reede, mai 04, 2018

Loomulik ilu on lühianekdoot

Kõlgutasin niisama jalga nagu tavaliselt ning mõtlesin kah igavusest need EBAlased üle vaadata. Mul on muidu feedlys 64 erinevat blogi, ok, paljud neist küll varjusurmas, aga ikkagi tundus põnev, et EBA-l oli neist esindatud nii umbes 5. Ei kurda, avastaks ehk uusi blogisid hoopis?! Kõigepealt võtsin ette arvamused ja kultuuri, kust lootsin kõige enam lugemismaterjali leida (snoob, noh).  Mmmm, minu arvates oli seal arvamuste all üks pudru ja kapsad. No näiteks toidukohtade arvustajad oleks ma hoopis toidublogide alla pannud. Paar inimest kirjutasid valdavalt ainult terviseteemadest, kah pigem tervis ja sport, ma leian. Üks blogi oli üldse vahepeal kinni pandud. Ühesõnaga, midagi uut ja lugemisväärset ma ei leidnud. Kultuuriblogides oli olukord veidi ühtlasem, aga sealt ma ei leidnud jälle kedagi päris uut.

Tegin kannapöörde ja võtsin ette ilublogid. (Lisan taaskord, et vähemalt 4 linki minul ei avanenud.) Minu jaoks on ilublogide fenomen arusaamatu. Põhimõtteliselt tehakse ju ainult reklaampostitusi, blogijatele saadetakse täpselt samu asju ning samal ajal reklaamitakse kõike seda veel eraldi igas naisteajakirjas. Kellele? Ok, noored ehk ajakirju ei osta. Ma kujutan ette, et oleks omal ajal selline võimalus olnud, ma oleks ka raudselt ilublogijaks hakanud, sest no, meiki ja potsikuid pole kunagi küllalt! Enam ma nii ei arva. Eks praegu hakkas ka silma, et kõik ilublogijad on ühes ja samas vanusegrupis väääga sarnase stiiliga tšikid, ei mingit üllatust kusagil. Ja kõik kirjutavad ühtemoodi justkui mingid naistesaate juhid: "Täna siis vaatame, kuidas toimib selle firma totsik!" Ilmselt on nende põhilugeja blogijast endast mõned aasta noorem plika, kes unistab, kuidas tallegi paari aasta pärast L'Oreal hunnikutekaupa ripsmetušše saadab. Maksejõuline tarbija vaevalt blogidesse satub. Mu ema on näiteks maksejõuline tarbija. Ta ei osta iial mingit laiatarbekosmeetikat, sest seda reklaamitakse mingite äsja teismeeast väljasaanud neiukeste peal ning tema nahal on hoopis peenemad nõudmised kui paari punni peitmine. Shiseido, Biotherm, Estee Lauder jms on temasuguste teema. Kodumaist kosmeetikat ei usaldata, sest see on kahtlaselt odav. (Jah, siis tuleb muidugi Manjana, kes peseb nägu veega ja ostab kuskilt turuputkast vene kosmeetikat, nägu säramas peas, aga me keegi ei usu teda, eks?! :P)

Mulle meenub nõudlikumale seltskonnale tõsiseltvõetava ilublogijana ainult Stella K. Wadowsky oma Stellariumiga. Ma saan aru, et võrrelda Stellat kooliõpilastest asjaarmastajatega on ebaõiglane, aga kui midagi teha, siis teha korralikult, eriti kui see puudutab seesugust visuaalselt nõudlikku ala nagu ilu. Ses mõttes on minu arvates natuke mööda need "soovitused algale blogijale" jms, mida näiteks Marimell on avaldanud, kus põhirõhk on auditooriumi püüdmisel (tee kõike lähtuvalt lugejast). Kui ikka kirge pole ja ise jõhkralt ei panusta, siis ei tule ka auditooriumi. See on väga läbi näha, kui inimene peab blogi väljast tulenevatel põhjustel, mitte "seepärast, et ta teisiti ei saa". Põlve otsas nikerdatud fotod tasuta saadud asjadest koos pastakast välja imetud kolmerealise kommentaariga ei ole vaeva väärt. Tõeline iluhuviline sellega ei rahuldu ometi?!

Iluteemaga on see häda ka, et asi, mis sobib ühele, ei pruugi absoluutselt sobida teisele, seega võiks olla rohkem erinevaid ilublogijaid. Või tõepoolest arvataksegi, et see teema peale teismeliste kedagi muud ei huvita? Pakun, et praegu kasutan ma küll rohkem kosmeetikat kui teismelisena, mil huulepulga jaoks pidi kõhu kõrvalt kokku hoidma ning juhtus ka, et ostsid hoopis valge ripsmetuši, mis kanda ei kõlvanud, sest nägid välja nagu mädase silmapõletikuga jänes.

Mu tavaline hommik näiteks: mitsellaarveega molu puhtaks. Seejärel:
Seerum
Silmakreem
Niisutav näokreem
CC-kreem
Peitekreem
Ripsmekoolutaja
Primer silmalaugudele
Lainer
Vastavalt hooajale põsepuna või päikesepuuder
Huuleläige
Ripsmetušš
Meigikinniti (ok, selle viimase sain mingi tootega tasuta kaasa ja kohustusest kasutan, mingit efekti ei näi andvat)

Miks, oo, miks, küsite? Ma pakun, et harjumus, mida Juku juba õppis, seda Juhan ei unusta. Meie sõbrannadega olimegi need, kellest räägib Psychoterrori "Sügis '86" (meie puhul pigem 96):
plikad pisikesed on
näod paksult värvitud
valjult ropendavad
üksteist putsi saadavad
mängib mingi muusika
süda läheb pahaks
plikad suitsetavad
oksendada tahaks 


Toona oli meik protest (vähemalt minu oma, sest ilusamaks see küll ei teinud), saadeti koolis nägu pesema ja puha. Praeguseks on see saanud lihtsalt osaks minust. Ega protest pole ka kuhugi kadunud, isa (!) soovitas just mul kulmud paksemaks kasvatada, mõtlesin, et looda ainult! Ja olgem ausad, sel nädalavahetusel Supilinnapäevadel pidin käsitööpuskarit hinge alla heitma, sest meigi puudumise tõttu arvas sõber, et ma olen külmast näost sinine...Olen jube kahvatu tõesti. Koolist saadeti ka ükskord koju selle pärast, ma olla nähtavalt haiglane välja näinud, no ei olnud aega peale ujumist nägu ette joonistada...


Aga kreemid ja seerumid? Vot mul on nii kuiv nahk, et ilma nendeta ei vea kuidagi välja, ma ei saa isegi pead pesta nii, et pärast nägu valusalt ei kisuks ega ketendaks. Ja muuseas, ma olen elav tõestus sellest, et korraliku hüaluroonhappe seerumiga saab selle kurikuulsa "kurjusekortsu" kõvasti siledamaks. Süstima ma end iialgi ei hakkaks. Sest see on valus.

Ole parim variant endast, see muidugi ka.

Oeh, avastasin, et lisaks muusikale on kosmeetika teine teema, millest ma võin lõputult jahuda...

P.S. Ma ise Stellariumi lugeja ei ole, liiga igavalt glanz & glamuur minu maitse jaoks, aga ma loeks hoopis sellist ilublogi, mida peaks keegi huumorisoonega tüüp, kes iluteemadel kastist välja mõelda oskaks. Mõnda ingliskeelset olen säärast näinud, kahjuks enamasti vlogi kujul (ma tõesti ei viitsi neid vaadata). Dragqueenidel on lahedad iluvlogid näiteks. Meilt meenub ainult Rentsi kunagine All the pretty people, mille Pärnits hiljem üle võttis, see ei olnud küll mingi klassikaline ilublogi, aga midagigi siin ikalduses vaevleval ilumaastikul.

27 kommentaari:

  1. Ma leian ka, et ilublogid võiksid natuke mitmekülgsemad olla, kui lihtsalt erinevate (tihti mittesobivate) vidinate reklaamimine. Ma ootaks pigem kasulikku inffi nt selle kohta, mis värvid kellele sobivad, millisele näokujule millised soengud/prillid/meik sobib, kuidas mingid koostisained mõjuvad + siis nt erinevate kultuuride ilutavad ja ilustandardite muutumine ajaloos. Ilmselgelt olen ma liiga nõudlik, aga ma ei kujuta ette, kuidas saab kedagi huvitada mingi huulepulga tutvustus. Igav ju!

    Ja muide, selle kõige juures olen ma see inimene, kelle hommikune meigirituaal sisaldab enamasti vaid puudrit ja päikeseprille :)

    VastaKustuta
  2. Või hüaluroonhape, päris huvitav! Kle tee pilti ka oma potsikutest- huulepulkadest, tahaks näha, mis hea on.
    Ma vaatasin Youtube videot, kus üks naine rääkis 10 minutit facerollerist. Laps ütles, et isegi videod, mille sisu saaks kahe minutiga kokku võtta, peavad olema 10 min, sest YT kuidagi tasustab neid paremini vms.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pilti teha, huh-huh, see saab üks igati iluta puhtalt informatiivne foto olema, aga eks ma püüa :) Hüaluroonhappe seerumit mul hetkel pole, sest teen kuuridena, aga mul aitas hästi see https://ddifference.com/et/tooted/5d-rose-hydratin-face-serum/ Paistab ainult, et see on tootmisest maha minemas nagu ikka heade asjadega...

      Kustuta
  3. Mina ei küsi "miks", ma lihtsalt tunnen kaasa. Ausalt ka. Nii teile kui oma tütrele, kes tulevikus jne.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kaur, ega sa tulevikku tea, äkki on ka poegadel vaja.

      lõppeks alles paarsada aastat tagasi meikisid kõik peenema seltskonna mehed ennast vähemalt sama palju kui naised, kui mitte rohkem (sest naistel hinnati tagasihoidlikkust). kui Beau Brummel hakkas meikimata välimust moodi tooma, oli ta sellega ikka eriline hipster, normaalsed mehed käisid ikka värvitult.

      (ja see oli tänane ekskurss iluajalukku.)

      Kustuta
    2. ja seda kirjutan ma naisterahvana, kes peamiselt meigib esinemise eel - ja selles olukorras olen ka meestele oma meigiasju laenanud või neile ise põsepuna peale pannud vms. nii et on elualasid, kus seda tehakse soost olenemata.

      Kustuta
  4. jessas, kui täpselt sa mind kirjeldasid! aga miks ei usu? kui ma filmimisele pean minema, siis ma kasutan ka sellist nimekirja, nagu sa kirjutasid, aga filmimist on paar korda aastas ja just avastasin, et mul polegi normaalset peitekreemi ja ripsmedušši, mis töötaks, sest kui nii harva kasutad, siis pole motivatsiooni kallist osta, õnneks filmimise jaoks on lihtsalt ühtlast kihti vaja. päriselus kasutan paar viimast aastat igapäevaselt kulmude ülejoonistamist, suva odava silmapliiatsiga. mu tütar ei kasuta ka midagi, kunagi pubeka alguses proovis ripsmeid ja nägu värvida, aga lühiajaliselt.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Filmimise puhul peaks üldse isiklik meikar olema! :)

      Kustuta
  5. tsiteerime ka hr Aksiimi värsket artiklit:

    "Arenenud majandusega riikides kulub hinnanguliselt pool leibkondade eelarvest tarbimiseesmärgil kulutustele, mille kaudu soovitakse pidada järge ühiskonna moetrendidega või näidata oma staatust. Peab ka märkima, et valdavalt ei tee selline tarbimine inimesi õnnelikumaks, kui nad enne olid. Kui alusvajadused on täidetud, püsib enamiku õnnetunne enam-vähem samasugune."

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Põhimõtteliselt kõik asjad lähevad ju sinna alla? Va baasvajaduste täitmine. Sel juhul, mida selle ülejääva rahaga teha, kui mingit isiklikku õnnetunnet see väidetavalt ei suurenda? Kõik, mis baasvajadustest üle jääb, tuleks suunata tõelistele puudusekannatajatele? Aga äkki siis hakkab neil ka raha üle jääma? Nõiaring.
      No pmst, kui ise ennast hästi tunned, ei peaks kellelgi kobiseda olema, mida sa oma rahaga teed (kui see teistele kahju ei tee). Selge see, et enamik inimeste aurust läheb just selle kobisemise peale :P

      Kustuta
  6. ma tunnen huvi silmameigi praimeri vastu. kas sellega on ka oht, et ärritab?

    sest mulle tundub, et mulle kuluks selline toode ära, isegi kui ma teen ainult lavameiki (ja Kaur, see on näide meigist, mis on pmst töövahend). asi on selles, et ma olen suht koba ja oletan, et kui enne krundiga üle tõmmata, oleks seda jama, et meik valgub kuhugi kortsukesse, vähem.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See kuivatab küll mu meelest ja võib selle tõttu ärritada. Samas kui sa seda terveks päevaks peale ei jäta, siis pole hullu. Terve päeva ta vähemalt mul küll vastu ei pea ka, õhtuks ikka laud rasvased.

      Kustuta
    2. ot asja point on hoopis kuivatada, mitte siluda? ma mõtlesin, et see töötab pahtli põhimõttel. ma pole kunagi märganud, et silmalaud rasvaseks läheks ja sellest mingit jama tuleks, häda on ikka kohe värvides: laud on kortsus (kusjuures jumala ammu juba, ma vaatan teiste värvitud silmi ja imestan nende siledaid lauge), värv läheb kortsu vahele ja nt silmapliiatsi joon ei tule ilus ühtlane, vaid kortsusakiline.

      Kustuta
    3. No ta on ilmselt seda ja teist. Mul peale pannes jääb värv normaalselt, aga mõne aja pärast koondub triipudesse, mis mu meelest just selle rasvasuse tõttu tekivad. Ma pole pahtlina teda proovinud pmst siis peaks ilmselt paksema kihi panema, ma lihtsalt tõmban sellega laud nö kuivaks.

      Kustuta
    4. mjah, ma pole muidugi lauvärve peaaegu kunagi kasutanud ka, siis ei saa ma viirgudesse koondmumist märgata. ainult silmapliiatsit. mul on muidugi sellised laud ka, et mis neist ikka värvida, nagunii jäävad sügavasse silmakoopasse peitu. ja silmapliiatsit ongi selleks vaja, et siis on vähemalt kaugelt lavale vaadates näha, et mingid silmad on kuskil, mitte ainult tühjad koopad pealuus.

      Kustuta
  7. teine iluajalooline teema: ma ei tea, mis see arenenud majandus siia puutub, kui enda kaunistamine on ka kiviaja tasemel kultuurides olemas ja sageli veel palju drastilisem kui meil. pmst enda tähistamine x grupi liikmena. inimene on sotsiaalne loom, ühiskondlikud suhted ongi üks meie baasvajadus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. "Indiaani näomaalingud".

      Aga meigi eesmärk pole identifitseerida, vaid end nooremaks valetada. "Vaadake, ma olen nii vähe elanud, et nahk on alles lapse oma -- pole veel jõudnud vistrikke kasvatada ega kortsukesi luua, kollageeni on samuti külluses". Noorusest järelduvad siis tervete järeltulijate saamise suurem tõenäosus ja muud atraktiivsuse aspektid.

      Kustuta
    2. Ei ole! Või noh, ei pruugi olla. Vanemal inimesel toob meik kortsud kindlasti paremini välja, mitte ei varja neid. Ilusüstid jms on teine teema. Mulle näiteks meeldivad ekstra tumedad kulmud ja silmad, ilma näen kuidagi väga "süütuke" välja. Pigem "hoia distantsi" kui "tule tutvuma".

      Kustuta
    3. kui ma lavameiki teen, siis on eesmärk näha välja ajastukohane ja/või kaugelt nähtav olla.

      "ajastukohane" võib tähendada ka mehe välimust, kui ma olen parajasti mehe rollis. siis üritan oma kulme hoolikalt silmadele optiliselt ligemale tuua, sest see on üks sekundaarne meessoo tunnus.

      Kustuta
    4. meenub ka nt gooti subkultuur, kus meikimise eesmärk on välja näha pigem kooljalik kui terve ja noor.

      ja teismelised üritavad minu arust reeglina hoopis vanemad välja näha.

      Kustuta
    5. Ja ma ei loe siin viimastes kommentaarides midagi ilu kohta. Kooljam ja vanem ja mehem ja...

      Kunagi noorespõlves ma kasutasin silmapliiatsit. Ripsmetušši olen ka omanud.
      Hirmus põnev on lugeda, milline on kellegi hommikurituaal - see siin erineb 100% minu omast. Mu tööde ja tegemiste juures ei ole ka mingit vajadust enda palgeid siluda, seetõttu olen teinekord päris kimbatuses, kui kord aastas see vajadus äkki tekib (pulma või juubelile mineks vms). Ei oska enam. Pole tegelikult õieti kunagi osanudki. Eks see olene ka kasvatusest ja peretraditsioonidest - mu ema ka ei kasutanud mingit kosmeetikat ja nüüd on mul tütar, kes värvib ainult juukseid.

      Kustuta
    6. kulmutrendid on maru huvitavad. kord on moes kulmude mahaajamine, kord kitkutakse peenikesteks kaarteks, kord värvitakse paksemaks... Kõiki neid trende saaks põhjendada noorema või fertiilsema väljanägemise otsinguga: kitkub päris ära? üritab lapseea vähese pigmentatsiooniga välimust saada! värvib paksuks - üritab demonstreerida fertiilsele eale omast head karvakasvu! teeb peenikeseks - rõhutab naissoo sekundaarseid sugutunnuseid (silma-kulmu vahekaugus keskelt läbi suurem kui meestel)!

      aga praktikas on need trendid ikka jube erinevad, vahel lausa vastandlikud. ja kui täiesti vastandlikke asju saab sama argumendiga õigustada, siis lõhnab asi kahtlaselt argumentatsioonivea järele. falsifitseerimatus, junõu.

      Kustuta
    7. Jumal tänatud, et ma olen jõudnud ära oodata, millal paksud kulmud moodi tulid. Ma ikka naeran, et kulmud on mul meigi eest :D

      Kustuta
    8. mul on prillid, see on kah nagu eriti kiire meik. üks põhjus, miks eelistada prillidega käimist nägemise korrigeerimise alternatiividele.

      Kustuta
    9. st kui on mitu paari, siis saab tuju järgi ühe liigutusega välimust muuta.

      Kustuta
  8. Anonüümne3:51 AM

    Noorena maalivad ennast vanemaks ja pärast enesepettuseks ja läbisõidu varjamiseks. :))

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul nii jõhker läbisõit, et seda juba ei varja, pigem uhkuseasi.

      Kustuta