kolmapäev, märts 09, 2011

Ometi üks korralik kokaraamat!

Lõpetasin just hetk tagasi Jüri Pino "Sakuska" lugemise ning on plaan ilmselt see ka endale päriseks soetada, sest tegu on tõepoolest väärt kraamiga. Raamatukogust vedasin ta koju pigem oma teisele poolele mõeldes aga kuna ma ju teatavasti kinnitatud soorollide (netikommentaatorite poolt näiteks) alla väga hästi ei mahu, siis tuleb tunnistada, et see raamat kulub ka endale ära. Alkoholiga mul viimasel ajal enam erilisi suhteid küll ei ole, kummalistel tervislikel ja muudel seletamatutel põhjustel siis, aga äratundmisrõõmu ikka jagus.
Näiteks pole ma kunagi armastanud viinale peale juua või veel enam viinakokteile limpsida (Verine Mary välja arvata, mis ongi vist rohkem söök kui jook) vaid just midagi peale ampsata. Marineeritud sibulat näiteks. Jutt jumala õige, et apelsinimahl viinaga, see kõige põhilisem kokteil, ajab südame väga kiiresti pahaks. Üldse ütleb Jüri Pino paljude levinud koledate kommete kohta oma arvamuse ausalt välja, lisades omalt poolt mitmeid pikantseid lugusid, legende ning keni tavasid.
Ja siis need retseptid: me otsisime eelmisel suvel terve interneti läbi + suurema osa hoidisteraamatuid, et leida marineeritud munade retsepti aga mida polnud seda polnud. Omast tarkusest midagi keerasime kokku ka aga päris see ei saanud, mida lootsime. Ja nüüd Jüri Pino ütleb, et mune tuleb marinaadis hoida ikka kaks päeva, mitte üks! Ja lausa matemaatilise täpsusega äädikakanguse valemi! Saab kindlasti ära proovitud. Kui te imestate, et kuidas tulla üldse mõttele mune marineerida, siis esmalt meenutas seda kena kommet üks sõber, kes seda "Rummu Jüris" näinud oli: "Ära siis marineeritud mune unusta!" ja tegelikult on väljamaistes filmides see baarides täitsa tavaline snäkk (Simpsonites Moe baaris näiteks ja mulle meenub muidugi üks Hole`i video ka, Violet vist). Veel munadest rääkides, Palamuse laadal ühed noormehed ka grillised mune ja see oli samuti väga hõrk roog.
"Sakuska" suureks plussiks on aga väga täpsed retseptid. Mitte nii nagu tavaliselt, et sada grammi seda ja sada grammi toda ning prae ära ja ongi valmis. Minul kui algajal tekivad siis alati küsimused, et kui paks see asi peab täpselt olema või kuidas ma ta nüüd ümber keeran jne. Jüri Pino seletab kõik ka võhikule lahti ja ei ole seal midagi ainult kerged viinakõrvased road - praed, supid, salatid ja pudrud, kõik on esindatud. Kohe selline raamatuke, mida algajale perenaisele kinkida.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar