kolmapäev, veebruar 17, 2021

Meie rahaliit

Gileadi režiim* sai mu mäletamist mööda alguse sellega, et naiste pangakontod külmutati ja nende kasutusõigus läks naiste meessoost sugulastele. 

Lähen mina siis eestlaste rahvusliku rahapäeva hommikul EMTA virtuaalse ukse taha koputama. Ja ei lasta sisse! Igal aastal olen saanud esimeste hulgas, aga vot tänavu ei saa. Solvunult üritan järgmisel päeval uuesti. Kolmandal katsel õnnestub. Lähen vaatan oma tohutud rahavood üle ja märkan, et real "eluasemelaen" laiutab ümmargune 0.  Andmed said pangast kenasti eelnevalt saadetud. Küsin kaastaotlejalt, kuidas temal on. Tal täitsa olemas ja huvitaval kombel on kõik intressid tema deklaratsiooni peal, kuigi varasemalt on need olnud pooleks jaotatud. Ise midagi teinud ei ole, isegi kaastaotlejaga abiellunud mitte. 

Totter on see olukord veel selle tõttu, et omal ajal laenu võttes eeldasin ma, et tagasimaksed ja intress jagatakse kahe laenuvõtja puhul võrdselt ära ja kumbki maksab poole. Tuli välja, et nii need asjad ei käi, liiga keeruline, tahavad, et kogu raha ühelt kontolt tuleks. Miskipärast sai selleks üheks kontoks minu oma. Me omavahel mingit tasaarveldust ei tee, umbes, et tema peaks siis mulle poole tagasi maksma. Tulemuseks on see, et vaidluste korral peaks eluase mulle jääma, sest maksnud olen ainult mina ja boonuseks on tema igal aastal poolte intresside pealt maksutagastust saanud. Sel aastal siis sai tema täie rauaga kasu minu makstud summade pealt. 

Ega ma kade ei ole, lihtsalt tuludeklaratsiooni koha pealt tundub kummaline. Justkui kellegi karvane käsi oleks numbreid liigutanud, sest minul on niigi ette näidata maksusoodustus laste pealt, nende koolituskulud, kolmas sammas ja tagasimaksed annetustelt. Koos laenuintressidega ületab neilt tagasisaadav summa tavaliselt lubatud piire ja midagi läheb kaduma. Temal seevastu ongi ainult intressidelt tagasi saada. Kirjutasin EMTA-le, neil on nädal aega mulle vastamiseks.

Et mitte tunduda nagu eriline naiivik, siis lisan, et üldjoontes on meil kodus kulud vist enam-vähem võrdselt jaotatud ikka. Kui minult lähevad laen ja laste koolitused, siis temalt muud kommunaalid, autokulud, toidupoes käib vist ka tema rohkem. Ma ütlen "vist", sest ega me mingit arvutustabelit teinud ei ole selle kohta. Ma olen aru saanud, et võrreldes mitmete teiste peredega on see üsna liberaalne süsteem, aga kuidagi kujunes nii, et me kodus rahast rääkida ei taha. Ei meie tea, kust raha tuleb ja kuhu ta läheb. Parem seda mitte must-valgel näha ka. Oot, ma alustasin seda lõiku sõnadega "et mitte tunduda nagu eriline naiivik" ja kuhu ma nüüd välja jõudsin?!


*M. Atwoodi raamatute "Teenijanna lugu" ja "Testamendid" šovinistlik düstoopia

4 kommentaari:

  1. Meil hoopis lihtne. Kuna kaasa töötab pangas pole mina pidanud raha asjade peale mõtlema. Nagu laps pisikesest peast teatas kõigile: "Minu emme toob alati pangast nii palju raha kui vaja on"😁

    Seni kui krediitkaart õllepoes või baaris tõrkuma ei hakka olen häppi. Aga tõsisemalt pole kunagi arutanud kes mida ostab või maksab, pole vahet.

    VastaKustuta
  2. Selle saab mehhaaniliselt ära parandada (seal kuskil rea lõpus on muutmise nupp). Ja mul on viimastel aastatel küll ise õigesti ära jaotatud (esimesel paaril aastal sisestasin käsitsi õige numbri, s.t pangast läks kogu intress).

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mehaaniliselt saab parandada juhul, kui mingid andmed pangast üldse EMTAsse laekunud on, mul ei ole. Varem on mulgi alati olnud õigesti ära jaotatud. Igatahes sain EMTAst vastuse, et minu pangaga ongi neil hetkel probleeme, asjaga tegeldakse ja ärgu ma oma deklarit ära saatku.

      Kustuta
  3. Update: saime mõlemad pangast teate, et ups! oli jah, tehke oma deklarid ümber. Selle käigus selgus, et polnud vahet, kuidas see laenusumma jagatud oli, niikuinii läks arvesse kõvasti väiksem summa kui pooleks jagatuna olekski olnud.

    VastaKustuta