reede, märts 23, 2018

Ma lähen nüüd salaja sööma

Eile sattusin Internetis sellise reklaami peale: "Seda leiba ei pea salaja sööma!" Kuidas saab midagi sellist kellegi meelest ok olla? Samasse auku jookseb ühe poeketi reklaam, mida ma müügisaalis sageli kuulen: "Maksa iseteeninduses, siis ei saa teised teada, et sa toitud ka muust peale salatilehtede!"

Häbene seda, mida sa sööd! See on õige tee tervislike eluviiside poole. Söömine pole enam ammu nauding, sotsiaalne tegevus ega keha energiavajaduse rahuldamine - Suur Vend vaatab, mida sa suhu pistad ja häbistab kui vaja! Sul peaks häbi olema - sa oled paks, treenimata, ebatervislike eluviisidega ja sinna juurde sööd sa veel leiba! Võeh! Sinusuguseid on tülgastav vaadata!

Hiljuti lugesin vaatasin kosmeetikatööstuse konsumerismi toetavatest strateegiatest, kus põhiline on just seesama "sa oled ebatäiuslik"-mantra, mille kaudu üritatakse maha parseldada kõikvõimalikee totsikuid-potsikuid, millega seda ebatäiuslikkust varjata. NB! Mitte segi ajada sellega, et kosmeetika on paha-paha! Paha on see, kui sa kasutad seda alaväärsuskompleksist, kosmeetikat võib kasutada ka kunstieesmärgil, oma lõbuks jms. "Make up" vs "War paint" nagu laulis kunagi Shampoo. Ehk siis "tee end ilusaks" asemel "tee sellega, mida ise tahad!" Millegipärast rõhutatakse aga just seda esimest, võimalikult isikupäratut ühiskonna iluideaaliga sobituvat kasutusviisi. Ilmselt see müüb paremini, keskmine tarbija ei taha eristuda vaid olla üks "õigetest".

Panen lingi ka, kui kedagi huvitab. Youtuber Kimberly Clark - neile, kes ei karda dragqueene :)
Tagasi toitumise juurde. Kas see, kui reklaamid annavad märku, et salaja söömine on justkui täiesti tavaline asi, ei toida omakorda toitumishäirete tekkimist, mis niigi juba suur probleem on? Ei toeta pidevat üksteisega võrdlemist, mis on peamine enda õnnetuna tundmise põhjus paljude uuringute põhjal? Samal ajal räägib vähemalt see leiba promov ettevõte tervislikkusest...Kas vaimne tervis sinna alla ei lähe? Kõik need "patuvabad" küpsetised  - söömine kui patt. Meil on juba põlvkond, kes jälgib sünnist saati kaalu, võib-olla oleme meie viimased, kes seda imelikuks peame? Meenus see raamat.

Ma ei taha öelda, et tore oleks ühiskond, kus kõik ainult burgereid pugiksid, aga selline streteegia tervislikkuse promomiseks, kus inimesi ennast halvasti tundma ja teistega võrdlema õpetatakse ei meeldi mulle kohe üldse.

8 kommentaari:

  1. hih, see meenutab mulle, kuidas ma esimest korda ajakirjanduses seda toidusüü teemat nägin.

    loen mingist Times Magazine'ist vms kohast pealkirja, kuidas tänapäeval seostub toit paljudel süütundega ja mõtlen: nojah, on jah selliseid süütunnet tekitavaid toite. Pidades silmas näiteks foie gras'd, mille saamiseks koheldakse hanesid väga koledasti. või mingeid toiduaineid, mille saamiseks hävitatakse vihmametsa ja tapetakse organgutane. vähe siis ei tekita süütunnet.

    ja siis lugesin artiklit ja sain teada, et nad mõtlevad hoopis kaloreid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, ainuke tõsiseltvõetav põhjendus veganluse poolt on minu meelest eetiline, müts maha selliste inimeste ees, aga kõik muu, tõesti omaette religioon.

      Kustuta
  2. pmst kinnitab see mu muljet, et tervisest ja kitsamalt võttes söömisest on tänapäeval saanud üks tsiviilreligioone. nähtavasti on endale toidupiirangute seadmine nii oluline vajadus, et kui seda enam religiooniga õigustada ei saa, siis tuleb mingi ilmalik ettekääne leida.

    VastaKustuta
  3. Mingi hea põhjus enesepiitsutamiseks ja -piiramisaks peab ju olema, sadomaso ei kõlba, see seostub rohkem naudinguga.
    Mida Arni kirjutas uuskasinusest?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rimi automaatkassa reklaam ajab mind närvi. Ma armastan automaatkassasid, miks nad ei või neid normaalse ettekäändega reklaamida.. Näiteks: "Olen suhtlemisest ja inimestest väsinud. Sabas seistes tõmban ennast alati krimpsu nagu kuivanud kauna ja väldin kontakte.

      Ära piina ennast kauem! Mine iseteeninduskassasse ja isoleeru rõõmuga!"

      Aga ei, nii ei sobi, nii ei kõlba, parem on materdada mitte milleski süüdi olevaid šokolaade.

      Kustuta
  4. Anonüümne11:54 PM

    Kui arvad, et kõik on nii targad kui sina, siis eksid neid on mustmiljoon kes arvavad nagu neile räägitakse ja nad saavad nii ju targaks. Kõige selle taga on töö keegi saab palka ja mitte vähe ja selle jutu ja reklaami maksad sina kui ostja rõõmsalt kinni midaiganes sa ka ei osta. Kui ma neid inormaatilisi jutukesi kuulen, mõtlen neile näitlejaile kes peavad neid lugema ja sageli teevad nad ikka väga ebanormaalset häält või sellise targa häälega tuleb ebanormaalne jutt.

    VastaKustuta
  5. Päriselt on ühel poel selline reklaamlause. What the actual fuck? Nüüd ma olen nõus, et asjad on ikka täiesti pees.

    Ma pole ise kunagi poes asju lindile tõstes mõelnud, et mida teised minust mõtlevad. Kuigi prismas on imelik teiste ees aluspesu lindile panna. Ja kondoomid panevad ka nats punastama, aga toit...

    VastaKustuta