teisipäev, jaanuar 26, 2010

Koledad raamatud

Olin väiksena selline laps, kellel iga kurvema asja peale lõug värisema hakkas (nagu vanaema ütles) ja olen muidugi siiani selline, kuid lapsepõlves üritati mind vähemalt säästa ja keelati seetõttu teatud kunstišedöövritega tutvumine. Turgenevi "Mumuu"ga näiteks. Mingi raamat oli veel, "Must koer" vist, mustlastest. Kui ikka öeldi, et sisu on kole kurb ja kutsu uputatakse ära, siis ma hoidsin heaga eemale. Mitte nagu "Inkvisitsiooni" või "Lolita" puhul, kus lihtsalt öeldi, et "pole laste raamat"...Lisaks ilmnes ka paljude lastefilmide puhul, et mind oleks tulnud neist eemale hoida - näiteks mingi multikas, kus vana kass metsa surema viidi ja üldse loomafilmid, kus paraku looduse julmus selgelt väljendus. Kui näidati kahte armsat mõmmikest, siis võis kindel olla, et vähemalt üks neist läheb enne suureks karuks sirgumist loojakarja. Või kelle poolt olla kui üks armas loomake teise sama armsa nahka paneb? Ma ausalt öeldes ei tea, kuidas lapsele valutult seda looduse paratamatust seletada (ja kui see valutult läheb, siis on jälle kahtlus, et lapsel kõik meeled päris õigesti ei funktsioneeri). Hullem on inimese julmusega - kasvatuslikust aspektist tuleks ju näidata, et loomadega halvasti käitumine on vale aga kuidas seda ilma last liigselt traumeerimata teha? Ma näiteks ei suuda ilmselt mõista Mumuu lugu - mida see lugejale õpetama peaks, eriti lapsele, kuigi see vist lasteraamat ei olegi (no mida ma targutan, ise pole lugenudki). Igatahes ostsin ma ükspäev paar lasteraamatut odavmüügist ilma neisse sisse vaatamata. Kodus muidugi vaatasin ja mida ma näen - talumehe kass tegi palju pahandust ja talumees pani kassi kotti ning viis metsa! Ja ei mingit hinnangut selle käitumise kohta. Ma saan aru, et selle hinnangu saaksin mina anda raamatut ette lugedes aga kui paljud ei anna? Kui paljud loevad seda nii nagu see olekski okei? Ma tegin muidugi eriti õilsa teo ja kinkisin selle raamatu ära.
Suurte inimeste raamatutest ka veidike konservatiivse nunna pilguga :) Ma ei loe tavaliselt krimkasid (põhjendusi siin ) aga mul soovitati lugeda Stieg Larssoni "Lohetätoveeringuga tüdrukut". Et jube huvitav, ei saa käest panna ning pealegi ju üleilmne menuk. Enam-vähem ainult selliseid arvustusi saab ka netist lugeda. Üks väheke põhjalikum siin. Eks ta põnev on (algus mu meelest küll mitte), kõik see, mis tast kirjutatakse, et huvitavad karakterid jne ka, aga ühest asjast ei räägi mitte kuskil mitte keegi - sellest, mis teema seal on. Sõbranna A., kuuldes, mis teema on, ütles, et siis on ju teada, miks see raamat müüb. Tegemist siis seksuaalvägivalla ja intsesti temaatikaga. Nii mina kui A. (ilmselt ka konservatiivne nunn :P) leidsime, et meil oleks imelik seda raamatut kellelegi soovitada, jumal teab, mis mulje see meist jätaks. Kuna ma krimkasid ei loe ja pole seega ise kursis aga keegi kuskil arvustuses (no ei leia enam üles seda...) väitis, et tänapäeval ongi popp mõrvaajend mingi seksuaalperverssus - rahaasjad ja muu selline motiiviks enam ei sobivat...No mina ei tea, on siis kohe nii vaja seda? Varsti tundubki, et kõik kohad pedosid ja muid perve täis ning elu läheb nagu Suurbritannias, kus 75% lapsevanemaid "kidnappingu" hirmus oma võsukesi õue mängima ei luba (mingist dokist kuulsin seda).

5 kommentaari:

  1. Ma olin ka väiksena selline õrna hingega laps, kes oli võimeline näiteks tolle Tom Hanksi ja ilastava koeraga väidetavalt komöödiafilmi lõppedes mitu tundi nutta löristama. Loomulikult keelati sellised filmid ära - milleks ikka last traumeerida. Aga ma arvan, et kalestunud täiskasvanud sageli lihtsalt ei mõtle selle peale, kuidas mingi asi väikestele inimestele võib näida/mõjuda. Pingviinipoeg Lolo näiteks oli ju multifilm lastele eksole. Aga pingusid släšiti seal nii et jube, vanaisa Pigo sai oma lapselapsi kaitstes infarkti ja lõpuks läks röövpüüdjate laeva ainuke heasüdamlik olend ehk laevakoer koos pahadega põhja. Et nagu wtf?

    VastaKustuta
  2. krt, ära tuleta meelde, nutt tuleb peale :) Kui veel meenutada, siis üks hullemaid oli see multikas, kus mammutipoeg jääb esimest tärkavat lillekest soojendama, ema kutsub teda kaasa aga tema ei lähe ja külmub sinna ära...jube jube, ausõna, siiamaani võtab silma märjaks. Ma saan aru, et evolutsioon jne aga ikkagi.
    Muideks, peale seda kui ma lapse sain, ajavad lisaks loomadele ka kõik lapsi puudutavad nukrad uudised ulguma...Varem nagu seda vähemalt ei olnud aga aina hullemaks kisub :P

    VastaKustuta
  3. Jaaaaa, Mamotenka!!

    Mul on see CD peal, if you ever want to borrow or sth... =P

    Täiesti südantlõhestav värk.

    VastaKustuta
  4. Kuulge, aga see udne multikas, kus see tüdruk jänesepoja vankrisse nuku asemel pani ja jänes liigutadagi ei saanud ja ära suri või surema pidi? Issand kui õudne see oli..

    VastaKustuta
  5. Mu meelest sai too jänes ikka põgenema. Ja ma pean kahetsusega tunnistama, et toona vaatasin ma seda filmi kui "a mis see jänes sipleb, tüdruk tahab ju ainult mängida, olgu ilusti...tahaks endale ka päris-mängu-jänest"...

    VastaKustuta