neljapäev, juuni 30, 2016

Never The Bride*

Viimasel ajal on jälle silma hakanud pealkirju "Suvi - pulmade hooaeg!", täna sosistati taas peaministri paarisuhte ametlikkuse teemal. Huvitav, miks pole pealkirju "Sügis - matuste hooaeg!", sest vähemalt mina olen oma elus pulmadel-matustel nii enam-vähem sama tihti käinud ega oska küll öelda, et need üritused kuidagi hooajaliselt ilmneksid.

Kokku suutsin meenutada 4 pulma, kus ma käinud olen. Üks lapsena Soomes, kiriklik laulatus, mingite tuttavate tütar abiellus. Siis oli mu onu pulm, siis eksi täditütre oma, need mõlemad toimusid kuskil minu 20ndates ning siis viimane aastal 2008, kui abiellus üks L.-i sõber. Kõik. Rohkem ei olegi. Teine onu abiellus mul talvel ja sinna oleks mind ka ilmselt kaasa võetud, aga ma olin haige. Ahjaa, L.-i õde ju ka, tema kutsus L.-i koos kaaslasega, aga L. ju mulle ei öelnud, sest me olime toona vaid õige lühikest aega koos olnud (siiamaani saan halada, kuidas mind pulma kaasa ei võetud). Ehk siis sõpradest on abiellunud täpselt 1 inimene. Korra käisin ka ühel tüdrukuteõhtul, pulma mind ei kutsutud (mitte, et ma seal õhtul midagi erilist oleks korda saatnud, vaid lihtsalt oli juba ette niimoodi planeeritud) ning see on hiljem teistele imelik tundunud, aga mina küll eriti ei imestanud, ma niikuinii ei tea kommetest ega traditsioonidest midagi.

Kuidagi on silma jäänud, et on inimesi, kes abielluvad, mõni juba isegi mitu korda, ja siis on need, kes ei abiellu isegi peale pikaajalist kooselu. Õel naisteajakirjandus nimetab neid naisi, kellega ei abielluta, mingiks asendusrahvaks ja hoiatab, et kui mees ikka "selle õige" leiab, küll ta ka abiellub. No mina olen ilmselt see lühikeste jalgadega vale naine, sest minuga pole tõesti keegi abielluda tahtnud. Häda on aga selles, et ükski mu eksidest pole siiani abiellunud ka oma hilisemate kaaslastega. Kõigil kolmel eksil on lapsed ja pikaajalised uued kaaslased, aga abielu ikka netu. Ju siis ma oskan kuidagi sellised mehed leida, kes mitte kellegagi abielluda ei taha. Ebaromantilised mühkamid nagu ma isegi.

Mehed muidugi üldiselt ei hoolivatki neist pulmadest, see ikka rohkem naiste huvi. No muidugi, eks ma ikka eeldasin ka, et mul kunagi need pulmad tulevad, aga tegelikkuses ma seda hästi ette ei kujuta. Ma suudaks pulmi nautida ainult sel juhul, kui mul oleks raha niipalju raisata, et anda kogu korralduslik pool kellelegi teisele majandada. Mulle meeldivad spontaansed üritused, mitte sellised kindla etiketi ja päevakavaga, eriti sel juhul kui ma ise pean sellest kavast ja etiketist kinni hoidmist korraldama. Isegi kui mulle tulevad lihtsalt külalised, suudan ma hakata paanitsema selle üle, et "hakake juba sööma, muidu kuivavad singirullid ära!"; "kas te olete nüüd kõik söönud ja ma võin ülejäägid külmikusse panna, et midagi hapuks ei läheks?"  - no selles stiilis mõttetu sahmimine. Lapse sünnipäeval olin mures, kas tekib ikka mingi hetk, mil kavandatud mänge mängida (ei tekkinud ega olnud ka sellest probleemi) või millal täpselt tort lauale tuua. Ise samal ajal tunnen end reeturina, et kogu aeg teiste head olemist ürituse õnnestumise nimel katkestan. Oot, Minu Väikses Ponis oli ju ka selline osa, kus Õunarüüp (te ju ometi teate, kellest jutt) korraldab suguvõsakokkutulekut, ikka nii, et iga minut on arvel ja planeeritud ega lase õnnetutel külalistel üldse omavahel vabalt vestelda, milleks need tegelikult kokku tulid. Lõpuks muidugi sekkub loodusstiihia.
Ehk siis pulmad - mõttetu stress teiste ootustele vastamise nimel (sest on ju kõik teised need, kes muudkui nõuavad, et me nende lõbustamiseks pulmad teeksime) vs mingisugune isiklik pidu enda soovide kohaselt (ja sõpru pika ninaga jättes), mis aga "traditsioonilise pulma" mõõte välja ei annaks. Samas selle viimase laadis üritusi saab ka ilma abiellumata ette võtta. Abielulepingu asemel on meil niikuinii 30-aastane eluasemelaen, mis meid seob.

Aga võib-olla on olemas inimesi, kes pulmahooajale vastavalt suvisel ajal igal nädalavahetusel mööda pulmi tormavad?

* sellenimeline on Courtney Love´i riidekollektsioon

6 kommentaari:

  1. See on üsna kummaline tunne kui sa mitte ainult ei saa aru mis multikast jutt on, vaid ka mäletad seda konkreetset osa...

    VastaKustuta
  2. Mina olen ainult kahes pulmas käinud, üks oli sügisel, teine üldse talvel. Sel suvel on kaks pulma ees. Nii et minu statistika põhjal on 50/50. Aga matused, kus ma käinud olen, on eranditult kõik toimunud suvel.

    Pulma osas on mul ikkagi vastakad emotsioonid. Ühest küljest on tore, et peetakse sõpradele pidu. Saab head toitu, tantsida, kui on soovi, võib-olla on mõni tuttav nägugi, kellega vestelda. Teisest küljest - mingi sööma ja tants, ainult mõni üksik tuttav nägu, kellega vestelda, ülejäänud on võõrad. Lisaks peab raha kinkima ja loomulikult ostma ka mingi kauni outfiti, sest kuhu sa ikka oma vanade kaltsudega minema hakkad... Sõit ja lilled veel nagunii juurde. Ja kogu see ebamugav pildistamine ja kõik. Võeh. No ei tahagi nagu eriti minna, kui aus olla, pidu on teise oma, aga palju raha kulub igal külalisel :/

    Ainsana ootan praegu oma šotlasest sõbra järgmise aasta septembris Kreekas toimuvat pulma. Seal näen ma päris kindlasti mõnda head sõpra, keda pole mitu aastat näinud (elavad kõik maailmas laiali) ja lisaks saan planeerida väikse puhkuse samaks ajaks, siis on üks sõit. Ja kuupäevast rääkides jääb see septembrisse, nii et tinglikult jälle rohkem sügis kui suvi :)

    VastaKustuta
  3. Panga laenuleping ongi tänapäeval tugevam side kui abielutunnistus.

    VastaKustuta
  4. Panga laenuleping ongi tänapäeval tugevam side kui abielutunnistus.

    VastaKustuta
  5. Ma olen ilmselt vanaaegne peer, aga minu meelest on kõige tugevamaks ühenduslüliks siiski laps. Laenu saab ära maksta, kinnisvara maha müüa. Abielu saab lahutada, pole probleemi. Aga last tagasi ei topi.

    VastaKustuta
  6. Me algul ei kavatsenud abielluda, sest siis kõik lapseootel paarid abiellusid ja me tahtsime erinevad olla. Tol ajal käisime kolmes pulmas (kõik suvised) ja kolmest kaks paari on tänaseks lahus.
    Aga nüüd, 20 aastat hiljem mina tahaks, aga mees ei saa aru, miks peaks. Mina tahan.. ei teagi, miks, commitment, statement jms asjad. Tahaks stiilset heinaküüni-pulma, vähese rahaga, aga ägedat.
    A no kahjuks pole teha seda pulma mul kellegagi.. Vist on minul ka liiga lühiksed jalad.

    VastaKustuta