teisipäev, juuli 11, 2017

Ma olen see, kelleks sa mind pead ehk süvafilosoofiat*

Ostsin meeltesegaduses kilo maasikaid. No ilmselt mõtlesin, et "kõik ju söövad neid", "küllap on ikka hea", "püüaks kordki normaalse inimese moodi tegutseda" vms. Kolm päeva tagasi ostsin, punnitan nüüd viimaseid sisse, eks osa ole juba vastikuks ja lössi ka läinud. Kolme päevaga ei suuda kahe peale kilo maasikaid ära süüa! Ega nad iseenesest vastikud pole, lihtsalt kuidagi see mõte on imelik, et sööks nüüd lihtsalt maasikaid. Lõuna ajal soolase salati sisse vahel panen küll mõne, aga selline söömisharjumuste muutmine on imelik. Ei ole harjunud magustoitu sööma. Mõtlesin lausa, et lõikaks käntsu juustu juurde, ilmselt siis tundub normaalsem süüa. Tuletab meelde kõiki neid rõõmsaid õhkamisi, kuidas suvel olevat nii lihtne alla võtta, sest muud peale puuviljade ju ei tahakski - "kilodega maasikaid" või kuidas see Nexus kunagi lauliski. Phäh.

Tegelikult pidin kirjutama hoopis sellest, kuidas täna tabas mind ilmutus. Nimelt on mulle ammust ajast sümpatiseerinud väljend "I am whatever you say I am". Meelde jäi see mulle Eminemi loost "The Way I Am" (Mansoniga versioon on mõnusam), mille teksti siin analüüsitakse (Genius.com on mu äsjaavastatud kullaauk, ma tahaks sinna kõrvuni kaevuda, kui ainult aega antaks!). Eminem olevat inspiratsiooni saanud Rakimilt ning seletatakse seda lauset umbes samamoodi nagu mina algselt mõtlesin ehk siis: "[P]eople started calling me shit, so I just became whatever they said I was." No selline pohhuistlik nentimine, et küllap ma siis olengi, aga väga ei huvita.

Aga täna avastasin, et sellel kõigel on hoopis sügavam tähendus kui järele mõelda. Inimesed tõepoolest teevad sinust selle, kelleks nad sind peavad ja seal su enda pohhuism väga ei mõjuta. Ehk siis, kui mulle ei oleks öeldud, et ma olen....no näiteks ütleme..."hoolimatu", siis ma ehk ei tuleks selle pealegi, et minu käitumist võiks sellisena iseloomustada. See teiste hinnang annab sõnale tähenduse, ma hakkangi arvama, et selline käitumine nagu minu oma, liigitub hoolimatuks. Enne olin õnnelik ja vaimust vaene, aga nüüd tehti mulle asi selgeks. Täiesti meelevaldne näide. No veel üks  - "sa käitud nagu lits!". Ehk olin ma enda arvates varem lihtsalt lõbus ja vabameelne, aga nüüd hakkan arvama, et ju siis kõlbab sellise käitumise iseloomustamiseks ka sõna "lits". Ehmatan ära, kuidas ma ise varem seda ei teadnud - teised inimesed liigitavad seda asja nõnda! Mul võib isegi oma peas olla mingi muu ettekujutus selle sõna tähendusest, aga kui piisavalt paljud on väitnud, et asjad on teistmoodi, hakkangi uskuma, et olen ise valesti aru saanud. Mina ei olnud enne "hoolimatu" ega "lits" - teised andsid mulle sellise sisu. Noh, üldiselt algab see protsess tõesti juba varajases nooruses pihta, kus hakatakse määrama, milliste sõnadega midagi iseloomustatakse. Häda on selles, et samad sõnad tähendavad erinevate inimeste jaoks erinevaid asju. No näiteks kui mulle on sünnist saati seletatud, et on hoolimatu teistelt teeneid paluda, siis ma elangi oma elu teades, et see on kole ja halb ning kannatan, et pean vahel säärane hoolimatu olema. Teisele pole aga seda kunagi öeldud ning ta ei tunne end eluilmaski halvasti, kui teistelt teeneid palub, sest ta ei tule selle pealegi, et selline asi võiks hoolimatuse alla liigituda.
 Ma olen ise mitu korda hämmastunud olnud, kui inimesed on mulle särasilmil soovitanud käitumist, mille kohta mina olen õppinud, et see on kohutav, kohatu ja hukkamõistu vääriv ning nende jaoks on see "väike asi". Täpselt samamoodi on mind süüdistatud täiesti lubamatus käitumises siis, kui ma ise pole aru saanudki, et midagi valesti tegin. Lastetubade, kasvatuse, elukogemuse erinevus ilmselt.

* Selguse huvides pean vajalikuks lisada, et tegemist on naljaga


10 kommentaari:

  1. Ma söön marju ainult maast v põõsast. Anna mulle punase sõstra põõsas ja ma söön selle raagu. Too samad marjad mulle kandikul lauale - ei, aitäh.

    VastaKustuta
  2. Ma ei saa põõsast ka süüa, sest seal kükitavad ju ämblikud ning ainult ootavad hetke, mil mind nahka panna....Punaseid sõstraid sai kunagi raha eest korjatud, lõpuks andsin alla - jäägu see raha, mina sinna ämblikupessa oma kätt enam ei pista!

    VastaKustuta
  3. Sõstrapõõsas? Ämblikud? Kas see on ettekääne v päris hirm? Kas sa vaarikaid sööd loodusest?

    VastaKustuta
  4. Marca!!!
    ei ma ei saa . Veel kord !!!!

    mismõttes ei söö maasikaid. Saad aru maasikaid !!! :)

    aga postituse teine pool. See on hea teema. Ja kui kohutavalt kurb on see, et meid juba varasest noorusest nn programmeeritakse. Antakse hinnanguid. See on ka põhjus, miks ma olen kujundavate hindamiste vastu. Sest hinnangut anda on suur suur kunst.

    VastaKustuta
  5. Kaur: päris hirm kahjuks. Vaarikad on teine ämblikupesa.
    Indigoaalane: nojah, endal on kah imelik...Kujundava hindamise peale ma selles mõttes mõelnud polegi, aga muidugi - see peaks ju midagi "kujundama". Siiamaani olen sellega küll pigem positiivse poole pealt kokku puutunud, eks näis.

    VastaKustuta
  6. Märkasin, et mul on su blogi 120% peale zuumitud?
    Mis maasikaid ma siit selle pilguga otsinud olen?

    Võibolla sellepärast, et oled sama vana kui mu laps
    ja ka sinu sõnavaras esineb läbivalt üks teema, lits.

    80ndate lapsed, mitte millestki tuli kasvada kelleksi.
    Aga ikka see ametlik mantra, ole korralik, siis...

    Rolling Stones on 55 aastat juba laval olnud...
    aga mitte midagi ei ole muutunud, meil ei ole ikka infi,
    me ei tea mis toimub, meile aetakse uudistes iba...

    Ma pean panema jälle selle valesti mõistetud loo siia
    https://www.youtube.com/watch?v=nrIPxlFzDi0
    kuulake ikka sõnu ka :) midagi ei ole muutunud

    Thats's i say.

    VastaKustuta
  7. ohoo, kui mul järjekordselt on mure, mida sõstardega pihta hakata (pärast seda, kui ma olen teinud neist kooki, liha juurde kastet, kooki, söönud niisama müsli vahele ja teinud kooki ja kas ma mainisin kooki?), peaks mõne Kauri leidma ja selle sinna peale lahti laskma. ma olen siiamaani küll inimesi sinna peale lahti lasknud, aga tublimad on siiani hakkama saanud vast kolmandiku või veerandi põõsaga.

    VastaKustuta
  8. ja ülearused maasikad võib Marca jälle teinekord mulle sisse sööta ja kõik on õnnelikud ja ressursid kasutatud ja.

    VastaKustuta
  9. Ei ole mõtet oma aiasaadusi siia toppida.
    Nii palju kui mina tean, Marca ei ole poolpeeretaja,
    ja maasikate suhu toimetamine tema probleemi ei lahenda.

    Paluks ainult teraapilisi videoid, mis surnu üles äratatksid.

    VastaKustuta
  10. Hen Zen: kui ma nüüd natukenegi püüan su teksti dešifreerida, siis jõuan tulemuseni, et kõige taga on rahuldamatus? Huvitav kokkusattumus, millegi pärast on see vanemate inimeste lemmikseletus kõigile probleemidele ja ma ei räägi siin üldse hapudest viinamarjadest, sest aiasaadusi pole tõesti mõtet toppida, aga õnneks teised neid mulle ju ei pakkunudki.
    Aa, mingi vihje sõnavarale oli ka. Ma ei tea, et ma läbivalt litsindusest räägiksin, ei ole väga huvitav teema üldse, aga ses osas läks küll täppi, et hiljuti sain just šokeeriva pilgu osaliseks, et "kas ma selle suuga söön ka või". Ma isegi ei tabanud ära, mida jubedat ma sealt välja ajasin. Lits igatahes ei olnud, aga ilma selletagi inimesed šokeeruvad.

    VastaKustuta