neljapäev, november 15, 2018

Ilu paradoksid, linnud ja käerauad

Mulle ka november meeldib. See saabunud pimedus on praegu veel kuidagi pidulik, mitte selline oma aja ära elanud ning tüütu nagu veebruari lõpus või märtsi alguses, vot see on üks vastik aeg. Kuidagi olen ma suutnud mõlemad oma lapsed just sellesse aega sünnitada, aga see selleks.

Igatahes tahtsin ma tõepoolest veel ilust kirjutada, aga tundus, et vist liiaks läheb, samas Morgie selleteemaline postitus pani mõtlema, et miks ka mitte.

Niisiis pidi meil siin üks tähistamine tulema. Kahinad käisid, et ühel külalisel on vist uus silmarõõm ning teati rääkida, et too olla üks ütlemata kaunis naisterahvas. Selline eeldus paneb fantaasia tööle, eks. No ma siis omas õeluses mõtlesin hea nalja välja, et reklaamitud preili saabudes astuks õige juurde ja ütleks: "Ma kuulsin, et üks väga ilus naine pidi siia tulema, aa - teie oletegi või? Hmm, ma kujutasin küll midagi hooopis teistsugust ette, aga noh, ärge saage valesti aru, ega te siis kole ka ei ole ju!"

Pilt pärineb minu suure lemmiku @awstuffxyz lehelt, loodan, et nad ei pahanda.


Loomulikult ei oleks ma iialgi midagi seesugust teinud, juba mõte millegi sellise pähetulekust on hirmus, aga samas, oleks ta tore inimene, ilmselt ma kunagi hiljem räägiks sellest ideest talle. Kahjuks tol õhtul mingit võimalust ei avanenudki, meie külalise kaaslane osutus hoopis üheks meheks. Ei, mitte et ta orientatsiooni muutnud oleks, lihtsalt, see oli selline üllatuskülaline, keda meie oma piiratuses kohe ette uueks pruudiks pidasime.

Pärast istusime sõbrannaga kõrvuti ja ta ohkas: "Täitsa pael, ma niimoodi sättisin ennast ja siis astub taksost välja see - mees! Oleks teadnud, oleks hoopis vähem pingutanud!". "Sama siin" noogutasin.  Ehk siis tühja neist meestest, naiste jaoks tuleb tasemel olla.

Jube on see ilu ning mida see tegema paneb! Ma olen tähele pannud, et ilusate inimeste läheduses minnakse kui arust ära, kollektiivselt. Mida see Kardashianide klanni jälgimine siis muud on? Mida nad muud on, kui kamp keskmise maitse jaoks atraktiivseid tibisid? Aga miljonid kummardavad ja pappi tuleb. Kes nad isiksustena on - vahet pole, nad on ilusad! Huvitav, kas ilusatel endil sellest kopp ees ei ole, et enamik neis ainult välist märkab? Ma kunagi nägin, kuidas üks täiskasvanu teismelise ees nõnda lipitses - oi, küll sina oled ilus, ma ei julge sinuga rääkidagi, uih ja aih. Mõtlesin, et õudne karuteene teisele tegelikult. 

Mul on üks meessoost sugulane, kes on silmapaistvalt kena, no sellist tüüpi, kelle perfektne valge naeratus kogu ruumi särama lööb. Näitasin kunagi L.-le ta pilti, L. arvas, et tema sellisega suheldud ei saaks, ebamugav oleks. Ma kaldun arvama, et paljudel on silmapaistva iluga ka see probleem. Et muidu nagu oled tavaline inimene, aga sellise kõrval läheb kontrast ikka liiga suureks - kõik näevad, et tema on ilus, aga sina....Ilusad peavad kokku hoidma (ja eks nad seda teevad ka), keskmikud omasugustega leppima, koledaid pole olemas (eranditega:). Välist ilu on siiski väga kerge nii tekitada kui ka peita, ses mõttes on ilus olemine pigem valik mu meelest. Ilu on kultuuriline fenomen.

Vahepeal sattusin kuulama evolutsioonibioloog Tuul Sepa loengut lindude kommunikatsioonist, sealt jäi kõrva tegelikult ammutuntud tõde, et truud ja perekesksed isaslinnud on koledad st silmapaistmatud (hakid näiteks), ilusad ja edevad (nt paradiisilinnud) lendavad aga peale akti kohe nelja tuule poole. Kui seda inimsoole laiendada, oleme ju otsapidi ikka loomad kõik, kas siis on üllatav, et me ilusate suhtes umbusku tunneme? Võib ju osatada ka seda, et näe, mis me imestame üksikvanemluse üle, looduses ju ka, aga mu meelest on siin see konks, et loomariigis on see ühe liigi piires üldiselt ette määratud - oled hakk, võid olla kindel, et isane aitab pesa punuda, oled paradiisilind, ära mitte loodagi. Aga inimene on ettearvamatu. Samasse teemasse - Ernits, looduseonu, eks, toetab nüüd Trumpi, kelle vaist ütleb, et kliimasoojenemine on müüt ning kes üldse on loodusega pigem vaenujalal. Mh? Vähe vastuoluline ei ole see? Samas inimesed on enamasti igasugu vasturääkivustega oma käitumises leidlikult hakkama saanud, ei tasu ka Ernitsa üle imestada.

Veel tähistasime novembris ettevõtte sünnipäeva. Seal mul enam õnneks kellelegi midagi tõestada pole vaja, olen taaskord üksi meeste hulgas, kõik naised jõudsin välja süüa. 75% 66,6 % (mis on, ma kogemata lugesin ennast ka meeste hulka..) kuuluvad neist veel mu perekonda ka, küll ma olen ikka osavalt oma elu korraldanud! Teemaväliselt, kuidas motiveerida töötajaid - panin tähele, et alati kui L. kellelegi mingi ülesande täitmise vajalikkusest teada annab, ütleb ta: "mul on sulle pakkuda ...", justkui oleks ülesande saajal valikuvõimalus. Juhtimiskoolitusel pole siin keegi käinud (kusjuures pakuti talle, aga ta saatis selle pakkumise pikalt), ju siis tuleb iseenesest. Käisime taaskord põgenemistoas, seekord pandi meid esmakordselt suisa käeraudadessse, aga ikka saime tulema, kah meeskonnakoolitus ju. Pärast lugesin kellegi vihast arvustust sama põgenemistoa kohta - nemad olla tund aega esimeses toas kinni istunud tehnilise probleemi tõttu. No ma ei tea, pigem ikka kommunikatsiooniprobleem ma leian, raadiosaatjad on ju olemas, lisaks toanurkades kaamerad? Ega meid hoiatati muide ette ka, et eestlastele tüüpiline viga - ei hakata suud kulutama, stiilis "no ma nägin jah, et seal nurgas mingi asi oli, aga ei hakanud teistele ütlema, äkki see pole siiski oluline...".

14 kommentaari:

  1. Anonüümne3:24 AM

    Nagu paradiisilind saaks endale kajakaga pojad, sest ta on ilus, pole ju või on, nad ju mõlemad linnud ja pealegi kes on inimene, et otsustab lindude ilu üle arvestades ainult omi vaateid. :)

    VastaKustuta
  2. "Ilu" on antud juhul täiesti bioloogiline mõiste, liikidel, millel emase ja isase väliskuju on suuresti erinev ja isase kvaliteeti näitavad ennekõike pelga ellujäämise seisukohast üpriski tülikad tunnused, on ilu paljunemise seisukohast tähtis; eredamaks näiteks isase paabulinnu saba.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, just. Kehv isane paabulind ei saa endale suurt saba kasvatada, tal ei jätku energiat. "Tal ei jagu jaksu, et hea välja näha" võiks samas inimeste puhul ka kehtida.

      Kustuta
  3. Näed sa: https://novaator.err.ee/872369/ilus-lind-ei-pea-viisi

    VastaKustuta
  4. Muide, Marca, ma saan sinu (ja veel mõnda) blogi kommenteerida ainult Edge brauserist, Chrome ei avalda neid kommentaare. Huvitav, kas minu blogiga on sama lugu?

    VastaKustuta
  5. Kardashianidest on ainult üks minu meelest ilus, see, kes ka tõesti modellina pappi kokku ajab, teised on suht tavalised, Pigem hakkasid nad minu meelest raha kokku ajama selle "ka rikkad nuttavad" ja "vaadake kui glamuurne" asjaga, mille vastu lihtsal inimesel alati meeletu huvi on.

    Aga ma olen vist vana juba, üles löön end ainult siis, kui eriti energiat üle on või tahan oma mehele rõõmu valmistada (loe: olen auto ära kriipinud või midagi). Tihti on selleks esmaspäevad, sel lihtsal põhjusel, et eelmisel päeval saab magada ja on jaksu hommikul juukseid kammida (kui selleks jaksu pole, siis kleiti selga ei aja). Mingi ilusa mehe pärast ka ehk pingutaks, aga mingi võõra eide pärast ei viitsiks küll terveid sukkpüksegi otsida.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Või sa pole veel piisavalt vana, ma kahtlustan, et meil oli see point enda üles löömiseks, et tuleb mingi noor ilus tibi ja vaatab siis, et vuih, koledad vanamutid siin. Kuigi ilmselt kukuks välja ikka nii, et tibi vaataks - näe, vanamutid tahtnud end ka ilusaks teha, kui läbinähtav :)

      Kustuta
    2. See on täitsa huvitav, ma ei vaata üldiselt naisi selle pilguga, et kes on ilus (kaks või kolm korda elus on seda juhtunud, et näen tänaval kedagi, kelle ilu tõesti võtab pahviks), vaid pigem hindan maitset v osavust. Ja ka pigem seda pidi, et kui on tavaline, ei pane tähele, aga kui on äge stiil, siis torkab silma. Meie raamatupidajal on näiteks alati ägedad kleidid ja alati korrektne, aga samas stiilne soeng, siis ikka vaatan iga kord ja mõtlen, et on ikka mõnele stiilitunnet antud (ja käin ise ronimispükstega edasi).

      Kustuta
    3. Mhmh, enamasti mul ka nii, va tõesti väga üksikud silmapaistvalt ilusad ja ma kahtlustasin(st olen märganud, et nii kipub olema), et see meeste meelest silmapaistvalt "ilus" tähendab üldjuhul noort saledat pikkade blondide juustega naist. Mitte et nad alati ja ainult selliseid vaataks, aga mingi stiil jms ei ole nende jaoks ilus olemise juures tähtis. Kindlasti räme üldistus, aga ka seekord pidas paika, vähemalt nii mulle räägiti.

      Kustuta
  6. Õnnelik inimene, olen ilus ka suurema vaevata kohe voodist tõustes. Mingit tagasihoidlikkust ja taktitunnet nähtavasti ei jagatud, kui mind tehti. (Palun lugeda huumoriga) Aga ma just mõtlesin, et mina viitsin vaeva näha vaid siis kui on lootust mõnd huviobjekti kusagil üritusel trehvata. Siis ma kulutan 5 minuti asemel 15 vannitoas. Aga see on puhas õnn, et minu elu on nii lihtne. Ma olen näinud kuidas kulutatakse pelgalt hommikul trennisaalist tööle minnes "näo pähe tegemiseks" 40 minutit. Kelle või mille jaoks, mina ei saa aru. Üks elumüsteerium mul juures.

    Ma tean ainult üht Kardashiani peale Kimi ja selle nime ka ei mäleta. üks meme oli, kus tibil oli Slayeri T-särk seljas ja teatas, et tema küll ei saa aru, mis haiged inimesed need metalit kuulavad. Ilus võib ju olla, aga ega silmaringiga head lood ei ole.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma arvan, et nad näitavad end meelega elukaugena (see piff ntks väitis hiljuti, et sõi elus esimest korda hommikusöögihelbeid), et rahvale kõneainet pakkuda.

      Kustuta
  7. Anonüümne12:14 AM

    Ilusaks tegemine on järelikult üks osa pakkumisest samas ka see, et sa tunned ennast nagu paremini kui kõik sind jõllavad ja kadestavad selline meeldiv koormus, keegi ei ütle, et näe küünealused mustad või teistpidi karda seda,et ütlevad ja väldid tegelikult pragada saamist ja tänitamist või häbistatud saamis tunnet, teinekord on see palju tähtsam. Muidugi võib ju ilutegemisel vindi ülekeerata nii, et ilu ei tundu enam loomulik, vaid selline monsterlik.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ilmselt, eks juba väiksele lapsele öeldakse, et kammi pea ära, pese nägu jne, muidu oled kole, sobimatu, inimesed laidavad. Teisalt nimme normidele mittevastava välimusega ju mässatakse ka selle vastu ning see tõmbab jälle omakorda ligi teisi, kel samad põhimõtted. A la meie "liigis" ei hinnata klassikalist ilu vaid just sellele vastu hakkamist, samas see tundub siiski veidi kunstlikult tekitatud.

      Kustuta
    2. Anonüümne5:21 PM

      Mäss kui uute normide kehtestamine lihtsalt kehtestamise pärast. Taaskasutus, ahistamine, naisõiguslus, taimetoitlus, uus mood jne. on ka mäss. Ilu on ikka mingi korrapära millega seostub tavaliselt midagi head, et see rohkem silma hakkaks ,siis kompunnitakse seda tavapäratuga.

      Kustuta