esmaspäev, mai 24, 2021

Ta isegi ei ürita, milline jultumus!

Lana del Rey avaldas kolm uut singlit, millest igaühe kaanepildiks on tema enda portree, selline lihtne, kergelt kiiruga tehtu mulje jättev, mitte sätitud ja viimse detailini paigas. Ja osa inimesi on šokeeritud - vaheta kohe oma plaadi kujundus ära! See on kole! See on amatöörlik! See ei sobi sulle! Sa oled muidu ju nii kena tüdruk, Lana, miks nüüd siis niimoodi? Mõni ütleb, et Lana on ju niisamagi kena, aga sellistele vastatakse, et asi ei ole selles, kas Lana on loomulikult kena või mitte, asi on selles, et ta ei püüa! Ta ei püüa olla parem!

See meenutas mulle kohe eelmise postituse kommentaariumi, kus samuti toodi välja mentaliteet, et muudmoodi kui ilus ei tohigi olla ja maksimaalse ilu nimel tuleb pidevalt võidelda. Võeh, ma ütlen.

Ilu nimel mitte pingutada on kuritegu? Vabandan juba ette stereotüübi kasutamise eest, aga kas pole mitte levinud arusaam, et näiteks vene naised on sellised, kes alati pingutavad, on sätitud, kenad. Vot vene naine ei lähe prügiämbritki välja viima, ilma et meik peal oleks ja kontsad all! Ma mäletan, et mul oli ka kunagi põhjenduseks alati võtta, et miks olla oma tavaline kui võiks olla oma parim? Ja no teisalt sai ikka silmi pööritatud paari tuttava üle, kes väidetavalt ärkasid peikade juures enne kukke ja koitu, värskendasid wc-s meigi ja heitsid siis kaissu tagasi, et ikka hommikul meest oma kauni näoga rõõmustada. Mehhiko teleseriaalides ju ka daamid ärkasid alati, täismeik näos ja sonks peas. Ei saa öelda, et poleks dilemmat olnud - mis siis saab, kui ta mind meigita näeb? Midagi ei saanud üldiselt, enamasti ei pandud tähelegi. 

See oli selline ealine iseärasus mu meelest. Enamikul läks üle. Mõnel ei läinud ka. Hiljuti just üks kommenteeris oma trenni- ja ilupostitusi, et siis pole häbi end mehe kõrval näidata. Mees on tal muide kõvasti ülekaaluline lõtv töll. Täismeik, juuksurisoeng, liibuvad riided ja tikkkonts peavad olema, siis ei ole häbi ja mees on uhke. Prioriteetide küsimus ilmselt.

Mehed meesteks, aga meil siin töö juures oli varem üks muidu tore iluteenindaja, veidi vanem korpulentsem daam ja siis tema mind nähes kukkus alati survestama - "oleks mulle antud selline raam nagu sulle, küll ma alles tuuniks seda! No miks sa ometi miniseelikut selga ei ole pannud! Miks sa ometi omale pikki küüsi ei taha! Mis hallid või beežid küüned, ma paneks kohe neoonroosad, siis on ikka ilus!" Tal oli valus vaadata mu rakendamata potentsiaali, ilmselt professionaalne kretinism, aga ikkagi. 

Ilus naine on hoolitsetud naine! Kas see hoolitsus tähendab igapäevast ilusalongi või seda, et pea pestud, puhas riie seljas, küünealused puhtad ning higihais ei käi üle pea? Muuseas, esimene võib teise ka välistada, on selliseidki kohatud.

Ilu nõuab ohvreid, kui ohvreid pole, mis ilust me siin üldse rääkida saame?

39 kommentaari:

  1. Lana Del Rey puhul häirib mind väga see, et iga kord, kui ma mõnda tema lugu juutuubist otsin, visatakse mulle näkku, et see on 10 aastat vana. Ma olen jõudnud iga artistiga tõesti sinna, et mulle tundub, et alles eelmisel nädalal nad ju tulid raadiosse (erinevalt siis lapsepõlvemuusikast, Placebo ja Metro Luminal on lihtsalt "alati olnud").

    Alles hiljuti oli mingi artikkel ka Sirbis, kus taas mainiti, et rokkmuusika ja punk mässavad väga ühiskonna normide vastu - aga kui lähemalt vaatama hakata, siis soorollid on neil selgelt paigas, mehed on ikka mehelikud ja naised naiselikud. Isegi kui naised on ka kamopükstes jne, on nad siiski rõhutatult reeglitekohased, naba paljas või roosa triip juustes vms. Ja see on ajatu, vahet pole, kas teemaks on Avril Lavigne või Joan Jett. Courtney Love võib olla mõrd, aga ta on kindlasti kõhn mõrd roosas kleidis. Mees lihtsalt on. Naine peab lihtsalt olemiseks normidele vastama.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See oli selles Ventseli artiklis jah, panin ka tähele. Erinevusi võib kohata ilmselt vaid äärealadel, queercore näiteks, aga no sellised saavad "normaalsete" käest ikka vatti ka nii et vähe pole.

      Kustuta
  2. Eks meigiga "aitamine" ole selline iseenda ja absoluutselt muidugi ka teiste väärtushinnangute teema ja mõtlen, et õiget või vale siin polegi. Tahan meigin, tahan ei meigi.
    Iluteenindaja loo peale meenus aga, mis jäi eelmise postituse kommentaaridesse kirjutamata. Inimesest saab mööduda, temaga kohtuda, koos töötada ka nii, et tema välimust ei kommenteeri. Täitsa kohe nii saab, et kohe üldse midagi pea ütlema.
    Mul on endal kogemus kolleegiga, kes möödudes ilmtingimata pidi hüüdma:"Mis sa nii häda näoga oled?!", "Mis sa näost nii punane oled?!" Tulin juuksurist. "Kes sul külje maha sõitis?!" Kandsin pearätti. "Kes sa siis oma arust oled?!" Milleks sellised hüüatused?
    Mõtlen, et kui ükskord inimeste välimuse rahule jätame, läheb iseenda elu ka mõnusamaks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen selle üle, miks välimust kommenteerima peab, imestanud juba aastal 2006: https://marcamaa.blogspot.com/2006/11/blond-ja-bond.html :) Ei paista, et paremaks oleks läinud vahepealse ajaga.

      Kustuta
    2. Kuna ma olen hellaks tehtud teises blogis Rentsi öeldu põhjal, hakkan norima: kas see tähendab, et komplimente ka ei või teha? Mina olen see inimene, kes ütleb Selveri kassasabas, et ilus mantel või et väga hea värvikombinatsioon (see oli Maximas, ok, naine oli üleni türkiisis ja pruunis), "vinge müts" või "väga lahedad saapad"

      (Ma tegelt arvan, et mu komplimendid ei käi välimuse, vaid teise rõivavaliku kohta, maitse kohta phmt, aga parem ikka üle küsida. Sest...)

      Kustuta
    3. Ma norin vastu ja leian, et see küsimus on sama, nagu teatud mehed siiralt küsivad "kas siis komplimenti ka ei või teha" - ja kompliment on "sind paneks küll hea meelega" mingile suvalisele naisele tänaval. Et no on ju kompliment! kes ei tahaks pandav olla? Ma ju mõtleisn lihtsalt, et ta on ilus!

      Kustuta
    4. Oleneb :) "Ilus mantel!" on minu jaoks ok, samas "Sa oled nii kõhn!" jälle ei ole. Vist sõltub sellest, et kui see asi, mida kiidetakse on inimese enda küljes, siis ei pruugi ok olla, sest inimesel võib selle asjaga mingi teema olla, mida komplimendi tegija ei tea, aga riiet või meiki pigem võiks, seda saab valida?

      Kustuta
    5. Oeh. Et komplimendil ja komplimendil on vahe ja seda vahet ei ole *tegelikult* nii raske tajuda, kui veidi keskenduda.

      Kustuta
    6. Teadlikud komplimendid ongi inimese segadusse ajamiseks, et nendel on omakasu eesmärk, isegi kadedusest tehakse komplimente. Siiras ja rumal inimene teeb neid puhtalt emotsioonist, kui tal üllatusest suu lahti vajub. Tavaliselt inimene hindab koplimendi reaalsust selle tegija järgi. Kui mingi karvanäss ütleb midagi ilu kohta peab ikka sügavalt kahtlema, inimene võib olla lihtsalt sügavas segaduses.

      Kustuta
  3. Vastused
    1. Küll on hea, et sa kommenteerisid, leidsin nüüd ilmselt ka õige artikli Sirbist üles, seda ei olnudki lugenud https://www.sirp.ee/s1-artiklid/c5-muusika/feminismi-teekond-peavoolupoppi/
      Kuigi, mulle tundub, et Rents räägib just sellest Ventseli artiklist, seal oli see koht: "see tundub esmapilgul väga paradoksaalne, sest rokk-kultuuris on naised väga objektistatud, rõhutatult naiselikud, beibelikud, ja mehed on väga macho’d. "

      Kustuta
    2. Jah, Müürilehe artiklit mõtlesin.

      Kustuta
  4. Olen korra sattunud samasse seltskonda neiuga, kes kunagi saunas ei käinud kuna siis tuleb meik maha. Ja enne kaaslase ärkamist vupsaski voodist välja, et täismeik teha ja "kaunina" ärgata.
    Hoolitsetus tähendab minu jaoks ikka pestud ja üldiselt puhtalt riides inimest, mitte tingimata kontuurimist, geelküüsi ja viimase hooaja hilpe. Endal tavaks riietuda/meikida pigem tagasihoidlikult aga kui mingil erijuhul on end rohkem tuunitud ja tuleb kompliment "Küll sa TÄNA näed hea välja!" siis ei tunne end väga meelitatuna...

    VastaKustuta
  5. Meigist minu vanamoodsest vaatevinklist, mis ei pruugi sugugi kattuda tänapäeva üldsuse omaga: Kerge toonimine ja maitsekas (no vat maitse asi eks ole) on ju igati kena. Krohv, geelküüned ja poolemeetrised ripsmed mõjuvad eemaletõukavalt. Nii naise kui mehe puhul on äge hoolitsetud aga natuke lohakas (sassis soeng, ajamata habe, ... ) välimus. Personaalne hügieen on lihtsalt möödapääsmatu, mustad küünealused, pesemata hambad või higistatud kaenlaalused pole mitte seksikad :P

    Komplimendid riietuse teemal on täiesti aksepteeritavad, olen isegi teinud. Muu välimuse teemal samuti aga eks siin tuleb välja see sugude erinevus. Kui naisele tundub ebamugav kuulda "Sa oled nii pandav" siis mees on ikka täiega meelitatud. Aga jällegi, oponeerige julgelt, äkki esindan lihtsalt eelmisest sajandist külgekleepunud arusaamisi ja tänapäeva noored mehed punastavad, kiljatavad ehmunult ning tunnevad end seksuaalselt ahistatuna kui baaris neiu sellist mõtet avaldab :P

    VastaKustuta
    Vastused
    1. minu tutvusringkonna põhjal otsustades oleneb väga sellest, mis kogemused sellel mehel on. Need, kellele naised kogu aeg külge löövad, omandavad tagaaetava hirve pilgu ja tavaliselt võtab isegi mitteahistavate naiste seltskonnas neil aega, et end vabalt tunda. Esineb tavaliselt keskkonnas, kus on 10 naist ühe mehe kohta.

      Kustuta
    2. (tegemist on põlvkonnaga, kes on praegu 50 tuuris.)

      Kustuta
    3. :D Mul pole sellist probleemi kunagi olnud, et peaks naiste eest ära jooksma, pigem ikka pidin ise taga ajama. No ja praegusel eluperioodil 50 tuuris olen oma stabiilse staatusega rahul.

      Kustuta
    4. Tagaaetava hirve pilguga hurmur - no muidugi:-D

      Kustuta
    5. Ausalt öeldes ma kahtlustan, et siin mitme mehe väljendatud ettekujutus, et suvalise naise külgelöömine või kepikutse oleks meelitav, tuleb sellest, et te tavaelus ei pane endale ebaatraktiivseid naisi lihtsalt tähele - märkate ainult huvipakkuvaid naisi ja siis on tore fantaseerida. Katsuge kujutleda, kui käsi ajaks külge või teeks rõvemärkusi naissoo esindaja, kellel on mitu omadust, mis on teie jaoks automaatselt turn-off (küllap mõni selline omadus ikka leidub - väga kõrge vanus? pesematus? kellel mis.), ja mõelge, kas see oleks ka tore. Eriti kui mõni selline naissoo esindaja oleks teist füüsiliselt nii palju üle, et otsekoheselt eitav vastus oleks kas riskantne (peksa võib saada) või ta saaks seda lihtsalt ignoreerida ja oma liini edasi ajada.

      Kustuta
    6. või kui te olete sajaprotsendilised heterod, siis kujutage ette kasvõi seda, mis tunne oleks selliseid kommentaare ja "osavate käte ringi" meesterahvalt saada, ette hoiatamata ja luba küsimata.

      Kustuta
    7. Äkki tõesti on Notsul jälle õigus, et ebaatraktiivset naist lihtsalt ei märka, tolle külgelöömise üritusest rääkimata.

      Ja muidugi tänud psüühilise trauma tekitamise eest, nii õudset asja nagu teise meesterahva osavate käte ringi ei oleks ise küll ette osanud kujutada. Nüüdsest pean loobuma ühistranspordist ja igasugu avalikest massiüritustest kus võimalus, et keegi "kogemata" vastu puudub. Kui mõni samasooline peaks otsa vaatama ja naeratama peaks röögatama "Mis vahid" või igaks juhuks kohe lõuga andma vältimaks valesti mõistmist :D Mõistlik eksida ettevaatuse poole ;)

      Kustuta
    8. Küll sa märkaks ka ebaatraktiivse naise külgelöömist, kui ta seda piisava agressiivsusega teeks - nii, nagu osa mehi naistega teeb.

      Lihtsalt naistelt meeste suunas juhtub seda harvem, sest jõudude vahekord on üldiselt meeste kasuks. Nõrgem ei julge tugevamale käsi külge ajada, kui ta just lausloll või end ajutiselt lolliks joonud ei ole. Isegi kui jõud on võrdsed, parem ei riskita.

      Niisiis, kuna sa oled suur ja pikk, siis ei ole sul eriti vaja ka meeste ahistamist karta, õudsete naiste omast rääkimata.

      Aga mõtteharjutuseks on kasulik ette kujutada, kuidas oleks elada endast maailmas, kus sinust huvitatud tegelased on sinust poolteist korda suuremad ja tugevamad ega ole kõik sinu jaoks apetiitsed, ning see, kas nad hakkavad käsi külge ajama, sõltub üksnes nende viisakusest. Sellises maailmas on sinust huvitatud isendite viisakusel/ebaviisakusel kohe suurem kaal.

      Kustuta
    9. seda ka, et ebaatraktiivsete vastassoo esindajate mittemärkamine on pmst luksus, mis sul on, aga näiteks mul ei ole, kui aeg-ajalt kellegi ebameeldiva kombitsaid enda küljest leida ei taha. Kujutan ette, et jube mõnus on heteroelu elada, kui vastassooga oleks ainus mure, kuidas meeldivatele eksemplaridele ise meeldida.

      Kustuta
    10. Eks ma muidugi vaatan kitsalt oma vaatevinklist, sest vanamoodsa inimesena ei kujuta ette füüsilist kontakti ilma selleks vastaspoolelt väga selget nõusolekut saamata. On siis tõepoolest maailmas nii palju mühakaid? Minu maailmas käiakse jalutamas ja kinos ja niisama hängitakse enne kui julged musitamise peale mõelda. ju olen lihtsalt parandamatu romantik, mis muud. Mu ainus mure oli noorest peast tõepoolest vaid see kuidas mõnele tüdrukule meele järgi olla. O tempora o mores ;)

      Kustuta
    11. vat ei oska öelda kui palju, äkki mõni on lihtsalt väga aktiivne. Konkreetselt Tartu peal on mul kaks korda olnud jama ühe ja sama võõra mehega. Ja siis on mõned, kellest on teada, et purjus peaga hakkab käsi külge ajama jne, aga kes on kohalikul kultuuriskeenel aktiivsed, nii et igasugustel üritustel võivad nad jalgu jääda.

      Mõne puhul on muidugi nii, et ma ei jää teda nii pikalt vaatama, et pärast teine kord ära tunneks, kas on sama töll või uus eksemplar. Annan tohlaka või tõmbun ise kähku eemale, igal juhul on parem silmsidet mitte võtta, sest ta võib seda kutsena tõlgendada.

      Kustuta
  6. Ma olen üks nendest, kes on komplimentide suhtes jube umbusklik. Pigem kuulaks minu jaoks oluliste inimeste siirast arvamust.

    Geelküüned on siin mainitud suht negatiivses kontekstis. Ilmselt ongi naisi, kes küünte pikkuse ja tooniga vinti üle keeravad. Aga on ka palju neid, kelle jaoks on lihtsalt väga mugav omada tagasihoidlikku gelllakki, mis püsib kaua ja ei vaja üle päeva hooldust. Seal all võib olla ka tugevam geelküüs. Ma olen nt terve oma elu küüsi närinud. Piisas heast raamatust või stressiolukorrast ja nahkadeni. Nüüd paar aastat korralikud küüned, korrektsem kuidagi ja püsivad terved. Otsus saigi tehtud oma halvast harjumusest vabanemiseks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul olid endal ca kümme aastat geelküüned, olin ka väga rahul, hea mugav, ainult küünetehnik ohkas, et miks ma ometi pikemaid ja otsast teravaid ei taha, "sulle ju nii sobiks!" :D

      Kustuta
    2. Jaa, minu oma ka aeg-ajalt üritab mulle mingit blingi peale tekitada või pikemaks jätta. Mul on raudne argument - koolis ei saa tööd teha :D (mis on ka 100% tõsi).

      Kustuta
  7. Minule jälle tundub, et see vajadus "meigiga prügi välja viia", on pigem seotud enesehinnanguga. Sellepärast sellest tavaliselt kasvataksegi välja, sest leitakse, et väärtus on mujal kui vaid värvitud ripsmetes ja punases huulepulgas.
    Ise olen ka see slaavitar, kes üliharva läheb koduuksest meigita välja. Ja kui see juhtub, siis tavaliselt päevadel, kui ma olen iseendaga rahus ja ei vaja nii palju võõraste heakskiitu.
    Sama on minu meelest ka kõhnusekultusega. Et kui inimese kogu eneseväärtus rajaneb sellele, kui palju ta kaalub, siis on natuke pahasti. Kusjuures mulle tundub, et need kes teiste välimust märkavad ja kommenteerivad on samuti endaga ummikus. Üks asi on märgata, aga siin väljatoodud kommentaarid ei ole ju heatahtlikud, pigem sellised "ma olin lihtsalt aus" maskeeritud solvang. Ja no kui sul on vajadus teise välimust maha teha, siis selleks, et ennast paremini tunda.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Absoluutselt nõus! Ma olen ka tundnud, et lähedaste ja sõprade seltskonnas on täiesti ok ilma meigita olla, aga kui tuleb kuskilt keegi ootamatu, siis käib ikka seest nõks läbi, et "oh, ma nüüd niimoodi siin!"
      Mulle tundub, et praeguse aja teismelistele on maskikohustus ses osas täielik kergendus :)

      Kustuta
  8. Ühelt poolt "karvanäss" ja teiselt poolt "tagaaetava pilguga hurmur" - need on vist nüüd need meheliku ilu skaala erinevate otste kategooriate nimetused? :D

    VastaKustuta
  9. Naise elu ülim funktsioon on anda võimalikult kvaliteetseid järglasi. Selleks tuleb endale leida võimalikult kvaliteetne partner. Võimalikult kvaliteetse partneri saamiseks tuleb ennast teha atraktiivselt võimalikult paljudele potentsiaalsetele partneritele. Naine, kes ei pinguta, et olla pandav, on põlastusväärne reetur. Teiselt poolt vaadates on meeste huvides, et võimalikult paljud naised pingutaksid võimalikult palju, et olla pandavad. Vastasel juhul suureneks meeste konkurents vähema arvu pandavate naiste suhtes. Ka seepärast tuleb häbistada naisi, kellest on näha, et nad ei pinguta, et olla pandavad.
    Või kuidagi nii.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vat-vat! Sellega meenub kena komme ühe Aafrika hõimu juures, kus naisel olla peale mehele saamist kohustus kole välja näha, sageli lööb mees mõne hamba välja vms. Pole enam turul, milleks valesid signaale välja saata? Meil siin toimib pigem ristkasutus, seega ei ole kasulik kohe peale mehelesaamist pingutamist ära lõpetada.

      Kustuta
    2. Irw @ ristkasutus, purtsatasin siin mõnuga.

      Kustuta
  10. "Kompliment, mis vastab tõele, pole kompliment, vaid lihtsalt fakt."

    Davidjantsi artikkel on samuti super tore, aitäh viitamast :)

    Igaks juhuks teile viida kujul ka:
    https://www.sirp.ee/s1-artiklid/c5-muusika/feminismi-teekond-peavoolupoppi/

    VastaKustuta
  11. Testing Postimees
    No sain ka hakkama.

    VastaKustuta
  12. Kui sul mõni kurruke ikka näkku tuleb oled kohe kole ja kohe väga kole, naised ise võistlevad omavahel kellel on siledam nägu, prundimad huuled, pikemadküüned, suuremad rinnad jne., mehed vaatavad ja imestavad ainult. Ilu see on tänapäeval nagu sport ja tuunimine nagu doping. :)

    VastaKustuta
  13. Mina olen otsustanud, et kui on võimalik inimesele hästi öelda või komplimenti teha, siis seda ma ka teen. Hästi ütlemist ei ole kunagi liiga palju ja kui midagi hästi öelda ei oska, siis võib vabalt vait olla. Ja kompliment ei ole valetamine

    VastaKustuta