reede, jaanuar 28, 2011

Sugu ei lase inimene olla

Eile kirjutas Indigoaalane diskrimineerimisjuhtumistest oma tutvusringkonnas, päris šokeeriv lugemine, poleks uskunud, et sellist jama tõepoolest nii palju ette tuleb. Kust tulevad inimestele sellised ideed, et naised on kuidagi alaväärsemad kui mehed? Postituse kommentaarides hakati kohe arutama, et keda siis ikkagi rohkem ahistatakse, mehi või naisi. Kas naised on ise jobud või on mehed veel hullemad? Kas see on normaalne, et sellised teemad üldse tekivad? Mu meelest ei ole. Mu meelest ei ole normaalne tõmbata mingit punast linti kahe soo vahele ja hakata siis üldistama - eks see diskrimineerimine tule ju ka sellest, et kellegi meelest on normaalne kasutada soostereotüüpe.
Siis kirjutas Daki sellest, milline on meeste silmis ideaalne naine, seda siis ühe uurimuse kohaselt (küsitleti muide 3000 poissmeest - ehk siis selliseid, kes võib-olla ühtegi naist päris lähedalt näinud ei olegi). Ok, ma mõistan, et see konkreetne artikkel oli suures osas huumor aga vaatasin seejärel natuke Postimehe naisteküljel ringi ja ega eriti naerma ei ajanud. Leidsin terve hunniku pealkirju, kus rõhutatakse meeste ja naiste erinevust - et miks küll mehed on sellised ja naised sellised. Lisaks veel mõned artiklid teemal milline õige suhe peaks olema ja milline mitte - otse loomulikult on ju olemas standardid, millele kõik inimesed vastama peaksid. Aga inimesed loevad sellist jama ja siis küsivadki Perekoolis ja Buduaari foorumis, et miks kõik mehed on sead.
Mulle tundub, et see kange himu erinevusi paika panna sillutab kenasti teed nii soolisele diskrimineerimisele kui ka rassismile ja muudele teistsuguste-foobiatele. Inimesed ju üldjuhul ei salli endast erinevaid. Ajakirjanikul on muidugi lihtne panna intrigeerivat pealkirja a la "meestele meeldivad pikajuukselised naised" või "naised on tundelisemad kui mehed". Mis on nende artiklite uudisväärtus? Null mu meelest - milleks üldse raisata aega sellise jama tootmiseks? Miks peab naistele suunatud ajakirjandus sellistest "tarkuseteradest" kubisema? Üldiselt on see ju samasugune jama nagu horoskoobid: "Lõvidel on täna soodne päev tööl". Kõik saavad ju aru, et ilmselt ikka kõigil ei ole nagu ei ole ka loogiline, et kõik naised või mehed on ühe vitsaga löödud. Horoskoopide naeruväärsusest on praeguseks enamik inimesi aru saanud.

1 kommentaar:

  1. Yks asi on need artiklid naistelehtedes ise, aga teine asi on nende artiklite kommentaarid. Kommenmtaaridest ju n2ebki 2ra, mida "inimene" arvab. Ja seal on ikka selliseid p2rleid, et mina kyll hakkan tihti kahtlema, millises sajandis me ikkagi elame...

    VastaKustuta