate ajal sündinud ei saa endale lihtsalt sünnipäevi lubada.

Mul endal ka nohu nüüd, istusin öösel 3 ja 4 vahel üleval, valutasin pead ja manasin esile musti stsenaariume, sest noh, ärasõnumine eks. Kaeblesin siin ju, et vähe tööd jne, nüüd siis selgus, et detsembrist saati lubatud uus klient tuleb nüüd ja kohe ja ennustatud 2000 faili asemel nädalas tuleb 1000 päevas ja 24 tunnise tähtajaga. Loomulikult on suurem osa aasta lõpus värbamiskonkursil ootele pandud inimestest endale töö leidnud või niisama kättesaamatud ja kuna kommunikatsioon on meil ka täielik 0, siis osalt on signaalid, et päris kindel ikka ei ole see leping kliendiga üldse, seega ma üritasin kätte saada neid, kes ei peaks meile tööle asumiseks end vanalt töölt lahti võtma. No mõne sain ka, ma olen 15 aastat seda tööd teinud, me kõik oleme ja seetõttu ilmselt võimetud töö keerukust adekvaatselt hindama, aga ilmselgelt ei ole see GoWorkaBiti stiilis "inimene tänavalt trükkima panna" töö nagu ülemused arvavad, sest noh...Inimesed ei saa uue programmi toimimispõhimõtetest aru, ilmselt eeldatakse mingit "paberilt Excelisse" varianti, mitte poolintelligentset süsteemi. Inimesed ei julge küsida, kui nad aru ei saa, soperdavad jumal teab mida, väljundfail tuleb nii pekkis, et me ei saa isegi aru, kuidas niimoodi saab teha, et ühte lahtrisse täidetavad andmed on teises, klikitud on suvaliselt errorkoode sisse jne. Kui sul tuleb mingi arusaamatu asi ette, siis sa ju küsid abi, mitte ei vajuta suvaliselt "yes"? Inimesed, kes saavad programmist aru, ei suuda lugeda käekirja või loevad käekirja vaatamata suurt pilti ja loogikat kasutamata. No, et lapsel ja vanemal peaks ikka olema sama perenimi, mitte tähevõrra erinev. Et e-mail on sageli seotud inimese nimega, mitte laest võetud tähekombinatsioon. Et tavaliselt inimene tellib ühe foto endale, mitte seitse ühesugust, kuigi number ühe võib kirjutada nii, et see näeb välja nagu 7. Et tärn tähendab, et inimene soovib ühte toodet. Jumal küll,  mida me teeme niimoodi!? 15 faili sisestamiseks läheb neil 45 minutit, mul alla viie. Ok, kiirus paraneb, programm on õpitav, kui juletaks küsida (kes ei julge kohe, ei hakkagi julgema), aga loogikat märkama õppida ei ole võimalik, seda olen ma aastate jooksul õppinud. Teisalt paneb see mind mõtlema sellele, milline paganama "maa sool" me siin kolmekesi oleme. Kahjuks ei paista keegi teine sellest aru saavat. Et varem olevat seda tööd teinud mingid ajutiselt sisseostetud tüübid Rootsis - kuidas? Ma tahaks nende kvaliteeti näha. Kas asi on selles, et nemad tegidki seda paberil ja suurt osa inimesi hirmutab arvuti? Rootslased on targemad kui eestlased? Noh, igatahes on nüüd ilmselt kriips peal meie mõnetunnistel tööpäevadel ja saab "rõõmsalt" ületunde vihtuda, sest me oleme siin nii paganama asendamatud.

Miks mulle tundub, et see aasta on kuidagi eriti "imeliselt" saabunud? Miks kõik s*** korraga selga peab vajuma?

Vabandage, aga kas see on seal koolnud kukk prügiauto katusel? Meile tundus küll, a kuda ta sinna sai? A miks nii?


11 kommentaari:

  1. Tuulerõuged on sihuke teema, mille puhul oleks mõistlik rääkida vaktsineerimisest, aga ma parem ei hakka. Lihtsalt teadmiseks, et isegi tuulerõugeid lapsepõlves põdenu võib uuesti haigestuda kui organismis istuv viirus võtab pähe aktiveeruda😉 kolm korda võite arvata, mis aitab vältida😜

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Huvitav, kuna see Eestis kohustuslik ei ole, polnud ma ausalt öeldes kuulnudki, et tuulerõugete vastu vaktsineerida saab. Ema veel med. õde ja puha.

      Kustuta
    2. Mina olen see, kes pärast Cyruse haigestumist kõigile räägib, et vaktsineerige, vaktsineerige, vaktsineerige. Ta ka üks neist, kes lapsena põdes nagunii läbi ja siis ei nähtud põhjust vaktsineerida. Noh ja nüüd lõi sügisel välja vöötohatis ja SIIS saime me teada, et seda tekitab see sama viirus, mis tuulerõugete põdemisest on sisse jäänud ja mida tegelikult oleks saanud ka hilisema vaktsineerimisega kenasti "korrale kutsuda". Nodsu väitis, et tal oli see üsna nuusata ja "veidi sügeles", minu oma oli päevi sellistes valudes, et ta saanud näiteks autot juhtida ega normaalselt istuda ega üldse midagi teha. Väga vastik kogemus ka kõrvaltvaatajana.

      Kustuta
    3. Mina pole ka tuulerõugeid põdenud ja lasin täiskasvanuna vaktsineerida (Eestis). Raseduse ajal küsiti ka veel üle, kas on põetud või vaktsiin tehtud. Enamik täiskasvanuid pidavat seda väga raskelt põdema.

      Kustuta
    4. Tänks, sain teada eestikeelse termini mis vastab inglisekeelsele "shingles". Vöötohatis kostab nii nunnu😄 Jah, täiskasvanust peast võib tegu olla väga vastiku haigusega!

      Kustuta
    5. Ehhee, tänu Anule meenus, et ma siiski ise loll ja ei mäleta. Muidugi, esimese raseduse ajal ju kontrolliti ja kui ma väitsin, et pole põdenud, teatas ämmaemand, et "pole võimalik, KÕIK on seda lapsena põdenud!" ning kuna rasedana oli juba hilja vaktsineerida, siis enne teist rasedust tegin vaktsiini ära.

      Kustuta
  2. Tasub lugeda nädalavahetuse Postimehe lisast- arvamus/kultuur -Kuulo Kutsari intervjuud, aktuaalsel teemal , kui ka tuulerõugetest..( luges omal ajal loenguid üliõpilastele, oli karm tegelane )

    VastaKustuta
  3. Tundub, et midagi on Eestis meditsiiniinfo levitamisega väga rappa läinud, kui iseenesest vaktsineerimist kui niisugust pooldavad inimesed sõltuvad puhtalt iseenda guugeldamisoskusest ja -õnnest, et teada saada, mis haiguste vastu meil üldse vaktsineeritakse. Noh, et see on info, mille otsa justkui juhuslikult satutakse, mitte selline, mida perearst kohe ütleks, kui laps tema nimekirja kantakse.

    VastaKustuta
  4. Mama said base.
    Võimatu on lasteta,
    ja võimatu on viirusteta.

    Valikukoht (tegelikult ei ole),
    sest lapsed saad sa olenemata...
    Õnneks, on meil kohal ettevõtted,
    kes seda naiste erilisust hindavad.

    See surnud kukk on eesti omanikest ettvõtjad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lõpuks ometi mainis keegi ka kukke, muidu on nii, et kui vaktsiinide peale läheb, siis enam pidama ei saa 😁

      Kustuta
  5. Mul ka poja sünnipäev jaanuari lõpus. Panen mängutoa kinni ja ei lase end üldse häirida, kui palju lapsi tuleb, kes teatab või ei teata :) Niikuinii on neid, kes ei teata aga tulevad ikka ja neid, kes teatavad aga viimasel hetkel ära ütlevad. Kutsun terve rühma ja mõned sõbrad õuest ja kes on kohal, see on. Peaasi, et sünnipäevalaps ise terve on.

    VastaKustuta