pühapäev, jaanuar 29, 2017

Hitleri vaim

See hetk, kui sa lähed punk-kontserdile, kus Villu Tamme laulab sellest, kuidas tema eeskujuks on desertöörist vanaisa ja märkad enda ees musklisse aetud kiilakat tölli haakristiga käeside ümber biitsepsi.

Ei olnud stiilipidu, ei olnud iroonia.

Ma ei saa eriti aru, mis seos saaks olla natsidel ja pungil - totalitaarne režiim vs korravastasus (kõik punkarid pole küll anarhistid), aga siiski on olemas lausa liiginimetus "natsi-punk" ja kui vaadata veidi kodumaised pungiteemalisi lehti, siis käib pidevalt võitlus nende ja nn antifa-de vahel. Väljamaa punkar on üldiselt ultratolerant ja vegan, meie oma sageli radikaalne rahvuslane, kes igasugu neegreid, pedesid ja taimetoitlasi silmaotsaski ei kannata. Selliste vendade tõttu on vähemalt üks väljamaa bänd isegi oma esinemise siinmail ära jätnud.

On olemas ka konkreetselt natsibände, kes muusikalises osas sarnanevad pungile (hiljuti oli just Viljandis väike hõõrumine kui selliste bändide kontsert linnale kuuluvates ruumides keelustati, Tartus on nende esinemisi olnud ühes teatud pubis, mis vahepeal nn natsi-pubi kuulsust omas, enam ma seda olukorda nii täpselt ei tea). Eks meil ole sõnavabadus, oma ruumides võib igasuguse meelsusega üritusi korraldada, aga miks tõmbab selliseid tüüpe nn peavoolu-pungi (hehee!) poole, kui see meil valdavalt tolerantne on? Et vahet pole, mis tekst, musa on äge ja saab lava ees karata ning teisi peksta? Pogotamine muuseas ei ole teiste peksmine või nimelt selga kargamine nagu too käesidemega noormees tundus arvavat, tema sellesuunalist provotseerivat ärplemist panid ka teised peale minu tähele.

Rada7-s avaldati Kurjami sünnipäeva puhul nendega päris tore intervjuu, kus nad ka veidi imestavad selle üle, mis sõnumit nende lugudest välja loetakse, konkreetse natsi-teema kohta näiteks sellised tähelepanekud:
"Pühapäeva õhtul käisime „Krooksus”, jõime oma õlle ära, tulime uksest välja ja CD-lt hakkas mängima „Hitleri vaim” ja siis kaks mingit noort natsi jooksid uksest sisse, et jõuaks ikka kogu loo ära kuulata. Reaalselt nad ei saa aru..." Aa, näe, ju siis Krooks on ikka edasi natsi-pubi :)
"Ükskord oli nihuke asi, mida ma ise ei näind pealt, aga räägiti, et siis kui me mängisime „Rabarockil”... Siis oli nii, et üks neonats oli seal õllejärjekorras ja kui ta kuulis., et Kurjam tegi soundcheckis „Hitleri vaimu”, siis ta jättis järjekorra sinnapaika ja jooksis ummisjalu sinna lava ette/.../ Ma ei tea, kurat võtaks, ma ei tea, miks nad seda kuulavad... Kas siis ei saa aru või lihtsalt vahet pole, et kui Hitlerit mainitakse või..."

Kõnealune laul siis ka:

Mu meelest võib vabalt olla see, et "lahe lugu, seal mainitakse Hitlerit!" ja noh, Villul on ju kah see lugu "Internatsid"...

4 kommentaari:

  1. Tuletab oma iroonilisusega meelde malevalaulu "meie maal on hea, muret tundma sa ei pea, viisnurk punane, särab meie aknasse" :D

    VastaKustuta
  2. Maeitea. Pingutasin mis mina pingutasin, aga seda laulukest siiralt võtvat inimeste vaimusilma ette manada ei suutnud.

    VastaKustuta
  3. No võib-olla kui sa siiralt oma südames Adolfit armastad, siis sa lihtsalt ei tule selle peale, et keegi võiks sellisel pühal teemal nalja teha :)

    VastaKustuta
  4. Anonüümne10:55 AM

    Mõnusalt totter tore looke nagu Kurjami teised lood, aga nähtavasti jõuab osadele inimestele kohale ainult refrään, selliselt nagu kassile palderjan :)

    VastaKustuta