reede, märts 29, 2019

Rammstein - Deutschland

Eile õhtul kell 18.00 oli siis Rammsteini uue, 17. mail ilmuva plaadi esiksingli "Deutschland" video üleilmne esilinastus.

Noh, juba nad karjuvad igal pool - ära keelata! Sest noh, juudid ju ja "Deutschland über allen" (kusjuures siin on ju ühe tähe vahe originaallausega, ilmselt taotluslikult) ühes loos koos. Vähemalt nii ma olen sellest põhjusest aru saanud.

Laulu ingliskeelset teksti saab lugeda näiteks siit.

Ma ei saa muidugi sellest paanikast hästi aru. Et kunsti nimel mõnitatakse holokaustis hukkunuid? Kas ajaloos toimunu hilisem kujutamine on mõnitus? Kas igasugune kujutus, kus koheselt, samal ajal, sõna sõnalt, puust ja punaseks toimunut hukka ei mõisteta, on mõnitus? Mina ei näe selles videos mingit ajaloo heroiseerimist või juutide kannatuste üle irvitamist. Et võllas on tegelikult sakslased, kes teesklevad juute (tegelikult ma Rammsteini liikmete demograafilist tausta ei tea), mitte päris juudid, kas see on mõnitus? Pannuks nad sinna päris-juudid, kas siis ei oleks? Kui video oleks teinud juudid ise, kas siis ei oleks?

Kuidas mina sellest loost ja videost aru sain? Deutscland kui verejanuline mustanahaline jumalanna* (!) saabub Maale ning kihutab vaesed valged mehed arututele tegudele  - ennest ülimaks pidama, vägivallatsema, hoorama, tapma...aga ta on ju nii ilus! Me kõigest tema nimel! Kuri jumalanna sünnitab lõpus pesakonna Saksa lambakoeri ja lendab klaaskirstus järgmisele planeedile.
Kuidas on armastada oma kodumaad, kui sellel on seesugune minevik? Minevik, millest rääkidagi on ohtlik, kujutamisest kõnelemata? Miks on vaja olla teistest parem, suurem, üllam, vapram? Pigem endise impeeriumi praeguste asukate äng, taaga väljendus ning suuruseihaluse inimlikult ilge pale, mis väljendub kannatustes ning vägivallas.

Ma muidugi ei arva, et Rammstein seesugust valulist reageeringut oma videole ette ei näinud.

Aa, muusikast ma ei jõudnudki rääkida...Ma näengi Rammsteini pigem kui monumentaalkunsti viljelevat kollektiivi, kus muusika on kõigest üks osa. 

*Siin võiks ju ka näha mustanahaliste ja naiste demoniseerimist, aga pigem näen ma seda kui klišeede klišeed. Jumal kui must naine, allasurutuim kõigist allasurutuist, kes maailmale oma kannatuste eest kätte maksab.

3 kommentaari:

  1. Anonüümne11:33 AM

    Kunst on sümbolite keel ja erinevate arusaamistega ja kultuuriga inimesed mõistavadki seda erinevalt. Mõtle mida näeb selles paljasjalgne aafriklane kes pole midagi näinud peale oma elu, aga eestlane see kohe poliitika, vägivald, rassism, juudid, koonduslaager ja kõik õud pildid tuleb esimeseks euroameerika moraali normide järgi ümber mõelda ja tsenseerida. Loojatel on see ainult puhas rõõm. :)

    VastaKustuta
  2. Anonüümne8:47 AM

    Ja ma ütleks veel, et videos on palju punaseid jooni. :)

    VastaKustuta
  3. Ma vbla tõlgendasin liiga võtmes "mhmh, Marca nägi seda nii, ju siis nii ongi", aga tõlgendasin täpselt samamoodi.

    VastaKustuta