teisipäev, november 19, 2013

Appikarjed hädaorust

Iga kord kui ma näen mõnda kirjavigadest nõretavat üleskutset tekitab see koheselt minus tülgastava reaktsiooni. No näiteks ei saa ma aru, mida vinguda, et saadi petta tsirkuses, mis reklaamib end nõnda  - mida muud sealt loota oligi? Nüüd levib FB-s sarnases stiilis üleskutse lastetoetuse tõstmiseks, oli vist nii, et "oma palkasi tõstavad küll!" Võeh, see mitmuse lõpust d ära jätmine on mu meelest sama stiil nagu "mingi tropp oled vä? irw iccc", kuidas sellist jama üldse jagada saab aga jagatakse, sest "ebaõiglusega" tuleb ju võidelda.
Sellise üleskutse sisu on muidugi eraldi teema - eks ta ole, jube äge oleks elada kui riik meile iga asja eest peale maksaks, samas makse me maksta ise ei eriti ei tahaks ja riigiisad võiks ka miinimumpalga eest valitseda st meile raha jagada. Milline ebaõiglus - ma sünnitasin ju riigi jaoks maksumaksja, tasugu nüüd riik mulle selle eest! Kas meil on ikka vaja juurde lapsi, kes on riigile sünnitatud? Ma arvan, et enamik ei pane seda 19 eurot tähelegi ja suur osa neist, kes panevad, ei kuluta seda teps mitte lapse huvides. Kas lapsi peaksid ikka saama need, kellele 19 eurot olulise summana tundub? Kui mõistlik on riigi poolt välja anda signaal, et sina võid vastutustundetult sigida, küll riik ülal peab? Kui lapsetoetus oleks, ütleme 100 eurot, siis muutuks see ilmselt paljudele ahvatluseks, kellele seda mitte vaja ei ole. Muidugi on igaühel võimalik ajutiselt raskustesse sattuda ja mu meelest oligi vahepeal juttu vajaduspõhisest lastetoetusest, ei tea, kuhu see idee jäänud on. Ilmselt aga ei seediks enamik praegusi "õigluse" eest võitlejaid seda, et suuremate vajaduspõhiste toetuste tarvis osad üldse ilma jääksid - ikka kõigile ja kamaluga! Ma ei eita üldse, et kohati on meil see ebavõrdsus ikka liiga suur - näiteks palgatase pealinn vs muu Eesti, aga neid tabeleid a la "võrdle, millised on toetused meil ja mujal" paistavad eriti armastavat harimata tüübid, kes kuskil Soomes koristajana töötades kodumaa poole sülitavad - seal ei osata meid hinnata! Tegelikult on meil ju ikka esimese maailma probleemid. Tuli ju välja, et see "25 % lastest on näljas"-väide pärineb küsitlusest, kus lastelt küsiti, kas nad on kunagi tühja kõhuga magama läinud, täpsustamata seda, miks seda võidi teha - halb enesetunne, vanemate karistusmeetod, õhtusöögiks ei mindud Mäkki vms. Keegi ütles kenasti, et käimas on vaimne mürgitamine - Eestis on ikka nii paha, siin ei ole võimalik elada jne. Päriselt? Minge ja üritage laupäeval mõne kaubanduskeskuse parklas vaba kohta leida.

2 kommentaari:

  1. Ja kõige parem asja juures oli see, et "sheerige ja laikige, ehk annab sellega midagi teha". See pani naerust pupsuma.

    Illustratsiooniks sobiks see 9gagi pilt, kus Punane Rist on Aafrikas ja jagab nälgivatele neegritele suurest pappkastist "laike".

    VastaKustuta
  2. No see ka veel muidugi jah :)

    VastaKustuta