pühapäev, veebruar 18, 2024

Kõõmast ja kinnisvarast

Oma peapesu saagat olen siin korduvalt lahanud - kõige hullemini tunneb peanahk end miskipärast just hilistalvel-varakevadel - mõistlik ka, see ongi kõige jõledam aeg aastast ju. Igatahes on pea juba pesujärgsel päeval ebameeldivalt rasvane, sügeleb, seda juba kohe peale pesu ja peanahka katab valge rasvane kõõm. Samamoodi ketendab ja sügeleb samal ajaperioodil ka mu ülejäänud nahk, aga see on kuidagi kergemini üleelatav ega paista niimoodi silma, kuna keha on ju külmal ajal kaetud. Ilmselt on nahal lõplikult siiber saanud sellest temperatuuride ekstreemsest vahetumisest toa ja õue vahel ning kütmisest tingitud kuivast õhtust. Mis mind aga üllatab, on see, kuidas meil on poodides sadu erinevaid šampoone, mis lubavad küll juukseid kohevdada, küll tugevdada, küll värvi säilitada jms, aga peaaegu puuduvad need, mis lubavad pea lihtsalt puhtaks pesta ja soovitavalt seda puhtust mõneks ajaks ka säilitada. Millal te muidu pead pesete - kas siis kui juuksed pole piisavalt kohevad, tugevad, värv ei sära või lihtsalt siis, kui pea must on? No vot, seda minagi. 

Kuna ma olen arvanud, et tavalise kõõmaga mul otseselt tegemist ei ole, sest kõõm tekib ka kuiva peanahaga ja on aastaringne probleem, mul on pigem lihtsalt ärritunud peanahk, siis pole ma varem Nizorali kasutanud. Nüüd lõpuks meeleheites ostsin. Kui te arvate, et edasi tuleb mingisugune edulugu, siis arvake uuesti. Ei. Ma olen nüüdseks seda Nizorali, mis lubab rahustada ärritunud peanahka, kaotada sügeluse ja nähtava kõõma juba esimesel kasutuskorral, kasutanud paar nädalat ja ausalt öeldes on see olukorra ainult hullemaks teinud. Mulle tundub, et see ei pese üldse pead puhtakski. Toidupoe mõneeurone suvašampoon suudab vähemalt seda. Ma olen täiesti reklaami ohvriks langenud. Miks te müüte apteegis sellist saasta, mis ei õigusta ennast üldse? Juuksuris vähemalt öeldi mulle otse, et nemad tegelevad juustega, peanaha probleemide korral vaadaku ma apteegi poole. 

Ma vihkan oma juukseid peanahka! Ja siis on inimesed, kes ahhetavad ja ohivad, et mul olla nii ilusad ja pikad juuksed, lust vaadata, küll nemad on kadedad! Ma valiks iga kell mõne muu juusteprobleemi, kui see tüütu sügelus. Hea meelega lõikaks juuksed maha, aga mul on lühikesed kunagi olnud ja seetõttu ma tean, et mulle tõesti ei sobi absoluutselt lühikesed juuksed, mul on suuuuur ja neljakandiline nägu. Pealegi eeldaks lühikesed juuksed regulaarset juuksuriskäiku, mis on tüütu. Ega ma tegelikult ei teagi, kas lühemad juuksed aitaks kuidagi, lihtsalt pesta oleks lihtsam. Juuksur pakkus ka, et võiks juuksed ära värvida, see kuivatab peanahka. See tähendaks aga taas üht tüütut kohustust väljakasvu värvida ja ma püüan sellest nii kaua, kuni halli veel ei paista, mööda hiilida. Kusjuures, olen avastanud, et kui pead peale pesemist kohe föönitada, siis püsib justkui natuke kauem puhas, kui õhu käes kuivada lastes. Aga föönitamine on tüütu ja rikub juukseid.

Suvel kuidagi probleem leeveneb. Eelneva postituse valguses - vales kliimas elan? Ahjaa, urtikaaria tuli ka tagasi. Vist hea paar aastat tegi pausi.

Teemavahetus - meil ikka osatakse äri ajada siin. L. ei taha korteriühistu esimees olla, ma ka ei tahaks, aga ma pole nii pehme ka, et oleks üldse lasknud ennast ära rääkida. Nüüd teeb siis tasuta tööd. Ma küsiks vähemalt raha, aga tema arvab, et kui raha makstaks, siis oleks õigus veel rohkem nõuda. Ma siis pakkusin, et on ju ometi firmasid, kes seda tööd teevad. Vaatasime siis nende pakutavat. Võimas! Lipu heiskamine ja maha võtmine - 40 eurot. Kolleeg arvas, et noh eks aasta peale neid lipupäevi ikka on ka. Ma siis täpsustasin, et naiivik, see 40 eurtsi on kord, mitte aastahind. Äkki on suisa nii, et üks 40 heiskamine, teine 40 maha võtmine? Iga liigutus maksab. Meil naabermajas käivad paar flegmat onu kinnisvarahooldusettevõttest - pealelõunal, mil majaelanikud juba ammu ise lume on ära ajanud, tulevad nemad ja pühivad paar korda luuaga üle. Sügishommikutel kell 8 ajavad undava puhuriga kahte puulehte taga. See on umbes nagu meil kontoris koristamisega - varem tegi kolleeg sota eest kuus ise, aga ta läks ära, peale seda sai firma võetud, kes maniakaalselt hõõrub läikima köögi kraanikausi, aga söögilaud ja WC-kabiini seinad on mingeid kahtlasi plekke täis, neid koristaja ei näe ja ämblikuvõrgud ripuvad samuti. Hind tõuseb see-eest regulaarselt. Kontori kinnisvarahooldus on ka tasemel, ventilatsioon ei tööta normaalselt juba aastaid, käivad erinevad "eksperdid", räägivad erinevaid asju, laiutavad käsi. Samas arverida ventilatsiooni kohta on parajalt priske, arvetega on üldse kogu aeg jant - mingid imelikud numbrid, imelikud põhjendused ja alati kui aru pärid, saadetakse kommentaarideta uus arve, kus hoopis teistsugused numbrid kui varasemal. Tundub, et neid numbreid määrab sinna keegi ennustaja stiilis "vaatame, kas läheb läbi". Kontaktisikut pole iial võimalik kätte saada, sest ta suusatab/päevitab/jookseb maratoni kuskil eksootilises riigis - nii tore edukas ärimees!

14 kommentaari:

  1. ma arvan, et seda läikimise ja kohevdamise juttu räägitakse sihtgrupile, kelle arust on normaalne iga päev pead pesta. Et "hoolimata igapäisest pesust ei lähe liiga kuivaks" jne.

    ja see, et pea pikemalt puhas püsiks, pole kuidagi šampoonitootja huvides.

    Muidu ma siin ise olen olnud suht rahul tahketest šampoonidest Signe Seebi omadega; vedelatest Organic Shop (Tartus saab seda mu teada ainult kaubamajast, aga sellest hoolimata hea odav).

    Aga see, et just juuksejuurtest kiiresti rasvaseks läheb, pani mõtlema, et äkki oleks kasu hoopis päris kuivšampoonist. Ma olen vahel hädaga, kui sama lugu juhtub ja on liiga kiire, et pead kohe pesta, esmaabi korras lausa puudrit pähe pannud, seda näopuudrit. Lühikeseks ajaks seob rasvasuse ära.

    Ja 18. sajandi daamid puhastasidki pead kogu aeg sisuliselt kuivšampooniga - puuder pähe, pärast kammib välja.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma kahtlustan ise ka seda, et pea puhas püsimine pole tootja huvides. Kuivšampooni ma olen kasutanud küll, paraku sügelemise vastu sellest abi ikka pole.

      Kustuta
  2. Hästi aitab kase -tõrva sampoon. Oma allergilise lapse juukseid sai omal ajal sellega pestud, aitas küll--- kuigi sampoonil veits ebameeldiv lõhn.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle tõrvašampooni lõhn väga meeldib, aga kahjuks mul ei aidanud.

      Kustuta
  3. Delfis jäi silma sihuke podcasti pealkiri: "Ilu- ja dieeditööstuse eesmärk on panna meid end koledana tundma". Äkki on shampoonide eesmärk anda võimalikult lühiajalist head tulemust, et seda ämbrite kaupa ostaksid ja kolm korda päevas kasutaks :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kahtlustan sama. Teisalt ei suuda päris pesemata ju ka ringi liikuda...

      Kustuta
    2. Murca aga pesi vahepeal munaga (mispuhul ei tohi vesi liiga soe olla, et omlett pähe ei tuleks) ja kiitis. Keegi proovis ka leivaga (mis praktikas tähendab tglt leivaleotusveega, et pudi pähe ei jääks) ja kiitis samuti.

      Kustuta
    3. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

      Kustuta
    4. mu nadu aga pidavat pesema ainult palsamiga. st ilma šampoonita. Märjad juuksed palsamiga kokku ja loputus sidruniveega.

      Kustuta
    5. MunaKOLLASEGA pestakse. Munavalget ei taha pähe =)
      Ma olen ka pest, nooremana mul oli igast uide, muuhulgas "ilgelt öko, ei keemilistele pesuvahenditele"-uid ja selle aja sees õppisin palju.
      Pikkadele juustele läheb kaks munakollast ära, muide =)

      Kustuta
  4. Goldwellil on sari nimega Scalp specialist. Mind omal ajal sügeleva peanaha hädaga aitas. Munakollane on küll ilmselt väga erineva toimega - sellist kõõmakiivrit pole mul enne ega pärast sellega katsetamist olnud.

    VastaKustuta
  5. Poeg käis oma peanahaprobleemidega lausa nahaarsti juures, aga kasu ei olnud miskit. Kuskil keegi soovitas Bodyshopi ingverišampooni ja ennäe!- toimibki,

    VastaKustuta
  6. Mul on talviti sama jama, et sügeleb ja tekib kõõm mis kevadel ära kaob. Aga mul on pigem talvel kuiv peanahk. Talvel ma pesen pead iga päev ja üle korra on kaks ühes head&shoulders šampoon/palsam. Olen ka igast asju proovinud ja see on ainuke variant millega ma nahka katki ei kratsi (päeval saab veel hakkama aga ma kratsin läbi une). Kõige hullemad on alati jaanuar ja veebruar. Varsti läheb paremaks!

    VastaKustuta