teisipäev, veebruar 17, 2015

Lakooniliselt Eesti Laulust

Ma ei ole igal aastal Eesti Laulu üldse jälginud, aga sel aastal sattusin esimest poolfinaali vaatama ja otsustasin siis ka teise ära vaadata. Minu jaoks olid kõik laulud uued ehk siis ei olnud ma neid eelnevalt raadiost ega kusagilt mujalt kuulnud, seega arvamused siis puhtalt esmamulje põhjal. Panin kümne palli süsteemis hinded ka (kummaski poolfinaalis eraldi).

I poolfinaal*
1. Karl-Erik Taukar «Päev korraga» 4p
Kuna ma tõepoolest lihtsalt sattusin teleka ette, siis seda laulu kuulsin poolikult. Meelde üldiselt ei jäänud. Oli selline "käib kah" värk.

2. Miina «Kohvitassi lugu»7p
Täitsa meeldis see laul. Ses mõttes, et kui raadiost tuleks, siis jaama ei vahetaks.


3. The Blurry Lane «Exceptional» 9p
Üks minu lemmikutest esimesest poolfinaalist. Kenad neiud, positiivse sõnumiga lugu.

4. Liis Lemsalu & Egert Milder «Hold On» 5p
Ei jäänud üldse meelde, mittemidagiütlev lugu.

5. Airi Vipulkumar Kansar «Saatuse laul» 2p
Oeh, umpa-umpa. No ei. Selline Elmari raadio ja Toomas Anni stiilis rahvalik lugu.

6. Maia Vahtramäe «Üle vesihalli taeva»10p
Minu lemmik esimesest poolfinaalist. Ma ütlen, vanaks hakkan jääma, aeglased lood meeldivad.

7. Robin Juhkental & The Big Bangers «Troubles»   3p
Laulu nagu ei mäletagi, meenub see hullumeelse pilguga ringi karglev laulja, kes tõesti pigem hirmu nahka ajas.  Häiriv.

8. Elephants From Neptune «Unriddle Me» 8p
Mu üldist rokilembust silmas pidades oleks pidanud olema lugu, mis mulle enim meeldib. Meeldis täitsa, aga ei midagi erilist. Kolmas koht esimeses poolfinaalis.

9. Elisa Kolk «Superlove» 6p
Mu meelest kõige professionaalsemalt kõlav lugu selles poolfinaalis. Selline, mida võiks Beyonce või Rihanna esitada. Laul ise minu maitse pole, aga ilmselt sobiks Eurovisioonile.

10. Bluestocking «Kordumatu» 1p
Kohutav! Õudne! Jube! Mis asi see oli? Ma tähtsustan lauludes teksti ehk üle, aga need sõnad olid ju lausa õõvastavad! MIKS? Infantiilne tõmblemine. Pidi see huumor olema? Ei ja veelkord ei.

II poolfinaal
1. Wilhelm «Light Up Your Mind»  2p
Minu jaoks kogu võistluse kõige igavam lugu. Ei olnud kaasahaaravat rütmi ega midagi, läksin päriselt võileiba tegema. Hipilugu. Ei oska kaasa elada.

2. Kruuv «Tiiu talu tütreke» 8p
Ma uskusin, et see lugu mulle ei meeldi. Üldiselt mulle selline rahvalik-lõbus muusika ei istu, aga see oli täitsa tore. Ma isegi lootsin, et nad saavad edasi. Kummaline :) Ilmselt ma lihtsalt kaldun poolehoidu avaldama naistele, kes õlut armastavad...

3. Demie feat. Janice «Kuum» 7p
Häiris laulja kehv diktsioon. Peale refrääni ei saanud ma ühestki sõnast aru. Oleks nagu eesti keeles lauldud, aga kindel ei võinud olla. Taustamuusika oli ka selline liiga tüüpiline bass, mida võib kuulda iga teise teismelise kõrvaklappidest. Liiga kodukootud mu jaoks.

4. NimmerSchmidt «Kellega ma tutvusin?»   1p
Taaskord nii igav, nii igav. Lihtsalt üks jorulaul, ei mingit meloodiat ega rütmi. Imelikud noormehed kah :)

5. Elina Born ja Stig Rästa «Goodbye to Yesterday» 9p
No ma teadsin ette, et see peaks favoriit olema, aga kuulnud ei olnud. Tõesti, haarab esimestest taktidest. Väga hea lugu. Mõlemad hääled väga meeldivad. Mõlemad ilusad inimesed ka. Eurovisiooni jaoks liiga hea. Üks kahest lemmikust mul sellel võistlusel.

6. Daniel Levi «Burning Lights» 5p
Nii, mina saadaks Eurovisioonile nemad. Mitte, et see lugu oleks mulle meeldinud. Aga visuaal! See kutt ei olnud ju eestlane, ega ju?! Nii ilus poiss! Ja milline karisma! Üldse mitte minu maitse muidugi, aga selline objektiivselt ilus mees. Ma kujutan ette, et see läheks Eurovisioonil peale küll. No Benton ja Padar - laul oli täielik jura ju, aga laval oli energiat! Kui tulevikus kõik eestlased sellised on, siis on meil veel lootust :P

7. Triin Niitoja & John4 «This Is Our Choice» 4p
Ma imestasin, et see lugu edasi sai. Nii mittemidagiütlev mu meelest. Oli kah.


8. Kali Briis Band «Idiot» 10p
Minu teine lemmik kogu võistluselt. Vau! Ma tahaks sellest bändist rohkem teada! See oli selline värske ja hoopis teistmoodi lugu! Ja selle solistist noormehe hääl! Võimas, isegi kui ta rääkis - võrratu tämber! Ja nad olid nii toredasti riides :)

9.Luisa Värk «Minu päike» 3p
Hakka või arvama, et siin on peaministri karvane (?) käsi  mängus, ma poleks iial ennustanud, et selline igav vanamoodne lugu edasi pääseb! Ainus põnev moment oli see, et kuidas Luisa kiigelt oma kõrgete platakatega maha saab - ma poleks pakkunud, et hüppab. Ja mis tüütu kihistamine ning peopesadega vehkimine seal veel oli - paistsid üsna švipsis olevat :)

10. Mari «Kolm päeva tagasi» 6p
Oli jah Saller. Muidu täitsa ok lugu, aga veidi kodukootud. Lauljale ei sobinud prožektorid üldse, kissitas kõvasti, muidu oli ilus inimene, aga see rikkus üldmuljet. Kogu aeg korrutati samu sõnu ka mu meelest.

Oluliselt keerulisem oli hinnata teise poolfinaali lugusid. Kaks esimest kohta võiks vabalt ära ka vahetada.

*Olin esimese poolfinaali vaatamise ajal veidi veini joonud, seetõttu mälestused veelgi lakoonilisemas stiilis kui teise poolfinaali puhul.
  
   

11 kommentaari:

  1. Vahtramäel on minu arust erakordselt kole hääl. Laul on kena.. selliste rahulike ühe-preili-lauludega on eurovisiooni võidetud küll.

    Peaks 2014 ja 2013 lugude retrospektiivi tegema - mis on endiselt meelel, mis mitte.

    VastaKustuta
  2. 2014 ma üldse ei jälginud, vaatasin wikipediast järele, ühtki lugu ei tea, isegi võidulugu mitte. 2013 mäletan kolme lugu - Winny Puhhi, Põhja Tallinnat ja Grete Paiat. Võidulugu taas must maa.

    VastaKustuta
  3. Daniel Levi on Ameerikas sündinud ja algklassipoisine koos perega Eestisse kolinud.
    Ja Luisa-pundi naised vehkisid kätega seepärast, et neile olid peopessa päikesed ja laste nimed joonistatud.

    VastaKustuta
  4. Huvitav ikka, kuidas see "välismaalasus" niimoodi silma paistab kohe, isegi kui juba lapsena siia hallile maale kolitud.
    Ma nägin jah, et seal peos need nimed ja päike olid, aga mu meelest läks natuke liiale. Lehvitatagu paar korda ja siis - aitab! /ütleb kalk ja konservatiivne eestlane :)

    VastaKustuta
  5. Ma kuulsin täna hommikul Dave Bentoni ja Tannu lugu ja leidsin end mõtisklemas selle üle, kuidas sääne pask üldse võita sai. Aga et võitis, on hea meel siiski.

    Mul õnnestus mõlema poolfinaali ajal tööl olla ja ma telekast ei näinud (minu arvustus põhineb ainult stuudioversioonide põhjal), aga eile vaatasin II poolfinaali live-versioonid järele ja pean ütlema, et Born-Stig kõlasid suurepäraselt. Suurim pettumus oli "Kuum", mis kõlas ikka eriti halvasti (salmiosa hästi vaikne, refrääni kõrged noodid mööda). Daniel Levi oli ka otse ikka pornograafiliselt halb.

    VastaKustuta
  6. huvitav, et meie muusikaline maitse nii erinev on.

    Mul on kõige rohkem kahju sellest, et see on ainutl Eesti Laul. Selle konkursi võitmiseks on kapaga enam- vähem laule. Miks mitte.

    Aga eurolavale pole mu meelest kedagi saata.
    Elina ja Stig, Maia jne - kenad raadiolood, aga kui juba eelvoorus hääleke väriseb ja esitus on must, siis mis Euroopa miljonite ees saab??

    Kui sealt kedagi kaaluda siis Daniel Levi, kuna ta energia oli vapustav, meenutas natuke Brainstormi.
    Või siis Luisa. laul on mage, aga mõelge, kui palju me saame PR-i- peaministri proua isiklikult jne, Oleks vähemalt see point.

    Isiklikult mulle meeldis Robin Juhkental ja Wilhelm ja kohvitassi lugu oli ka naljakas.
    Aga Euroopasse, euroopasse.... pole ikkagi kedagi saata:)

    VastaKustuta
  7. Ma ei saa üldse aru, mida sinna Eurovisioonile otsima on vaja minna, aga kui peab, siis oleks mul ka täpselt samad kandidaadid, Luisa puhul sama põhjus.

    VastaKustuta
  8. Noo... ma ei tea, kui ma oleks noor laulja, siis ma sureks , kui ei saaks Eurovisioonile:)
    Kus veel on reaalne saada selline publik (k.a. Austraalia) + kogemus ühes suurimas telesaates + mingi auhinna raha on ka + kontaktid, tutvused.
    Ise rumal, kui ära ei kasuta.

    Ma pigem imestan neid bände, kes räägivad (nt Ringvaates), et "ahh, pole oluline ja tegelt ei tahagi ja me tahaks hoopis plaati teha".
    No kes ostab tänapäeval veel plaate??!

    Mis siis sinna üldse ronida. Eesti laulu vaatavad ainult meiesugused keskealised ja mõned lapsed, keda vanemad sunnivad veel telekat vaatama. Ei feimi ei sulli.

    VastaKustuta
  9. vabandust. Sina ei ole keskealine:)

    VastaKustuta
  10. Mu meelest vaatavad seda Eurovisiooni täpselt samasugused :) Viimastel aastatel pole sealt ju küll keegi erilist tuult tiibadesse saanud.

    VastaKustuta
  11. On veel keegi, kellele "Tiiu talu tütreke" meeldib :D Mu poeg on täielik sõltlane.

    Aga selle "Üle vesihalli taeva" osas arutas meie väike kuulajategrupp, et see on nii igav lugu, aga millegipärast ikkagi paelub, nii et arvatavasti on Osolin sinna sisse kirjutanud meie alateadvust mõjutava sõnumi, mingi "Join the army" või miskit.

    VastaKustuta