teisipäev, mai 21, 2019

Kui aju alt veab

Ma olen varem ka kirjutanud sellest, kuidas aju ei saa usaldada. Kindlasti paneks mõni nüüd selle järgneva episoodi täiskuu arvele, aga mulle tundub, et see on pigem iseloomulik näide selle kohta, kuidas aju asju filtreerib arvestades nende olulisust ajuomaniku jaoks ning kuidas ta info kuhjudes vahel ka üsna ebamõistlikke otsuseid teeb.

Kuidas saab olla nii loll, et lased oma pangakaardi ära blokeerida? Paned kolm korda valet PIN koodi? Ei ole ju nii tuhm, saad ju aru, et on vale ega pane tuima järjekindlusega kolm korda järjest valesti? Ma arvasin ka nii.

Meil on ju nüüd viipemakse. Ma kasutan seda päevas mitu korda, hea ja mugav. Aga siis juhtus selline erandlik olukord, et mul oli automaadist sularaha vaja võtta. Seal ei ole ju viibet. Seisan siis ja imestan. Oot, see käsi käis klaviatuuril ju kuidagi nii, aga kood? Oli ju raudselt mingi ümmargune number ja teine osa umbes pool sellest, aga mitte päris? 5035? 6025? Proovisin mõlemaid. Üks katse veel, seejärel sööb masin kaardi ära. Ei riskinud.

Loomulikult ei mäletanud ma pärast enam, mis kombinatsioone ma seal proovinud olin, aga 95% olin ühes neist kindel. Läksin poodi, sest sealne terminal kaarti ära ei söö. "Teie PIN on blokeeritud" Jah, koodi sisestades tundus mulle tõesti, et viimati see käsi küll neid nuppe pidi ei käinud. Ma teadsin, et käsi tegelikult teab, aga aju ei suuda kätte saada seda kohta, kust käsi oma infot ammutab. Ajul on meeles mingid kombinatsioonid, aga ta ei ole enam üldse kindel, mis on ID kaardi PIN, mis suvila valve PIN ja mis pangakaardi oma ning mis üldse mingid muud kaunilt kõlavad kombinatsioonid. Kas ma sellist aju tahtsin?

Igatahes otsustasin, et mina seda häbi üle ei ela, uut kaarti tellima ei hakka, veel rahagi maksma oma lolluse pärast ja lasen edaspidi kogu raha L.-i arvele kanda, kes selle siis mulle automaadist välja võtab. No hüvasti iseteeninduskassad, aga ilmselgelt peab loll elustiilis järeleandmisi tegema. (Igaks juhuks lisan, et liialdamine on mu lemmikspordiala) Hiljem kodus avastasin, et PIN koodi saab panga kodukalt tasuta vaadata (miks ma seda ometi enne kolmandat korda PIN-i vajutamist ei teinud? Mul oleks pool päeva aega olnud? Sest ma olin ju kindel, et ma tegelikult ikka tean seda PIN-i peast). Vaatan ja see ehmatas mu täitsa ära. See PIN kood ei olnud ligilähedanegi mu peas olnud valemiga 5035 või 6025 või midagi sarnast. Täiesti võõras number. 5035 oli ilmselt olnud mingi mu varasema kaardi PIN ja see uus, mida olin küll juba pool aastat kasutanud, oli täiesti ajust välja lõigatud, tühi koht, ebavajalik info. Ma poleks seda justkui kunagi varem näinud, aga ometi pidi see õige kood olema.

Ega ma kaarti ikkagi kasutada ei saanud, pidin panka minema, kust teenindaja helistas peakontorisse ("Mul siin on klient...jah, kolm korda sisestas koodi valesti, jah, poes, mitte automaadis"/kõnekas vaikus - ilmselgelt teises otsas ohatakse, et jälle üks imbetsill, jah?) ja alles seejärel sain kaarti uuesti kasutama hakata. Ainus õnn, et raha ei kulunud, nii palju oidu oli olnud, et mitte automaadis kolm korda järjest eksida. Igatahes lähen ja sisestan siis selle õnnetu koodi masinasse ning käsi tunneb kohe ära, et just niimoodi ta pidigi liikuma, kuidas aju seda ometi ei teadnud. Ilmselgelt õige kombinatsioon, mida ma varem kogu aeg olin kasutanud.

Aju viskab ära kolikambrisse kõik, mida kasutajal tema hinnangul enam vaja ei lähe ning lisaks kaotab ära ka kambri võtme. Lugedes vanu blogipostitusi eelistab ta isegi jalgratta pigem iga kord nullist leiutada, kui kasutada kunagi varem omaks võetud põhimõtteid.  Ainult mingi kõhutunne (?) ütleb sulle, et kuidagi tuttav tunne on, me oleme siin vist varem ka olnud. Aju vaikib kangekaelselt. Mida rohkem infot läbi käib, seda kindlamalt suurem osa sellest kolikambris maandub. Sellest võiks ilmselt järeldada, et lisaks asjadest mõtlemisele tuleks neid ka aktiivselt päriselus rakendada. Kuidas see välja võiks näha? No et ei kirjuta oma geniaalseid mõttevälgatusi ainult üles, vaid jutlustad neid aktiivselt kõigile vastutulijatele? Siis jääks ilmselt endale ka meelde. Ilmselt sellega populaarsust just ei koguks ja õnneks on loodus andnud ka teistele samasuguse unustamisvõime - loed kellegi teise sada korda korratud mõtet iga kord kui uut. Ehk siis kuidas blogida üle kümne aasta ja sellest mitte ära tüdineda.

Ja kui mul nüüd viie aasta pärast Alzheimer on, tuletage mulle meelde, kuidas ma selle esimeste märkide puhul asja üle nalja tegin...Kuigi noh, siis on juba hilja.

14 kommentaari:

  1. Kui puhkuselt tulles töö parool meeles on, siis oli halb või liiga lühike puhkus.

    Panga CS on kõike näinud, ei nemad viitsi sind imbetsilliks lahterdada ega kellekski muuks. Pigem hea meel, et lihtne juhus.

    VastaKustuta
  2. Mul on telefoni avamiseks sama kood mis pangakaardil, on võimalus tihedamalt kasutada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul täitsa kooditu telefon paraku.

      Kustuta
  3. ha paroolid. Meil just hiljuti käskis süsteem uue parooli valida. Vaatasin toas ringi ja kirjutasin mingi suva sõna.
    Läksin koosolekule ja kuna arvuti oli tegevuseta, jäi magama. Saabus minu kord materjale näidata... ja ma ei mäleta enam oma parooli!! tegin siis näo et mul on kiiresti vaja välja joosta, tormasin kabinetti tagasi, õnneks olin paberile üles kirjutanud..
    jube piinlik oli,
    Nüüd on mul kõiki turvanõudeid eirates parool kenasti paberi peal kirjas.

    VastaKustuta
  4. Kui ma poes korra PINi sisestamisega viivitasin, ütles müüja, et praegu viipemaksete ajastul on hästi tavaline, et inimestel ei ole meeles.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on ka põhjus, miks ma oma pangakaardil pole viipemakseid seni sisse lülitanud. Üldse on see viipekaardi loogika kuidagi äraspidine – pisikese mugavuse nimel turvalisust vähendada. Oleks siis veel, et saaks autentida millegi abil, mida pole võimalik kuhugi maha jätta, nagu silmaiirisega vms.

      Kustuta
    2. Silmaiirisega meenub kohe 90ndate hittfilm Demolition Man, kus Dennis Rodman, võõras silmamuna pastaka otsas, ringi käis...

      Kustuta
    3. Alati, kui näpujäljega autentimisest räägitakse, leidub mõni, kes ütleb, et "mis turvalisus?! siis raiutakse ju sõrm küljest ja minnakse sellega raha võtma, lihtne!". Ma arvan, et kui su sõrm ära raiutakse või silm välja kougitakse, siis raha kadumine pangakontolt sind enam väga ei morjenda. :)

      Kustuta
    4. Sõrmejälgi saab ka mingi lateksi vms asjaga kopeerida ja ka silmaiirise järgi saab kontaktläätsed teha.

      Kustuta
    5. https://www.theguardian.com/technology/2014/dec/30/hacker-fakes-german-ministers-fingerprints-using-photos-of-her-hands

      Kustuta
    6. (selle vastu on muidugi parim kaitse olla nii ebaoluline, et keegi ei võta sind võltsimise sihikule.)

      Kustuta
  5. Meil töökoja mees ulatab automaatselt puhkuselt saabuvatele hapu ilmega tüüpidele poldilõikamise tangid, et nood oma numbritabaluku taga olevasse riidekappi pääseks. Ise arvasin, et olen jube kaval ja panin riidekapi koodi tööriista karpi. Võite vaid ette kujutada sõnaraamatus mitte leiduvaid eesti-vene-inglise segakeele termineid, mida kasutasin kui puhkuselt tulles avastasin, et riistakasti võtmed olin riidekappi pannud :P

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu lifehack on kasutada igasuguseid asutuste lukustatavaid riidekappe tavalise, ilma lukuta riidekapina. Nt TÜ raamatukogu kappe, mis lähevad lukku ainult eurose mündi sisestamise peale. Aga asju saab sinna sisse panna ka ilma igasuguse eurota, kui ust tingimata lukku panna ei taha.

      Kustuta
  6. Ma just täna sisestasin kolm korda oma ID-kaardil vale PIN-i ja PUK oli ka vale :(. Miks, pole õrna aimugi, ei saa ju olla, et olen oma koodid mingis kuutõbises olekus ise ära muutnud.. Ega midagi, nüüd panka minek, nina häbelikult norus.

    VastaKustuta