kolmapäev, jaanuar 11, 2017

Sul on nii paha ainult sellepärast, et see mõjub!

Üks mu tuttav võttis osa viimasest Detoxi-väljakutsest ning seoses sellega oli mu FB-seinal päris palju selleteemalisi postitusi. Siin blogis üks osaleja räägib pikemalt, millega tegu. Ma siinkohal ei räägiks üldse sellest, kuidas see toimib/ei toimi, on üks suur jama või mitte, vaid sellest, kuidas põhjendatakse seda, kui end väljakutse ajal kehvasti tundma hakkad.

No eks ikka sellega, et järelikult oled eriti toksiine täis ja mürgine tegelane, sellepärast tunnedki end nii halvasti. Pead lihtsalt rohkem kannatama, küll ükskord heaks läheb! Selle detoksiga on muidugi see teema, et pead mingi pulbri endale koju tellima, mis siis muidugi maksab ning sel juhul soovitus "telli aga juurde" ei tundu väga erapooletuna. Aga ütleme, et teeksid lihtsalt mingi dieedikuuri läbi, jooksid niisama smuutit - ma usun, et mõnele annaks see ehk tõesti energiat juurde, aga ka mina oleks ilmselt tühjast kõhust tujust ära ning eelistaks voodis vedeleda. Toitumise radikaalsest muutmisest võiksid tulla ka vinnid, rohelise kraami tarbimisest läheks ilmselt kõht lahti. No selline tavastsenaarium iga dieediga. On see siis organismi puhastumine või mitte? A miks pea valutab?

Oma elu ühe kõige võikama peavalu elasin ma läbi, kui käisin kapselsaunas. Ma täpselt ei mäleta, kuidas selle asja õige nimi oli, aga igatahes lebasin muna sees, mis toimis pmst infrapunasaunana, ja higistasin looma moodi. Kästi hästi palju juua, et mitte peavalu saada ja no ma proovisin, aga ikka sain. Lihtsalt totaalne veepuudus tekkis, keha higistas nii meeletult. Samamoodi olin peavaluga hädas Egiptuses, ei suutnud piisavalt juua. Ka pohmaka-peavalu peamine põhjus olevat see, et õlu läheb küll sisse, kuid tuleb välja sama hästi ning kui vett juurde ei joo, siis jääbki aju kuivale ja pea hakkab valutama. Kas see, et pea valutab, näitab siis, et aju võitleb mingi paha asjaga või lihtsalt seda, et sul on veepuudus? Toiduga saad ka olulise koguse vett, dieedi puhul võib see osa samuti vajaka jääda. Mul ikka valutab näljaga tihti ka pea.

Üldse see, et kannatus näitab, et asi toimib, toob mulle meelde ka möödunud aastase kloorijoojate teema. Seal ju toimis sama loogika. Samuti on olemas tõdemus, et "it's always darkest before the dawn" ehk siis enne, kui hakkab hea, on alati paha ja kole, seda võib ükskõik mille kohta rakendada. Kuidas siis aru saada, kas halb on "hea" või hoopis teeb asja hullemaks? Kas "ilu nõuab ohvreid"? Millal tuleb piir ette, et nüüd tuleks vist tõesti lõpetada? Ma ise olen õnneks piisavalt ennastarmastav hedonist, et ei taha üldse teha asju, mis mind kannatama panevad, ka hea eesmärgi nimel. Aga need teised, need, kes usuvad, et armastus tuleb vaid raske tööga? Neile saab igasugu asju müüa. Kui oled juba mingi asja eest maksnud, on ennast eriti lihtne veenda, et tegelikult ikka toimib see kallis asi küll, vaja ainult natuke veel kannatada.

Kuidas üldse millegi toimimist hinnata? Pea ükski asi ei tee sind paugupealt terveks, kauniks, nooreks jne, ometi ütleb paljude selliseid asju lubavate toodete reklaam seda, kuidas 98% kasutajatest tundis, kuidas nende nahk pinguldus, 95% tundis, et lihtsam on hingata jne jne. Kust nad seda teavad? Mina küll enamasti öelda ei oska. Ma näen, kui asi otseselt ei sobi - ajab sügelema, kipitama, häirib jne,  aga just neid positiivseid ilminguid on raske tähele panna. Palju lihtsam on need välja mõelda. Päris paljud naised näiteks väidavad, et kasutavad igasugu kreeme ja seerumeid, sest noh, äkki need ikka aitavad, mis sest, et otsest kasu ei näe, aga äkki siis kui ei kasutaks, oleks veel hullem? Isegi kui ma pole toodet ostnud, vaid olen näiteks ilublogija, kes mingi toote tasuta saanud on, kuidas ma kirjutan, et "ei tea, mina ei saand nagu aru, kas töötas ka või mitte, vahet polnud", kui asi just kohutavalt halb ei olnud, siis on ju ikka kena kirjutada, kuidas "tegi naha pehmeks, oli tore, lõhnas hästi" jms. Otseselt ei valetata ju ka, ilmselt oli olukord juba ennegi üsna hea, mis see üks totsik siia-sinna ikka muutis.

Ma ei taha isegi öelda, et olete lollid, kui mingeid ilustavaid, noorendavaid, parendavaid asju kasutate või teete detoxit kui see teile sobib. Andke aga minna, ma ise määrin ka endale igasugu möginaid peale, kui nad hästi lõhnavad ja mõnusa tunde tekitavad, aga mu meelest kannatada pole ilu nimel küll mõtet, niikuinii enamik asju ei toimi või teevad seda nii vähe, et vahet pole kõrvalseisjale näha. Isegi ilusüstid ja -opid kaotavad mõne aja pärast oma mõju.

5 kommentaari:

  1. Kogu selle detox jutu peale ütleks lihtsalt, et annan kannatust! Kui sul on funktsioneeriv maks ja neerud, siis on see kõik, mida su organism vajab. Kui maks ja neerud asjaga toime ei tule siis ei aita ka mingi voodoo.
    Samas, platseebo efektiivsus on 30%

    VastaKustuta
  2. Pole kunagi isegi tõsiselt mõelnud mingi detoxi peale ja vaatamata eeldatavalt kohutavale mürgikogusele tunnen end suurepäraselt. Samas elu jooksul igasugu sodi sisse joonud ja söönud. Küll keha aru saab mis paha, päris jälkused tulevad kiirelt ühest või teisest otsast välja. Pohmaka vältimiseks avastasin juba nooruses "imevahendi" tavalise vee näol, enne ära kukkumist mõistlik pool liitrit vett sisse kaanida ja hea kui ka öösel veepudel käepärast. Ainus komplikatsioon kõrvulukustav põiekas. Nagu eelnev kommentaator mainis, kui on vähegi normaalsed siseelundid, saavad need kõigega ilma hookuspookuseta hakkama, kui just sihipäraselt end ei mürgita.

    VastaKustuta
  3. Aga mõelge nii, et see on test. Kui keha sellise väärkohtlemise välja kannatab, siis on tervisega veel kõik korras. Kui hakkab liiga halb, oled järelikult vanuri-liigas. Ja kui sussid päris püsti viskad, siis ilmselt oli aeg.

    Sama on igasugu ekstreem-spordi-võistlustega jne.

    VastaKustuta
  4. Mulle õpetati koolis, et jääkainete eemaldamiseks on maks ja neerud. Detoxi ega muid enesepiinamisi ei usu.

    VastaKustuta
  5. Anonüümne10:34 PM

    Huvitav kuskohast see sitt organismi sattub, ma kogu aeg imestan kui must ma seest olen, t kogu aeg peab puhastama. Ma saan aru ,et kui kasutada selle Detokxi aseme ükskõikmillst jahu on tulemus sama, iga 1 võib seda läbi proovida.Võiks 3päeva tomatimahla juua banaani pealehaugata iga söögikorraga väga tervislik.

    VastaKustuta