kolmapäev, mai 26, 2021

Raadiomöla

Hommikul oli ilm halb, sai autoga tööle mindud, miskipärast oli muusikamängija raadio peale jäänud (no saab valida ka mälupulga, plaadid või läbi telefoni Spotify), tuli mingi normaalne lugu, aga kohe kui see ära lõppes, kisendas miski õudse ennasttäis häälega onkel midagi labast eetrisse ja meil mõlemil käed sirutusid, et ruttu mingit nuppu vajutada, et ta vait jääks. Sarnane asi oli mõni aeg tagasi kolleegi autos - laul lõppes ja enne kui keegi reageerida jõudis, olid kõrvad täis mingit roppu ila, sõna otseses mõttes, kusest ja sitast pajatati, kolleeg vabandas ette ja taha. Ma üldse ei hakka siin nimesid nimetama, igaüks ju teab, mis sorti raadiojaamadest juttu on? Meil on normaalseid raadiojaamu, kust tuleb normaalseid saateid ja juttu ning siis on meil see teatud kontsern, mille jaamadest tulevat kuuldes on tunne nagu oleksid sattunud kainena peole, kus jõmmid juba teist päeva jorisevad. Tõele au andes, minu tuttavad ei aja isegi niisugustes situatsioonides nii tüütut mula. 

Igasugu avalikes paikades on säärane müraterror kõige tülikam asi, ei hakka ju üle poe/salongi vms karjuma, et pange see ila ometi kinni! Kui inimesed kuulavad, ju neile meeldib ja kes olen mina, et neile seda ette heita. Mingi puritaanist snoob? Taksodes on mul küll üsna sageli tunne olnud, et ütleks midagi, äkki ta minu pärast kuulab seda, arvab, et kui on populaarne, siis kliendile meeldib, ise tahab äkki "Müstilist Venemaad" vms kuulata? No päriselt, kui ma istun taksosse ja sealne meessohver kuulab "Naistesaadet" (seda vist enam ei ole, aga vanasti sageli oli), siis ma tahaks tõsiselt teada, kas ta vabatahtlikult kuulab sellist asja? Ükski mees ju ei kuulaks ometi? Ükski normaalne naine ka mitte? Hüppa tagasi oma mulli, ilmselgelt kuulatakse sellist saasta küll ja veel, nii mehed kui naised, nii noored kui vanad!

Ma ise kuulan näiteks "Rahva oma kaitset", mis on oma sisult ju ka täielik möla, vahepeal satub mõni raamatututvustus või plaadiinfo sekka, aga see ei ole miski informatiivne saade, ometi ei ole see võrreldav nende kanalite tekstiga, millistest enne juttu oli. Niisama juttu saab ajada ka meeleolukalt ja intelligentselt. Informatiivseid saateid ma tegelikult väga ei kuulagi, sest jälle see silmad vs kõrvad teema. Ma salvestan silmadega. Huvitavaid raadiointervjuid eelistan hiljem tekstikujul lugeda kui võimalik. Siis lisaks see valestikuulmise teema. Kunagi kui oli veel saade "Punkpolitsei", olin ma püsti hädas sellega, kui öeldi mingi esitajanimi, lugu tundus huvitav, oleks tahtnud edasi uurida, aga no ei saanud aru, kuidas see nimi täpselt kirjutati või mis see üldse oli...Tänane minu poolt valesti kuuldud lause oli näiteks selline: "This kid's got no talent". Tegelikult oli "Your skin's black metallic". 

"Lahedate" raadioonudega meenus üks lugu noorpõlvest veel, ma vist seda ei ole siin jaganud, igatahes ei leidnud. Oli toona üks populaarne saade, mida vedas üks populaarne diskor. Meil Tartus toimus toona diskorite festival "Raadioragin", tahtsime sinna kangesti minna, aga ei lastud, sest olime alakad. Diskorid olid igal juhul tehtud mehed meiesuguste silmis. Jalutasime siis ühel õhtul "Raadioragina" ajal sõbrannaga linnas ühe ööbimiskoha lähedal ja järsku näeme, kuidas ühest taksost sikutab üks neiu välja seda populaarset raadiodiskorit. Jäime muidugi suud lahti vahtima, et "oh my god, see on ju tema, me nägime kuulsat inimest!" Onu vahtis uduse pilguga meie poole ja kraaksatas "Kuulge plikad, te keppi ei taha saada vä?!" Minu puhul on kummaline see, et ma ei jäänudki tookord juhmilt vaatama, vaid käratasin oma teismelisejulguses vastu "Sul endal rõve ei ole vä? Ma tean küll, kes sa oled! Sa oled .......!" Eks nõme tunne jäi ikka sisse, ilmselt veel nõmedam oli sellel neiul, kes "härrat" taksost välja sikutas. Mis see moraal on siin? Et labane inimene ajabki labast juttu, aga sellega saab miskipärast kuulsaks teatud ringkonnas. Ja noh, ütle mulle, mis raadiot sa kuulad, ma teen sellest omad järeldused. 

Lõpetuseks muusikat. Ausõna, ma sellel nädalal esimest korda kuulsin seda lugu. Olevat "uskumatult populaarne rahvusvaheline hitt" olnud omal ajal...Me vist kuulasime siinkandis pigem DJ BoBot ja Scooterit. Niiiiii hea lugu! Kogu kompott muidugi, teema ja tekst ja video.



12 kommentaari:

  1. Raadiot pole viimasel ajal kuulanud aga podcastidest on "Müstiline Venemaa" minu jaoks igatahes vägagi mõnus kuulamine. No siis "Loomult loom" ja "Kuues käik", muud nagu ette ei tulegi. Eestis lasen auto raadio suva jaama peale, pole suurt vahet mis musa, peaasi et uudisi ja liiklust ka vahele tikib.

    VastaKustuta
  2. Mine pekki, see oli mu lemmiklugu 90-date lõpus!!! Või noh, üks mu lemmiklugudest. Saksa muusikakanalid Viva ja Viva2 mängisid seda väga-väga tihedalt.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul jah toona veel mingeid taevakanaleid ei olnud ja pidin piirduma kohalike raadiojaamade pakutava valikuga.

      Kustuta
  3. Loeb ja noogutab. Tulin just juuksurisalongist, kus musa oli põhja keeratud, föön töötas ja juuksur veel suhtles kogu aeg!!! Ilmselt on ta sellega nii harjunud, et oma hääle vastavale valjuseastmele timminud. Mu pea kumiseb :D

    VastaKustuta
  4. Ps. Kui siin oli musalink, siis telost millegipärast ei kuva.

    VastaKustuta
  5. Toredaid saateid on ka nagu "Laupäeva hommik. Onu Veiko, tädi Horror ja doktor Sepo." Vanasti oli Kreisiraadio ja teisi raadoid.
    Raadio pole kuulamiseks vaid taustaks kui oma mõtteid kuulda ei taha, aga kui sa hakkad selles mölas mõtet otsima tuleb ainult konflikt.
    Kui olete tõe otsingul, siis tõde leiate ainult aabitsast. :)

    VastaKustuta
  6. Juuksurit saab valida. Väiksemas salongis saab viisakalt öelda, et muusika vaiksemaks või üldse kinni.

    Taksole saab tagasisidet anda. Ma eelmine nädal tippisin maksimumsummaga ühte juhti just hea malbe muusikavaliku pärast. Juhile saab samuti öelda, et raadio häirib. Moodsa aja juhid tahavad positiivseid hindeid oma bolti vms rakenduses ja ma ei kujuta ette taksojuhti, kes kliendi palve peale raadiot kinni ei paneks.

    Kui oma auto raadio on sellise jaama peal, kus "onkel lõugab", siis - ega see polnud raadioaparaadi enda valik.

    Me kujutame enda kuulamis-ruumi suuresti ikka ise.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kujundame... me KUJUNDAME enda ruumi :)))

      Kustuta
    2. Muidugi jah, lihtsalt mõnikord tundub suurem pingutus olukorda muutma hakata, kui see paar minutit (taksos) ära kannatada. Kusjuures autoraadio valib meil küll jaamu vastavalt enda suvale täitsa, vist selle järgi, mille signaal hetkel tugevaim, nii mulle näib :) Sellepärast me enamasti autoraadiot ei kuula ka.
      See oli lihtsalt jälle üks neid mõttetuid postitusi stiilis, kuidas teised inimesed säärast asja armastada saavad?! Sky+ ju ometi on enam-vähem Eesti kuulatavaim raadiojaam?

      Kustuta
    3. Ma olin 3 nädalat järtsus juuksurisse, kohalik ja odav. Õnneks ka kiire, kannatasin ära, aga kuidas ta jaksab terve päeva kuulata suvalist loba.

      Autos on jah teine asi. Ma kuulan isegi ELmarit kui sealt tuleb norm lugu, ma kogu aeg krutin roolilt ja otsin head musa (kui just telefonist ei lase oma playlisti). Kui pea väga väsinud, siis Tallinn, aga see ei levi lõunasse.
      Kodus kuulan arvutist ja peamiselt jutusaateid või Juurt & Kivirähk (heh, neil hkkas just suvepuhkus).

      Kusjuures kuidagi aastatega on nii läinud, et kodus kuulatava muusika hulk on langenud rämedalt. Jube harva kui ma plaadikogust midagi napsan ja mängijasse panen.

      Kustuta
  7. Mis järeldusi saab teha inimesest, kes kuulab Retro FM-i ja Elmarit? Aga ainult autos

    VastaKustuta