neljapäev, märts 19, 2020

Kes pärast naerab...

Vaatasime just L.-ga mõlemad, kuidas meie postkastid ummistuvad - lasteaia listi saadeti kiri, milles rasvases kirjas märge, et vastust ootame meilile, mitte listi. Me olemegi need kurjad inimesed, kes koroona saavad, sest isegi L. arvas, et peaks vist kuidagi teada andma, mida sellistest arvata, aga noh, see oleks veel rohkem listi ummistanud ja pealegi oleme õelad ainult omavahel (st mitte üksteisega, kuigi seda ka loomulikult, aga võõraste silme alt väljas).

Igatahes ohkisime siin, kuidas kõik on lollid ja meie need lillekesed pasameres, kui avasin FB-s Mini klassikaaslaste vanemategrupi lootuses taas nalja saada ja märkasin seal kellegi kuvatõmmist tema lapse eKooli ülesannete lehest. Mulle tundus, et meie oma on hoopis hõredam. Kontrollisin, hakkas tõesti kummaline tunduma, et emakeeles, mis pea igapäevane, pole juba neli päeva õppida antud. Noh, kes siin see suurem loll on? Muidugi selgus, et lisaks ülesannetele on olemas ka alajaotus "tunnitöö", mida mina üldse avanud ei olnud...Ikka "trillallaa ja trullalla, meil nii vähe õppida", eks...Lapse kiituseks saab öelda, et üle pooleteise tunni see mitme päeva tunnitöö järele tegemine õnneks ei võtnud.

Kui üldiselt on inimestel probleem, et peab oma kaasat harjumatult pikalt välja kannatama, siis mina tunnen vastupidi  - kuidagi võõristus hakkab tekkima, ei tunne nagu äragi seda tüüpi, kes õhtul koju laekub. Ma olen kodukontoris, tema päriskontoris, normaalsel ajal töötame koos. Rääkides tööst, siis alles see oli, mil ma kiunusin, et tööd võiks rohkem olla - nüüd on tööd nii, et tapab, ainult, et ma pean seda siit ebamugavast kodukontorist tegema. Nagu alati, saad, mida tahad, aga väikese knihviga. Millegipärast on peagi lõppema hakkav nädal konkurentsitult aasta kiireimaks osutunud. Või isegi viimase poole aasta. Mis peaks ilmselt pigem hea olema, kuigi enamjaolt oli tegemist vanade failidega, mis tehtud enne karantiini, kuidas edasi läheb, ei tea.

Poes käisin ka ja avastasin seal, kuidas ma endale teadvustamata oma suud vastu rahakotti hõõrusin...Loomade meditsiinilist kraed oleks tõesti vaja. Ma lihtsalt ei suuda uskuda nende ettevaatusabinõude efektiivsusesse, üsna õnnemäng, kas hangid endale mingi viiruse või ei. Ma tean inimesi, kes juba varasemast desinfitseerisid poes käies oma ostukärusid ega saaks öelda, et nad oluliselt tervemad inimesed oleks, kui mina. Loomulikult, üldist levikut see mingil määral ikka piirab, aga tegelikult teeb ilmselt iga inimene päevas tuhandeid ohtlikke manöövreid, kuigi ise võib arvata, et on kaitstud, kui järgib üldisi hügieeninõudeid.

Ma imestan seda ka, kuidas inimesed usuvad, et karantiini ei leevendata, sest me oleme ikkagi humaansed ja solidaarsed riskirühmadega. Kahtlustan, et majanduslik kahju kaalub selle solidaarsuse ikkagi üles, pealegi, hetkel veel on kinnitatud riskirühmadeks vanurid ja varasemalt haiged - pigem kergendus riikidele, kui see segment väheneb...Mul endal on muide astma diagnoositud, kunagi ühe viirushaiguse tüsistusena tekkis, aga ajapikku on sümptomid väga harvaks jäänud, paar korda aastas või nii, aga piip on mul olemas. Eile läks ootamatult vaja, ei olnud üldse lõbus kokkusattumus.

Veel teemakohast (jah, ma kirjutasin, et mul on sellest siiber, aga mitte enda mölast muidugi!) - kas tõesti inimesed vaatavad neid salvestisi etendustest, kontsertidest ja muust taolisest? Mina näiteks ei suuda, see pole üldse see! Telelavastusi ma pole iial vaadata suutnud ja kontsertide puhul on möönduseks ainult see, kui esineja on selline, keda mul kuidagi oma eluajal näha pole võimalik. Ei teagi, miks. Kuidagi poolikuks jääb see elamus, teleekraan on ikkagi seasilm, puudu on vahetust inimkogemusest jne. Mingid ekstraverdi spetsiifilised probleemid äkki? Mis sest, et ma end ekstraverdiks tunnistada ei taha.

Netis oli veel see eristus ka, et on inimesed, kes väljas käimata enda eest hoolitseda ei viitsi (sinna kuulun mina) ja siis teised, kes puhtalt enda pärast end kodus lille löövad. Ma ei tea, miks ma rasvase peaga ringi käin, tõesti. Tavaaegadel ma ju ei mõtle, et peab end kasima, sest muidu teised vaatavad. Täna pesin pea ära, aga selgus, et see kolm ja pool päeva pesemata pluss viimased neist ka kammimata, oli mõjunud karvadele nii, et pooled neist tuli maha lõigata...Mis oli omakorda hea käsitööülesanne lapsele. Minust ei saa ikka seda testijat, kes tõestaks ära, et peale mingit aega hakkavad juuksed isepuhastuma.

P.S. Eelmises kommentaariumis mainit hea idee saada lapsed tube koristama minu oma puhul ei toiminud. Vaatas sujuvalt mööda sellest ülesandest. Ja õige kah - see ülesanne anti tüdrukute tööõpetuses, poisid pidid samal ajal ehitama onni!

10 kommentaari:

  1. Oojaa, see näonäppimine. Ma olen kah siin plaani pidanud oma koera plastikkrae tolmust puhtaks lüüa ja kandma hakata. Inimene pidavat normaaltingimustes mitu tuhat korda päevas oma nägu katsuma, eks katsu sellest harjumusest üleöö vabaneda.

    Ja täpselt nagu sinagi, ei usu ma „peske käsi, puhastage pindu“ soovitusse. No näiteks täna tulin poest, asjade autost tuppa tassimise ja ladustamise käigus oli kindlapeale lugematu hulk nakatumisvõimalusi, juhul kui Viirus kusagil pakendinurgal varitses. Neid abinõusid soovitatakse tõenäoliselt pigem masside rahustamiseks. Ja kuidas planeedi veevarud säärasele massilisele ülemaailmsele kätepesemisele vastu peavad?

    Mitte telelavastusi ei tule vaadata, vaid thrillereid ja zombifilme ja sci-fid. Hoiab kenasti „võiks palju hullem olla, praegu pole veel häda midagi“ lainel.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eestis pidi põlevkivienergeetika (õigemini põlevkivi kaevandamine) sellisel määral põhjavett raiskama, et mistahes eratarbimine jääb selle taustal ainult pisikeseks jõnksuks.

      Asjade poest toomise kohta oli siin meedias vahepeal soovitus, et jätke poest toodud asjad mõneks ajaks seisma, pmst karantiini.

      a nii või teisiti on need kätepesu- jne soovitused ilmselt asjad, mis hakkavad mõjuma statistika tasemel. Konkreetse inimese nakatumist ei pruugi see ära hoida või teisalt, see konkreetne inimene ei pruugi nakatuda nii või teisiti, lakkugu või poes korvi käepidet, aga kui laiad massid on alles nüüd õppinud käsi pesema (tundub, et kõik ei teinud seda vetsuskäimise järelgi), siis suures plaanis avaldab see vast mõju. Kasvõi muudelegi nakkustele.

      Epidemioloogid ja viroloogid räägivad pealegi ka seda, et nakatumiseks on kriitilise ulatusega kokkupuudet vaja. Umbes nagu kolibakter on kogu aeg veekogudes olemas, aga terviseohuks muutub see siis, kui kontsentratsioon on üle teatud piiri.

      Kustuta
  2. Oligi selline ülesannete erisus - koristamine vs onn?!?!

    Oi, ma olen praegu lühikese süütenööriga ja see õudselt vihastas.

    Eliisabet

    VastaKustuta
    Vastused
    1. sama siin,
      Kui see polnud just nali siis on see üks väga tõsine teema

      Kustuta
    2. Oleks mul tütar, ma oleks lasknud tal Onni ehitada, pildistanud ja saatnud õpetajale mingi viisaka "käige kanni" subtiitriga.
      Aga mul on poeg... Hm. Ma panen ta heegeldama. Tal pole selle vastu midagi.

      Kustuta
    3. No pehmendab seda ehk veidi asjaolu, et õpetajad on erinevad ja nad tegid ilmselt oma valikud üksteisest sõltumata. Ei olnud üht õpetajat, kes oleks otsustanud, et poisid onni ehitama, plikad koristama.

      Kustuta
    4. Keegi kuskil küll kiitis säherdusi koduseid ülesandeid, sest just poja tuba oli briljantselt korras :)

      Kustuta
  3. Lillelöömise teemal.
    Ma olen oma elus pikalt kodukontoris töötanud ja mu jaoks on elementaarne, et vahetan riided ära ja pesen suvalisel ajal pead ja lasen sel loomulikult kuivada,
    AGA. "praeguses kriisiolukorras" mõeldi välja igapäevased videokoosolekud. mis tähendab eesti keeles seda, et ma pean end tõepoolest kenaks tegema. üritan küll leida nurka, et valgus oleks tagant ja mind oleks võimalikult vähe näha. Tõeline stress :)

    Ja kui te veel pole, siis vaadake KK blogist videot videokõnedest. Meganaljakas. Nagu päris :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kuulus keevitaja? Ilmselgelt mitte piisavalt kuulus, ainus, keda ma initsiaalide põhjal tean, on ometi Suur M.

      Oot, mingi koeraomanik on. Kuduv koeraomanik!

      Kustuta