kolmapäev, märts 20, 2019

Ma ei ole su projekt

Kui olulistest teemadest on kopp ees, tuleb lihtsa elu poole pöörduda, lugesin siin Kerttu Rakke Küpsiseparadiisi teist osa ja mõtlesin, kas tal endal vastik ei ole neid ebameeldivaid karaktereid kokku keevitada. Üks neist tundus aga esmapilgul lausa selline, kelle kohta üleolevalt puhisesin - no selliseid inimesi küll olemas ei ole, kuni äkki päeva peale tabas mind ilmutus!

Niisiis, seal on üks kõrvaltegelane Maia, ühe põhitegelase sõbranna - selline, kel alati plaanid olemas ja kes on muidu toetav tükk. Üritab siis peategelast mingit kokandusvlogi tegema meelitada, aga too ütleb lõpuks ikka kindlalt ei, mille peale Maia kuidagi eriti valuliselt reageerib - suhted surnud päevapealt, feissaris blokk. Arutu ju?! Hiljem saab peategelane kokku ühe Maia endise tuttavaga, kes räägib, et too olla nö projektiinimene - valib kellegi omale projektiks, et end olulisena tunda, umbes nii, et suhtleb kellegagi ainult siis, kui tollel on probleeme, et neid siis lahendada, kui mured ära kaovad, kaob ka sõbranna ning oma projektiabist keeldumist võtab isikliku solvanguna. No ei ole selliseid imeinimesi ju!

Aga siis meenub mulle üks mu suhe, mis lõppes teiselt poolt sõnadega: "Mul on kahju sinu peale raisatud ajast!" Ma ei saanud sellest ütlusest väga aru, teisendasin selle oma peas umbes selliseks: "Sa ei meeldinudki mulle kunagi eriti, junn olid koguaeg!" Maia valguses lõi aga äkki pähe, et ehk ta mõtles seda hoopiski sõna-sõnalt - ta raiskaski minu peale oma aega, sest tal oli meie suhtele mingi kaugem eesmärk otsa keevitatud ja kui mina selle õnnestumisele kaasa ei aidanud, siis oligi tema poolt vaid asjatu ajakulu. Mina, naiivitar, eeldasin, et suhtleme selle tõttu, et sobime omavahel ausalt öeldes suhtlesime pigem selletõttu, et olukord soosis. No mul oli kogu suhte jooksul kergelt selline tunne nagu üritataks mulle midagi pähe määrida, aga arvasin, et ju lihtsalt on teisel selline kurnav suhtlemismaneer. Aga kui ta tegelikult tahtiski? Mida? Minust inimese teha? Pigem endale punkti kirja saada, et veel üks inimhingeke paturajalt päästetud?

Ma alati imestan, kui inimesed kirjutavad, kuidas suhted meid inspireerima peaks, meid arendama, meis parima välja tooma. Nojah, ma saan aru, et kaassõltuv suhe süstlaorjaga võib tõesti halba teha, aga siiski eelistan ma inimesi, kes on samasugused nagu mina. Kes ei inspireeri mind paremuse poole. Ma olen endaga niigi rahul. Ja see ei ole mingi "eksju, ma olen kõige ilusam, targem, eetilisem jne" vaid pigem "olen selline imelik loll põrsas, aga ikkagi täitsa armas". On see siis halb? Kunagi sain tõesti isegi kelleltki noomida, sest kasutasin elukaaslase kohta laulusõnu: "You´re not fine, but you´re mine!" Et kuda sa nõnda ütled teisele?! Aga ingliga ma ei oskakski koos elada. Samuti ei oskaks ma olla kellegi teise projekt, mida paremaks tuunida. Beyonce laulab ju ka "Let me upgrade you!" Tuleb mingi mees ja ütleb, et teeb minust parema minu, Marca versioon 2.0 - laitmatu välimus, kiiskavpuhas sisu, kas sa ei tahaks? Vist on miskit viga, aga ei taha. Mitte, et areneda ei tahaks, tahaks ikka, aga oma tingimustel, kui ise leian, et siit-sealt oleks midagi juurde vaja, mitte nii, et keegi osutaks mida ja kuhu.

Projektiks võiks ikka iseenda võtta, mitte oma sõbra, elukaaslase või lapse (lemmiklooma vist võib normaalsuse piirides?). Aga võib-olla on sellised enda tuunimisega juba ideaali saavutanud, on saabunud aeg maailm paremaks teha - ühe inimese kaupa?

8 kommentaari:

  1. See Beyoncé osa on loogiline, USA kultuuris on eriti tugev ju see hoiak, et naine ise tööl ei käi, aga kaitseb kodus tagalat ja inspireerib meest olema tema parim mina.

    Aga mina olen ise selline, kes kogu aeg tõmbleb ja pingutab, nii et eelistan küll mehi, kes on järjekindlad ja töökad. Ei pea muidugi ideaalne olema, aga need konkreetsed omadused on minu jaoks väga seksikad - ja ka inspireerivad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No sinu puhul on siis ka pigem nii, et tahaks lihtsalt endasarnast, kes siis juhtumisi on see edasipüüdlik.
      Ma olen pigem laisk. Mis ei tähenda küll seda, et tahaks endale kangesti diivanikaunistust koju, normaalselt toimiv inimene võiks ikka olla.

      Kustuta
    2. See ka et edasipüüdlikkus peab vist samuti sobivast valdkonnast olema. Võib ju ka näiteks "iga hinna eest Riigikokku tüüp" olla - ei saaks väita, et pole järjekindel või ambitsioonikas.

      Kustuta
    3. Jah, sarnased põhimõtted on muidugi olulised.

      Kustuta
  2. Suhted võivad inimeses vabalt parima välja tuua - kui see parim on jäänud varem tunnustamatuse ja hirmu taha kinni. Ja siis satub lähedale inimene, kes arglikule ütleb - anna minna, ma tean, sa saad hakkama, sa oled seda väärt! Minu esimene näitus sai tehtud tänu Morgiele, kes ütles "aga tee näitus". Ma ise poleks sellele mõeldagi julgenud. Inimene, kes toetab ja inspireerib, ongi minus parima välja tooja. Mitte see, kes mind oma äranägemise järgi painutada ja voolida püüab.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda küll ka jah, selle osa ma tõesti unustasin ära.

      Kustuta
  3. Suhted võivad inimestes välja tuua nii halva kui hea aga mina isiklikult eelistan, et mind aktsepteeritaks mu veidrustega koos ja seda praktiseerin teiste puhul ka. Olen olnud suhtes, mille lõppemise järel mulle ette heideti, et tema küll ootas aga kõigi koos oldud aastate jooksul ma siiski ei muutunud... Kannatas vaeseke kusjuures vaikides...

    VastaKustuta
  4. Mõtlesin siin vahepeal, et mul on hetki, kus ma lihtsalt mitu päeva ei suudagi midagi asjalikku teha (olen selline, kellel energiatase käib megalt üles-alla) - ja mu bf on mõistvuse musternäide, iial ei survesta, ei mõista hukka jne. Nii et see on teisipidi inspireeriv, tahaks ka suuta sama rahulikult öelda, et "sinu oma elu ju". 😁

    VastaKustuta