kolmapäev, detsember 18, 2019

Elu on üks hädaorg

Vana tõde ju, aga inimene ikka ei taha õppida - kui tekib tahtmine tööd teha, tuleb lihtsalt ruttu magama heita, küll see üle läheb.

Ma siin nimelt mõtlesin, et võiks ju. Mingi koletu ebaõnn on tabanud, esimese maailma probleemid, aga ikkagi - augustis võika summa eest (kõik summad, mis kuluvad muuks, kui meeldivaks äraolemiseks, on nii või teisiti võikad!) remonditud auto otsustas veel korralikumalt sussid püsti visata, ikka keset maanteed, võõras linnas. Sõiduta seda korisevat laipa treileritega ja tee veel sada imet, ma läheks hea meelega kurikaga sinna hoovi peale, kus ta, tõhk, külitab ja peksaks ta sodiks, saaks natuke rõõmu vähemalt, aga ei lubata. Ma vihkan seda autot. Ta rikkus mul tuju ära. Kaks aastat käitus kenasti ja nüüd siis niimoodi. Üleüldse on autod mõttetult kallid, täiesti kujuteldamatu, et mingi transpordivahend sedasi raha neelata oskab. Mul ei olegi teda ju niiväga vaja va üksikud väljasõidud, mis jäävad enamasti suvisesse aega, aga mõned siin tahavad nädalavahetusiti teises linnas trennis käia, valus on mõelda lihtsalt sellele mahavisatud rahale. Ema helistas ja poetas, et kas  ma ikka tean, et täna on Kaupsis kosmeetika - 20%, ma urisesin, et siin majas ei osteta enam leiba ka, muust rääkimata! Mitte et hetkel veel raha väga läinud oleks, aga juba see kujuteldav must auk raha neelamist ootamas ajab masenduse peale mulle kui üdini ihnsale inimesele.

Niisiis ma mõtlesin, et äkki saaks lihtsalt kuskilt pappi juurde. Igasugu väikese otsa pakkujaid meil ju on. Hea meelega teeks midagi oma soojast kontorist, aga esialgu vaatasin lihtsalt, mida pakutakse. Orjatööd pakutakse! Kas kujutate ette, et läheksite kümneks tunniks tööle, alla neljaeurose tunnihinna eest, ette nähtud üks pooletunnine paus, mis ei kuulu tööaja sisse? Jah, see olla hea võimalus lisaraha teenimiseks! Kuidas on üldse, üleüldse võimalik kümme tundi järjest tööd teha? Mismõttes ei kuulu lõuna tööaja sisse? Reaalne elu on ikka nii hirmus, et öökima ajab. Vaatasin ka niisama töökuulutusi. Koolidesse psühholooge ja lasteaedadesse abiõpetajaid otsitakse 400 euro eest kuus, ehitusele abitööliseks pakutakse üle tonni. Mitte et ma kummalegi kaaluks, aga kas ei ole ilge? Mul on töö juures igav, sest töö jaoks kulub kokku ca 2,5 tundi päevast, teisalt, kust ma veel nii häid tingimusi saan, hea meelega kasutaks tööaega kuidagi kasulikult ära. Topin blogisse reklaamid üles, nagu Google soovitab? Ega sellega ju märkimisväärselt ei teeni, inimesi vihastab aga küll. Miks on kõik lisatööd sellised, et tapa ennast ära paari euro eest tunnis? Kellele need on, eriti meeleheitel masohhistidele?

Kas ongi variant, et teed täiskohaga mingit pingelist tööd või siis igavled niisama ja osaajaga töid ei eksisteeri, sest keegi ei taha neid teha, kuna maksusüsteem ei soosi mitmest kohast kasu saamist? Peaks ju olema võimalik ennast kuidagi rakendada kuhugi ja selle eest ka tasu saada, aga näe, ei ole. Vähemalt mõistlikult mitte. Hari ennast, õpi aga, küll siis kõik su järel jooksevad ja sulle raha pakuvad. Mkm, võib-olla, kui sa oled programmeerija, aga peamiselt otsitakse müüjaid. Kuhu kõik need ülikoolide popimate erialade omad lähevad, ma ei tea. Neid ei taha ju keegi. No igatahes on see hea teraapia, veidi ringi vaadata ja avastada, et mitte kusagil ei ole mitte midagi head, mitte kusagil ei ole seda maas vedelevat rahahunnikut, mängi aga rahulikult arvutimänge edasi ja irvita riigi üle, mis raiskas sinu harimisele koleda summa raha.

Oot, ma tegelikult tean, kuhu koer on maetud. Need tööpakkumised, mis on kuskil portaalides üleval, need on vaid jäämäe pealmine osa, need ongi need kohad, kuhu kellegi tuttava tuttav ka minna ei taha! Sest kõik parema otsa tööd lähevad enne ära, neid jagatakse ühiste kontaktide kaudu. Ma olen see ainuke inimene maailmas, kes on oma elu kolmest töökohast kaks saanud ausa konkursi korras. Üks oli avalik sektor, kohustuslik konkurss, kuigi ka sellest saab mööda hiilida, aga ju siis polnud nii magus koht ja teine olukord, kus välismaa ettevõttel ei olnud Eestist lihtsalt piisavalt infot ja kontakte. Nüüd olen ma 14 aastat töötanud ettevõttes, millel ei ole Eestis mitte ühtegi kontakti, mitte keegi ei tea, et me olemaski oleme, kuidas saaks keegi mingi professionaalse valiku puhul üldse minu peale tulla - et ahhaa, seal töötab see, tema meile sobiks? Sest asjad käivad nii. Tähtsas Ministeeriumis helistasid töötajad kogu aeg teistesse Tähtsatesse Ministeeriumitesse, inimesed töötasid kord ühes, kord teises, liikusid edasi allaasutustesse jne. Ma võin siin sada imet korda saata, aga kui keegi ikka sind ei tea, siis pole lootustki, et sa talle olulisel hetkel pähe torkad.

Kui sa inimestele meelde tuled, siis saad asju. Näiteks sain ma nädalavahetusel gini ja tooniku lõhnalise huulepalsami, sest sõbrannale olin seda nähes kohe mina meelde turgatanud. See on minu lagi vist, paraku.

22 kommentaari:

  1. Mul on kolm tööd.

    Üks on mu põhitöö.

    Siis on üks ots, mida ma teen iga kuu ühe korra (laupäeviti, kestab 15.00 kuni ca 03.00). Sama tööd teen mõnikord erandkorras ka tihemini. Mõned korrad aastas kindlasti. Võib juhtuda, et ühe päeva (öö), aga võib juhtuda, et ka mitu päeva järjest.

    Siis on kolmas asi, mida ma teen välismaal. Tööpäevi on kas 1 või 2 või 3 max, sel sügisel oli isegi ükskord 7 päeva. Iga tööpäev on 2-8 tundi, sõltub kavast. Seda kolmandat tööd tuleb ette korra või paar kuus.

    Vahel juhtub nii, et mul pole mitu nädalat järjest täiesti vaba nädalavahetust. Rääkimata sellest, et isegi kui ma välismaal viibides oma kolmandat tööd teen, siis see ei tähenda, et ma oma põhitööd ei teeks. Harvad pole päevad, kui ma lõpetan 8-tunnise põhitöö tegemise ja siis lähen teen kohe 5 tundi kolmandat tööd otsa. Ja siis tuleb nädalavahetus, mil ma teen nii laupäeval kui ka pühapäeval kolmandat tööd. Esmaspäevast algab jälle tavarežiim.

    Mõnikord juhtub, et pakutakse ka täiesti kõrvalist lisaotsa. Umbes et kuule, sa oskad turundustekste kirjutada, tee mulle mingi x asi. Seda ma siis teen vabast ajast, kui mul seda on. Ja kui ma viitsin. Korduvalt ja korduvalt olen loobunud, sest lihtsalt ei jõua.

    Ma olen alati arvanud, et inimesel, kes oskab kirjutada, on kõige lihtsam lisatööd leida. Soovitangi selles suunas vaadata ja otsida :)

    /Teeb tööd, näeb vaeva. Armastust tulnud pole, aga raha on natuke tulnud :D/

    VastaKustuta
    Vastused
    1. "Mõnikord juhtub, et pakutakse ka täiesti kõrvalist lisaotsa. Umbes et kuule, sa oskad turundustekste kirjutada, tee mulle mingi x asi." No vot, minuga ei juhtu mitte ilmaski midagi niisugust :) Ma olen Goworkabit'i profiili lisanud, et hea meelega kirjutaks, aga aastate jooksul pole ühtegi sellist tööd ette tulnud, ikka kurkide pakkimine jms. Ma olen täitsa selle pilguga ringi vaadanud, aga millegipärast pole mitte muhvigi silma hakanud.

      Kustuta
    2. Tõsi, selleks et pakutaks, tuleb kodust välja minna. Mulle on muideks pakutud just seal kasiinos, kus ma oma lisatööd teen. Inimene vaatab, et ohoo, siin kirjutab üks inimene. Loeb mu kirjutisi, tuleb rääkima, uurib lisa ja siis võibki juhtuda, et lööme käed.

      Goworkabitist leiabki ainult kurgi pakkimist, sest sealt keegi kirjutajaid ei otsi :)

      Kõigepealt on vaja välja mõelda, mida sa üldse kirjutada tahaks ja oskaks. Ja siis ma võib-olla saan ise sulle midagi pakkuda. Kriba mulle feissi oma mõtted, soovid ja unistused ;))

      Kustuta
    3. Marca, minuga on samamoodi. Keegi ei paku mulle midagi (kuigi 3 aastat tagasi pakuti ühe raamatu Päevalehte arvustamist tegelt!) ja ma ei tea, mis maailmas inimesed, kes kellelegi meelde tulevad, elavad.
      Ma süngelt vaatasin eile aasta parimate raamatute artiklit, juba ette teades, et mind seal nimetatud pole - aga mulle meeldiks ka mittenimetamise puhul, kui inimesed teaksid, et siuke raamat on, lihtsalt pole nii hea - mitte et keegi ei teagi, et ilmus.

      Kustuta
    4. Mulle ka pakuti Päevalehte artiklit kunagi, aga ma ei tulnud selle pealegi, et peaksin selle eest raha ka küsima...
      Seal raamatute nimekirjas su raamatut ei olnud jah, millest on kahju, aga vähemalt su nimi oli ära mainitud :)

      Kustuta
    5. Oo! Tõesti-tõesti, Raulil olin meeles =)
      /ma ise ei pannud algul tähele, sinu kirjutatu peale vaatasin uuesti üle.

      Kustuta
  2. Omniva pakkus 6 eurot tunnist, kui seisad pakiautomaadi kõrval ja jagad neid pakke, mis automaati ei mahu. Mu ristika õeraas läks, põhitöö kõrvalt. Aga see on ajutine ja ainult detsembris :)

    Auto osas. Kui tõesti ainult suvel sõidad, siis kaalu minirenti või alternatiive. Kasutatud auto ülalpidamine on piin, tean omast käest. Trennimure ehk saab jagada? Või siis kulude mõttes ilmselt buss oleks kah variant, mul on tunne, et nt Tartusse käib neid pea igal täistunnil. Aga ma pole muidugi kursis. Ja siis mugavus ka, mis maksab.
    Ma vahel ka uurin võimalusi, et mis oleks kui... siiani on teatavad benefitsid, mis tuleb ära kasutada aga lähitulevikus kõik muutub. Mida aeg edasi, seda vähem mind meelitab mõte isiklikust autost.
    Tuttav, kes alati olnud kursis trendide jms üts just, et noorem põlv isegi ei vaeva end juhiloa mõttega, autost rääkimata. Ilmselt pole neil alaealisi, koeri ja vanureid, keda on pidevalt vaja vedada asap. Mõistlik vs mugav vs kulud, pidev dilemma.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Meil komistuskiviks jah suusatrenn, sest mitme inimese varustus võtab oluliselt ruumi, isegi auto otsisime selle lisaga, et oleks suuskade jaoks istmete sees auk. Kuigi noh, hetkel arvestades meie kliimat tundub see suusavärk üsna perspektiivitu. Aga Lõuna-Eestis veel täitsa on (kunst)lund!

      Kustuta
    2. Kui suusatad, siis autost ei pääse.

      Suva see trenn, see on vaid õppimine ja kusagil lähedal. Aga sa tahad ju päriselt SUUSATADA ka eks? Ja päris suusarajad on ikka metsas - mis Tallinna puhul tähendab Kõrvemaad.

      Kustuta
    3. Seda nad meil siin suusatamiseks ei nimeta, ikka hüpata tuleb suuskadega ja suurtel kiirustel hulgakaupa mäest alla kihutada. Murdmaasuusatamine, see on raske töö :)

      Kustuta
    4. "Nauding", tahtsid sa ikka öelda eks :)

      Kustuta
    5. Ahaa, su kamp siis harrastab sedasorti suusatamist, mis meie perele meeldib. Ilma autota võimatu, seda rasket kolu käe otsas kaugemale ei tassi kui parklast tõstuki juurde😄

      Kustuta
  3. Mina olen siis teine inimene maailmas, kes kolmest tööst kaks on saanud ausa konkursi korras. Esimese sain jah tutvuse kaudu, aga see polnud isegi põhitöö, vaid kooli kõrvalt lisaraha teema. Tunnistan, et ilma selle esimese kogemuseta oleks järgmise töö leidmine raskem olnud, aga niiiii hull see asi ka pole, et ainult tutvuste kaudu häid töid saadaksegi. Mu eelmine töö ei olnud super (pidin väga palju tööd tegema ja ülemus oli veits psühh), aga aitas saada sellele heale kohale, mis mul nüüd on (ülemus on saamatu, aga vabadust on palju).

    VastaKustuta
  4. Anonüümne12:17 PM

    Töö ongi mäng, kus vahetad oma aja mingi väärtuse vastu mis on sinu arust kasulik. Suuremosa inimesi elabki orus. :)

    VastaKustuta
  5. Kui mul läheb vaja paariks tunniks abitöölist, siis pakun üldlevinud 5..6 € asemel 10 € ja võin olla enam-vähem kindel, et mehed tulevad kohale ja teevad ka töö ära. 5..6 euro meestest ca pooled kindlalt tulijatest veavad tööandjat alt, 10-euro meestest ehk üks kümnest. Töö teevad ära mõlemast kategooriast tegelased, aga kümneeurostega on minu eritöölistel kindlus, et mitte nemad ei pea segukotte viiendale korrusele tassima.
    Autoteemal soovitan autolevi.ee - auto inimeselt inimesele, olen paar korda kasutanud, soodne ja lihtne.

    VastaKustuta
  6. Ma olen oma praeguse tasuvaima tõlkelepingu saanud samuti hanke korras. Kuigi see pole tööleping, vaid raamleping, aga sisuliselt väga suurt vahet pole (tööd tiksub stabiilselt ja raha tiksub nii stabiilselt, kui tihti mul jagub pealehakkamist tehtud tööde eest arveid esitada), v.a see, et ma pean päriselt oma tulusid-kulusid kokku arvama, mitte ei tee eeltäidetud tuludekklaratsioonile lihtsalt kinnitamise klõpsu.

    Aga teisest küljest hakkasin ma seal hankel kandideerima sellepärast, et teine sama eriala inimene soovitas, et mine ka, seal on inimesi vähe.

    Kes tõlkida oskab ja magistrikraad on olemas, neile täitsa soovitan ise ka neid eurotõlkehankeid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ja just otse, mitte büroode kaudu. Honoraride vahe on ligi kahekordne või keelepaarist sõltuvalt võib-olla isegi suurem.

      Kustuta
  7. Prantsuse keele tõlkijaid otsitakse vist tikutulega, sest mul on nii, et tööd pressitakse uksest ja aknast, kuigi ma ütlen kõigile ausalt, et ma olen niigi ülekoormatud ja tõlkimise jaoks jääb väga vähe aega. Ühte kohta jäin tõlke saatmisega kaks tundi hiljaks, enam pole ühtegi pakutud - ja no see oli ausalt öeldes kergendus, saab koolile keskenduda. Sest muidu on ikka see, et mõtled, et inimesed on ju hädas, tahaks aidata, ise teeniks ka jne. Nii et kui kellelgi on prantsuse keel suus, siis mul on tunne, et sellega hetkel teenib küll vajadusel lisaraha.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ja itaalia keele peale on tööjõupuudus veel hullem, sest tööd on umbes sama palju kui prantsuse keelest, aga inimesi palju vähem. Tartus ei saa seda erialana ju õppidagi.

      Kustuta
  8. Kandideerimise teemal. Mina sain oma töö ka ausalt kandideerides aga nn referral programmi kaudu. Meil on tööl programm, et kui sinu soovitatud kandidaat tööle saab, siis maksab firma natuke sulle raha selle eest. Aga see ei tähenda, et koht on kohe sinu. Lihtsalt niiviisi välistatakse suvalise massi trügimine kohtadele, mis enamusele siiski taustaga kokku ei sobi. On ju neid, kes proovivadki sisuliselt igale poole. Nii et üks mu hobituttav viitas mulle pakkumist meilitsi ja ma kandideerisin. Peale minu oli veel mitu inimest sõlela. Mul oli korralik kadalipp kandideerimisel + taustakontroll, mis kestis ca kuu aega. Alles siis tehti pakkumine.

    Soovitan ka LinkedIn portaali kui rahvusvaheline kogemus nt huvi pakub. Recruiterid on seal jube aktiivsed aga profiil peab olema suht hästi tuunitud, et õige otsa sattuda.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. LinkedIn'i kohta - kui sa kandideerid rahvusvahelisele kohale ja sul EI ole seal profiili, oled automaatselt kahtlane.

      Kustuta
    2. Tõlkijatele tuleb mu kogemust mööda ka Proz.comi kaudu päris palju pakkumisi.

      Kustuta