kolmapäev, jaanuar 19, 2022

#jutujaht Tehisintellekt võtab üle

Pidurid kääksatavad ja Mammu jõllitab rooli tagant nagu tulede valgusvihku sattunud hirv, kuidas kapotile potsatanud Kissu oma võluvaima naeratuse ette manab ja ta kõrvalistmele maandub, justkui poleks seda liiklusohtlikku olukorda üldse olnudki. Auto taga paar kannatamatut juba tuututavad, viipan Märdile ja Vellole, et nad autosse istuksid ja kobin ise viimasena sisse. 

Kissu on jõudnud juba esimeste formaalsustega ühele poole, kui neid üldse oligi, ja seletab agaralt, mida tal Mammust üldse vaja oleks: "Kle, meil oleks vaja kohe praegu Raadikverre saada, hullult vedas, et sa just nüüd mööda juhtusid sõitma!" Mammu, ikka veel kerges šokis, ei saa aru, miks on see Raadikverre minek järsku nii pakiline ja nüüd avastab Kissugi, et temalgi on meelest läinud. Õigemini on värske õhk ja füüsiline aktiivsus ta vist kainemaks tõmmanud ja ta lihtsalt ei taha Mammule tõtt tunnistada. "No ma istutasin sinna ühed überilusad rododendronid maha ja neid oleks vaja kasta!" Kissu pole kunagi erilise intellektuaalsusega hiilanud, aga praegu vaatavad kõik ülejäänud teda ikka sellise haletseva ilmega, nii et isegi tema mõistab, et see vale ei kõlanud absoluutselt usutavalt, aga Kissu ei anna alla: "Ja tegelt hullem lugu on selles, et meie robotniidukiga on midagi juhtunud - see ei lülitu enam välja! Ma ei taha, et ta mu rodod maha niidab!" Vello tõttab taas džentelmenlikult olukorda lahendama ja pistab vahele: "Me jah kardame siin, et tehisintellekt võtab üle ja peame praegu sööstma inimkonda selle käest päästma!"

Mammu vaatab meid kõiki uskumatu näoga ning pomiseb: "Robotniiduk võtab üle? Tal saab ju aku tühjaks ometigi? Kes te üldse olete? Miks te taksot ei võta, kui nii kiire on?" Kissu piiksatab taas, et me ei mahu ju taksosse ära, mille peale Mammu imestab, et kuidas te siis minu autosse mahute. Kissu lööb endale käega otsa ette ja jääb löödult vait. Vello ja Märt tutvustavad endid. Paistab, et nad ei avalda Mammule erilist muljet, sest ta teatab resoluutsel toonil: "Mina pean kõigepealt parteikontoris ära käima, seal on kriis, kui teie märatsev tehisintellekt nii kaua kannatab, võime pärast sealt läbi sõita!" Vello lällutab: "Eks muidugi, lihtrahvast rünnatakse, aga kõigepealt lahendame ikka poliitikute omavahelisi jagelusi!" Mammu tõmbab suu kriipsuks ja sisistab: "Kui teile minu plaan ei sobi, võite alati takso võtta, ma tõestasin ju teile, et mahute ära küll!" Taksot võtta ei taha keegi, sest kuigi väljamõeldud ründav robotniiduk tundub hirmus küll, siis reaalne poliitiline skandaal ahvatleb rohkem.

"Eks lihtrahvas taha ikka tsirkust näha, paljukest seda saab! Küll mul on hea meel, tüdrukud, et ma teid kohtasin!" õhkab ootamatult Vello ja lisab minu poole pöördudes: "Ma ütlesin sulle, et see horoskoop, mida ma loen, ei valeta, see lubaski mulle tänaseks suurt seiklust!" Märt pööritab selle peale silmi ja ma naeratan talle vandeseltslaslikult, tundub, et mul on vähemalt üks liitlane. 

Juba peatumegi parteikontori ukse ees ja kuigi Mammu üritab meid kõiki autosse istuma jätta, siis Kissu kaebab kanget pissihäda, Vello teatab vastuvaidlemist mitte sallival toonil, et tema naisterahvast üksinda poliitiliste lõukoerte juurde ei lase ja isegi mina leian endas julguse ning pillan kelmikalt, kuidas ma üksinda võõra mehega autosse jääda küll ei kavatse. Õudselt piinlik on, aga põnev ka.

1 kommentaar:

  1. No ma mõtlesingi jutte vales järjekorras lugedes, et kuidas see pissihäda ometi nii äkki tekkis, nüüd on lünk täidetud!

    VastaKustuta