kolmapäev, veebruar 26, 2020

Kes sa selline oled?

Sattusin eile FB-s ühe vestluse peale, kus räägiti sinatamisest-teietamisest, teema fookus oli küll mujal, aga üldisemalt pani mind veidi imestama päris mitme inimese arusaam teietamisest kui feodaalaja jäänukist või võltsvagadusest. Ma ei tea isegi, kas selles arvamuses kuskil kuldset keskteed leidub, aga mina olen igatahes teises äärmuses, kes leiab, et kõigi võõraste sinatamine on familiaarsus.

Ma isegi ei usu, et asi on kasvatuses, sest ilmselt on meid kõiki ses osas enam-vähem sarnaselt haritud. Millegipärast on mul aga sisemine tõrge võõraste sinatamise suhtes. Selline täiesti teadvustamatu, aga olemas. Lambi lõi mul põlema aga hoopis see, miks ma tajun sinatamist rünnakuna. Mu mõlemad pikaajalised elukaaslased on mingil õnnetul eluperioodil müügitööga tegelema pidanud ja sealhulgas koolitustel käinud, kus neile on pähe taotud, kuidas "omamehelikkus" müüb ja nemad on sealt sama targalt ära tulnud, väites, et see kõik on möga. Ilmselgelt ei ole kumbki neist müügiinimene ja seda ei ole ka mina ning ainus põhjus, miks ma annan raha kellelegi, kes mulle külje alla poeb, on see, et ta jalga laseks. Kas teil ei aja ihukarvu püsti kõned, kus suvaline Miku või Mann teile helistab ja küsib "kas sina, Marca, oled mõelnud selle või tolle asja soetamise peale?" ning sinatab ja kutsub sind nimepidi veel vähemalt mitukümmend korda, mis peaks vist mu ära petma stiilis "see on mu parim sõber, kes mulle asja pakub", kuigi mu parim sõber pöördub minu poole enamasti sõnaga "kuule!" nagu enamik inimesi.

Ma Pulleritsu blogi muidugi ei loe, mis mul spordist, aga vahel olen vaadanud, et huvitav, miks seal nii palju kommentaare on. Need kommentaarid panid mu algul arvama, et tegemist on mingi autori sõprade ringiga, kes seal kõik Pulleritsu kergelt nöögivad või nii, aga siis sain aru, et see on teatud inimeste stiil teist pisendada ja oma tõega peale linnata. Mul on endal sageli raskusi võõras blogis teietamata kommenteerida, sest no ma ei taha ju lugupidamatu olla ja võõrale territooriumile trügida. Kuidagi niimoodi see sinatamine mulle paistab - enda pealesurumisena, kas midagi müües või omi seisukohti tähtsustades. Sinatamine on minu jaoks kaugel sõbralikkuse märgist, milleks mõned seda peavad. Minu jaoks on see just tunnus ebasõbralikkusest ja minust ülesõitmise soovist. Loomulikult sinatan ma oma sõpru ja inimesi, kellega mul on juba suhtlus tekkinud. Miks ei võiks kõiki sõpradena võtta, pakkus samuti keegi välja. Vot see on vist fundamentaalne küsimus, mina ei saa kõiki sõpradena võtta, lihtsalt ei saa.

Hiljuti lisas mind FB-s sõbralisti üks vana kursaõde, sünnipäeval tuli temast veidi juttu. Nagu ma kahtlustasin, siis ilmselt saan varsti kutse võrkturundusega liitumiseks, muud põhjust sõbraks lisamisel ei olnudki. Kui ma saaks euro igaühe eest, kelle ma üle pika aja sõbralisti lisan ja kes siis esimese asjana peale kohustuslikku "hei, kuidas läheb!"-it küsib, kas ma X superheast tootest olen juba kuulnud. On see sõprus?

P.S. Töötajat me ei ole ikka leidnud. Umbes 50st inimesest tundis Juliuse ära 5 (hetke "parim" pakkumine Ivlios Misoon), neist 4 on testil käinud. Testis oli ka sama Julius, üks suutis testi ajaks Juliuse Sellioliks muuta. Ülejäänutel oli muuga raskusi. Kõige hullem variant, et näiteks loogilise arusaamisega on kõik ok, aga suvalised hooletusvead - sealt täht puudu, sealt number üle, nullivad kõik ära. Kommenteeriti, et meie töö olla hullumeelselt keeruline. Äkki peaks mingit kohalikku keskmist palka ikka nõudma või midagi? Selline kommentaar tuli ka, et hästi kerge oli, aga noh, ma arvan, et päris palju vigu tuli ka sisse! Hehee! Mis selle asja mõte siis on üldse - asja teebki keeruliseks ju see, et vaja oleks aru ka saada, mis sa sinna kirjutasid?! Muidu oleks tõesti imeliselt lihtne.
Kõik testijad tegid aga sellise, minu jaoks arusaamatu nükke, et nägid Rooma ühte seitsmena, mis on ebaloogiline sel põhjusel, et tegemist oli pildi tellimuse arvuga. Missugune inimene tellib oma lapsest seitse identset fotot? Ma mainisin seda ette kõigile - tavaliselt üle paari pildi pere kohta ei tellita. Ma olen neid faile näinud tuhandeid ja erandeid mitte ühtki. Teine mu jaoks loogikavastane seletus oli kelleltki, kes leidis, et ta tegelt luges Nilssoni välja küll, aga see tundus talle sellise naljaka multikanimena. Eee..no härra Nilsson oligi härra Nilsson selle pärast, et see on täiesti harilik rootsimaine nimi. No nagu Mr Smith, eks.

P.P.S. Mida ma Lindemannile selga panen? Räägitakse, et ta pidavat rahvast vere, kreemikookide ja surnud kaladega loopima. No see viimane - kas pärast terve buss haiseb?!

35 kommentaari:

  1. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eee..mis toimub, inimesed muudkui eemaldavad oma kommentaare?! Mu mäletamist mööda siin miskit "tundlikku" küll kirjas ei olnud või on see link kuhugi hirmuäratavasse kohta lekkinud, millest ma ei tea? Paranoia! :)

      Kustuta
  2. Appi, nüüd ma mõtlen pingsalt, kas ma olen siin kommentaariumis Marcat familiaarselt sinatanud.

    Üldiselt mulle teietamise distantsivõimalus meeldib, aga on olemas mingi tutvusaste, kus enam ei tea hästi, kui suurt distantsi hoida. Siis kasutan ma igasuguseid vältivaid lahendusi (nagu eelmises lõigus "Marca" kasutamine).

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei tule meelde, et oleksid ja samas, neid, kes siin ikka mitu korda kommenteerinud on, ei pea ma sellisteks inimesteks ka, kes teietama peaks. Lihtsalt, kui hüppab keegi võõras järsku sisse ja kukub sinatama, see on imelik.
      Siis, kui distantsiga keeruline on, kasutan ma ka alati pingsalt niisuguse nimetamise vältimist.

      Kustuta
  3. a mina sugulasterohke inimesena suudan 7 pildi vajadust lõdva randmega ette kujutada. Kaks tükki ühtedele vanavanematele, kaks tükki teistele, siis veel onule-tädile, siis veel neile ema täditütardele, kellel muid sugulasi eriti pole ja kes on seetõttu olemasolevatest eriti huvitatud - no ja juba ongi rohkem vaja kui 7.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui mul oleks lapsi, siis raudselt oleks suguvõsas tellimust rohkemate lapsepiltide järele - eriti kui üks vanem sugulane juba saab, sest mismõttes siis teised ei saa! See oleks nagu lasteaiarühmas ainult ühele lapsele kommi anda. Ma kujutan ette, et ma peaks igast pildist _vähemalt_ 7 eksemplari tegema, hoolimata sellest, et vanavanemad on mul juba surnud, ja sellest, et ma just taipasin, et paaris olevad sugulased võivad kahe peale ka ühega hakkama saada. Ikkagi oleks vaja minu vanematele, mehe vanematele, tädile, teisele tädile, kaugematele tädidele...

      Kustuta
    2. Jaah, mul läks ka ligi kümme aastat, et aru saada: keegi kurat peale mu enda ei taha neid pilte =P

      Kustuta
    3. mul raudselt tahaks, mul on ka sugulasi, kes hindavad postkaartide saamist. Mis kokkuvõttes ilmselt tähendaks, et jõuluks tuleks teha jõuluteemalisi perepilte.

      Kustuta
  4. re Pullerits. Olen ta blogi lugenud ja kommenteerinud. PP hoiab blogis oma kõmuajakirjaniku kätt soojas ja kirjutab meelega jube õrritavalt, tihti suisa mõnitavalt. "Kõik jalgratturid on nõrgad nagu eided." "Kes veel eile trennis käis? istusite kodus jah, mömmid sihukesed?".

    Eks siis talle vastatakse samaga lihtsalt.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nojah, aga siis on ka see familiaarsus seal vastastikune mõnitamine, mitte eriline sõbralikkuse näitaja just. Ei ole nii, et sinatamine muudab vestluse hoobilt meeldivaks ja teietamine on kauge ning kalk.

      Kustuta
    2. Nii on jah. Kogu see blogi on vastastikune ärapanemine, nii autor ühiskonnale kui kommenteerijad autorile, sealt ei tasugi mingit sõbralikkust otsida.

      Kustuta
  5. Mind kutsus ükskord kohvikusse juttu ajama lapse matemaatikaõpetaja,keda ma iial polnud varem kohanud. Jõudsin 150 närvilist võimalikku põhjust välja mõelda ja siis selgus, et võrkturundus..
    Ja meie perearsti uus verinoor pereõde sinatab mind, see tekitas kuidagi kimbatust tõesti. Perearst ise on vanem proua ja kuigi ta tunneb meie pereliikmeid ning meie tõbesid 23 aastat, teietab siiani vankumatult.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul ema pereõde ja tema räägib, kuidas talle tihti helistatakse stiilis "Tšau, Kristi siin, kuule, saad sa mulle selle retsepti kirjutada?". Nimistus on mitukümmend Kristit, hääl ei tule tuttav ette jne. Helistajale võib jälle julm tunduda, kui vastu küsida, et vabandage, kellega ma nüüd räägin?

      Kustuta
  6. PPS kohta: küll ma mõtlesin alguses, miks sellele va Lindemannile riideid selga peab panema, kas ta ise ei oska.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul umbes sama... :)

      Kustuta
    2. Nüüd, kui te nii ütlete, ma näen ka seda just nõnda :)

      Kustuta
  7. Ma ei saa aru... see Julius Nilsson oli sinna ju sulaselgelt kirjutatud, kuidas seda saab valesti lugeda? Kas ma pean teile tööle tulema?

    VastaKustuta
  8. Rooma I tähendab ju "esimene", mu keeleloogika tõrguks ka seda tellimuste arvuks lugemast, ilmselt pakuks samuti 7.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No ma panin selle Rooma I lihtsalt selgituseks, et mille moodi see nr 1 seal välja näeb, ma ei ole kindel, et nad just Rooma I on mõelnud, lihtsalt mõni on harjunud ühele mingid kriipsud ülesse ja alla vedama.

      Kustuta
  9. Kui teil on ikka veel töötajat vaja, siis mul on Tartus üks tuttav, kes otsib tööd ja kes enda sõnutsi oskab hästi käekirju lugeda. Kui soovid, annan talle su meiliaadressi?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täitsa võid seda teha, ametlikum meil on jobättsmartinfo.ee ka.

      Kustuta
  10. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul ei ole mingit testi kuhugi saata või üles panna, andmekaitse ikkagi. Koha peal anname proovitöö.
      Siin postituses http://marcamaa.blogspot.com/2020/02/90-inimestest-ei-saa-aru-mida-siia.html oli lihtsalt ühe nime kuvatõmmis.

      Kustuta
    2. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

      Kustuta
  11. Ma arvasin, et ma olen vana ja vanamoodne aga on ka teisi. Kusjuures mul täiesti oleneb olukorrast. Nt koolis sisseastumiseksamite ajal me vennastusime neljakesi ja hakkasime kohe sinatama. Õpetajad ka alati pakuvad, et palun kui sobib, siis võiksime sinatada. Aga on ikka olukordi, kus ma ei suuda. Kuidagi respekti küsimus või nii.

    VastaKustuta
  12. Mingi hetk pandi internetti üles kiri, mille Repinski oma nüüdseks eksabikaasale saatis. Eeldan, et see oli vene keelest tõlgitud, aga mul oli ikka VÄGA imelik lugeda lauseid nagu "armastan Teid kogu südamest!" - me oleme juba abielus, mida sa enam teietad??? 😁 Seda enam, et tegudest mingit austust ei paista, aga vat kirju saadad nagu fucking Puškin.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, seal FB vestluses mainis ka keegi aspekti, et tema teietab inimesi, keda ta just nimelt ei austa.
      Mul eksi ema kutsus oma meest igapäevaselt eesliitega "härra", see oli ka põlguse väljendamiseks.

      Kustuta
    2. Ma vaatasin paari kuu eest vanu Louis de Funèsiga komöödiaid ja seal torkas silma, et peenemates peredes (mille pereisa ta enamasti mängis) abikaasad omavahel teietasid.

      Kustuta
  13. Jah, ma vist pean ka,
    selle uusstaatuse asjaga ühinema,
    sest minu suhlusesse on siginenud TEIE,
    ja minu kirjavatuses on äkki tavaline sina Sina.

    VastaKustuta
  14. Juhuks kui kõik veel taibanud pole - ma sellepärast emigreerusingi, et Eestis kippus sina/teie probleem üle pea kasvama.

    VastaKustuta
  15. ... ja Lindemansile minekuks soovitan HAZMATkostüümi. Kaitseb nii koroona kui ka lavalt loobitava eest.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. *Lindemannile.

      Kustuta
    2. Need on raudselt kõik juba ära ostetud nagu respiraatorid ja muu selline kraam.

      Kustuta
  16. Anonüümne10:59 PM

    Sina ja teie tuleb kasvatusest, lapsele õpetatakse seda, selleks et laps tunneks vanemate võõraste ees aukartust, ja ei "häbistaks" oma vanemaid, sest see võis väga vanasti vanamatele tervise kahjustusega lõppeda. Tänapäeval on selline asi nagu etikett, millest inimene ise vabal valikul tuletab vastavalt oma rikutuse astmele või kasvatusele kas teietab või sinatab. Netis pole teitamisega midagi teha kuna inimene pole eristatav Google robotist. Viisakas inimene ütleb "Härra, minge persse!" jube võõras on kuulda, et mine. :)

    VastaKustuta