neljapäev, august 24, 2023

Mis me sööme?

Neid söögipostitusi lugedes tundub, et see on kõik üks äärmiselt intiimne teema ja peab ikka õnnega koos olema, kui leiad teise inimese, kes sinuga enam-vähem sarnaselt toitub. No ei ole me üks ja sama liik, toitumise põhjal küll mitte.

Ma olen elu aeg pmst poolfabrikaatidest toitunud ja kui ma üksi elaks, ma ei viitsiks vist üldse eriti süüa. Ma sööks kiirnuudleid ja heal päeval keedaks pool pakki pelmeene. Ma puht füüsiliselt ei suuda süüa üle umbes 200 grammi toitu. Välja arvatud hilja õhtul joogi kõrvale - siis ma võin vabalt käntsu juustu sisse ajada koos paki krõpsude ja salaamivorstiga. Mis magustoidud? Miks te neid sööte? No ok, ma söön ka mingil määral. Puuviljadest banaan ja hurmaa, vanasti viitsisin melonit ka süüa, enam pole üle aasta ostnud, ei teagi, miks. Magustoidud on täiesti mõttetud - päriselt inimestele meeldib šokolaad ja nad teevad oma rõõmuks kooki? Müstika! Ma ostan oma rõõmuks paki hästi äädikasi kartulikrõpse ja söön kuni suu tuim - vot see on nauding!

Nullist suppi teha? Miks? Purgisupid on ju poes müügil? Mul mees näiteks viitsib, ok, on parem küll, aga mind see üksi ei motiveeriks. Õudne mässamine ja lägastamine. Mees teeb tähtpäevadeks ise kartulisalatit ka (ja siis hädaldab sinna juurde) - ma ei saa aru, miks. Ostku poest ja olgu vait. Aga ei, tema argument on ka see, et kannatab ära, sest maitseb paremini. Mu jaoks on kannatamise vältimine primaarsem. 

Ma teen makarone hakklihaga, viineritega või kanalihaga. Keedan pakipelmeene. Pajarooga teen paki pajaroale hakkliha lisades. Kartuleid võin keeta. Kukeseenekastet teha. Mingeid valmis Aasia kastmetega asju võin ka teha, kus kõik tuleb kokku valada ja soojaks ajada. Riisi võin keeta. Grillitud liha kõrvale teen salati lehtsalatist, kurgist, tomatist, oliiviõlist ja juustukuubikutest. Rohelisi salateid võin ma teha, aga nendega on see häda, et ülejäänud peavad neid vaid päris toidu lisandiks. Friikad ja kalapulgad, normaalne toit. Igasugu pihvid ja poekotletid - vabalt. 

Alati kui räägitakse, kuidas teismelised on valmistoidust paksud, meenutan seda, kuidas ma sõin kogu oma teismeliseea lõunaks Rakvere pihve, Salvesti makaronirooga või Saarioineni pitsasid. Ja kaalusin alla 50 kilo. Ilmselt on trikk ka kogustes. Meie peres ei söönud keegi iialgi üle kolme keedukartuli ja näiteks ema keetis kolmesele perele alati 3/4 pakki spagette, mitte rohkem. Magustoite ei tehtud kunagi. Kommi ja sellist kodus küll oli, aga ma ei mäleta, et keegi kunagi oleks korraga vabatahtlikult üle paari kommi söönud, sest miks peaks? Võrdluseks mu naaber, kes kallas keresse terve poolekilose paki väljamaa šokolaadikomme ja oksendas pärast pool päeva. Ta sõi muidugi järjest ära ka paki Stimoroli nätsu ja valutas õhtuni kõhtu ning veidi vanemana tõmbas ära terve paki suitsu ning nuttis, et hakkab surema peale seda...Mul töötab see ajuosa õnneks ainult õhtuti ja soolase snäkiga vt eespool.

Ja siis ma sain ükspäev kangesti kiita, sest ma olen nii tubli ja pesen alati nõud kohe peale söömist ära. Ah? Kas kõik inimesed ei tee seda siis või? See on ju rõve, kui mustad nõud kraanikausist vastu vaatavad? Samal põhjusel ei taha ma ka nõudepesumasinat - isegi, kui ma neid räpaseid nõusid ei näe, ma ikkagi tean, et nad seal kuskil masina kõhus on. Fui! Meie peres pesevad kõik iseenesestmõistetavalt oma nõud peale söömist kohe ära. See on umbes sama loomulik, kui see, et peale vetsus käimist pühid tagumikku ju? Ei ole või? Ma ilmselt selle lägastamisprobleemi tõttu väldin ka ise suuremat söögikeetmist, sest sellega kaasneb segadus. Mees mul õnneks koristab ise enda järelt. 

Huvitav on, et kõige selle eelneva juures meeldib mulle väga hästi süüa. Lihtsalt ma ei taha olla seda sööki ise teinud. Ma ei ole see, kes siiralt kiidaks mingit burksiurgast, ma naudin fine diningut ja mulle meeldib proovida igasugu uudseid asju. Mul peaks erakokk olema. Mulle hirmsasti meeldib mehe käest küsida: "Mis sa mulle täna süüa teed?" ja ma pettun iga kord, kui ta vastab, et ei tea. Mu meelest on see ebaõiglane, et inimesed peavad endale ise süüa tegema. Ja koristama. Ja lapsi kasvatama. Vanasti oli teatud kihtidel selleks siiski vilunud professionaalid. Miks enam pole, ah? Igaüks peaks saama spetsialiseeruda sellele, mis temal kõige paremini välja tuleb. Mina ei ole professionaalne kokk, koristaja ega guvernant. Mul tuleb kõige paremini välja...hmm...mmmh...sooja õhu suust välja ajamine?

13 kommentaari:

  1. Ma mõtlesin, et see söögiteema on nii igav, enamikust seda puudutanud postitustest blogides, kus peale sattusin, lugesin natuke algust ja natuke lõppu, sest no keda kotib ... aga näe, sinu postitust oli küll huvitav lugeda =) Sest see oli nii palju minu elust erinev, et põnev.
    Mu enda söögipostitust ei tule, sest esiteks ei huvita mind see teema ja teiseks söön ma väga piiratud hulgal asju, sest ma tahan, et mu poeg ka neid sööks, kui ma juba muud süüa teen kui võileiba, ja tema sööb väga valivalt. Nagu peps kiisu phmt, ainult et kogused on suured, sest ta on esiteks teismeline poiss ja teiseks käib jõusaalis ka (mis kasvatas tema isu vähemalt kolmandiku).
    Aga mul ei ole vastik pesemata nõusid omada =D Ma pesen alati kraani juurde sattudes mõned nõud ära, nii et kunagi ei saa neid musti jube palju,aga vbla korra nädalas juhtub, et kõik on korraga puhtad - enamasti on musti nõusid nii kraanikausis kui kuskil tubades vedelemas. Mõni pott või pann ikka räpane on, kui mitte muud.
    Ja söögikordi ma ka ei tunnista - süüakse siis, kui kõht on tühi või vahel ka siis, kui toit on just valmis saanud ja natuke võiks ju võtta.
    Muidu on täitsa tavaline, et ma teen söögi valmis ja siis kaks tundi hiljem poeg soojendab seda, sest nüüd läks tal kõht tühjaks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul noorem laps sööb kella pealt. Täpselt kell 12 iga päev tormab ta oma toast välja, et sööma hakata ja õhtuti, kui ma koju tulen, on ta ka koos kassiga uksel, et mida täna süüa antakse. Ta iseenesest sööb korraga maru vähe, nii et ehk tal lihtsalt ongi kogu aeg kõht natukene tühi, ma ei tea.

      Kustuta
  2. Ma võin vabalt pool kilo häid komme ära süüa kui ma närvis olen või raamatut loen ja põnev on, ei hakka oksele :D Ma ei tea, mis magusageen mul on. Ja kui ma nii laseksin omal käituda, siis ma ei mahuks uksest sisse ilmselt aasta pärast :D

    VastaKustuta
  3. Jah, tõsi, On jah huvitav lugeda, kui erinevad me oleme.
    Ma olen niipalju kontrollifriik- sellepärast pean ise süüa tegema, sest siis ise tean mis ja kuidas maitseb. St siis täiesti erinev motiiv, mitte laiskus vaid kontroll.
    Samuti pesen ka mina alati nõud kohe ära ( ja mul ei asu köök teleka kõrval, vaid eraldi), sest... nii peab. Mina ütlen:)

    VastaKustuta
  4. Enamuse su jutuga toidu koha pealt samastun. Õnneks on kaasa, kes teeb jube hästi süüa aga kui ta kolm nädalat Eestis oli toitusime tütrega kahekesi nagu raisakullid poolfabrikaatidest ja sellest, mida külmkapist leidsime - kapp sai pea tühjaks. Nagu sinugi puhul: meeldib hästi süüa aga mitte nii palju, et viitsiks selle nimel pingutada.

    Nõud kraanikausis on rõvedad. Enamasti üritame pesta kohe aga vahel ikka mõni jääb. Komme nooremana pugisin küll kotikaupa, mitte enam. Praegu võin õhtul liitrise jäätise ette võtta ja kerre keerata ning paar heeringaleiba sinna otsa. Isude ja ahvatlustega võitlemisel on lihtsaim neile järgi anda.

    Muidugi peaks olema spetsid, kes nii toidu tegemise kui koristamisega tegelevad. Paljudel juhtudel kipub "traditsioonilises" peres selleks naine olema. Mind on ümber koolitatud, annan ka oma tühise panuse. Peenetes restodes süüa ei meeldi, ainult sellistes "all you can eat" asutustes, kus saad ise valida just seda mis momendil isutab, suvalises järjekorras ja just nii palju kui tahad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eestis vist ei olegi sellist "all you can eat" tüüpi kohta? Ei juleta teha vist, ahne eestlane sööb paljaks?

      Kustuta
    2. ma olen kuulnud, et osas hotellides on hommiku- või lõunasöök sellises rootsi laua vormis ja sinna võib ka väljastpoolt söögipileti osta. Üks tuttav käis vahepeal regulaarselt Dorpatis söömas.

      Kustuta
    3. näe
      https://dorpat.ee/restoran/lounabuffee

      Kustuta
    4. See lõunabuffee paistab küll isuäratav ja odav sealjuures, järgmine kord lähen proovin!

      Kustuta
    5. Ahsoo, ma lõunasööki ilmselt nö täis ei sööks, aga hea teada!

      Kustuta
  5. Jah, ei ole me, inimesed, üks ja sama liik tõesti, toitumise põhjal. Seetõttu tõuseb mul alati vererõhk, kui loen sõnavõtte stiilis „mina söön/teen nii, miks sina teed naa?“ Või veel hullem: „minu nii on õigem kui sinu naa“.

    Nõudepesu osas olen täpselt nagu sina. Ka ei kasuta ma nõudepesumasinat (meil on see täitsa olemas muide, seisab jõude, ladustan seal küpsetus-tööriistu).

    VastaKustuta
  6. Jah, ei ole me, inimesed, üks ja sama liik tõesti, toitumise põhjal. Seetõttu tõuseb mul alati vererõhk, kui loen sõnavõtte stiilis „mina söön/teen nii, miks sina teed naa?“ Või veel hullem: „minu nii on õigem kui sinu naa“.

    Nõudepesu osas olen täpselt nagu sina. Ja ei kasuta nõudepesumasinat (meil on see täitsa olemas muide, seisab jõude, ladustan seal küpsetus-tööriistu).

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mu vanemate juures tehti köögiremont, miski üle kümne aasta tagasi ehk, ja siis paigaldati ka nõudepesumasin. Seisab samuti siiani iial kasutamata, sildid küljes...

      Kustuta