neljapäev, mai 24, 2012

Hälvetega ühiskond

Olin sunnitud täna hommikul ühistransporti kasutama. Ma pole nii palju kurje inimesi ammu näinud, nagu Delfi kommentaatorite kokkutulek. Millegipärast oli mul jõudnud tekkida romantiline arusaam vanainimestestest kui lahketest hallipäistest prouadest ja taatidest. Jõudsin unustada, et meie vanainimesed on nõukogude ajal karastuse saanud "hammas hamba vastu" kultuuri kasvandikud. Palju poleks puudunud kui oleksin kah ühele kähvanud, et "kahju, et sind ära ei küüditatud!" Õnneks seisan ma enda suhtes toimuva ebaõigluse ajal tavaliselt käed rippu ja suu ammuli ega oska midagi kosta. Huvitav, et lastele korrutatakse kogu aeg, kuidas tuleb "palun" ja "vabandust" öelda aga suvaline tädi käratab mulle ilma igasuguse sissejuhatuseta sinatades peale. Ma nimelt tegin sellise mõtlematu teo, et soovides väljujaid endast mööda lasta, ronisin seisma ühte pingivahesse aga tagumisest uksest olid tädid juba peale tormanud ja soovisid minu taga olevaid pinke kiirkorras hõivata. Väljujad üritasid samamoodi üksteisest üle ronida, et ikka esimesena välja saada, sõimu osaliseks sai üks õlakotiga "ees töllerdanud" meeskodanik. Lapsed ja noorukid vaatasid hirmul nägudega, kuidas "prouad" endale rinnaga teed rajasid. Huvitav, et mul ei ole vist elu sees nii kiire olnud kui neil inimestel seal ilmselt igal hommikul. Vanainimestel peaks ju üldiselt kehv uni olema - bussid käivad nii viiest hommikul -  võiks siis juba varakult ennast minekule sättida, mitte viimasel minutil ärbelda. Ilmselt on tegemist siiski mingit sorti ekstreemspordi liigiga, mida inimestele lihtsalt meeldib harrastada - "jess, täna sain Leidale kotiga pähe löödud ning jõudsin turusappa kaks minutit kiiremini kui eile!" Huvitav, kas sellist tsirkust kusagil mujal kui Ida-Euroopas ka kohtab? Kuidas sealsed vanainimesed ennast välja elavad? Kas meie ise käitume vanemaks saades viisakamalt, sest pole pidanud järjekordades isamaasõja veteranidega võitlema?

7 kommentaari:

  1. Ma olen koguaeg rääkinud, et vanurid on täiesti pätistunud. Enamus on tõelised mühkamid ja ülbikud. Ega vanus veel arukust ei anna.

    VastaKustuta
  2. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  3. "Huvitav, kas sellist tsirkust kusagil mujal kui Ida-Euroopas ka kohtab?" - Jah, kohtasin midagi taolist hiljaaegu Shanghai rahvusvahelises lennujaamas, kus hiinlaste mass vihaselt trügides ennast lennuki peale surus. Eriti mõttetu, sest kõigil on ju kohad kolemas ja keegi trügimisega mingeid eeliseid ei saavuta. Võimalik, et see on üldse omane kommunistliku rezhiimi all olnud rahvastele.

    VastaKustuta
  4. Kunagi Tartu bussijaamas ronis ka üks mutt mulle selga elama. Ma siis julgesin küsida, et miks ta nii trügib, tema õiendama, et kellel on lehmad lüpsta, kellel mitta. Ma läksin just kodumaile isale appi sõnnikut laotama, seega sain vast lajatada, et kes peab sitta loopima minema, kes mitte.

    VastaKustuta
  5. Tartus imestasin ka pidevalt uuesti ja uuesti, et kuidas vanainimesed bussi tormates niimoodi loomastuvad. aga Tallinnasse kolides tõesti IMESTASIN, et viisakus ühistranspordis polegi ära kadunud, tõesti ma olin täiesti kindel, et see istme pakkumise komme on juba välja surnud, et võib-olla jah kord aastas kellelegi väga hädisele istmepakkumist veel näeb, aga muidu küll mitte. aga siis kolisin Lasnamäele, ja üllatus-üllatus, seal nägin bussis lausa igapäevaselt igasugust kena käitumist, kuidas üksteist aidatakse ja istet pakutakse jne. tõesti, Tartu bussikogemustega võrreldes olin ikka väga üllatunud. vähemalt minu Lasnamäe-piirkond ja bussid (et mitte üldistada) olid ikka täiesti teistsugused, ikka viisakad inimesed. aga miskipärast siin Mustamäel ei ole nii, siin on nagu igal pool mujal.

    VastaKustuta
  6. Tallinnas käivad bussid tihedamini kui Tartus, äkki sellepärast ei pea nii palju kaklema? Ja äkki Lasnamäel tihedamini kui Mustamäel? Ei tea.

    VastaKustuta
  7. ei, bussid on ikka sama täis ja mida tihedamini käivad, seda kiirem kõigil just ongi ja inimestel raskem 1 minut oodata. Lasnamäe-loogika vist siiski selle vene-elanikkonnaga seotud vist, Mustamäel veidi rohkem eestlasi.

    VastaKustuta