kolmapäev, detsember 04, 2013

Blogimisnostalgia ehk eksisteeris elu ka enne ilublogisid

Hiljuti vaatasin FB-s mingit gruppi "Eesti blogid" ja minu täielikuks ehmatuseks jäid silma ainult ilublogid (vabandust, neid nimetatakse ju peene nimega "elustiili-blogideks") ja nänni jagamise võistlused. Mäletan, et minu jaoks oli esimene selle stiili esindaja keegi Blondiinmolly, kes Rootsis elava eestlasena jagas ka oma kohalikke hittblogisid, mis tema sõnul väga populaarsed olid ja omanikele tuntust ja pappi sisse tõid. Mõtlesin siis, et jumal küll - kas sellised asjad on blogid või? Et pildistan, mis mul täna seljas on, kust ostsin ja ongi sisukas blogi? Küll on hea, et meil Eestis nii pinnapealsed ei olda! Nüüd siis loen, kuidas keegi väidab, et Eestis valitsevad ilublogid ja sisukamaid blogisid on alles tekkima hakanud. Hallooo! Esimeste beebiblogide beebid on juba ammu suurekski kasvanud! Pigem on tegemist mingi blogimise teise lainega, sest kunagi oli olemas lausa aasta ajaveebi võistlus ja seda ammu enne ilublogide plahvatust. Blogimise surmast räägiti seoses Twitteri ja FB massilise levikuga ja tuleb tunnistada, et palju häid blogisid sinna nahka vist läks ka. Näete - siin on isegi veel 2007. aasta (jah, pea SEITSE aastat möödas juba) võistluse koduleht üleval. Märksõnadest on filosoofia populaarsem kui ilu... Vanasti oli rohi rohelisem ja...Kahju, et vähesed blogid on ajaproovile vastu pidanud aga usun, et praegustest ilublogidest on pikaealisi veelgi vähem. Mina alustasin blogimist 8. oktoobril 2005.

7 kommentaari:

  1. Kirjutasin täna just samal teemal, kuigi hästi natuke jõulisemalt. :D

    VastaKustuta
  2. mina alustasin 2009 ja viidatud võistlus oli minu jaoks küll uudis (toona oli mul ilmselt päriselu).
    Aga ma mäletan näiteks "Blogilehte", mis Tiia ettevõtmisel mõnda aega ilmus..:)

    Mu meelest on suurim erinevus nn uute ja vanade vahel hoopis see, et kui "vanad" (v.a. staarblogijad) kirjutavad eelkõige iseenda jaoks ja mõni isegi pahandab, kui viidata ning reklaamida. Siis "noorte" postitustest kajab refräänina- "mul on blogi. Ma ei tea mida kirjutada. Andke mulle teada, mida te soovite lugeda", ehk siis nad kirjutavad otseselt " müügiks" ja publikule (+ Rentsi blogis kirjapandu).

    Aga mul on tegelikult väga kahju, et mu feedly listi 46-st on pea kõik vanad. 2 uut blogi olen vist juurde leidnud. Hea meelega loeks teraseid ja teravaid. Võivad isegi mehe leidmisest või beebi kasvamisest olla...:)

    VastaKustuta
  3. Mulle tundub, et ilublogide asemel on nüüd uueks moeks hoopis beebi blogid. Isegi need kellel hetkel beebit pole blogivad, kuidas nad oma beebit kasvataks kui neil see oleks....

    VastaKustuta
  4. Jah, nõus teie kõigiga. See blogivõistlus oli vist suisa mitmel aastal ja siis oli ka mingi blogijate kokkutulek. Uutest ma mõned huvitavad olen isegi leidnud aga tihti on ka nii olnud, et keegi on suure hurraaga alustanud a la kaks pikka postitust päevas ja siis järsku on jõud raugenud.

    VastaKustuta
  5. Hiljuti oli hädakisa, et kõik võivad end tänapäeval fotograafiks nimetada, samamoodi võivad kõik end nüüd blogijateks nimetada.
    Aga vot blogija ja blogija vahe ongi selles, et üks teeb jäädvustusi instagrammi, teine peegelkaameraga. Ja mõni üksik teab isegi seda, kuidas filmi ilmutamine käib...

    Keeruline on üles leida küll häid kirjutajaid :( Vanasti tundusid kõik, kes kirjutasid nii khuulid, nüüd on tülgastus palju kiirem tulema, kui kuhugi persooniblogisse jõuda.
    Neid korporatiiv- ja elustiiliblogisid ma üldse ei suuda lugeda.



    VastaKustuta
  6. Ilmselgelt olen kirjapanduga nõus. :) Tahtsin vaid lisada, et tegelikult ei ole uusim trend mitte ilublogimine või beebiblogimine, vaid Vlogimine. Ei ole enam oluline, kas oled kirjaoskaja või mitte, moodsa aifõuni või mõne androidiga filmid oma plära üles ja paned blogisse ja siis kõik loevad ja kiljuvad, et "issand jumal kui ägeeeäää". Ja vot see on masendav. Ma jälgin teatud blogisid just selle pärast, et seal midagi LUGEDA on, mitte et tahaks hirmasti mingit juutuubi stiilis pläusti vaadata.
    Mitte, et ma ise mingi kõva blogikirjanik oleks, aga kobiseda võin ikka :)

    VastaKustuta
  7. See vlogimine läheb minust ilmselt täitsa mööda, ma ei viitsi iial isegi youtube'i videosid vaadata, ükskõik kui ägedad need olla võivad.

    VastaKustuta