teisipäev, september 15, 2015

Kuskil miskit haiseb

Kes parasjagu sööb või on muidu tundlik esteet jätab nüüd lugemise pooleli. Ehk siis kauaoodatud kassipostitus. Piltideta, sest see elukas on ju pidevas liikumises. Üldse võiksid kassid olla mingit neoonvärvi, meie oma on must ja üleeile juhtus selline lugu, et kui L. läks ööseks arvutitoa ust kinni panema, et kass sinna juhtmete-potililledega maiustama ei pääseks, ei arvestanud ta võimalusega, et kass juba on arvutitoas. Loomulikult tuli kassikesel öösel kange kakahäda peale. Mis sa teed, kui su wc korteri teises otsas paikneb ja sa sellele mitte kuidagi ligi ei pääse? Tommyle igatahes tundus kõige wc-laadsem paik olevat L.-i suur spordikott. L. oli talle sinna allapanuks natuke puhast pesu ja sokke ka sisse jätnud (no et kui ma ta välja visata kavatsen on kott kohe pakitud). Ei haise see kassisitt sugugi nii jubedalt kui arvata võib, nimelt avastas L. hunnikud (mitu hunnikut ikka) alles pärast lõunat, kui ta oli pool päeva arvutitoas istunud ja hakkas lõpuks kahtlustama, et "kass oleks nagu sirtsutamas käinud". Olin just ühe jubedalt haisva Arieli emale maha parseldanud ja minu tavalise "sensitive" pesupulbriga jäi spordikotile siiski teatav "hõng" külge.
Eile istun mina arvutis ja toksin nagu ikka Candy Crush Sagat, kass tukastab kõrvaltoolil. Järsku tõstab pea, laksutab paar korda imelikult keelt ning hüppab siis põrandale. Selleks, et oma maosisu sinna väljutada. Issand kui tubli loom! Ei ropsi sinna, kus pikutab. Kusjuures hiljem tabas teda sama hoog veel kahel korral, millest ühel ta hüppas suure toa diivanilt maha ja ajas asja diivani taha ära ning teisel korral jõudis omadega lausa kassi wc-sse välja! Tõeline esteet. Ma ei tea, kui normaalne see kasside oksendamine on, olen aru saanud, et üsnagi rutiinne tegevus vist, kuigi seotud peaks see olema karvapallidega (meil on loomulikult pikakarvaline ta ka), eile oli küll tegemist lihtsalt toidu sama teed tagasi tulemisega. Öösel palvetasin, et kassiga ikka kõik korras oleks (et mismõttes ateist palvetab või? No igaks juhuks ikka) ja hommikuks paistis olevatki. Eks õhtul saab näha, mis meid seal kodus ees ootab.
Sellest, mis kodus ees ootab, annab üldiselt märku lõhn. Ma ei tea, varem meil sellist lõhna korteris ei olnud. Ei ole mingi klassikaline kassikusehais, sest mu meelest Tommy küll (veel) ei sirtsuta. Ma olen aru saanud, et isased hakkavad või võivad hakata seda tegema suguküpseks saades, Tommy aga on alles kolmekuune. Alguses ostsime mingi suvalise kassiliiva poest, mis ei hakanud klompi. Nüüd kasutan loomapoe oma, aga lõhna suhtes nagu vahet ei ole, lihtsalt nüüd saab ka pissiklombid liivast välja korjata, varem pidi terve liiva ära vahetama. Iga päev korjan neid junne ja klompe. Liiva olen täielikult u kord nädalas vahetanud. On seda liiga vähe? Ma ei oskagi öelda, sest lõhnab kogu krempel enam-vähem samuti esimesel ja viiendal päeval. Sain ühe kogenuma kassiomaniku käest teada, et tema on enam-vähem kõik liivad järele proovinud ja kiidab ainult mingit BioSandi. Seda mul pole veel õnnestunud leida. Mul on ikka kaanega kassikäimla ja luuk on ka ees. Ainuke mure, et päeval kipub päike sellele peale paistma.
Naljakas on ka see, et vahel kui mina leian, et miskit haiseb, siis L. just ei tunne ja kui tema haisu märkab, siis mina ei tunne. Enda WC-sse sai meil mingi kahtlase lõhnaga värskendi ka pandud ja kuna see meil otse välisukse kõrval, siis äkki hoopis sealt tuleb see kummaline imal lõhn ning me süüdistame kassi asjata? Või haiseb hoopis kassi toit? L. väitis eile, et kass ise haiseb.
"No nuusuta siis teda! Mina enne musitasin temaga, miskit haisu polnud!"
" Ei tea, mina ei tunne."
"Nuusuta rohkem saba poolt!"
"Mul on nina kinni! Mini, tule nuusuta Tommyt - kas tal on kakahais juures?"
" Ei tea, midagi nagu äkki oleks..."
"Oeh, sinust pole ka mingit kasu!"
Igatahes tuli L. välja pakkumisega, et äkki peaks kassi pesema. Kassid ju pesevad ennast ise ometigi? Kas vene ajal keegi pesi mõnda kassi va ekstreemjuhud kui kass oli kuivkäimlasse kukkunud? Mis jama see on, et kasse peab pesema, nende hambaid harjama ja küüsi lõikama? Mis õpitud abitus see selline on, ma küsin?!
Aga muidu on kass väga tore loom. Soovitan soojalt kõigile! Peale seda minu eelnevat juttu tunnete te ju kõik nüüd suurt soovi kass võtta?! Eks me ise harju selle imeliku lõhnaga ära ja on siis vaja võõraid inimesi endale koju kutsuda? Üks mure jälle vähem kohe, saabki tüütu võõrustamise asemel ise külas käia ja kohvikutes mekutada.


15 kommentaari:

  1. Kassiliivasoovituste kommentaarivoogu alga. Me kasutame sellist kassiliiva, milli nimi on Lulu. Hullu odav, midagi kolme euro kanti pakk. Puidust tehtud. Lõhnab nagu puit. Elamine haiseb ikka nagu kass, sest loom on vahelduva eduga sitakas ja kui on pahane, siis teeb, kuhu tahab. Aga. Liiv on hea. Sest see on biolagunev. Lihtsalt keeran kasti kompostihunnikusse ümber ja pakendi pliidi alla ja viola!

    VastaKustuta
  2. Mul kahjuks kompostihunnikut pole.
    Ja miks rohkem kommentaare pole? Kõigil haiseb ja keegi pole imerohtu selle vastu leidnud?

    VastaKustuta
  3. Mul on mingi saepuru moodi ollus. Julgad haisevad, kui kass neid korralikult sisse ei mata. Kui need jooksvalt ära koristada, siis muu ei haise.

    VastaKustuta
  4. Kommenteeriks, kui oskaks. Mu kassid käivad üldiselt väljas oma häda tegemas. Toas on ka kast, kristall-liivaga. Talviti, kui ilmad koledad, siis nad ikka tarvitavad seda kasti ka ja jah, nõustun Kauriga, julgad tuleb jooksvalt ära koristada, siis on haisu palju-palju vähem.

    VastaKustuta
  5. mina olen lõhnapede. Kui oleks minu teha, siis naabrid peaks kõik oma õhtusöögid minuga eelnevalt kooskõlastama ning linnas ei tohiks liikuda pesemata inimesed.
    Aga minu kass ei haise ega isegi lõhna.
    Mul on steriliseeritud emane.
    Ebameeldiv lõhn on tal suus, Aga kui järele mõelda, mida kõike ta lakub, siis on see üsna mõistetav. Aga me eriti sageli ei musita ning ma ei lase tal endale ka näkku haigutada. Nii et ok.

    Liivakastis kasutan ma ainult saepurugraanuleid. Ja haiseb vahetult peale häda tegemist. Aga see on vist üsna normaalne? Ega inimestel ju teisiti pole;)
    Junnid loobime kohe potti ja väiksema häda peale kraabib ta ise piisavalt. Vahetan kord nädalas, ja tegelikult poleks isegi nii sageli vaja, Aga ma tahan nii.

    Oksendamine on küll probleem.
    Mingil perioodil oksendas ta nii sageli, et hakkasin kalendrisse üles märkima, et äkki on haige ja peab arstiga konsulteerima. Siis aga tekkis pikem periood, kus polnud midagi.
    Nüüd ikka vahel oksendab.
    Erinevalt inimestest on oksel sooja lihakonservi lõhn, Seega lõhna ma talun, aga väike põnevusmoment on alati ses osas, kuhu siis seekord....
    Ma olen sellega leppinud.
    Sest kui ta parajasti ei oksenda, on ta ikkagi nii nummi ja armas ja kallis.

    VastaKustuta
  6. Äkki ma ka lihtsalt tundlik selle lõhna peale siis, sest julgad koristan ikka ära kah, eks ta päeval kui meid pole, julgatab ikka ka ning need ju jäävad pikemaks ajaks ootele. Okse oli jah pmst lihakonserv, mingit erilist haisu polnud. Steriliseerimise peab ka ilmselt ette võtma, ei tasu vist loota, et isane oma piirkonda märgistama ei tahaks hakata.

    VastaKustuta
  7. Tänan, ma just mõtlen kassi võtta ja kust teda võtta :D

    VastaKustuta
  8. Selles pesakonnas, kust me kassi saime (mu meheõe käest) peaks üks kirju (oranz-must-valge) emane kassipoeg veel üle vist olema :) Väikse kassipojaga on see hea, et teda saab üldiselt õpetada tegema seda, mida tohib ja ei tohi, samas tahab ta päris palju mängida, aga no selle eest kannavad õnneks lapsed hoolt.

    VastaKustuta
  9. Riin,
    pane FB endale lehele jooksma Pesaleidja, Kassiabi, Kasside Turvakodu jne
    seal on umbes musttuhat kassi, Suured, väiksed, rahulikud, rahutud, kaisukad ja iseseisvad...

    Päris raske on ühe kassiga piirduda:)

    VastaKustuta
  10. Riin,
    pane FB endale lehele jooksma Pesaleidja, Kassiabi, Kasside Turvakodu jne
    seal on umbes musttuhat kassi, Suured, väiksed, rahulikud, rahutud, kaisukad ja iseseisvad...

    Päris raske on ühe kassiga piirduda:)

    VastaKustuta
  11. Haa..ma olen ka juba mõelnud sellele kui tore oleks elu kui kasse oleks rohkem kui üks :)

    VastaKustuta
  12. vt ka http://foorum.perekool.ee/teema/kogemustega-kassiomanikud-palun-abi/ ja "kassipidaja käsiraamat" (hea lastele lugeda anda).

    VastaKustuta
  13. Kassiomaniku käsiraamat mul isegi on ja ka suurem laps on seda uurinud. Aitäh informatiivse lingi eest! Uurisin edasi veidi seda toidu teemat, et kas ainult kliiniku/loomapoe toit või siis ka tavapoe oma ja kui palju/mis vahekorras krõbinaid/pasteeti jne, ses osas oli küll väga palju vastakaid arvamusi (nagu ka laste söötmise koha pealt).

    VastaKustuta
  14. Meie oma sööb mingeid krõbinaid, aga doosi suurus on spetsialistiga läbi räägitud. Lisaks pugib muud suvatoitu, täna hommikul sai näiteks värsket silku :)

    VastaKustuta
  15. Mul on mingid teistmoodi lõhnaretseptorid, sest mina tunnen, et värske kassipiss ei haise, seisnud piss omandab kolmandaks päevaks läbitungiva ammoniaagileha.

    VastaKustuta