pühapäev, august 22, 2021

Legendaarsed üheksakümnendad

Äärepealt oleks täna Facebooki postituse teinud, aga õnneks tehnoloogia vedas tol hetkel alt ja jäi tegemata. Õnneks seetõttu, et mõni oleks mu postituse pannud ehk samasse potti nende EKRE-sõprade omadega, kes hurjutasid peaministrit-presidenti 20. augusti üritusel tantsimise ja lipuga vehkimise eest - "teeseldud! ei armasta te tegelikult oma rahvast, ei armasta! teie ei ole ÜKS oma rahvaga!"/pööritab siinkohal silmi/

Mina lugesin lihtsalt pealkirju, nagu ma tavaliselt tarkuse ammutamiseks teen, ja silma jäi, et keegi Andreas Poom esitas öölaulupeol legendaarset lugu "17". Mõtlesin, et möh, mina tean küll ainult üht sellenimelist lugu ja seda ei saaks ometi kuidagi "legendaarseks" pidada, pigem selline keskmine 90ndate piinlik popp, äkki ma liiga noor ja rumal ning miskit sellenimelist ka Ruja või Mattiiseni (mitte Mihkel Mattiseni, eks) loomingus leidub? Tuleb välja, et ma hoopis kole vana ja 90ndad ongi legendi staatusesse tõusnud.

Omalt poolt oleksin sellest perioodist küll hoopis sobivamaid lugusid leidnud. Miks mitte Musta Q "Rahvaspordipäev" - rahvaüritusele kuidagi sobivam, pealegi kajastab alati aktuaalseid teemasid?! Kui tahta just laule hukkaläinud teismelistest, siis on meil enamasti vaid noorte neidude hulgas populaarne olnud Black Velveti kõrvale lisada hoopis laiemaid masse erutanud Meie Mees ning nende "Tütreke Second Hand"? 

Tegelikult ma olen lihtsalt siiamaani solvunud, kuidas inimesed toona tõeliselt legendaarse Musta Q üleöö Black Velveti vastu vahetasid. Nagu, kas teil pole kõrvu ega silmi peas või? Black Velvet oli nagu mingi...ma ei tea...Jam?! Hullemat solvangut minu jaoks siis ei eksisteerinud, sest polnud lamedamat bändi, kui Juss and Mihkel (mis ei takistanud mul neile Atlantise lastepeol külje alla ujumast ja autogrammi küsimast...)! Igatahes, Black Velvet pole mingi legendaarne! /sülitab maha/ Ilmselt oli asi selles, et Musta Q ajal olin ma piisavas vanuses, et olla hardcore fänn, Black Velveti ajal tekkisid juba uued huvid. Kui ma praegu mõtlen, et mu tütar fännaks 5Miinust.../sülitab kolm korda üle õla/ Vahe ongi ilmselt selles, et Must Q sai meeldida ainult mässumeelsetele teismelistele, lapsevanemaid ajas see nähtus kas nutma või oksele, selline bänd peavoolus "legendaarseks" ei saa, Black Velvet oli siiski pehme ja nunnu, neid saab turvaliselt hea sõnaga meenutada ka hiljem. 

Kes tahtis lugeda siit seda, mida ma 30 aastat tagasi tegin, siis mäletan ainult seda, et küsisin vanaemalt, millal mu esimest suurt juubelit peetakse ja vanaema vastas, et ei tea, äkki tuleb hoopis sõda. Ja seda, kuidas suuremad plikad õpetasid, et kui tankid meie tänavasse tulevad, siis ära jumala eest sõdurile silma vaata.

4 kommentaari:

  1. Väliseestlaste FB grupis, kus pole suurt viitsinud viimasel ajal osaleda ei saanud jätta kommenteerimata postitust presidendi tantsimise teemal: "Mul hakkas paha vaada, nagu tsirkus ruudus, ..." Mulle jällegi väga meeldis, president peabki end sellisel toredal päeval hästi tundma ja seda ka tantsuga väljendama hoolimata sellest kas lihtrahvale (vahetasin sõna pööbel, viisakama vastu :D ) meeldib või mitte. Vastukaja oli elav kui FB teadete numbri plahvatusliku tõusu põhjal otsustada. Muidugi ei viitsinud vastuseid lugeda :D Edasiseks ärritamiseks postitasin neile hoopis omalt poolt Ilvese sõnavõtu :D

    VastaKustuta
  2. Tead, Sa pole lihtsalt sihtgrupp. See pidu oli mõeldud minuealistele, ja mina kiidan laulude valiku 100% heaks :) :) Ma oskasin absoluutselt kõiki ja õhtu lõpuks oli hääl ära. Väga hea idee oli ka see, et esimeses osas olid esitajateks 30-sed.
    Kui, siis Everybody oleks võinud Laura ( kes oli väga hea) asemel laulda Sissy. Ja Pankroti asemel oleks võinud olla Eestlased.
    Aga mul jäi ikkagi küsimus. Kuhu jäi Koit Toome?! :)

    Ja presidendi tantsu kiidan samuti heaks. Ma ise tantsisin samuti :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma pakun, et see ei jookse mööda vanust isegi, kuidagi muudmoodi, sest Everybody ajaks olin mina Eesti muusikast juba üsna võõrdunud, miskipärast ei jälginud seda kohalikku peavoolu enam.
      Ma ei teagi, millest see tuleb, mu 12-aastane teatas ka mulle ükspäev, et tema küll Eesti muusikat ei kuula, olevat piinlik värk, samas kui jääb mulje, et kõik temavanused kuulavad Nublut, Villemdrillemit jms värki.

      Kustuta
    2. Nublu on tegelt päris hea. Sõnad just. Sõnavara ja kultuuritaust on suured-laiad ja riimib ka hästi.
      Enamik uutest eesti muusikutest laulab nii halvasti kokku pandud tekste, et nutma ajab.

      Kustuta