esmaspäev, jaanuar 27, 2020

Olemise ilu

Kinosaalis ei ole vist kunagi nii vaikne olnud, kui selle filmi "Fred Jüssi. Olemise ilu" ajal. Meil olid lapsed kaasas ja ühel paaril veel ning isegi pisemad, kui meie omad, aga keegi ei nihelenud ega sosistanud, ei krõbistanud popcorniga ega luristanud cocat. Teisalt, seda filmi vist actioni-otsijad vaatama ei lähegi?

Ma kohe ütlen ära filmi suurima miinuse - võrratu visuaal segab natuke teksti süvenemist, sest selle, mida Jüssi räägib, tahaks endale kuhugi salvestada. Ta räägib kui inimene, mitte kui loodusuurija ja selles on suur mõte. Talle, kui inimesele on oluline ilu, mida ta enda ümber näeb ning ta lihtsalt soovib seda teistegagi jagada. Üsnagi elementaarne ja ehk ka inimlik? Teisalt, see külg inimeseks olemisest on meil kuidagi tahaplaanile jäänud. Mind üllatab, et me peame rääkima sellest, kuidas niisama olemiseks tuleb aega võtta, et ei ole vaja endale mingeid eesmärke seada, õigete sihtideni viib meid oma sisemise tunnetuse järgimine niikuinii. Pigem on olulisimaks inimlikkuse tunnuseks saanud hoopis ahnus. Jüssi tsiteerib M. Gandhit, kes ütleb, et maailmal on piisavalt kõigi vajadusteks, aga mitte piisavalt kõigi ahnuseks. Võidab see, kellel on surres rohkem asju. Mitte see, kes väärtustas oma elu läbi ilu nautimise. Ma ei taha ju surra mitte sellepärast, et mul veel ei ole seda ja toda asja, vaid sellepärast, et ilmas on veel midagi väärt vaatamist. Jüssi ütleb, et tema õnneks enam seda ahnusest paljakstarbitud maailma nägema ei pea. See on filmi kurb allhoovus. Ega seda rohkem kui ühe korra ei mainita, seda ilu kaduvust, aga kõlama ta jääb. 

Filmi visuaal viib meid sinna, kuhu tavaliselt vaatlejana ei satuta. Olete te viibinud hetke juures, mil jää hakkab varakevadel jõel esimest korda liikuma? Või näinud ja kuulnud lehtede langemist sügiseses metsas, lume kukkumist puudelt, jalutanud kuuvalges laanes? Näinud kopraid või vesipappi tegutsemas? Hääled lindistas muuseas Fred Jüssi juba aastaid tagasi, need on filmile osavalt külge poogitud. Ma ise veel mõtlesin, et huvitav, kuidas on filmilt välja lõigatud kaameramehe sammud ja drooni põrin, kui me ometi kuuleme looduse hääli. 

Tegelikult ei pea see ka üldse just loodus olema, milles ilu leida. Inimese loodud arhitektuur võib samuti meeliülendav olla, kui seda tähele panna. Kaunilt projekteeritud linnaruum, ajaloolised hooned, kaunid kohvikud, millest rahulikult istudes aja möödumist jälgida. Mitte mingid funktsionaalsed kuurid, kus käia töötamas, söömas ja magamas. Karbid keset põldu. Kust tulevad kõik need inimesed, kes tahavad ainult teada, mis materiaalset kasu millestki saab, kus midagi toimub ja hakkavad nihelema, kui viis minutit "niisama passima" peavad? Ise on veel uhked ka, et nemad käed rüpes ei istu (Kivirähki tüüpilised eestlased tulevad meelde), on see ikka kiidetud töökus või hoopis hale ahnus? Viie rikkama riigi hulka, peaasi, et naabrist parem?

6 kommentaari:

  1. Mis puutub helidesse, siis filmis ei ole originaalhelisid - kõik on järelhelindatud. Elektriteatris filmi tegijad rääkisid natuke sellest:
    https://elektriteater.ee/galerii/fred-jussi-olemise-ilu-kulas-rezissoor-jaan-tootsen-ja-operaator-joosep-matjus/

    (49:40 algab asjassepuutuv koht)

    VastaKustuta
  2. See märkamise ja vaatlemise teema tuleb vist lapsepõlvest kaasa. Ja natuke su enese loomusest. Vanasti ma arvasin, et linnainimesed ei talu maal vaikust aga enam mitte. Võid olla ühes peres kasvanud, eri põlvkondades aga molutamise teema ja vaikuse kuulamine käib kuidagi omasoodu ega taba sugugi kõiki.

    VastaKustuta
  3. Olen linnainimene ja kinnitan, et ei kannata maal vaikust. Üks õhtu - okei. Aga poolteist päeva on piir. Pärast seda tahaks ära.

    Niisama metsa või mere äärde minna, kännu peale istuda ja laineid vahtida või mustika kasvamist - võin küll. Kasvõi öösel ja ihuüksi. Aga piiratud koguses!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on jah huvitav. Mul onu kolis linna kui pere lõi. Muidu maapoiss eksole. Ja alati kui suvel maale pikemalt saabus, pidi autos raadio mängima. Küll ma vihkasin seda :D
      Mis tunne see siis on, teeb närviliseks? Päris vaikne pole ju kunagi, ikka mingi hääl taustaks.

      Kustuta
    2. st auto oli pargitud keset hoovi, aknad alla lastud ja muusika põhja keeratud. Täpsustus :D

      Kustuta
    3. Otseselt vaikus mind vist ei sega. Lihtsalt tahaks inimeste sekka tagasi.

      Ei, seda, et maal õues raadio üürgaks, ei ole küll kunagi.

      Pigem on maal naaber see, kel raadio üürgab lakkamatult. Ja see jälle segab mind... :)))

      Kustuta