neljapäev, aprill 02, 2020

Võtkem veini!

Ma olen juba ammu selle üle juurelnud, aga praegu on ilmselgelt aktuaalne aeg ning pealegi saatis universum täna märgi ka, nimelt mainisid järjest kaks blogijat, keda ma loen, oma viimastes postitustes sõna "vein".

Veini juua on kena ja kultuurne, popp ilmselt ka. Naised "veinitavad". Intelligentsed meesterahvad trimpavad veini. Karikate emand kirjutas hiljuti tähelepaneku, mis ka mulle on silma jäänud - lugedes raamatuid, eriti 19. saj lõpus sündinud kirjanike sulest, ei jää märkamata, kuidas neis pidevalt, ajahetkest hoolimata, klaase kummutatakse. Enamasti minu arust veini. Ja ega see teema ka nooremate kirjanike jaoks ammendatud pole, juurde on tulnud ehk narko ja rahustid, aga see nö "normaalne rahvas" lõõgastub ikkagi veiniga. Ma mõnikord lugedes täitsa tunnen, kuidas tahaks ka, veini. Kõrvalepõikena, mäletate, kui seriaalides võis veel vabalt tegelasi suitsetamas näidata, see oli nikotiinisõltlastele paras piin! "Kired"- Merle Palmiste ja Kristel Leesmend muudkui glamuurselt oma sigarette süütamas, meie, keskkooliõpilased suitsunurgas selle üle arutamas. See oli reklaam, mis mõjus!

Aga veini juurde tagasi - ma ei saa veini juua ju! Jah, ühe pokaali saan, aga kes siis ometi ainult ühe pokaali veini jooks?! Nagu imestas siiralt mu sõbranna (ei ole joodik), kui pudelil neid tervisliku tarbimise ühikuid nägi. Minu piir on 2 pokaali st pool pudelit (mul on suured klaasid ja ma valan need täis) ning see tähendab, et kui ma plaanin veel peale seda välja minna (ee..varsti peab vist siia selgituse juurde panema, et mida tähendab "õhtul välja minna"), siis ma pean õhtu otsa ainult vee peal olema, et vältida hommikust peavalu. Ja ma räägin veel valgest veinist siin, punasega on olukord eriti hull. Kui mul see hallitusest tekkinud allergiline nohu oli, lõpetasin ma punase joomise täiesti ära, sest piisas mul nii kolmas lonks võtta, kui nina läks umbe (ei ole analoogiat londi umbe tõmbamisega siin!) ja ma hakkasin kontrollimatult nuuskama ja aevastama. Viimati tarbisin pokaali punast veini firmapeol (misasi see veel on?) eelmise aasta lõpus ja ma olen raudkindel, et hommikune ropp peavalu tuli just sellest, mitte hiljem otsa joodud gin-toonikutest, mis mul kunagi pead valutama ei aja.

Ma olen elus ühe korra ära joonud pudeli veini (kahekesi ostsime kaks pudelit) ja peale seda oli mul ikka väääga paha olla. Aga ma loen raamatutest, kuidas inimesed tarvitavad õhtu peale ikka ja alati pudeleid veini. Knausgård jõi minu mäletamist mööda suisa 6 või 8 pudelit veini enne ära, kui inimestega suhelda suutis ning loomulikult jõi ta sellest piirist veel hiljem edasi ka ning tema ei ole just inimene, kes oma raamatuis aususega tagasi hoiaks. Ma kunagi olin ühel istumisel neiuga, kes jõi õhtuga ära peaaegu terve punase pakiveini (vist 3 liitrit kui ma ei eksi?) ja tõmbas sinna juurde punast Marbsi. Hommikul ärgates "kui hirv sarapuupõõsast"*, imestas, vau, üksi jõin kõik selle ära või, ime siis, et mul paha ei ole. Ma oleks surnd, surnd olnud!

Mida ma juua saan, on viimasel ajal ainult gin toonikuga, mis millegipärast on hetkel päris popp jook ka, aga sellel on erinevad huvitavad maitsed (pipra ja kurgiga, oo!) ning ta ei aja pead valutama ega tee ruttu purju. Õlu ja siider tekitavad olenevalt margist liiga tihti kõrvetisi (vanainimeste terviseprobleemid, all the way) , viinal on halb maine ja maitse. Aga ma tahaks ka kultuurne olla ja veini juua.

Lõpetuseks hoiatav näide ka, "tegemist on alkohooliga!**", pilt võetud Keiti Vilmsi Instagramist. Kui jood, hoia sotsiaalmeediast eemale! Näitasin L.-le ka, et "misasi see nüüd oli?", ta vastas, et see olla kunst, millest lihtinimene ei peagi aru saama. Möönan, et see purilenduri osa on tõesti üllatav kunstiline kujund.

* Mitte, et neiu põõsasse oleks kustunud, fraas lihtsalt Vennaskonna loost "Asfalt" - "Aga hommikul tõusevad patjadelt näod kui hirved sarapuupõõsaist". Ehk siis minu välise vaatluse järgi nägi too neiu järgmisel hommikul igati kaunis ja värske välja.
** Mitte, et ma sõna "alkohol" kirjutada ei oskaks, aga see fraas seostub Genka looga "Hartwall", kus seda just täpselt nõnda hääldatakse.

26 kommentaari:

  1. siin pole mitte miskit uut ega imestada, kuuldes lapselt lugusid kursapidudest või loengutest :)

    VastaKustuta
  2. Claritine või mõni muu tablett sisse ja läks. Mina olen alates 18a niimoodi "kultuurselt juua" saanud. Ja kui enam ei mõju, siis vaheta toimeainet (tabletil, mitte veinil).
    Kui selle allergiaga rinda pistma hakkasin, siis arst soovitas. Ta ei käskinud veini mitte juua vaid tabletti võtta :) Seega olen ka mina väga pragmaatiline oma soovituste osas.
    Aga alkohoolikuks ärge hakake.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas see allergia on siis üldisemalt seenorganismide allergia?

      tglt ma olengi vist isegi kuulnud, et kui on tõsine hallituseallergia, ei saa ka šampinjone süüa.

      Kustuta
    2. Minu puhul alkoholi allergia. Aga (palju) veiniga halvem, eriti punasega. Tehniliselt käib selle allergia alla igasugune alkohol, aga kanget ma joon lihtsalt vähe ja võin ka hoiduda üldse. Veinist ei loobu.

      Kustuta
    3. Ma tarbin allergiarohte ajuti seoses urtikaariaga ja mu meelest oli kirjas, et koos alkoholiga ei soovita. Olen ilmselt ise ka eiranud seda keeldu muidugi.

      Kustuta
  3. Joo biomarketi veine, neis vist pole sulfiteid, vähemalt mõnedes neist :D ma ei tea kuidas sa seda kindlaks saad teha. Loed ilmselt silti veinipudelil. Aga jah, sulfitid pidavat pea valutama panema. Aga biomarketi veinidega, kuna neil neid sulfiteid(säilitusained) sees pole, siis tuleb vein käbedasti ära juua, muidu tead, võib kõhu lahti võtta, kui lased tal mõne päeva külmikus passida. Mul on kogemused... :D

    VastaKustuta
  4. Ma joon isegi siidrit nii, et teen väikese pudeli mehega pooleks, sest tervet pudelit ometi ei taha. Ja veini üle ühe klaasi ka mitte. Ilmselt asi selles, et tarbin ikkagi väga harva, kui ikka treenida, küll ka taluvuspiir tõuseks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui me veel alkoholiga õlut jõime või noh, vahel harva, kui ka nüüd juhtub, siis joome tavaliselt ühe pooleliitrise kahe peale, sest ega me pühvlid ei ole, et kumbki terve pudeli jooks. Kui just suurem ja pikem pidu ei ole.

      Kustuta
  5. Peavalu? Veinist? Ma olen sellest kuulnud, aga mitte kogenud. Nii et totaalselt ei kujuta ette. Mitte et ma palju kannaks või palju alkoholi tarvitaks. (Mul on nüüd 10 päeva karantiinis oldud, olen joonud selle jooksul poolteist klaasi veini.) Aga vajadusel pudel veini unerohuks ära juua - pole probleem. Kuid mis peavalu?

    Minu pahe on samuti gin+tonic, see kõige suvakam poes müüdav keemia. Ma võin seda 1.5 liitrise pudeli sirgelt ära juua, nagu spordijooki noh. Hea uni tuleb :), ja ei mingit peavalu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ehk siis - müstika, kui erinev on see keemia, mis meie sees töötab...

      Kustuta
    2. mul on vist kõige mõnusam alkoholi metabolism üldse - natuke ja mõnusalt purju jään hästi ruttu, aga pea naljalt valutama ei hakka (ma arvan, et need paar korda, kui pärast veini vms joomist on valutanud, on põhjus olnud milleski muus, nt magamatuses, vahel ju ikka pea valutab) ja jamasid üldse eriti ei ole. täielik eurooplane selles mõttes.

      Aga siider ei maitse üldse ja ma ei saa õieti aru, kuidas seda saab juua, sest ta on ju äädika maitsega. Tähendab, äädika maitsega on kvaliteetsiidrid, need värvilised siidrinimelised joogid on šampooni maitsega muidugi.

      Kustuta
    3. Hakkas huvitama, kontrollisin: siidris on õunhape ja piimhape.

      Siidritootjad on hakanud igasugu imeasju müüma. Suitsumaitselised siidrid, rabarberisiidrid, mis kõik veel.

      Värviline siidrinimeline jook, just. :)

      Ma ise leidsin, et siider (see päris-) on ideaalne tööl sünnipäeva tähistamise jook. Päris veini või šampust ei taheta juua, tööpäeva ja autod. Ilma alkota aga "pole nagu päris". Siis 4% siider on hea kompromiss - natuke pidulik, natuke alkoga, pokaalist või kahest veel purju ei jää. Kui võtta eri hapususega siidreid, siis kõik leiavad endale meeldiva maitse ja on rahul.

      Kustuta
    4. keeldun tunnistamast, et mulle võiks paraja siidri leida! ükskõik mis happesuse või magususe juures tunnen ma seal äädika maitset.

      vbla on see siis tglt õunhappe maitse, aga vahet pole. juua ei saa, juba lõhn hakkab vastu.

      Kustuta
    5. Huvitav, ma siidril äädikamaitset ei ole tuvastanud, aga muidu on äädikamaitse üks mu lemmikuid, n. kartulikrõpsude puhul.

      Kustuta
    6. Tuleb välja, et Kauriga sobib täitsa kampas trimpama minna, paistab et organismi keemia toimib meil sarnaselt :D Korra eelmine suvi käisime aga siis piirdusime kumbki ühe või kahe õllega. Selgituseks: tema oli rattaga ja mina rongiga :P Notsu ka vist meie masti tegelane ;)

      Kustuta
  6. Nii nagu Triinu kirjutas, see oleneb veinist. Sulfitiga vein paneb nina kinni ja pea valutama. Kvaliteetne mitte ( vähemalt minul)

    aga mind kui puritaani, väga häirib, kuidas KÕIKIDES filmides- seriaalides kogu aeg tipsutatakse. Eile vaatasin filmi "Resident". EMO töötaja, kes joob igal õhtul ära pudeli veini.. Nagu? Häirib, jah.

    Aga kuna vein teeb mind hullu uniseks, siis olen õlle peale üle läinud. Ma ei oska veini osta ka. Kui pudeli ilu järgi osta, siis peab alati ka igaks juhuks coca ostma (sest äkki ei kõlba juua ja kahju niisama ära visata, segagem cocaga)

    Aga nüüd su postitus ajas isu peale. tuleb risottot teha, siis jääb parasjagu üle, et klaas või paar ise juua :)

    VastaKustuta
  7. Uhh, mul hakkas juba selle postituse lugemisest halb, sest mulle üldse ei maitse vein ja ma joon seda ainult viisakusest seltskonnas, kui peab. Mis kõlab nii nõmedalt, sest EI PEA, aga klaasikese joon ikka. Millegipärast. Mis siis, et mulle ei maitse. Ei valge, ei punane, ei odav, ei kvaliteetne. Mu sõpruskonnas on suuri veinigurmaane ja spetsialiste, ma olen kvaliteetset veini saand küll.

    Mulle maitseb õlu, omal valikul joon seda.

    Kui eesmärk on alkoholi juua, siis gin&tonic. Mitte purgist, ikka päris kokteil. Ja maksimum kaks. Mitte rohkem. Mul läheb väga kergesti alkoholist süda pahaks, ma ei saa seda palju tarbida. Ma pole juba väga ammu enam selles eas, kus ma tahaks kuskil nurgas oksendada.

    VastaKustuta
  8. mul on alkoholiga õlu ja vein (vat alkovabasid veine pole ma leidnud, mis läägelt ei maitseks) need joogid, millest mõnusalt purju jääda, džinntoonik sobib veel kah, aga puhtad kanged alkoholid ei mõju üldse nii. Iiri viski mulle iseenesest maitseb, eriti külmsuitsukala kõrvale, aga mõju mõttes on ta kõige enam ehk käib-kah-rahusti. et kui äreval ajal muidu mõtteid välja lülitada ei õnnestus, siis see nüristab piisavalt ära, et oleks võimalik magama minna.

    VastaKustuta
  9. Kõhklesin kaua,
    tegin pika jalutuskäigu.
    Schweppes riiul oli ikka tühi
    kui ma oma Grossi jõudsin.
    Ärevushetk...

    Kurat,
    kas nad on nüüd hiniini avastanud,
    et joovad kõik gini ja tooniku ära,
    sest apteegid seda ei paku.

    Vaatasin, Euroapteegis õhk puhas,
    ostsin oma lisandid ja d-vitamiini
    kui meie kohalik mutt sisse tormas
    ja köhides küsis ka teil maske on?

    Samal ajal registreeriti mind kliendiks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Schweppesi asendab kenasti Rimi omamärgi toonik, suur pudel 89 senti.

      Kustuta
  10. Ma olen ka märganud, et vein käib nii ilukirjanduses kui ka filmides, sarjades hea vestluse juurde. Ise piirdun maksimaalselt klaasi või kahega. Keha lihtsalt ei kannata rohkem, kuigi maitseb hea. Võiks lausa öelda, et armastan veini maitset, mistõttu on tore seda väikestes kogustes nautida.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina märgamist ei mäleta,
      aga veini juurde tõid mu filmid.
      Muidu oleksi viina võtma jäänud.

      Kustuta
  11. Siit tuleb suur veinisõber (NB! mitte lugeda „veiniasjatundja“ või „liigtarbija“) ja ütleb, et veinil ja veinil on suur vahe. Ebakvaliteetne kraam panebki pea valutama, jah.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii ebakvaliteetset, mis pea valutama paneb, tehti ainult nõuka ajal - need piiritusega "spiked" Kesk-Aasia päritolu peediveinid: Agdam, ... jne ... Aga noor organism kannatas välja :P

      Kustuta
  12. Muidu suur veinisõber pole aga näe eelmine nädal sai poest pudel punast võetud ilusa sildi pärast. McMichael collection Group of Seven Canada looduse maalijad (kuidas veiniga seotud pole aimugi). Peres keegi ei joo, nillisin vähehaaval ise nahka. Õhtul mõnus klaasike netis surfates koos hea vana juustuga libistada.

    Peavalu pole probleemiks, nii hullusti, et hommikul paha sai viimati ülikooli ajal tinutatud. Üldiselt organism talub alkot hästi, sõprade seltsis libistame nii kuus õlut ja paar pitsi konjakit nina peale, siis õhtu lõbus. Nagu vanasti oli ütlemine: pitsi ma küll ei sülita :P

    VastaKustuta
  13. Avastasin Levila
    ja lugesin terve eilse õhtu.
    Poetasin pisara Eero loole.
    Alko teeb meist inimese.
    Nii heas kui halvas.

    VastaKustuta