esmaspäev, detsember 16, 2019

Mis juhtub, kui naine ei naerata?

Käisin siin hiljuti uusi dokumente taotlemas, aeg oli kenasti ette broneeritud, laekusin umbes pool tundi enne seda, et putkas pilt ära teha.

Peale kümmet minutit fotosabas sai selgeks, et pool tundi viiele inimesele võib osutuda ebapiisavaks. Üks proua seisis putkas kümme minutit liigutamata, lootes vist, et asjad iseenesest paranevad. Järjekorras ülejärgmine kärsitu meestaotleja haaras selle peale käisest (piltlikult!) möödunud politseitöötajal, et äkki läheks ja vaataks, mis toimub, inime lihtsalt seisab. Kõigega harjunud ametnik nentis, et küllap ikka kuidagi saab. Saigi. Kivistunud daami järel tulid ema ja vanaema eelteismelise lapselapsega, ilma olukorraga tutvumata pöördusid kohe kärsitu meesterahva poole - ega me niikuinii ei oska, tulge ja näidake, te ikkagi mees! Mees keeldus, saagu ise hakkama. Ma pööritasin silmi, aga veidi juba kartsin, et ei tea, mis hirmus aparaat seal putkas küll olla võib. Järjekord selja taga oli ka muljetavaldav.

Saabus minu kord. Aparaat oli leebe ja mõistlik, lasi peale iga küsimus 5 sekundit mõelda, aga kiiremad said ka enne seda "edasi"-nuppu vajutada. No ma siis vajutasin, teeks kiirusrekordi või midagi. Pärast mõtlesin, et huvi pärast oleks pidanud vaatama, mis see masin teeb, kui viie sekundiga ei suuda ära otsustada, kas sul siis on kõik sõrmed küljes või kas sa kirjutada suudad. Äkki tõesti jooksis kokku? Kõige pikemalt mõtlesin peale fotot, kui masin küsis, et kas sobib või? Aju oli aga juba keskendunud kiirustamisele või püüdkem näida altruistlik - mõtles sellele, et inimesed ju järjekorras ootavad, mida ma siin ikka pirtsutan. L. olevat kardina tagant piilunud, ju teda ka see hirmuäratav masin paelus ja väitis, et "täitsa normaalne pilt oli ju..."

Millal ma ometi õpin, et lähimad inimesed muutuvad pimedaks su vigade osas? EDIT: Või teavad arvestada, millega vale vastuse puhul riskivad.

Nädalakese pärast sain dokumendid kätte. Noh, paberi peal justkui polnudki nii hull, pealegi nägin ma läbi selle pruuni filtri välja nagu äsja troopikast saabunu, elu sees pole nii jumekas olnud. Tuleb siis (mees)kolleeg uusi dokumente kaema ja pistab viisakalt: "Hmm, sa käisid vist päris vara hommikul neid pilte tegemas, mis?". Jah, ma tänan aususe eest.

Õhtusel koosviibimisel tahavad ka inimesed dokumente näha, oli mul vaja mainida, et tegin, eks. Sõber (mees) nendib: "Olgem ausad, see pilt sobiks illustreerima artiklit "Tappis ära 20 meest"". Imeline. Ei tea, kas üle piiri lastaksegi.

Stiilinäide "kohe haarab noa"

8 kommentaari:

  1. Mu passipilt on umbes samas stiilis, aga kuna juuksed jäid ka kammimata, siis pigem "põgenes hullumaja kinnisest osakonnast" laadis.
    Noh ja mis siis? Kas see pole tarbeese, kas selle funktsioon pole mitte olla tuvastatav? Tuvastatav olen ma kindlasti.
    Lapse ID kaardi pilt on ka selline... "noortekoloonia kandidaat"

    VastaKustuta
  2. No täpselt, Morgie. Kui ma olen piiril mossis-kuri, aga pildil töllakalt itsitav, siis on tuvastamine raskendatud ju!

    VastaKustuta
  3. Mhmh, mul on laps ka "panin maja põlema ja üldse ei kahetse"-näoga. Aga mind üllatas, kuidas nii paljud meesisendid väitsid, et nemad tegid küll ikka mitu katset, enne kui rahule jäid. Minu teada naeratada passipildil ei tohigi?!
    Tuvastamisega võib küll muud häda ka olla, mul sugulane oli passipildil habemega nooruk, piiri peal hämmelduti, et passis mees, aga bussiistmel magab hoopis noorik? Vahepeal oli habe maha aetud ja pikad juuksed kasvatatud.

    VastaKustuta
  4. Vaat siis, hea, et endal habet pole. Tänapäeval muidugi võiks kasutada näo 3D skaneeringut, kuivõrd... inimese nägu tegelikult ON ruumiline. Aukalt ka.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ... ja 3D skaneerimismasin oleks nii eemalt, lähedalt, kui seestpoolt palju põnevam aparaat, mille juures oleks spetsialisti abi ning ka põnevus natuke rohkem õigustatud.

      Kustuta
  5. Anonüümne4:07 PM

    Vabalt võid valge seina taustal selfi teha ja saata passipildiks. Inimene on selline, et ta ise ei talu endast sellist pilti kus ta ei püüa ilus olla. Eks see peegeldub ka selles, et kui oled edukas pead ennast edukaks lõikama ja prinki süstima. Alati tuleb inimesest ikka see pilt nagu ta on, hinnang ei sega ju tuvastamist, vaid mõjub ainult konkreetsele inimesele kas positiivselt või negatiivselt. Ma ei tea kuidas saab noortekolooniasse kanditeerida, aga noor olla on ju positiivne. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. https://et.wikipedia.org/wiki/Viljandi_noortevangla?wprov=sfla1

      Kustuta
  6. Selfit on maru keeruline nõuetele vastavalt teha ja nagunii saab iseteeninduses passi taodelda vaid siis, kui eelnevalt dokument olemas. Mul polnud aastaid passi. Samas, ma ei tea, kuidas selle uue biomeetrilisega üldse on, sõrmejälge ei saa ju kodunt saata? Või noh, saaks, aga nad ei aktsepteeri.

    VastaKustuta