reede, oktoober 05, 2018

Nothing Else Matters

Osaliselt autoteemal jätkates, nädalavahetusel toimus Motoshow, ma ise ei käinud, aga L. läks koos sõbra ja mõningate lastega. Ütleme nii, et võrdõiguslikkuse valdkonnas on isegi positiivseid arenguid, ilma kobisemata müüdi perepilet. Ehk oleks varemgi müüdud, aga mehed poleks taibanud küsida? "Meie esindame uutmoodi peremudelit!" olid suisa öelnud. Vilksamisi märkasin, et mingid tädid olla protestinud ühe pildi üle perekonnaõpetuse õpikus, kus olla kaks naist ja laps peal olnud. Nägin eelmainit artiklit seetõttu, et tuttav kommenteeris seda FB-s, polevat tegu millegi uuega, juba 15 aastat tagasi olla selline pilt perekonnaõpetuse õpikus olnud. Ma ise ei mäleta, aga eks see propaganda liibubki varjatult ligi, ega muidu noorte hulgas nõnda palju toleraste poleks! Ilmselt toona ei olnud veel moodne "traditsioonilist" perekonda kaitsta ja keegi ei pidanud seda pilti siis millekski eriliseks.

Aga autode juurde tagasi. Avastasin, et mul on väiksest peale üks unistus olnud, mille ma nüüd sujuvalt Minile edasi olen pärandanud, nimelt matkaauto. Minil on isegi margid ja mudelinumbrid teada, millist vaja oleks. Muidugi maksavad need autod ühe korraliku korteri hinna ja eks ta ole praegusel ajal täiesti ebapraktiline ka. Aga nii äge on! Miks ebapraktiline? No ta seisaks kuskil kolmveerand aastat ju lihtsalt. Meil pole garaaži ka. Siis ma avastasin veel sellegi, et matkaauto puhul oleks mul ju veel üks köök, kraanikauss ja wc, mida koristada! Oo õudu! Äkki mees kasiks? Naiste autod ju olla nagu peldikud, sest nende jaoks on see transpordivahend, mehed lakuvad oma autosid seest ja väljast. Täiesti paikapidamatu stereotüüp muidugi. Igatahes matkaauto on selline edasilükatav unistus.

Täiesti teemaväline, veidi ehk stereotüüpidega seonduv, leidsin netist selle pildi ja naersin korralikult, no täitsa mina:
Ainult ma pole mees ja see ei puuduta ainult date'e vaid ka tavalisi sõpru. Istusime suvel ühe sõbraga pool ööd üleval ja vahutasime põlevilsilmi: "A sa seda lugu ka tead, eks!?"
"Jaaaa, nagu täiega hea!"
"No ma räägin, oot, oot, ma kohe otsin selle üles, aa ja vot see ka veel!"
"Oot-oot, ma lasen sulle seda!!"
Äkki see oligi üks möödunud suve rahuldustpakkuvamaid hetki? Ikka inimesed, ikka ekstravert vist. A õiged inimesed peavad olema.

Mitu inimest sinu FB sõbralistist Metallicat vaatama plaanib minna? Mul mingi üle 20-ne. Palju neid, kes muidu 2Quick Starti ja Patust Poolt kaemas käivad. Krt, on see mõni laulupidu või? Mingi massi-rahvaüritus? On, muidugi on. Ma võin endale õlale patsutada ja öelda, et lähen hoopis Ghosti kaema. Kui ettenägelik ma siin neist kirjutamisega olin! Mitu lugu sa Ghostilt tead? Mitu lugu sa viimase aasta jooksul Metallicalt kuulanud oled? Mina olen viimase aasta jooksul kuulanud 57 korda Ghosti ja 138 korda Metallicat. Snoob selline. "Vaata galeriist, kes külastasid Metallica kontserti Tartus!"; "Lähme ka, kõik ju lähevad!"

Siis veel selline kiuslik mõte mugavustsoonist väljumisest. Mõeldakse ju selle all ikka mingite uute väljakutsete vastuvõtmist, kuhugi pürgimist jne. Aga vot kui väljun mugavustsoonist ja lähen näiteks hoopis miinimumpalga eest 12-tunniseid vahetusi tegema (küll leidub selliseidki kohti)? Kas ma siis karastun kui teras? Saab minust parem inimene? Ma arvan, et need mugavustsoonist väljuda tahtjad-utsitajad mõtlevad siiski üsna piiratud raamides. Enamasti. No on muidugi neid ka, kes lähevad alasti džunglisse ellu jääma (L. vaatab mingit säärast saadet nimelt), aga enamasti neil eriti lõbus seal pole ja suur osa annab ka alla.

Ahjaa, mõtlesin, et panen blogisse kirja ka kuupäeva, mil kaetakse asfaldiga teelõik, millele ma hiljuti ohverdasin ühe oma plätu ja väärikuse. Täna, nimelt täna see juhtus. Käpuli käisin 21. septembril, täna on 5. oktoober, enne minu fopaad oli see koht ikka üsna mitu nädalat samas seisus. Kuu aega enam-vähem siis. Ma ei tea, on see halb või hea, pigem ikka halb vist, kui võtta mitmed kingad seal ilmselt kahjustada said. See oli nii statistika mõttes siis.

22 kommentaari:

  1. Vastame järgemööda:

    1) Mul pole aimugi, mitu sõpra läheb Metallicat kuulama. Kust ma seda üldse teada saaks?!?! Ma ise väga kindlasti ei lähe, saurused ei ole minu arust vaatamiseks.

    2) Ma väga loodan, et mitte üks mu sõber ei kuula patust poolt, ammugi siis ei lähe kontserdile. Tänan, et ma ei tea, kust ma seda kontrollida saaks.

    3) Kuidas ma saaks teada, mitu korda ma olen aasta jooksul Metallicat kuulanud? Ma tarbin sellist lolli teenust nagu youtube, sealt vist ei saa? Aga ma usun, et suurusjärk on sama mis sul, ehk üle saja? Ilmselt tuleb mingi muu musa-ajsa peale kolida.

    Spotify on minu jaoks raadio, mida Sten oma arvutist kogu korrusele lasi. Ammu enne seda, kui nad avalikuks tulid. 2006-2007 miski?

    Aga see muusikast rääkimise pilt, jaa. Ma eile toppisin kolleegidele Rammesteini a capella kaverit ette. https://www.youtube.com/watch?v=f7AblTjKTHk . Hoian siis täna madalamat profiili...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 1) Kui sa ise mingi ürituse vastu huvi tunned FB-s, siis sealt näed, mitu inimest su sõbralistist seda sama teeb.
      2) Mina näen selliseid asju FB-s kui keegi jagab mõnd plakatit, et saaks tasuta pileteid võita kuhugi pubisse mingile jubedale kontserdile.
      3)Mina kasutan Last.fm-i, sest ma olen vist statistikapede. Selle ühendad Spotify, Youtube vms asjaga, millega muusikat kuulad ning ta tekitab ise kõiksugu statistika.

      Kustuta
  2. Vastused
    1. (ja no cappella, mu laps tegi just itaalia muusikaterminite kontrolltööd, ma peaks vist ka üle kordama...)

      Kustuta
  3. Mina lähen Metallicale, kutsusin abikaasa ja õe ka kaasa. Keegi meist ei kuula Patust Poolt ega 2 Quick Starti :) Aga Ghosti küll. Ma ei oska öelda, kui palju ma Metallicat või Ghosti kuulanud olen viimase aasta jooksul, aga ikka päris palju. Kodus mängib mul tihti Ghost taustaks, sest mu abikaasa on suur fänn ja mulle lihtsalt meeldib. Viimastel nädalatel oleme vaadanud palju Metallica viimase aja kontserte ka, et näha, kas nad on ikka vormis – on küll.

    Ma ei tea, mitu mu sõpra kontserdile läheb, aga ma arvan, et Tartus ikka terve UG-täis rahvast läheb ja ma arvan (küsinud ei ole igaks juhuks), et ka neist ei kuula keegi Patust Poolt. FB sõbralistis mul millegipärast Metallica fänne pole, aga kõik märgivad ennast aktiivselt Ed Sheerani kontserdile minejateks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on mõned sellised inimesed ka, kes lähevad nii Metallicale kui Sheeranile.
      Ma nende kohta üldse ei kobise, kes päriselt ka Metallicat kuulavad, lihtsalt mulje on, et ikka väga suur osa kontserdile minejaid ei kuula tegelikult.

      Kustuta
    2. Kindlasti, eks see ole ju prestiižiküsimus, et vau, Metallica, nii kuulus bänd ju. Ma ise mõtlen, et huvitav, kui palju neist 2200.- maksnud pileti ostjatest tõelised fännid on.

      Kustuta
    3. Mul on tõesti raske ette kujutada inimest, kes läheb prestiiži pärast kontserdile. Ma arvan, et ka rikastel ja edukatel on oma ajaga midagi paremat teha. Metallica ei ole ka teab mis edev ansambel, mingi kummitus :) kaugest minevikust.

      Pigem on inimestel uudishimu. Lapsepõlve lemmik või vähemalt sellest ajast pärit nähtus tuleb meie õuele, vaatame ta siis ära. Päriselt muusikaelamust saama sinna ju vist tõesti ei minda? Või keegi loodab?

      (Mul on suurtest kontsertidest üldse hägune arusaam, minu arust on seal muusikast tähtsam kogu see kambavaim. See aga paneb mõtlema, et mis on "muusika"? See on ju emotsioon eks? Ja see kambas olemise tunne on osa sellest? Kas siis "kulutasin 2000 raha, nähke raisk" on ka emotsioon ja mille poolest see siis ei ole muusikaelamus?)

      Kustuta
    4. Rikkad ja edukad muidugi ei lähe, need, kes tahavad seda kangesti näidata, et nemad ka sinna alla kuuluvad, küll lähevad.
      Muusikaelamust minnakse kindlasti otsima. Pärisfännid alati kaklevad foorumites, mis lugu mängida võiks (enamasti mingi üldsusele tundmatu rariteet, mida iial ei lives ei tehta) ja pärast, kuidas heli oli jms. On inimesi, kes eelistavad live'i kuulata, nende jaoks tehakse ju neid live plaate ka (ok, mõni apelleeriks, et hoopis selleks, et raha kokku ajada).
      Kambavaim kindlasti mängib kaasa elamuse tekitamisel, aga päris eraldada seda mu arust ei saa. Kambavaim tekib osturallil ka ju...Võib-olla on suurtel kontsertidel oluline just see, et "meid, kes seda asja kuulavad, on nõnda palju!", mitte suvalist kampa. Näiteks enamus metalbände on andnud välja live plaadi, mis lindistatud kuskil Lõuna-Ameerikas, sest seal on palju rahvast+nad elavad keevavereliselt kaasa. Meie külmal põhjamaal vaevalt keegi kontserti salvestada tahaks.

      Kustuta
    5. Ma ei tea, kas suurem osa Metallica kontserdile minejaid on pärisfännid või poosetajad, aga tean, et juba praegu on Riias väga raske selleks ajaks öömaja bronnida ja hinnad on mingi tambovi koefitsiendiga läbi korrutatud. (kaalun, kas minna just sel ajal sinna mustlastantsufestivalile.)

      Kustuta
    6. Tartus olla hotellid välja müüdud olnud juba enne seda, kui ürituse toimumine ametliku kinnituse sai...

      Kustuta
    7. krt, selgub, et ma olengi kõik segi ajanud - Riia festi ajal ei ole Riias midagi ja raskused on hoopis tuleva suve väliskülaliste majutamisega Tartus.

      a noh, ega ma ei olegi eriline muusikasõber. kohe üleüldse. suurem osa ajast ei kuula ma mitte mingit muusikat, sest see on väsitav.

      Kustuta
  4. Muusikafännide salaelu internetis on täiesti mõistetamatu nähtus...

    Metallica on meile muidugi ajalooliselt tähtsam kui teised saurused. (Osaliselt) nende kohtuskäimise tõttu kooles Napster, selle laibast tärkas Kazaa, mis jälle kohtus suri, ja selle laibast tärkas Skype, mille laibast tärkas see ettevõte, kus ma nüüd töötan. Ma ei teagi, kas peaks Metallicale aitäh ütlema või on nad selles muinasjutus rohkem kurja hundi rollis.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kuulasin veel ühe ringi Lady Gaga ft Beyonce vs Metallica miksi, loodan, et oleme siis viigis.

      Kustuta
    2. Kas oli mingi võistlus või? Mh, maha magasin vist...

      Kustuta
    3. No selles mõttes, et kas metallica on mulle võlgu või mina neile :)

      Kustuta
    4. Ok, pikad juhtmed :)

      Kustuta
  5. Autodest ja peldikutest. Lugesin A.-le matkaauto-jutu - ühes sellega, et naiste autod on nagu peldikud - ette.

    A. ütles sügavamõtteliselt "aga kui autos on peldik, kas see on siis transpordivahend või lihtsalt peldik?" (selle koha pealt, et kas naised viitsivad seda puhastada).

    Mina käisin korra ise peldikus ja tulin tagasi jutuga, et a oleks tädil rattad all, oleks tädi omnibuss.

    A.: Ja kõik mehed lakuksid teda seest ja väljast!
    Mina: Jah, sest mehed ju teevad seda kogu aeg sõidukitega!
    (mõtleb) Tahab tädi cunnilingust saada - tuleb rattad alla panna!

    Sellised rafineeritud mõttearendused tekkisid niisiis sel huvitaval teemal

    VastaKustuta
  6. Mis tuttav tunne :D
    kui koolikell sind hommikul äratab.
    Just seda tähendab õige elukoha valik.

    Mind äratas keskkoolis koolikell ja hilisemas
    elus olen juskui möödaminnes märganud, et kõik
    oluline ja vähemoluline on minu elukoha lähedal.

    Jalutuskäigu 10 min. kaugusel on 2 SUURT toidupoodi,
    samale teele jäävad 2 Apteeki, ja loomulikult Kiirabi.
    Kui nuriseda, siis Kirik ja surnuaed on 15 min. kaugusel.

    See jutt läks nüüd küll formaalselt teise Marca teemasse,
    aga see on see sama fucking teema iga jumala asjas, iga päev.
    Aga lõppude lõpuks ongi nii, NOTHING ELSE MATTERS tuleb seest...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma päris nii lähedal koolile ei elanud, aga mul oli tuttav, keda tuli vahel lausa õpetaja äratama, kui ta sisse maganud oli :)
      Aga muidu nõus, kirik pole tänapäeval enam eriti teema ja tuhk loobitakse ka loodetavasti laiali. Mul on surnuaed lähedal, aga plats paraku juba täis...

      Kustuta
  7. Ma olen ühes muuseumis näinud kuidas kahe pere isad küsisid perepiletit ning müüja ütles, et muidugi saab. Ja läksidki 2 pereisa ja nende kokku vist 5 last muuseumisse.
    Minu tutvusringkonnas on Metallicale ja Ed Sheeranile minejaid üsna võrdselt ja kummaski kategoorias vast paarkümment nime... Endal ka Metallica pileti mõte veel kripeldab, vaatasin, et veel saab osta...

    VastaKustuta