esmaspäev, mai 09, 2011

Mina olengi edukas inimene!?

Lugesin sealtsamast Annest&Stiilist artiklit Kadri Talist, kes ütleb huvitavalt, et "edukaks võib ehk pidada inimest, kes saab oma aja üle otsustada, lähedastega piisavalt koos olla." Tema ise end edukaks ei pea, pigem ettevõtlikuks, kel siiski töörügamise kõrvalt enda jaoks vähe aega jääb, olgugi, et oma tööd ta armastab. Enamik lugejaid ilmselt peaks Kadri Talit edukaks inimeseks - ta on tuntud, palju saavutanud, sealjuures kena välimusega ning ilmselt tühja kõhu üle ka ei kurda.
Rents küsis eile, et miks naised endale rikast meest tahavad, miks nad ise end rikkaks saamas ette ei kujuta. Äkki naised kardavadki seda, et rikkaks saamiseks peab nii palju tööd tegema, et rikkuse nautimiseks enam aega üle ei jäägi? Pea kõik need edukate naiste edulood, mida ma kusagilt lugenud olen, sisaldavad detaile "töötasin 24/7", "hobideks on vähe aega", "kunagi tulevikus tahaksin ikka perekonda ka" jne. Naistel on ju ka legaalne võimalus saada ratsa rikkaks kogu seda kadalippu läbi tegemata. Miks meesjuhte on rohkem? Meestel on kellegi kõrvalt rikkaks saamine palju keerulisem, nemad lihtsalt peavad rabama. Inimene ilmselt ikka on loomu poolest pigem laisk ja püüab kullapoti juurde libedamat teed pidi jõuda.
Teine asi on muidugi rikkuse definitsioonis, mina mõtlen rikkuse all sissetulekut nii alates 3000 € - ilmselt kusagil seal on piir, et raha jääb üle nii absoluutselt kõigeks, mida soovida. Selle palga eest tuleb olla mingil vastutusrikkal töökohal või juhtida edukat ettevõtet. On mul eeldusi? Ei ole - mul on haridus ja päris loll ma enda kohta ka öelda ei luba aga mul ei ole ettevõtlikkust, ma ei viitsi inimestega suhelda, ma ei taha ringi sebida. Ma tahan, et mul oleks töö, mis mulle närvidele ei käiks, mis ei segaks mu eraelu ja noh, palgaga võiks ikka ära elada. Mida vähem vastutust seda parem, tahan, et kontoriust kinni pannes jääks ka töö selja taha. Selliseid asju ei tohi tööintervjuul muidugi öelda. Seal tuleb rääkida oma tohututest ambitsioonidest ja soovist leida rakendust oma miljonile heale ideele. Ei tohi öelda, et tahan kohta, kus saaks vaikselt tiksuda (üks tädi tahtis kord riigiametisse nende sõnadega :).
Vanasõna ütleb, et rikas ei ole see, kes palju teenib vaid see, kes vähe kulutab. Õige ta on - rikkaks saamise eeldus on ka see, et sul ei oleks liiga suuri unistusi. Majast ma ei unista, kahest maasturist ka mitte, šopata igapäevaselt ei viitsi, ekstravagantseid hobisid ei ole, isegi kallist tõulooma ei taha. Saan kõik oma vajadused rahuldatud ning vaba aega on küll ja veel. Hapud viinamarjad? Ei, ma tõesti ei taha rikkaks saada, sest olles enda vastu aus - tööd ma rügada ei viitsi, rikast meest lantida oleks alandav - tuleb leppida sellega, mis on. Mina tunnen end küll mitu korda õnnelikumana kui loen jälle mõnd edulugu, kus keegi nädalavahetusel kontoris ööbima peab. Ülimenuka "Saladuse" raamatu põhitõde pidi olema ju vist see, et mida soovid, see ka juhtub? No sel juhul ainus rikkaks saamise soov oleks mul võita loteriiga (aga ma ei viitsi ega raatsi pileteid osta) või saada kuskilt mingi pärandus (ei paista kusagilt seda).

3 kommentaari:

  1. See on nagu see anekdoot, et eee, mustanahaline peesitab rannas palmi all ja tukub, tuleb rikas valge ärimees, küsib, et eee, mustanahaline, mis sa siin palmi all magad, mine püüa parem kala. Mustanahaline vastu, et miks küll? Ärimees vastu, et no müüd kala maha saad raha. Saadud raha eest saad paadi osta, paadiga saad merele minna, saad suuremaid kalu püüda saad rohkem raha. Ostad suurema paadi ja palkad abilise saad veel rohkem raha. Ostad suurema paadi, palka teise abilise saad veel rohkem raha. Ostad teise paadi, palkad sinna kalurid peale, teenid veel rohkem raha. Lõpuks on sul kalalaevastik, teenid palju raha. Mustanahaline pilgutab silmi, et milleks mulle kõik see. Ärimees ütleb, et no siis sa saad palju raa ja saad soojal maal palmi all puhata oma raha eest.

    "Nojah," ütleb mustanahaline. "Aga seda ma teen ju praegugi!

    Et põhimõtteliselt edukad inimsesed rabavad selleks tööd teha et neil oleks lõpuks vaba aega ja raha, et veeta seda aega lähedastea. Luuserid ja logardid teevad seda ka ilma rabamata... :D

    VastaKustuta
  2. Ma ei tea, kuhu kadusid eelmises postituses kõik komad.

    VastaKustuta
  3. Minu lemmiklause pärineb Osholt, kes väidab, et elu suurim läbikukkumine on edu :)).
    Selle järgi olen igati läbikukkumatu. Tegelikult julgen tunnistada, et ka minu jaoks on rikkus a'la Donald Trump täiesti vastuvõetamatu ning rohkemate asjade ning raha järgi joosta ei viitsi.Terve Eesti osaleb nagu pideval rikkuse mm-l, ma tõesti eelistan selle asemel kasvõi raamatuid lugeda ning rikka mehe võtmine on ka minu jaoks alandav. Kuigi raha on iseenest ok ja vajalik, kuid mulle sobib see "neegristiil".

    VastaKustuta