neljapäev, juuni 10, 2010

Mis on sallivus?

Eks me kõik ole mingil moel kuulnud Ameerika lõunaosariikide ja muidu väikelinnade elanike patriotismist ja sallimatusest kõige erineva vastu. Meenub näiteks stseen "Boratist", kus nimitegelane kutsub kusagil Texases rahvast üles toetama USA Iraagi-missiooni sõnadega "ja tapame maha kõik nende naised ja lapsed", mille peale suur osa rahvast kulmugi ei kergita.
Eks ilmselt ole kõik TV-s nähtu veidi ülepaisutatud ja kindlasti on ka "maakaid", kes nii äärmustesse ei lasku, kuid siiski tundub, et isegi eestlased (fašistirahvas?) on veel päris tolerantsed võrreldes keskmise Ameerika matsiga.
Kui veel tolerantsusest rääkida, siis eile oli Kanal2 peal järjekordne osa Tyra Banksi tõsielushow'st "America's Next Top Model", mille seekordne hooaeg on eriline just seetõttu, et konkursile pääses ka üks transseksuaalne neiu. Eks meilgi tekitas Angela Aak teatud diskussiooni, mis aga polnud minu meelest võrreldav noorte modellihakatiste tõsise šokiga kui nad kuulsid, et üks neist on kunagi poiss olnud (õigemini ei olnud ta veel kehaliselt ka tüdrukuks lõigatud). Kõige krooniks sosistasid 2 neidu - üks lõunaosariikidest ja teine Alaskalt, kuidas on võimalik nüüd basseini minna kui SEE on seal käinud, sest jumal küll - tal on ju SEE püksis! Lõunaosariikide neiu lisas veel, et kui nende linnas peaks mõni selline tänavale sattuma, siis lastaks ta lihtsalt maha!
Mina ei ole Eestis naiste hulgas sellist suhtumist kohanud ühegi seksuaalvähemuse suhtes, paistab et meil ikka ei huvituta nii palju sellest, mis kellelgi püksis on ja mida ta sellega teeb. Meeste hulgas olen pigem kohanud suhtumist, et mehed omavahel - vastik ette kujutada, ilusad naised omavahel - hea vaadata, kõik muud variandid - kahtlane, parem mitte süveneda. Seda, et keegi kedagi peksta või tappa tahaks, pole küll kuulnud (no eks neid muidugi leidub ka). Üldiselt aga - mis mõttes on vastik ette kujutada? Mina ei kujuta teisi inimesi üldse selles situatsioonis endale ette - olgu või heterosuhe, ikka mu meelest ebameeldiv mõelda. Või siis ei ole mu tutvusringkonnas nii ilusaid inimesi, keda ma ette tahaksin kujutada. Aga eks inimesi ole erinevaid - kuskil foorumis oli kunagi teema, kuidas keegi alati a la paksu meest ja pisikest naist nähes ette kujutab, kuidas nad seda teevad. Milleks end sellega üldse piinata?
Ilmselt ei olegi siis see tolerants, pigem huvi puudumine ja oma nina teiste asjadesse mitte toppimine. Mis on tolerants (kõlab nagu pomerants...)? ÕS-i andmetel on tegemist tehnilise terminiga lubatava hälbe kohta. Ilus ja õige oleks öelda tolerantsi asemel sallivus. Mis on sallivus? Vikipeedia seletab, et sallivus ehk tolerantsus on inimese või ühiskonna võimelisus taluda, tunnustada või/ja usaldada harjumuspärasest erinevaid arvamusi, uskumusi, hoiakuid, tavasid, kombeid, ideoloogiaid või kultuure üldse. Sallivus ei pruugi alati tähendada heakskiitu või mõistmist, kuid enamasti sisaldab austust. Ehk siis samuti lubatav hälve. Ok, hälve on kole sõna. Aga ma tean ka ühte end ülitolerantseks inimeseks pidavat tüüpi, kes tolerantsuse all mõistis ilusaid tõmmu nahavärviga välismaa mehi, keda ta siis Eesti pinnal nautida soovis. Igasugused muud inimesed olid tema silmis üldiselt debiilsed hälvikud. Sallivus my ass.
Ükskõiksus ja sallivus igasuguste "pervertide" suhtes põhjustab inimliigi väljasuremise, väidavad radikaalsemad sallimatud. Mitte lihtsalt pole vastik, vaid ka kahjulik. Aga kas pole igal inimesel õigust elada nii nagu tema ennast hästi tunneb, juhul muidugi kui ta teistele sellega kannatusi ei põhjusta ("vastik vaadata" pole eriline kannatus)? Ilmselt on see üks lahendamatu konflikt.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar