kolmapäev, detsember 03, 2008

Uus ja popp muusika aastast 2008

Avastasin eile, et last.fm on koostanud 2008. aasta TOP 10, mis baseerub portaali kuulajate enimkuulatud muusikal. Kuigi ma ei leidnud otsest statistikat, peaks valim päris suur olema, portaalil on kasutajaid ju igast maailma otsast. Toon siia ära ainult artistide TOP 10-ne:

1. MGMT
2. The Ting Tings
3. Sara Bareilles
4. Fleet Foxes
5. Katy Perry
6. The Last Shadow Puppets
7. Foals
8. Bon Iver
9. Does It Offend You, Yeah?
10. Santogold

Nii - mitut esitajat teie siit varem kuulnud olite? Ütlen ausalt, et mina olin kolme. Ja neilt kolmelt igaühelt põhiliselt ühte ja halba lugu.
Kas on üldse võimalik hõlmata kogu muusikat? Keskendudes ainult uuele, jääb unarusse vana ja hea ning nostalgitsedes jääme ilma uuest ja heast? Ma ei tea, kui palju on Eestis inimesi, kes kõiki neid bände teaksid, kuid kahtlustan, et peale muusikakriitikute on neid tavakuulajate hulgas üsna vähe. Juhtusin nägema mingit lõiku telesaatest, kus reastati üles Eesti selle aasta tuntumad hitid ja ega sealgi tegin ma mitu korda üllatunud näo, et mis lugu see veel on? Ma ei kuula nimelt peaaegu üldse Eesti raadioid, kui ma seda teeks, oleks mul ilmselt hoopis teised lemmikud. Mitte reklaami teha soovides ütlen, et peamise osa minu muusikast moodustab see, mida last.fm mulle soovitab, läbi selle "sinu lemmikutega sarnasuse" süsteemi olen enda jaoks palju uusi (tegelikult sageli iidvanu) bände avastanud. Ainus kanal, mille kaudu uue muusikaga kursis olen, on tv muusikakanalid, kus aga kõlab peamiselt uuem popmuusika, mis aga ei ühildu alati sellega, mis meie raadiotes kõlab või kuhugi "tõsiseltvõetavatesse" tabelitesse jõuab. Mida ma öelda tahan on see, et muusikaeelistused sõltuvad tegelikult suurel määral sellest, millise kanali kaudu me oma muusikat tarbime. Sellepärast ei osalegi ma juba mitu aastat näiteks Aastahiti küsitluses - ma justkui ei saa seal päris aus olla, sest mis kasu on saata sinna lugusid, mis on minu jaoks aasta meeldejäävaimad, kuid mis erinevad keskmise kuulaja arvamusest nii palju, et tabelisse neil niikuinii asja ei ole saades heal juhul kuni 5 häält, seetõttu peaksin sinna lugusid saates silmas pidama saate üldist formaati ja nimetama ainult lugusid, mille poolt hääletamine ka arvesse läheks.

Lõppu ka üks sel aastal avastatud hea bänd:

3 kommentaari:

  1. Nii ta kipub olema jahh. Ei maksa kurvastada.

    Aga minul on näiteks ühe käe näppude jagu inimesi, kes mulle aeg-ajalt midagi soovitavad. Nagu päkapikud =) Endal mul pole eriti aega youtube-is istuda ega (välismaiseid) muusikaajakirju lugeda, seega on hea, kui keegi neist jälle midagi saadab, et "kuula seda, see on sigahea" või "I know you`re gonna love this" =) Kuna minugi muusikamaitse on seinast seina, siis ma eestimaiseid raadiokanaleid kuulates ära ei sure ja seal on suht talutavad lood ja täitsa okei tase, kuid päris selliseid, mis mind liiklushuligaaniks muudaksid, kuuleb sealt aastas ehk vaid mõned.

    Teine koht, kust ma kuulen sellist mussi, mida ka heameelega kontserditele kuulama läheksin, on üllatus-üllatus, kuulsad noorteseriaalid nagu O.C., Skins, jne.

    VastaKustuta
  2. Mina ei kuula raadiost muusikat juba seetõttu, et enamasti sealt seda ei tule - selle aja jooksul, mil ma kulgen autos punktist a punkti b kostab sealt tavaliselt ikka ainult reklaam ja ma olen sunnitud mingi plaadi peale panema.

    VastaKustuta
  3. Kuule, lohuta ennast minu "Aastahiti" sissekandega, paar nädalat tagasi kirjutasin

    VastaKustuta