esmaspäev, jaanuar 04, 2016

Eesti Laul 2016



Mõtlesin, et kuulan siis sel aastal kah need Eesti Laulud üle, nagu eelmisel tegin. Minu eriti sapine ja kõike materdav arvamus on siin:

I POOLFINAAL
1.     "Love a Little Bit" / The Jingles – chill-out. Kaubamajas jalutamise taustalugu. Tekitab hea meeleolu, aga et sellega kuhugi Eesti Laulule või veel enam, Eurovisioonile püüelda? Ei jää meelde, tapeet.
2. "I'm Facing North" / Würffel – täpselt sama teema,  mis eelmise looga ju. Tapeet, ei jää meelde. Ilmas on tuhat sellist lugu juba olemas. Veidi meenutas I Blame Cocot (kes nüüd küll oma pärisnime Elliot Sumner, kasutab).
3. "Seis" / Mick Pedaja – ei. Ei. Veelkord ei! Mis napakad sõnad? Mu meelest ei sobi meestele seesugune ulgumine ka üldse. Ja oligi kogu lugu nii lühike või? Muusikaliselt justkui hakkas kogu aeg lubama, aga see ulg mattis kõik.
4. "Hispaania tüdruk" / Indrek Ventmann – oeh. Tore Eesti pop. Maaklubide hitt. Kas ma kuulsin õigesti, et ta ütles „türuk“? Ja „Haanijas“? Milleks selline lugu?
5. "Immortality" / Cartoon feat. Kristel Aaslaid – taaskord, jubedalt häirib mõnede sõnade hääldus selle loo juures. Muidu lugu, mis on valmis treitud kõiki viimase aja trende järgides. Kahjuks ei midagi omanäolist ega meeldejäävat.
6. "Lonely Boy" / Kéa – mh, kas asi on kõrvaklappides, aga ma kuulen jälle mingit imelikku hääldust? Jälle üks jube igav lugu. Mittemidagiütlev. Üks refrään ja ei midagi muud. Korrutatakse ühte fraasi ja kõik.
7. "Kaugel Sinust" / Kati Laev ja Noorkuu – no kuulge, kui inimene ei suuda „õ“-d välja hääldada, siis võiks seda tähte laulus ikka vältida. Lugu mingisugusest keskpärasest muusikalist. Kas see laul võiks kellelegi tõepoolest meeldida?
8. "How Many Times" / Zebra Island  - ok, mulle tundub, et ma pean kogu tänapäeva poppi elektroonilist muusikat „Kaubamaja tasutamusaks“ vist, sest täpselt sinna auku läheb mul ka see lugu. Kui kitarre pole, siis ma lugudel vahet ei tee. Selle muusika järgi ei saa ju tantsida? See ei tekita ju piisavalt peomeeleolu? Tantsida saab Scooteri „Maria (I Like It Loud)“ järgi, aga mitte unenäolise kõlina ja haldjahäälekeste peale :)
9. "Supersonic" / Laura – ok, praeguseks ma juba sunnin end mõnd lugu nautima. See peaaegu meeldib mulle. Meenutab Lady Gaga igavamaid lugusid, millel hitipotentsiaali pole. A no midagigi.
10. "Salty Wounds" / Windy Beach – tagasi Kaubamajja. Sellel on lisaks vastik hüplik rütm, ostma meelitamise asemel ajab närvi.

Ot, kui see pidi tugevam poolfinaal olema, mis siis veel ees ootama peaks?!

II POOLFINAAL 


1.      "Sally" / Go Away Bird – oi! Aga see on ju hea! Hea! Hea! Kitarrid, lõpuks ometi! Ja mõnus ragiseva tämbriga naisvokaal! Ja sõnad on luulelised, mitte mingi „ma igatsen sind“ stiilis jura. See tõesti meeldib mulle.
2. "Play" / Jüri Pootsmann – ahaa, see tundmatu noormees „Tujurikkuja“ laulus oli siis Jüri Pootsmann :) Väga paljud mu tuttavad on tema fännid FB-s, aga siiani polnud ma nägu ja nime kokku viinud. Aga laul mulle küll ei meeldi. Igav ju jälle.
3. "Parmupillihullus" / Meisterjaan – nii, nii, igavuses seda lugu nüüd küll süüdistada ei saa. Miks ometi seda „l“-tähte niimoodi pehmelt ja võikalt hääldama peab? Võib vist öelda, et minu jaoks on see antud loo kõige häirivam element. Laul ise ju polegi nii jube? Normaalne see nüüd kindlasti ka ei ole, aga mitte palju kehvem ülejäänutest.
4. "Patience" / I Wear* Experiment – intro, mitte iseseisev lugu. Kogu aeg lubab, et miskit nüüd tuleb, aga lõpuks ikka ei tule. Või noh, tuleb, aga mitte miskit erilist.
5. "Meet Halfway" / Púr Múdd – oh, see on ju see musa, mida tatikad bussis kõrvaklappidest kuulavad ja pead kaasa jõngutavad. DnB vist? Jõle. Kõigil lugudel on sama õntsa-õntsa taga ja keegi ulub peale. Poisid, kus teie kitarrid on, ma küsin?! Mu meelest on see uuema aja süldimusa  - mängib instinktidel, paneb jala tatsuma, aga igasugune sisu puudub.
6. "Stories Untold" / Grete Paia – ideaalne lugu, kõigi hitireeglite järgi tehtud. Mitte mingit isikupära sealjuures. Kes laulab – pakkuda võiks kõiki välismaiseid hetke superstaare. Selliste lugude tegemiseks on ilmselt mingi oma valem? Sven Lõhmusel on see valem olemas nagu ka 2QS produktsioonitiimil. See laul meeldib ilmselt kõigile. Mulle ka meeldib. Ei ole taustamuusika, paneb kuulama, aga samas on selliseid lugusid juba niigi sadu. Steriilne ilu selline.
7. "Eiolemulolla" / Põhja-Tallinn ja Jaagup Kreem – oi jummel…Teeme siukse toreda rahvusliku loo, paneme kõik klišeed teksti sisse  ja mängime karme räppareid! Õudne. „Tore, tempokas ja eestimeelne!“ Kas tõesti nad ise suudavad seda vaadata ja mitte naerma hakata?
8. "Strong" / Anett Kulbin – tüdruk oskab laulda. Laul on ka päris hea, aga midagi jääb kuskilt  puudu, et sellest hitt saaks. Meenutab Adelet, aga lahjemat varianti.
9. "Miljon korda" / Gertu Pabbo – kohe kuulda, et Pajusaare lugu. Mitte eriti tugev. Laulja hääl ei meeldi mulle millegipärast. Igav ja vanamoodne laul mu meelest. Jajah, ei kõlba mulle tänapäeva popp elektroonika ega ka vanamoodsad lood.
10. "Unikaalne" / La La Ladies – tüüpiline Eurovisioonilugu. Selline tempokas positiivse sõnumiga tilu-lilu. Milleks selliseid lugusid teha? Depressiooniraviks? 

Niisiis, kokkuvõttes ainult 1 lugu, mis mulle päriselt ka meeldis. Kõigi aegade halvim saavutus mu meelest. See aasta olevat veel rekordarv lugusid saadetud. Kes neid välja valib või millised need ülejäänud siis veel olid?  Või on minu maitse popist lihtsalt nii kaugele eemale triivinud? Eelmisel aastal oli nagu neid rokilikumaid lugusid rohkem. Nutune värk, ühesõnaga.

5 kommentaari:

  1. Minu meelest käis keegi ükskord Terevisioonis isegi rääkimas, et nii head lood olid seekord, et väga palju väga häid jäid veel ukse tahagi ja õiglane oleks mingi kontsert või võistlus veel juurde korraldada, et nood teised ka maha mängitud saaks :P

    VastaKustuta
  2. Jah, ma nägin ka mingit vihjet sellele, et produtsent Normeti arvates olevat tegemist überhea valikuga sel aastal. Aga ma nägin seda vist FB-s Mart Juure poolt naerualusena välja tooduna vms :)

    VastaKustuta
  3. Välisportaalides on ülekaalukas liider Laura.
    Aga meie zürii ei lase 100% Lõhmusel võita, seega ma ennustan Pootsmani võitu.

    Ise ma kuulanud pole,kuna nii Normeti kui ka Niineste reaktsioon- sel aastal on imeline valik, on teinud ettevaatlikuks....:)

    VastaKustuta
  4. Niineste ütles ka niimoodi või? Temast ma seda küll uskunud poleks...

    VastaKustuta
  5. Ehh, nii armas torisev sissekanne, tore kohe lugeda :)). Ma olen ise vist see, kellele suurt osa neid "milleks selline lugu?" lugusid tehakse. Suudan edukalt ignoreerida mõttetuid ebaloogilisi sõnu kui viis meeldib jne. Hea, et kirjeldasid, kõiki ei pidanud siis ise kuulama :D. See lugu, mis ainsa heana välja tõid, on tõesti päris hää.

    VastaKustuta