kolmapäev, juuli 01, 2015

Iidolipostitus ehk lugu tüdrukust, kes ei tahtnud olla nagu kõik teised

Peavoolumeedia toidab ennast ise. Eriti just see naistele suunatud osa promob pidevalt artikleid sellest, kuidas olla normaalne, elada õigesti ning ühiskondlikult aktsepteeritavalt. Elu sisuks peab olema sellistele normidele allumine - või muidu heidetakse sind külast välja täpselt samamoodi nagu Libahundi-Tiina sada aastat tagasi. Paar päeva tagasi oli just üks õlgu kehitama panev uudis sellest, kuidas Miley Cyrus ilmus rahva ette raseerimata kaenlaalustega. No kujutate seda ette! Rooma hävib! Kellegi karvad ei peaks huvitama mitte kedagi teist peale karvaomaniku enda, aga kuna meie normid näevad ette, et mitte üks endast lugupidav naine ei ilmu avalikkuse ette mitte ühestki kohast karvasena, siis Miley lugu on tõeline uudispomm. Võeh, ta on nii rõve! Normaalsed naised, ärge teie küll nii tehke! Muidu mehed ei taha teid enam ja siis on teie elu läbi, kui te just ei lesbistu nagu koledate naistega ikka juhtuma kipub.
Kunagi oli samasugune (ja on muidugi siiamaani) "rõve naine" Courtney Love. Kõigepealt ronis ta üldse ühele naisele tol ajal sobimatusse kohta, ehk siis rokilavale, kandis litsakat riietust, aeles laval ebasündsalt (mõelda vaid - hüppas lavalt rahva sekka, endal kleit seljas!) ja laulis ühele naisele sobimatul moel. Courtney on oma käitumist põhjendanud ise nii, et kõige rohkem hirmutas teda keskpärane olemine ja just seetõttu käitus ta võimalikult väljakutsuvalt*. Loomulikult liigitati see haiglase tähelepanuvajaduse alla, sest polnud ju võimalik, et üks noor naisterahvas tõepoolest endale sellist mainet tahab. Imelikul kombel juhtus aga nii, et alternatiivikute hulgas sai Courtney'st staar ning iidol paljudele tüdrukutele, kellel olid tõepoolest just need mured ning tunded, millest Courtney laulis. Sellistele tüdrukutele, kes valitsevate normidega ei sobitunud ning neid tüdrukuid oli päris palju**. Siinkohal teen poistele liiga, sest tõepoolest, leidus ka poisse, kellele Courtney peale läks. Jah, arvestatav osa neist olid geid. Courtney ilmus lavale, seljas tikitud krae ning valge põllekesega kleit ning käitus seal absoluutselt vastupidiselt oma välisele vagurusele. Ise ta on maininud, et parima peavooluarvustuse sai ta ühel korral kui ta laval "ilus välja nägi" ja "rahulik oli"***. Õnneks alternatiivskenes neid asju primaarseks ei peetud. Courtney tahtis tõestada, et ka kole tüdruk võib kuulsaks saada. Peaaegu võimatu missioon - mäletan isegi, kuidas kunagi vaimukas Sky Plussis tögati kedagi mitte kõige efektsema välimusega popstaari - et kui temasugune juba kuulsaks saab, siis kuhu see maailm küll niimoodi jõuab. Courtney sai kuulsaks ja tegi iluopi - ning sai veel kuulsamaks, sest nüüd lõpuks oli ta ka ilus (jah, võrreldes sellega, mis ülejäänud iluopid tema välimusega tegid, need esimesed olid tõesti õnnestunud). Samas on ta toonitanud, et jääb alati selleks koledaks "retard-girl"'iks, kes ta oli ning seisab ikka teiste temasuguste eest, kasutades nüüd lihtsalt ilu relvana. Peavoolu naismuusikute relvaks on ilu, aga nad ei laula kunagi millestki tõsisest nagu seda tegi Courtney****. Päris efektiivne on olla ilus tüdruk ja mitte käituda ilusa tüdruku moodi. Inglise keeles on selle kohta hea sõna "pretty", mida võiks siis tõlkida kui kenakest ehk siis tüdrukut, kes on ilus ja malbe, räägib vaid siis kui küsitakse, on alati naerusuine ja positiivne. Reaalsus on aga see, et kõik tüdrukud ei ole loomupäraselt kenakesed ning kindlasti ei peaks kõik tüdrukud seda ka soovima olla. Muuseas, praeguse aja peavoolu "kenakestest" on sama teemat puudutanud Beyonce loos "Pretty Hurts", mis on oma olemuselt väga sarnane Courtney loomingu pointile. Aga jah, Beyonce'st tehti ju SuperBowlil need "koledad" pildid ning ta nõudis nende levitamise lõpetamist - peavoolulauljana võid sa küll tõdeda, et kenake olla on üpris kole, kuid ise pead ikkagi kenakeseks jääma.
Courtney hiilgeajad jäid üheksakümnendatesse, mil tõstis pead ka rrriot girl liikumine, kuid peavoolule see siiski eriti mõju ei avaldanud. Alanis Morrissette oleks äkki ehk kõige mainstream'im jõuline naisartist, kes kenake olla ei soovinud? Praegu on meil küll ainult tissid ja tagumikud fookuses ning rebel on see kui "miks jätsid mind, ma ju armastasin sind!" asemel lauldakse sellest, kuidas "seks on lahe!" Aga õnneks on see ainult peavoolus nii, tegelikult eksisteerib ka muud. Ainuke asi, kuidas inimesed selle muu avastaksid - mina kuulasin teismelisena ainult eurotümakat, sest muud paraku meil raadiotes väga ei lastud. Sellest, et kusagil oli mingi grunge ja Kurt Cobain, sain alles hiljem teada. Või noh, seda, et ta ära suri, teadsin küll, aga seda, kes ta tegelikult oli ja mis muusikat tegi, avastasin palju hiljem. Seetõttu ongi mu meelest kõige halvem kui promotakse seisukohta, et peavoolustaarid ongi need ainukesed ning muud justkui ei eksisteerigi. Internetiajastul on küll kergem ise uut muusikat otsida, kuid ikkagi on minu meelest kummaline, kuidas inimesed tormavad ummisjalu "suurte staaride" kontsertidele lihtsalt selleks, et linnuke kirja saada või kuna kõik teised ju lähevad. Võimalik, et neil lihtsalt pole sellist kirglikku suhtumist muusikasse kui minul, ega peagi olema.

*" I was terrified of being mediocre, so I never behaved in a socially acceptable way”

** "Dont be bitter and mean cos you don’t fit in, it’s a GIFT. Look at you. you’ve got your individuality, you don’t have the herd instinct, you can read Nietzsche and understand it. Only dumb people are happy.”

***“I wore a dress that was so restricting and shoes that were five inches high, I could barely stage-dive, Then I got the best write-ups, for being feminine, I guess. I couldn’t move well and I was restrained, which equals great review. That’s pretty horrid.”

****“Being famous is just like being in high school. But, I'm not interested in being the cheerleader. I'm not interested in being Gwen Stefani. She's the cheerleader, and I'm out in the smoker shed.”
Mõned armsad tsitaadid veel:
I tried out for the Mickey Mouse Club when I was 11. But I read a Sylvia Plath poem about incest, so that wasn’t really flying with Disney."

"There is a disconnect  between who I am, and how I live, and how I am perceived. I used to play up to it a bit when I was on drugs because who cares: sex, drugs, rock and roll WAAAAH! I always seem to come number 2 to Keith Richards in lists of greatest hell raisers of all time. But if I was a guy I wouldn’t even be on the list! I didn’t know it was such a guy’s job. It’s like playing football in high heels and lipstick, no wonder it smears. "

"You’ve got to be prepared for the names they are going to call you compared to your male peers… You will be a floozy and a slattern. He will be virile and a ladies’ man. You will be a freakshow, a retching wretch, a sloppy drunk. He will be charismatic, vainglorious, a ferocious drunk and Dionysian. You will be indiscriminate and desperate. He will be generous, tortured and driven."

 Kui kedagi huvitab, siis fuckyeahcourtneylove.com on lehekülg, kust rohkem lugeda ja vaadata saab.

5 kommentaari:

  1. Ja siis see M.Cyruse sissekande kommentaar "ma eelistan, et minu tütar blah". Mina eelistan, et muinu tütar leiab endale OMA elu, mitte ei ela nii, nagu mina eelistan.

    Aitäh C Love elulugu kajastamast, ma ei teadnud tast suuremat.

    VastaKustuta
  2. Libahunt Tiinast olen vist lugenud kunagi, meeldis.
    Aga see karvade jutt ja ilu....
    Mõni asi lihtsalt on kena, kenam kui teine.
    Ja ennast vaatlejana ikka huvitab :)
    Meeldiv on kogeda korrastatud ruumi ja objekte, on hea näha, et naine on karvad maha ajanud :) Vist on nii hügieenilisemgi :)
    Aga muidu jah.... popstaarid võivad endale vahel rohkemat lubada :)
    Päikest!

    VastaKustuta
  3. Märt: Ilu on tegelikult ju kultuuriline fenomen. Mõnes Aafrika hõimus on ilus näiteks väljavenitatud alahuul ja kõrvalestad ning kunagi vist aeti Euroopas ka kulmud maha, et ilusam olla. Meile see praegu kena ei tundu aga millegipärast tundub, et karvutud kaenlaalused on kenamad kui karvased. Ma ise pole ka erand muidugi, aga samas on see ju tobe, sest mis vahet seal on? Hügieenilisuse poole pealt olen isegi vastupidist lugenud, et karvad olla paremad. Ma arvan, et igaühele oma ja keegi ei peaks end halvasti tundma kui ei soovi hetke iluideaalile vastata.
    Meestele pidavat küll väline pool olulisem olema kui naistele, aga samas olen märganud, et sageli on üksikud just väga ilusad tüdrukud, samal ajal kui mõnel loppis näoga mooril (no kohe sõna otsese mõttes) on kogu aeg meesteparv ümber :P

    VastaKustuta
  4. Mainimise mõttes märgin ka ära, et mulle väga meeldib, kui sa Courtney Loveist kirjutad.

    VastaKustuta
  5. Oi kui tore! Ta tavaliselt ei meeldi ju kellelegi kahjuks...

    VastaKustuta