kolmapäev, november 09, 2016

Jumal või kurat?

Ma jätan siia video, mille ka enda FB-sse üles panin. Ei tea, kaua see üleval rippuda saab nüüd. Ega mulle muidu selline peade mahalõikumine ei meeldi, aga lihtsalt provokatsiooniaktina on huvitav. Loll mees Manson ju pole. Ahjaa, video siis:
"U say God, I say Say10." Mu meelest maailm üha suurema polariseerumise poole liigub - kes ühele jumal, see teisele saatan. Igapäevaselt seda ei märka, aga sellistel murrangulistel hetkedel nagu täna, hakkab silma (huvitav võrdlus oli kuupäevade osas 9/11 ja 11/9). Ei, ma ei arva, et nüüd maailmalõpp või lausa katastroof käes oleks. Ma ei arva ka, et (Trumpi näol) oleks tegemist lihtsalt "maskiga kolliga", kellega rahvast hirmutada ja kellel tegelikku sisu polegi. Trumpi sisust ma ei tea, kuid üsna selge signaali sellise tüübi eelistamine ju annab. Kollist endast hullemad on need, kes kolli tõsiselt võtavad ja toetavad. Kuigi, võib-olla on suur osa toetajaid sellised, nagu minu tuttav EKRE-sõber, kes leiab, et EKRE valimisega toetab tema lihtsalt "värsket verd" (mitte "puhast verd") Eesti poliitikas ning tegelikult võimule tulles peab EKRE minema kompromissidele ning nende radikaalsed ideed ei realiseeru niikuinii. Mu meelest on veidi liiga ohtlik niimoodi tulega mängida.

Teisalt on täna huvitav vaadata, kuidas (minu) FB kihab šokist. Veel huvitavam on minu meelest näha seda, et nii mõnigi kohalik EKRE vaadete kandja on šokis. Miks? Kas ei esinda ka tema Ameerika Trumpi-valijaid? Ilmselt enda meelest siis mitte. Trump on kloun, marurahvuslus klounaad pole. Muidugi on ka osad tõsiselt õnnelikud eestlased olemas, kes siiralt leiavad, et Eesti ja USA ongi võrreldavad ning samamoodi tuleks nüüd ka "Eesti uuesti suureks teha!" Ma ei kujuta ette, kas leidub eestlast, kelle FB täna kihas rõõmust, aga selgelt on näha, et inimesed elavadki endasarnaste mullis. Ma imestaks siiralt, kui keegi mu tutvusringkonnast Trumpi toetaks. Ameerikas on see polariseerumine ilmselt veel selgem. No isegi mina tunnen kohmetust, kui tõsine EKRE-lane mu hoovi ära eksib ja inimesed ümberringi ka imestavad, et kuidas ma ometi sellistega seltsin. Juba ähvardatakse ka sellega, et "kes on su sõbrad, selline oled ka sa ise". Ma üldiselt jälgin selles osas põhimõtet, kas inimesega on võimalik antud teemal argumenteerida (või vähemalt enda seisukohti selgitada) või järgneb koheselt "krdi feministinärakast lesbist neegritrukkija, ma loodan, et pagulased vägistavad su lapsed ära!" Eile nägin, kuidas üks FB vestlus umbes-täpselt niimoodi käest ära läks. Õudne!

Ma ei tea, kas saab juba öelda, et "elame huvitaval ajal", aga ma loodan siiralt, et kuhugi jääb alles ka see mull, milles mina elan.

P.S. See, mis Eesti poliitikas toimub on aga hoopiski kurb-naljakas. Mis vasakpööre? Mis mõttes? Näidake mulle, milline neist kolmest (IRL, SDE, KE) on "vasakpartei"? See, kuidas KE üleöö salongikõlbulikuks sai, on ka lõbus. Juhtkui oleks kuri Edgar hoidnud vangis kampa imetoredaid ja aususest pakatavaid poliitikukesi, keda "korralikud erakonnad" nüüd avasüli pantvangist välja aitavad. Hõissa! Nüüd saab kõik kohe kindlasti absoluutselt teistmoodi olema....
Samas kõik see viib välja samuti ideeni, et Eestis võiks kahe partei süsteem olla - saaks vähemalt aru, kes on kes. Selline selguseihalus viib vist omakorda välja Trumpi menu allikatele? Äärmused ei ole head, aga inimloomus ikka nende poole kipub. Inimkond vajab vaenlasi?

3 kommentaari:

  1. Jah, huvitavad ajad on ees.
    Muuseas, mu ema võiks olla ekre esikõneleja. Ja ma tegelikult mõistan teda ja seda, miks ta niimoodi arvab ja usub. Ja tegelikult saan aru ka sellest, miks võitis Brexit ja Trump. Ma arvan, et rohkem kui vaated on põhjuseks meediatarbimise muutumine.

    Katastroofi ma ei karda. Ameerikas peaks diktatuuri kehtestamiseks ikka väga palju veel muutuma.
    Eestis? kui just Toomi välisministriks ei panda, siis samuti ma kardinaalseid muutusi ei usu. Kõige ohtlikum tundub mulle sellest kambast hoopis Ossinovski, kelle senine tegevus on näidanud, et ta pooldab "rohkem riiki" ja tal on piisavalt võimu, et oma fantaasiad ka ellu viia.

    Muidu on meil eelarve üsna lukus, valimised ka varsti tulemas ja keski RRS on täitsa normaalsed tüübid.

    Põnev igaljuhul,


    Kahepartei süsteemi ma ei poolda ja olen selle vastu valmis isegi tänavale minema.

    VastaKustuta
  2. Meediatarbimise muutumine - täpselt! Internet on andnud võimalused ja hääle neile, kel seda varem pole olnud.

    VastaKustuta
  3. Anonüümne1:00 AM

    Jumal ja kurat on nagu ühe mündi 2 poolt, aga nad kipuvad pooli vahetama nii tundubki et jumal muutub kuradiks, aga kui oled mõlema poolt, siis ei muutu midagi. :)

    VastaKustuta