esmaspäev, november 05, 2018

Intervjuu lugemisest

Mini pidi kooli jaoks lugemise teemal intervjuu tegema. Ma olin siis intervjueeritav (sest ma olen staar, mitte mingi blogija, et te ikka mõistaksite, onju...*). Kolm esimest küsimust andis õpetaja ette, ülejäänud mõtles ta ise välja. Selgus, et mul on jube keeruline neile vastata, ma tahaks ikka enne mingit protsentuaalset statistikat vaadata, et mida ma siis tegelikult kõige rohkem lugenud olen jne, sest esimesed ettejuhtuvad vastused ei pruugi ju sugugi "õiged" olla, aga ma sundisin ennast mõtlema, et see on siiski kõigest tähtsusetu intervjuu, mitte panus teaduslikku uurimistöösse ja sain kuidagi vastatud. Siin ma muidugi nii pealiskaudne olla ei suuda ja lisan sulgusesse kommentaarid ka.

Mis on su lemmikraamat?
Mul on palju lemmikraamatuid. (Ma ei tea, miks sellelaadsed lemmikute-uurimised nii levinud on, kui on teada, et ühe vastuse põhjal antakse sageli hinnang inimesele tervikuna. Vali ainult üks tähendab, et sa pead hoopis otsustama, milline sa välja tahad paista, mu meelest just seetõttu vastatakse siin pigem "Väike prints" kui "Kummitarzan".)

Kes on sinu lemmikautor?
Remarque, Murakami, Eestist Maarja Kangro. (Ma nüüd vaatasin Goodreadsist oma enimloetud autoreid ja no kus on  Kivirähk (liiga etteaimatav vastus vist?), Juur (huumor ei ole ju tõsiseltvõetav kirjandus!), Bukowski-Kender-Sauter (arvata on, miks neid siin pole), Dan Brown (kelleks nii mind peetakse!), Houellebecq´i unustasin ära, tema kui trendikas oleks ju sobinud. Ehk siis taas puhas mainekujundus.)

Mis žanri raamatuid sulle meeldib lugeda?
Klassika, tänapäevased ja ajaloolised romaanid. (See on üsna hea küsimus ja annab rohkem aimu inimese eelistustest kui mingid nimed mu meelest. Iseasi, kui täpne see žanrite määratlus on.)

Kui vanalt hakkasid lugema?
Mu ema väidab, et 4-aastaselt. (Tegelikult väidab mu ema, et hakkasin 3-aastaselt lugema, aga ma ei julgenud seda panna, sest mitte keegi ei usuks ja see kõlab eneseupitamisena. Mu enda lapsed on 5-aastaselt lugema hakanud ja see paistab selline "keskmine" normaalne iga olevat ka, kui lapsed üldiselt lugema õpivad. Jah, ma olen näinud ka videot, kus tõepoolest kolmene laps loeb, aga see tundus mullegi täiesti hämmastav. Äkki ma olin hämmastav kolmene? Ma ei tea ju.)

Mis raamatut lugesid kõige esimesena?
Ei mäleta. (Küsisin Mini käest, et sul on nüüd neli aastat lugemisstaaži, sa mäletad, mida esimesena lugesid või? Ta ei mäletanud. Noh, mul on oluliselt pikem see staaž, ma tõesti ei oma halli aimu ka. Aga kui mäletaks, oleks kindlasti huvitav teada. Kusjuures, õpetaja neil väitis, et tema oli lugenud Miki Hiire koomikseid - hmm, võttes arvesse, et õpetaja on ehk ca 10 aastat minust vanem, kas siis oli meil üldse selliseid asju? Üks paksude kaantega kogumik ilmus ka nõuka ajal, aga kas tõesti juba tollal? Või olen ma õpetaja vanusega väga mööda pannud...tal on täiskasvanud laps, selle järgi arvan, et ca 10 aastat vanem, samas mul oli kursaõde, kes minu vanuses juba vanaema oli (ja ei tema ega tema laps saanud alaealisena lapsevanemaks), ei või iial teada.)

Mis oli väiksena su lemmikraamat?
"Lugu kahest vereliblest" (Autor Pilvi Üllaste. Tema "Avatud pähklipuu" oli teine lemmik. Üsna ebatraditsionaalne vastus vist. Üldse mingid inimese ja looduse sisemisi toimimismehhanisme tutvustavad asjad, multikatest Meemeistrite linn ja Operaator Kõpsi lood, need huvitasid oluliselt rohkem kui mingid muinaslood ja lastejutud.)

Kas sina oled kunagi ise ka raamatut kirjutanud?
Jah, sahtlisse ikka. (Lapsena ma kirjutasin umbes raamat nädalas + igapäevaseid perioodikaväljaandeid.)

Mida enda loetud raamatutest soovitaksid teistele?
Lastele "Dr Dolittle´i lood" ja suurtele "Päeva riismed". (Üldiselt pole mõtet soovitada, sest inimeste maitsed on niiiii erinevad. Dr Dolittle tundus mulle lapsena jube äge, ma ei tea, kuidas nüüd. Totu raamatud olid ka toredad, aga kui nüüd püüdsin ühte lastele ette lugeda, tundus kohutavalt igav. Kazuo Ishiguro "Päeva riismed" sai juhuslikult kirja, kuna oli viimane mult 5 tärni saanud loetud raamat tollel hetkel. Noh, Ishiguro sai Nobeli ka, siis vist võib soovitada. )

*Ma igaks juhuks mainin, et see on iroonia ühe säärase arvamuse kohta.

8 kommentaari:

  1. Mina küll usun, et Sa kolmeselt lugema õppisid, mina õppisin ka, täpsemalt kolme aasta ja kahe kuu vanuselt. Mu sõprade laps õppis ka kolmeselt lugema. Rohkem usku kolmeaastastesse!

    VastaKustuta
  2. Ma oskasin kõiki tähti juba kaheselt ja kolmeselt lugesin, ma ei mäleta aega, millal ma lugeda pleks osanud. Trükitähtedega. Kirjatähtede õppimist ma juba mäletan ise, see oli nelja aastasena.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma mäletan mingit sellist seika, et sõitsime emaga bussis ja ma tahtsin kangesti näidata, et ma lugeda oskan ning veerisin siis seinalt: "t*ra!". Ema sai pahaseks ja käskis vait olla. Seda, kui vana ma olin, ei tea, aga ebaõigluse tunne on meeles - ma ju lugesin õigesti! :)

      Kustuta
  3. Mina lugesin seda ühte ja kanoonilist "mikihiire" raamatut enne 1. klassi ehk siis suvel 1977.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ok, siis selge, et oli olemas.

      Kustuta
    2. Ja Miki Hiire ajakiri hakkas ilmuma 1991, nii et inimene, kes seda väikelapsena luges, on tõenäoliselt sündinud kaheksakümnendate teises pooles. Mis tähendab, et tal võib kümneaastane laps olla küll.

      Kustuta
  4. Esimene, mida mäletan, et iseseisvalt huviga lugesin oli Horisondi artikkel tsunamidest, nii viieselt umbes. Juba selles vanuses ei sallinud "imala" lõpuga lastekaid. Muinasjuttudest sobisid vaid Grimmi kõige võikamad lood, ime et lastel neid lugeda lubati. Sarimõrtsukat must ei saanud, mis kinnitab veelkord, et paljalt raamatute, filmide või tänapäeval arvutimängudega inimest lõplikult ära ei riku 😛

    VastaKustuta
  5. Anonüümne9:06 PM

    Ma arvan nii et tähti tunda võib ju kolme aastaselt vähemalt mina olevat tundnud, aga ise ei mäleta, samas võib ju ka lugeda osata, aga see on kui võõrkeel millest muffigi aru ei saa. Lugeda ja mõista minul meenub raamat "Piilupart ,Miki ja teised" võibolla kuskil enne kooli.https://www.imemees.com/koomiks_piilupart/index.html

    VastaKustuta