neljapäev, aprill 28, 2016

All the Drugs

Sattusin lugema üht intervjuukatket aastast 1996, kus Madonna avaldab oma mõtteid seoses Courtneyga ning millegipärast ajendas kommenteerima:


“I think she’s supremely talented. I really do. When Maverick first started, we tried to sign her. But I think that drugs have destroyed her brain, or they are slowly destroying her. I am fascinated by her, but the same way I am by somebody who’s got Tourette’s syndrome walking in Central Park. I want to stop and just watch their human behaviour. She fascinates me on that level. I don’t know. I feel sorry for her. I really do, and I know if she reads this, she’ll be slagging me off online for the next eight months. I do think she knows not what she says. It’s true for old people who go around spewing venom on people, that deep down inside, they’re hurt, they’re sad, lonely, whatever/.../She was babbling about 25 different things. And at one point, she did grab my arm and said something to me like. “ ’94 sucked, but ’95’s going to be better, isn’t it?” And in that one moment I looked in her eyes and felt her vulnerability and her sadness and I felt bad for her. I felt that she was trying to reach out to me, even though at every chance she gets, she slags me off in the press. Years ago, she probably admired me and looked up to me, and now I’m like a parent to her or something, and she wants to destroy me. So, that’s what I think about Courtney. [laughs]” - MADONNA, 1996.
Kokkuvõtvalt siis: "Oi, ta on nii andekas, ma täitsa imetlen teda, aga näe, narkots on ta vaesekese hulluks ajand - sisemiselt on ta üks väga õnnetu inimene ja mul on temast kahju!"
Oeh, eks neil olnud toona muidugi kana kitkuda ka, aga seesugune "ma  ütlen "tõe" välja, sest ma ju tegelikult hoolin!"-stiilis solvamine on mu meelest nii mannetu. Ei öelda konkreetselt, et inimene on minu meelest lollakas, vaid soiutakse sinna juurde mingeid endaaretatud põhjuseid, miks see nõnda võiks olla - raske lapsepõlv, narko, alko, halvad sõbrad vms. Mitte keegi ei tea tõde sellest, mis kellegi teise sees teda hulluks ajab. Enamasti ei oska "hull" isegi seda kolme sõnaga põhjendada. Aga teistel on nii väga vaja lihtsustada, olukord enda jaoks selgeks teha. Ta käitub nii, sest temaga on nii. Tal on päevad, depressioon, madal enesehinnang, ta on lihtsalt kade või kibestunud. Lihtsad põhjused lähevad hästi peale.  Kõik tahaksid kangesti teistele diagnoose panna. Noh, loomulikult pole kellelgi keelatud teistest niimoodi mõelda, kuid avalikult väljaöelduna jätab see minu meelest hoopis ütlejast pealiskaudse mulje. 
Teisalt, arvata nüüd (nagu osa rajumaid fänne), et Madonna ütles seda kõike seetõttu, et ta oli Courtney peale kade, on ka ilmselge liialdus. Toonasel Madonnal oli vaevalt põhjust kellegi peale kade olla, saati siis veel sellise segase muti peale nagu Courtney. Madonna ja Courtney on pigem nagu sama kaardi kaks poolt - üks on Queen of Pop, peavoolu kuninganna, kelle löögid on alati täpselt mõõdetud ja paigas, kes alati õnnestub 100% ning on viimseni lihvitud, Courtney aga kui Queen of Rock (jah, ma tean Patty Smith või ka keegi teine ehk vääriks muusikaliselt seda tiitlit palju rohkem, kuid Courtney võtab selle tiitli pelgalt oma käitumisega) - sageli liimist lahti, ootamatu, improviseeriv ja alati tuhast tõusev. Ilmselt ei uskunud Madonna toona, et Courtney sellest madalseisust kunagi välja tuleb, kuid naljakas paradoks on see, et praegusel ajal, keskealiste daamidena, näevad nad üsna sarnased välja:
Madonna oli vähemalt kunagi kabala-usku, Courtney on praktiseeriv budist, mõlemad teevad liiga palju trenni (vähemalt minu silma jaoks on need soonilised käed õudsed), sarnasest soengust-prillidest rääkimata. Madonna suudles Britneyt, Courtney sõbrannatseb Kardashianidega. Mõlemad on kaks ohutut vanemat daami, kes praktiseerivad tervislikke eluviise ja lunastavad vanu patte. Päris õudne, kui minu arvamust teada tahate. Ilmselt ei olnud nad ka toona, noorte ja vihastena, üksteisest väga erinevad, nad lihtsalt tegutsesid nö oma žanri piirides. Ka Madonna ju šokeeris võimalustmööda. Tema pidi ka šokeerides stiilseks jääma, Courtneyl rokkarina seda kohustust polnud. Milleks üldse need staaridevahelised musta pesu pesemised? Eks ikka kõrvaltvaatajate rõõmuks. Kui kunagi Dave Grohl ütles Courtney kohta ühes oma loos sõnad "How could it be / I'm the only one sees / your rehearsed insanity?"- "kuidas on võimalik, et ainult mina näen sinu planeeritud hullumeelsust? ", siis tegelikult tundub, et mitte ükski solvang või leppimine pole staaridemaailmas korralikult planeerimata. Üsna külm ja julm maailm. Courtney on tunnistanud, et üle kõige otsib ta elus teiste poolt aktsepteerimist, seda, mis tema lapsepõlvest puudu jäi. Just seepärast oli talle vajalik kuulsus. Ma ei tea, kui palju reaalseid tundeid ja siirust niimoodi tegelikult leida võib ja kui palju võltse inimesi sa kogemata enda sõpradeks pead. Kas kuulsad on ikka "aktsepteeritud" või tegelikult lihtsalt tunnistatakse nende võimu ja lipitsetakse vaid nende ees, kes  parajasti tipus? "Ka kogu maailma rohud ei suuda sind päästa su enese käest". Ja inimestele meeldib vaadata, kuidas tähed nende silme all läbi põlevad. Ainult nii sünnivad legendid.

1 kommentaar:

  1. Mu jaoks on kogu see staaride maailm täiesti arusaamatu. Mis peaks kedagi huvitama, mida üks muusik teise eraelust arvab? Kui kommenteeritaks muusikat ennast (või mistahes kunsti või valdkonda ennast, millega nood staarid tegelevad) - saaks aru. Aga eraelu? Kes mida võtab või kellega elab või mismoodi arvab? MIKS, issanda nimel, sellega tegeleda???

    Ja mul on tunne, et siin on mingi samasugune veelahe meeste-naiste vahel nagu Ritsiku blogis välja tuli. Naised räägivad üksteisele oma eludest. Ilmselt neid siis tõesti huvitav, mida sõbrannad teevad ja mismoodi mõtlevad. Meestel (rämedalt üldistades, lisage ohtralt #notallmen tääge vms) sihuke inimlik uudishimu puudub. Seega ei morjenda meid ka, mida Madonna kellestki arvab või kuidas see keegi hetkel välja näeb.

    VastaKustuta