neljapäev, märts 22, 2012

Nõia-Intsu oodates

Seda teksti kirjutades riskin ilmselt sellega, et mind veidi kohtlaseks peetakse (iseasi see, et me teeme seda üksteise suhtes ju pidevalt), kuigi tegelikult ma ei usu, et olen ainuke, kes niimoodi mõtleb. Juba see, et ma sain inspiratsiooni ühest muusikavideost ja ühest soundtracki plaadist, näitab, et teema ise on ju populaarne. Inspiratsiooniallikateks olid siis Britney Spearsi viimane video:


ning film "Natural Born Killers". Bonny & Clyde story niisiis - hea paha poiss, kes ühiskonnaga vastuollu minnes siiski alati oma tüdrukut kaitseb ning tüdruk, kes poisiga kaasa minnes ka ennast ühiskonnast väljapoole asetab. Ma isegi ei tea, kus ma seda motiivi esmakordselt kohtasin, kuid juba eelkooliealisena paberist nukkudega (mul olid tegelikult poolinimesed-poolloomad - fakt, mille pärast kodakondsed juba siis mu vaimse tervise pärast muret tundsid) mängides oli mu lemmiktegelane üks kergelt ebatsensuurse nimega tegelane, kes koos oma pruudiga väikelinna väikekodanlasi terroriseeris. Tegemist oli tollase moe kohaselt valuutaärikaga, kes Soomest pärit kivipesuteksadega äritses (kust lapsel sellised ideed, ilmselt olin vanemate jutte kuulates üks suur kõrv). Teise Bonny & Clyde momendina mäletan Rumeenia diktaatoriperekonna Ceausescude hukkamist - ma olin siis 8-aastane, poliitikast ei teadnud mõhkugi aga hinge läks, et nö "paha perekond" hukati rahva poolt, isegi paar pisarat poetasin vist.
Mida ma aga hiljem selgeks sain (ja Intsu-Inga ilmselt mitte), oli see, et Clyde'e tegelikult olemas ei ole. Olemas on ainult päriselt pahad poisid, kes ei ole üldse mingid õilsad kriminaalid vaid enamasti labased ahvid. Päris pätid ei varasta pahade tagant ega jaga vaestele, nad ei võitle ebaõigluse vastu ega ole pätid vaid olukorra sunnil. Ilmselt mõjub õrnas eas tütarlapsele just see, et keegi tuleb ja päästab nad kohutava reaalsuse käest (koolikohustus, vanemad ei luba peole jne) ning sellega saavad õnneks hakkama ka päris tavalised poisid, kes ei pea selleks koolimaja alla pommi panema või vanematel päid maha raiuma. Tegelikult peab ilmselt õnne tänama, et selliseid tüüpe tegelikus elus meie teele ei satu. Mõnel muidugi ei vea ka ja hea on kui satud mõne sellise otsa nagu Nõia-Ints, kes hiljem kättemaksuks ajalehes su rinnapartiid kommenteerib, palju enam levinud on ilmselt see, et kunagi sinu au eest teistel silmi siniseks löönud rüütel laseb oma rusikad lõpuks ka sinu peal käiku.

3 kommentaari:

  1. Ma selles mõttes päris ei nõustu, et kriminaalidel on siiski mingid oma kombed ja oma kultuur - eriti käib see muidugi päris mafioosode kohta, kelle kultuur võib erinevates kohtades erineda, aga siiski väga reglementeeritud on. Ma ei räägi küll päris tavalistest käekotivarastest, aga kasvõi USA gängiliikmetest - nad võivad kodus oma "eidele" vahepeal vastu hambaid anda küll, aga samas pakuvad nad neile siiski ka kaitset, mida selles keskkonnas naisterahval vaja on ja hea naine on ka seal respektitud, kuigi hea naise definitsioon on muidugi teine. Nagu üks mu tuttav ameeriklane ütles, kes vahepeal ehitajana töötas - ta pidi töötama ühes jõugumajas, kus kõik mehed parajasti vangis olid, ja ütles siiralt, et ta kartis neid tüdrukuid rohkem, kui ta kunagi ühtki meest on kartnud, sest oli selge, et nad on konflikti tekkides valmis kohe nuga andma. Itaalia maffia kohta lugesin alles üsna hiljuti, et seal võib naine juhtida tervet maffiaharu, kui ta mees, kes seda siiani juhtis, vangi peaks minema, ja tekib omamoodi absurdne olukord - see naine otsustab terve hulga inimeste elu ja surma üle, laseb vajadusel kedagi tappa või õhku lasta, elab täielikus luksuses, aga samas on talle igasugused armusuhted täielikult keelatud, sest kui Itaalias mees võib vahel armukest pidada, ilma et see tema naist otseselt häbistaks, oleks vastupidine suur häbi ja selles ringkonnas oleks see võimatu.

    Kolmandaks on muidugi poliitilisel tasandil kriminaalid - ma täitsa usun, et see pere armastas üksteist. Või kasvõi, et bin Ladeni perekond oli ühtehoidev ja armastav. Või Bushi pere, kuigi neid pole veel otseselt kurjategijateks tembeldatud ja ehk ei tembeldatagi. Ei pruugi muidugi olla, aga võivad. Lihtsalt need asjad, mida meie nende puhul kuritegelikeks peame, on nende ringkonnas täiesti normaalsed, sest peetakse elementaarseks, et jõu hoobi tulebki siia-sinna liigutada, et kasu teenida, ja kui mõned tuhanded hukkuvad, on see loomulik kadu. See ei tähenda, et nad oma naist või lapsi ei armastaks ja neid pühapäeval loomaaeda ei viiks.

    Nõia-Ints läheb muidugi valdkonda "liiga loll, et muud teha kui varastada", nii et sealt ei saa ilmselgelt kombeid ega pühendumist oodata, aga ma ei laiendaks seda kõigile kurjategijatele.

    VastaKustuta
  2. Õigus muidugi, ma lihtsalt pole nii laia haardega olnud, et oleks kujutanud ette kohtumist mõne "päris"-mafiooso või diktaatoriga. Kodumaa pinnal kipuvad kõik kättesaadavad variandid ikka sinna Nõia-Intsu kanti olevat. Ega ma muidugi midagi ei tea neist kah.
    Ükspäev just keegi jagas FB seinal ühe tuntud kodumaise kriminaali seinapostitust. Ilmselt oli tegemist õige inimesega, sest selle mehe nime vaevalt keegi niisama kasutada julgeks - avaliku info järgi paistis kah inimene nagu iga teine, ilmselt tema tutvusringkonnas on kombed lihtsalt veidi teised. Samas sellise tüübi ümber vähemalt minu jaoks mingit kangelase oreooli ei leidu.

    VastaKustuta
  3. Nojah, meil on vist valikuvõimalus ka päris laiahaardeline - ise valime, kas hakkame prostiks, õpetajaks või kellegiks kolmandaks. Selle võtta on ka suurem valik, kes kangelasteks sobivad ja kes mitte. :)

    VastaKustuta