reede, jaanuar 27, 2017

Trump ja abort

Viimasel ajal on asjad kuidagi eriti piinlikuks läinud. Mu meelest hea ja asjakohane artikkel Evelyn Kaldojalt. Mulle tundub samuti nagu oleksid olemas vaid äärmused ja midagi nende vahel ei eksisteeriks. Ma näen üha enam, kuidas Trumpi pooldajad irvitavad vastaste kui mitte kaotada oskavate laste üle ja kahjuks on neile selleks kõvasti ka põhjust antud. Ameeriklased, noh, eks need olegi ju kõik ühed suured lapsed, aga jagada siin meie kandis ka igasugu kaheldava väärtuse ja päritoluga fotosid stiilis "üks pilt ütleb rohkem kui sada sõna"...Rääkides tobedatest meemidest, siis minu lemmik oli hoopis see (no ei leia seda üles enam): kõrvuti on pildid tige Trumpi-pere ning armsad ja hoolivad Obamad vs mossis nägudega Obamad ja rõõmsalt kilkavad Bushid ning all tekst, et "kõik on õnnelikud, kui sellest s**** lahti saavad" ehk siis ametisse astuv vs ametist lahkuv presidendipaar. Üldse igasugu piltide tõendusväärtus on väike, iial ei tea me konteksti, millesse foto panna. Selle asemel, et analüüsida kehakeelt, lugeda huultelt või teha midagi muud mõttetut, võiks keskenduda tegelikele tegudele ja seda samuti mitte kontekstiväliselt (nagu E.Kaldoja mainitud poliitiliste ametnike vallandamine, see on loomulik praktika USA presidentide puhul, et kogu kabinet vahetub, meil on ametnikel lootust ametisse jääda ka peale "suurte ninade" vahetumist, seal väga pole, iga president toob kaasa oma meeskonna).

Konkreetsete tegude juures jõuamegi kohe abordini, isegi meil siin inimesed arutavad nüüd, kas meestel peaks olema õigus sõna sekka öelda või mitte. Ma ei saa kuidagi aru, kuidas see teema üldse üles kerkinud on, kui täiesti loogiline on see, et igaühel on õigus otsustada endasse puutuva osas st ka mehel konkreetselt enda loote puhul (jättes välja olukorrad, kus see mees on vägistaja muidugi). Teema ise tekkis mu meelest hoopis sellest, kuidas naiste reproduktiivsusorganite üle otsustab mingi punt (mees)poliitikuid (tuletagem meelde meie eksperte Noolt ja Vassiljevit), natuke kummaline, kas pole? Enamasti tehakse need otsused veel tegelikest ekspertidest (otseselt aborte tegevate naistega kokku puutunud inimesed) sõltumata, kuigi teada on, et aborte ära keelata on sama tark tegu kui keelata alkoholi, see suurendab automaatselt põrandaalust pakkumist. Aborte tehakse ja juuakse kõigist ohtudest olenemata. Lugesin just hiljuti Ameerika kuiva seaduse perioodi kohta, kus valitsus teadlikult lasi mingi koguse toodetud alkoholist (sest tootmist lõpetada ei saanud, alkoholi kasutatakse ka muuks, kui joomiseks) mürgitada ja tappis teadlikult hulga oma riigi kodanikke, õigustades neid surmasid sellega, et "aga miks nad siis jõid, said nüüd, mis tahtsid!" Kuidagi uskumatult küüniline tundub selline käitumine ühe valitsuse poolt, tundub, et abortidega tahetakse sama teed minna - las mõrtsukad surevad, miks nad siis seksisid üldse, kui last ei tahtnud! Sest ka pereplaneerimine rasestumisvastaste vahendite abil on radikaalsemate elu pooldajate puhul keelatud - peaasi, et elu, ükskõik, milline! Sellist jama ei aita aga kuidagi lõpetada inimesed, kes "kahetsevad, et pole ise aborti teinud", see jätab naiste õiguste eest võitlejatest just nimelt selle mulje, mida nende vastased soovivad.

Aga siia lõppu, olles sobivalt paranoiline, kas kellelegi tundub veel, et praegune valitsus oma väljaütlemistega muukeelse elanikkonna osas (kodakondsus hallipassimeestele, koolide keelenõuete leevendamine) sillutab teed EKRE-le? Jätan siinkohal arutlemata nende väljaütlemiste sisu üle, oluline on siin see, mis mulje need jätavad.

4 kommentaari:

  1. Ma arvan, et sa ei taju seda lootusetust, mis USA-s praegu maad võtab. Euroopas on samas olukorras Poola ja Ungari ja ka sealsete inimeste meeled on täiesti mustad. Aga Trump on lisaks räigele tagurlikkusele ka toimekas ja efektiivne. Need meemid ja muu vaht on lihtsalt must huumor, millega püütakse end täiesti lootusetus olukorras vee peal hoida.

    Ja Trumpi vastaseid ja pooldajaid võrrelda - minu napi kogemuse alusel - ei saa. Nad lihtsalt ei ole. Mul on FB sõbralistis üks väliseesti sugulane, Trumpi pooldaja. Tema sissekanded ajavad oksele. Ausalt ka. Mitte miski, mida ma Eesti poliitika kohta lugenud olen, ei meediast ega sots-meediast, ei ole nii jube. Ma olen omast arust küüniline tüüp ja võin teha mistahes teemal mistahes nalja, aga trumpistide puhul ütlevad mu kaitsereaktsioonid üles, sest nemad EI TEE NALJA. Nad on ühekorraga lollid, hoolimatud, räiged ja täiesti siirad.

    Ma arvan siiralt, et Trumpi efekt on väga väga suur ja väga väga halb. Mitte Ameerikale või Eestile, vaid inimkonnale ja demokraatiale. Mõttekäik "vaatame ja laseme tal end tõestada" on minu arust saatanast. Aga lootust või võimalust asjade käiku muuta - ka ei ole. Sa just lugesid Tubakapoodnikku, eks? Tundub vastikult tuttav.

    VastaKustuta
  2. Ma kohe kindlasti ei arva, et tuleks oodata ja lasta Trumpil ennast tõestada, mulle lihtsalt tundub, et see must huumor mängib Trumpi toetajatele trumbid kätte. Pigem jagatagu fakte, et ka meie kohalikel Trumpi-sõpradel oleks selge, et tegemist pole ohutu naljaka klouniga, kes tegutseb õige asja eest ja kes nüüd igasugu solvunud tolerastidelt kambakat saab. Selliseid "paras tolerastidele ja feministidele"- tüüpe on meilgi siin küllaga ning nad ainult ootavad, et ka normaalsed inimesed nende endi vahendid kasutusele võtavad, et saaks öelda, kuidas "tolerastid ise vihkavad kõige rohkem".

    VastaKustuta
  3. Noh. Meediat mõjutada on raske. Ajakirjandus tahab intriigi, nalja, konflikti - need meemid sobivad hästi. Kindlasti jagatakse ka fakte ja analüüse, aga need on kusagil Diplomaatia mustvalgetel lehtedel, mida ei loe keegi peale sinu ja minu.

    VastaKustuta
  4. Meil ei ole palju munadega poliitikuid, tänapäeval,
    aga Yana Toom ütles (kogemata) välja, et me vajame tonti.
    EKRE on hea, aga munadeta tont - ilusad poisid, hea jutt.
    ...
    Tondi all mõtles Yana muidugi vana Edgariga samaväärset,
    kes on hoidnud meid kõiki kabuhirmul viimased 20+ aastat
    ja sundinud meid vastikuid reforme kiiremas korras tegema.
    ...
    Me oleks alla käinud ilma Edgarita ja tema repressioonideta.
    Me ei oleks viitsinud isegi voodist tõusta või magama minna.
    ...
    ...
    ...
    Kui sa kohe magama ei jää, siis tuleb kole Kolomats
    või kes iganes see vanasti oli, aga tänapäeval vist
    tuleb Trump ja teeb sulle aborti kui sa magama ei jää :D
    ...
    /Emme, mis asi on abort?
    /Kulla, abort on see kui sa selle helendava vidina sulged
    /ja oma unenägudes edasi mängid. Head ööd ja ilusat und :)

    VastaKustuta