esmaspäev, mai 22, 2017

Ma vihkan jalanõusid! Vol sada või midagi

No ausõna. Ma saan aru, et on inimesi, kellel on igaks hooajaks kingapaaride vahel valida, mul ei ole. Mul on pikad talvesaapad, kevad-sügiskingad, kinnised suvekingad, lahtised suvekingad, botased on ka ja tangid. Ehk siis, kui üks neist otsad annab, tuleb kohe uued muretseda, sest ilma ei saa. Ahjaa, kummikud on mul samuti. Tegelikult on mul mitu paari "pidulikke" kingi ka, aga neid ei kanna ma peaaegu kunagi ja need sinna vajalike jalavarjude lahtrisse ei lähe. Miks ma neid ei kanna? Sest need on küll kenad, aga ebamugavad, ilma autota inimene peab jala käia saama, mitte lihtsalt ilulema. No põhimõtteliselt saab mingi aja ühe lahtri jalanõusid teisega asendada (kinnised kingad lahtiste asemel), aga see on hirmus ebamugav. Eelmisel suvel lagunesid mul ära lahtised kingad. Need on sellised jalavarjud, mida ma pmst kolm kuud jutti kannan, läbides neil üsna arvestatavaid vahemaid.
Need viimased puruläinud ostsin kaubanduskeskuse kingapoest, enne seda oli mul paar E5P-st tellitud hiinakaid, mis pidasid oluliselt paremini vastu. Ilmselt olid küll ka need kaubanduskeskuse omad Made in PRC.

Kuna kingi on kohe vaja, ei hakanud E5P-st tellima ja suundusin taas poodi. Mõtlesin, et ostaks natuke kõrgemad kui päris maadligi plätud, ikkagi sihvakus ja jalad ja muu möga. Olid ühed sellised, pealt laiade kummidega, tundusid mugavad. Nüüd istun siin kontoris, jalad valutavad pealt niimoodi nagu elevant oleks neil seisnud. Ma ei tea, kuidas need pehmed kummid jalad pealt nii valusaks suutsid teha, aga see polnud nende ainus viga, lisaks libises kanna peal olnud kumm pidevalt alla ja ma pidin keset tänavat kurge mängima. Ja need raiped maksid rohkem kui E5P omad, oleks ikka pidanud sealt mitu paari tellima. Huvitav, kas ma harjun ära või jäängi terveks suveks invaliidiks? Ega ma ju nii kergelt alla ei anna.

Samal ajal ostis ema endale uued Gaborid. Ma ei kujuta isegi ette, mis sellised maksavad, sest ma ei julgeks iialgi osta nii kalleid kingi, kui ma pole 150% kindel, et need on ka mugavad ja peavad vastu, pealegi on kallite kaubamärkide kingamudelid enamasti väga konservatiivse maitsega kandjale tehtud (vähemalt nende, mida meil müüakse), ma tahaks rohkem kiiksu oma kingadesse. Igatahes proovis ema poes väljas olnud mudelit, mis sobis, aga need, mis ta karbis koju tõi, osutusid kahtlaselt väikesteks. Läks ja viis siis poodi tagasi. Imelik, et number suurem sobis, aga no kui nii, siis nii. Kodus vaatas kingi täpsemalt ja avastas, et kingadel oli ninas mingi paksust vahtkummist junn, mis pidi nina vormis hoidma, sama asja ülesannet täidab odavatel kingadel paberinutsak. Ema oli enda peale nii vihane, ei hakanud enam poodi tagasi vahetama minema (no need eelmised oleksid ju parajad olnud, kui ta oleks märganud selle kummijulla ninast ära võtta, poes proovimiseks väljas olnutel oldi see ilmselt välja võetud) ja jättiski selle junni kingade ninna.

Ja last sai ka väärkoheldud seoses jalanõudega. Mikrol olid nimelt eelmisest suvest ühed lahtised sandaalid, küsisime, et kas saad käia, ei ole väikesed? Jaa, saan küll! Peale paaripäevast kandmist avastasime, et Mikrol kannad kaetud umbes minu pöidla suuruste katkiste vesivillidega...Mismoodi ta käis ja kannatas, jäi selgusetuks. Muidu ta füüsilise valu suhtes väga tundlik, see pidavat enneaegsetele omane olema, tal vaesekesel imikuna kogetud kanüülidest siiani armid kehal...Igatahes tormasime poodi ja avastasime, et uued kingad tuli osta neli numbrit suuremad...No ilmselt oli seal siiski numeratsiooni erinevus, aga ikkagi.

18 kommentaari:

  1. Loen ja tunnen rõõmu, et olen mees. Ostsin endale viimati kingad talvel. Need on mu seniste kingade koopiad - sama pood, mudel, number. Igapäevasel käin N aastat vanade Keeni plätadega (suvel) ja Salomoni matkatossuga (talvel) ja need kestavad vist elu lõpuni. Sama jalanõuga sai läbi sõita 3 päeva roheliste rattamatka ja hommikul otse koosolekule tulla.

    Kas sa ei saa nii, et kui leiad õige jalatsi, siis ostad mitu paari ja on järgmiseks kümneks aastaks hooletu? Neid Keene on mul nt 3 paari.

    VastaKustuta
  2. Njah, minu teismeline üritab kah ignoreerida tõsiasja, et ta riided ja jalatsid EI kasva temaga kaasa. Kui ise valvas ei ole, siis ei saagi teada, et näiteks keka jalatsid on väikseks jäänud. Või siis need vanad lemmikud t-särgid, mis vaikselt nabapluusideks muunduvad, nendest ei maksa rääkidagi.

    VastaKustuta
  3. Kaur: saabastega olen seda ise ka teinud, Samelini tangid sobivad hästi aastaringseks sita-suusailmaga kandmiseks, neid läheb mul nüüd teine paar. Üldse saabastel loeb firma, enamasti sama firma asjad sobivad ja kestavad. Suvejalanõud tunduvad kuidagi sellised kerged ja lihtsad asjad, ei ole pidanud vajalikuks ühele truuks jääda, aga tundub, et tõesti peab ka siin sama rakendama.
    Morgie: mul suurem ikka teatab, et miski väikseks jäänud, aga ta on ka tüdruk ning on lihtsalt huvitatud uute asjade ostmisest. Mikro on alles 4-aastane ning pole veel tarbimiskultusega liitunud.

    VastaKustuta
  4. Jaa, aga täna õnne, et sa vähemalt liigud nii, nagu üks normaalne inimene liigub.
    Mina näiteks pean kingapoodi minnes välistama:
    *kõige baleriinad vmt lahtised jalatsid, sest need ei püsi jalas
    *kõik liiga õhukese tallaga kingad
    *kõik liiga madala või kõrge kontsaga kingad
    *kõik liiga kitsa liistuga kingad.

    Onju, sul läks olek kohe helgemaks? :D

    VastaKustuta
  5. Ahjaa, ja kui ma siis midagi leian, on need kolme kuuga õhtal. St, ribadeks.

    VastaKustuta
  6. Njah, tegelikult on mul sageli tunne, et suur osa jalanõudest tehakse inimestele, kes üldse jalgadel ei liigu - seisavad seina najal (lühikest aega kindlasti) või lamavad neis kingades hoopis...

    VastaKustuta
  7. Ma rääkisin sel teemal oma treeneriga, ta ütles, et vähemalt pooled inimesed kannavad jalatseid, mis neile ei sobi - ei tegumoelt, ei suuruselt. Heake küll, ma ostaks sobivad jalatsid, aga palun! Palun toodagu neid Eestisse! Sest jumal paraku - jalatsit peab proovima ja ka see ei ole alati 100% kindel.

    Ja minu numbrit enamasti üks paar müügis ongi.

    VastaKustuta
  8. Ma välistan ka palju asju. Enamik kingi on mulle kitsad, eriti italiaanode toodang, jne. Aga siis ongi see abiks, et kui leiad, võtad mitu.

    VastaKustuta
  9. Mul oleks kohe praegu ära anda 4 paari nr 38 jalatseid, kord- paar jalas olnud, väga head kaubamärgid.
    Poes sobisid, aga ma ei saa neid kanda.

    Ma ei tea, mis ma ise suvel jalga panen....:(

    VastaKustuta
  10. Mulle italiaanod just sobivad, õnneks neid hinnatakse meil tihti alla ka, sest tõesti, väga kitsa liistuga, ainuke häda, et talve ju seal Itaalias väga pole ja nende talvesaapad üsna õhukesed.
    Mul jalg 36, vahel ka 37.

    VastaKustuta
  11. Indigoaalane - mis sul pakkuda on?
    /Superwoman, saamahimus./

    VastaKustuta
  12. Tunnen samuti huvi (kah 38).

    Kauri kommentaar on natuke "söögu siis kooke" laadi. Ma hakkasin mõtlema, kas mu lähemas tutvusringkonnas on üldse kedagi, kes jaksaks korraga mitu paari uusi jalanõusid osta. tähendab, häid jalanõusid, odavaid lirakaid jaksaks küll, aga need ei löö kuigi kaua ette.

    Korralike saabaste hind on enam-vähem kogu kuu poeskäimisraha, nii et see on juba üksi paras investeering ja vajab kas säästmist või pärast finantsaugu lappimist.

    (Pratchetti Vimesi jalanõu-arutlused tulevad meelde.)

    Õnneks on mul ostudega vedanud: ajasin soojade ilmade puhul jälle heldimusega jalga mõnusad poollahtised (nina on kinni, aga pealset on siiski vähe) Tamarised, mille ma ostsin hingevärinal rohkem kui 10 aastat tagasi (kui Trt kaubahallis oli veel kingapood ja uut kaubamaja veel polnud). Ainult kontsaplekki olen veidi parandada lasknud ja igaks juhuks tugevdasin ka rihma, kui see hakkas väljavenimise märke näitama. ja vahetasin rihma takjad ära, kui need sodi täis läksid ega tahtnud enam pidada. Kogu põhikonstruktsioon on algne. ja ma olen nendega ikka PALJU käinud. Tollal olid jube kallid (800 krooni), aga aastate peale ära jagades tasub täiega ära.

    Samasugused üle 10 aasta vana on pika varrega talvesaapad - ainult lukku olen vahetanud.

    No ja siis olen kaltsukast mõne püsijalanõu leidnud. Nii renessansi kui mustlastantsu esinemisjalatsid - samuti juba aastaid kasutusel.

    notsu

    VastaKustuta
  13. Aga mis Gaborisse puutub, siis mina kiidan neid ka. Ükskord proovisin poes jalga, kui ühe ilusa mudeli viimane paar oli poole hinna peale lastud - ja kuna oli mugav ja üle mõistuse ilus ja parajasti sain seda endale lubada, ostsin ära. Ja see oli esimene kord elus, kui uute kingadega oli KOHE mugav käia. Eriti veel nii peene välimusega kingadega.

    VastaKustuta
  14. õige jalatsi leidmise ja mitme paari ostmisega on mul ka see häda, et tüüpiliselt ostan ma uue jalanõu allahindlusega. kui ma kuu aja pärast aru saan, et see on tõesti hea jalats, on ta juba lootusetult läbi müüdud.

    VastaKustuta
  15. Mul vist kõige kallimad jalanõud on hetkel Tamarise talvesaapad, soodukaga olid 75 eurot, sest isegi mulle väga ümber ja mul on õudsed keppsääred, enamikul ilmselt ei lähe lukk kinni lihtsalt. Samelini saapad on mul hästi vastu pidanud, need on alla 50 euro miskit, neid saaks pmst korraga mitu paari osta. Kuskil blogis ju arutati, et alla 200 euro talvesaabas pole reaalne vms, ma võiks sellise summa välja käia, kui ma tõesti tean, et hea jne, aga kuna mul varem nii kalleid olnud pole, siis ma ju ei tea, seega ei julge ikkagi sellist hinnaklassi katsetada.

    VastaKustuta
  16. huvitav, kui ma guugeldasin, siis nägin Samelini saapaid kõige odavamalt 75 euroga ja seegi oli allahindlusega, alghind oli olnud midagi 150 kandis.

    õnneks on mu pika varrega talvesaapad (kunagi 1000 krooni eest ostetud) veel täitsa korras. viimase aja talvedel ei leia nad küll kuigi palju rakendust, sest kui pakast ei ole, hakkab nendega jube kiiresti palav. ja allahindluselt vist mingi 70 euroga saadud lühikese varrega Riekerid (millega saab ka pehme ilmaga olla) käivad kah juba kolmandat aastat. kusjuures ma käin nendega tõesti hästi palju, alates sellest, kui sügisel külmetama hakkab, kuni poole kevadeni ja pmst kogu aeg - ja ma käin ju peaaegu igale poole jala, nii et vatti nad saavad.

    nii et hoolimata suht impulsiivsest ostukäitumisest stiilis "oli raha - nägin saapaid ja mul parajasti olid selle pikkus-/soojusastme saapad katki läinud - ostsin ära," on mul sellega väga hästi vedanud.

    VastaKustuta
  17. a on need Samelinid lisaks vastupidavusele ka mugavad? noh, et mitte liiga rasked; ja piisavalt painduvad jne?

    VastaKustuta
  18. Mul on need lühema varrega Samelinid, pikad on jah 100 kanti, aga pikki ma ei viitsiks sõlmida. Minu arvates on nad muidu mugavad küll. Vastupidavuse kohta olen kuulnud küll erinevaid jutte, oleneb, kuidas veab vist siiski. Samas on mingid kallid New Rock firma tangid, mille kohta rockifoorumis KÕIK arvajad, kel kogemusi olnud, väitsid, et halvimal juhul hakkavad juba paari kuu pärast pragunema ning üldse kehvad teised. Seega see hind ei pruugi üldse määrav olla.

    VastaKustuta