esmaspäev, jaanuar 21, 2019

Lageraiega on meil kõik hästi!?

Ma jätan selle lihtsalt siia, saab vähemalt välja öeldud, Facebooki ei julge panna, seal tuleksid äkki endistest koolivendadest edukad ärimehed mind lolliks puukallistajaks nimetama või midagi ja konfliktidest ma parema meelega hoidun.

Ma tahan lihtsalt imestust avaldada, sest olen justkui aru saanud, et metsade vähenemine on enamike inimeste jaoks probleem. Ma olen eravestlustes väga palju kordi kuulnud, kuidas metsi, mida lapsepõlvest mäletatakse, enam lihtsalt ei ole, kuidas ürgmetsi, mida me näiteks Poolas nägime, Eestis üldse ei kohta. Valdur Mikita populaarsus, Tõnis Mägi metsade kaitsel, Eia jõulud Tondikakul - selline tundub pigem olema avalik arvamus.

Eesti Erametsaliit on enne kevadisi valimisi valmis saanud aga valimiskompassiga, mis keskendub just metsade teemale erakondade valimisprogrammides. Kahetsusväärselt on sealt välja jäänud küll Rohelised ja Elurikkuse Erakond, kuid isegi ilma nendeta tundub vastus vähemalt sellele ühele küsimusele minu jaoks üllatav (vastuseid ükshaaval näed, kui täidad ka ise valimiskompassi ära):
Seitsmest erakonnast kuus on lageraiega kenasti nõus?! Lihtsalt, kuidagi üllatav tundus, muud midagi.

4 kommentaari:

  1. Metsi raiutakse, sest lapsukesi on vaja toita. Kõigil neil edukatel koolivendadest ärimeestel on naised, kes nõuavad neilt suuremaid maju, rohkem puhkusereise ja mittevajalikku sodi ületoidetud lastele.

    VastaKustuta
  2. Anonüümne2:31 AM

    Inimesed ei vaja enam metsa selles olemiseks nende aeg kulub internetimetsas äppe otsides õues on jube. Tulevikus on metsad kõrgete taradega piiratud, et puukallistajad ei tallaks metsaalust ära. :)

    VastaKustuta
  3. Erametsaliit! Selle valijaid haneks tõmmata tahtva kompassi tegija on muidugi lageraiete poolt. Eks puiduäris ongi üsna karm valik/konkurents jätnud alles vaid kõige jultunumad ja kavalamad. Neil on päris tugev mõju poliitikutele ja ametkondadele. Eesti metsade üle mõistliku piiri läinud raie on nagu linnade vaippommitamine. Et elukeskkond on meie suurimaid rikkusi, see on ärikale täiesti mõeldamatu mõte.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kompassi tegija suunitlusest ma saan aru, ses osas ma seda nende poolt pakutud üldist pingerida üldse ei vaatakski, aga konkreetse küsimuse vastus erakondade poolt niimoodi must-valgel on küll ehmatav. Arusaadav, et ärimehest on poliitikule rohkem kasu kui mingist abstraktsest elukeskkonna ideest, aga ikkagi kole vaadata sellist ühtset lageraiega nõus olemist. Ilmselt eeldatakse, et ükski valija seda ei märka või siis ei hooli.

      Kustuta