kolmapäev, aprill 08, 2015

Blogimaailma nostalgiat

Daki kirjutas täna sellest, et hakatakse valima parimat ajaveebi, sorry, blogi. Tema kui vanakoolinaine lisas loomulikult juurde, et "jälle". Ma usun, et enamik praegusi valijaid-kandideerijaid ei saa sellest aru, et mis mõttes, jälle? No tuletame siis meelde - näe, siin on midagi. Ja see on ainult viimane valimine, tegelikult korraldati seda esimest korda (mu meelest) 2006. aastal. Esimene pilk olemasolevatele kategooriatele ja me näeme kohe, et maailm on muutunud - 2008. aastal on meil selliseid blogikategooriad nagu "it ja tehnika", "kirjandus ja luule", "ühiskond ja poliitika" ja nende all on hulgim blogisid. Inimesed loevad selliseid asju! Nii, võtame ette käesoleva aasta - "moe- ja ilublogi", "beebiblogi", "elustiiliblogi" - kas te kujutate ette, et aastal 2008 selliseid kategooriaid ei eksisteerinudki? Siinkohal tekkis mul muide arusaamatus, sest olin aru saanud, et mood ja ilu võrdubki elustiiliblogiga, aga nüüd tuleb välja, et ei võrdugi. Loomulikult oli selliseid blogisid ka aastal 2008, aga need läksid ilmselt sinna "minu/meie elu" alla, mis nii täpselt teemat ei piira kui ilu või imik. Eks need kategooriad ole muidugi üsna meelevaldsed, praegustest kandidaatidest märkasin näiteks, et Rents olevat spordiblogija. No ma ei tea. Aga üldiselt kui vaadata kandidaate aastal 2008 ja aastal 2015, siis tuleb tunnistada, et aasta 2008 kandidaate tean ma paremini. Mõni neist kirjutab siiamaani, teisest on jäänud kaunis mälestus. Praegustel valimistel korduvad enam-vähem samad nimed erinevates kategooriates, eks selle taga on ilmselt konkursi (algne) välja kuulutamine kahes kindlas blogis, mille lugejaskond on siiski üsna homogeenne. Eks selle vastu ehk aitabki uue konkursi reklaamimine mitmetes erinevates blogides, mida ma siin justkui üritaks siis ka teha. Iseasi muidugi, kas teistsuguse maitsega inimesed üldse viitsivad hääletada kui tundub, et tegemist on pigem nn "teen-awards"-iga (see pidi kompliment olema). Millal muutus meie blogimaailm selliseks nagu ta praeguse blogikonkursi valguses paistab? Mu meelest siis, kui üks Skandinaavias resideeruv eestlanna hakkas sealsete blogijate eeskujul oma blogisse OTD (outfit of the day) pilte panema. Naljakas oli see, et tollaste blogide valguses tundus selline "blogimine" kuidagi arusaamatu tegevusena, aga näe kui popiks see mõni aasta hiljem läks, kes oleks võinud arvata! Mulle tundus hetkeks, et ma olen oma blogis seda asja ette näinud ja kirjutanud midagi stiilis "loodetavasti ei lähe meil moodi need Rootsis levinud nn elustiiliblogid, kus oma ostetud kleite pildistatakse", hakkasin seda otsima ja komistasin hoopis säärase kommentaari otsa kunagiselt Punapealt praegusest kristallkuuli blogist:
Muide, ma ükskord igavusest otsisin google'ist enda blogi nime ja seoses sellega leidsin üles ühe Postimehe väikese artikli. Seal räägiti blog.tr.ee-st ja sellest, millised blogid peale poliitiliste veel väga popid on. Ja seal oli ära märgitud sinu mustad prillid ja minu blogi. Ju sul ikka lugejaid jagub :)
Päriselt olid sellised ajad või? "Populaarsed peale poliitiliste"? Kujutate seda nalja ette? Sealtsamast leidsin ka lingi 2007. aasta ajaveebi valimiste tulemustele. Vaadake ja imestage.
Oh, ja nüüd leidsin veel postituse, kus ma aastal 2007 kirun seda ajaveebide valimist. Tagantjärele tundub see suisa kauni ja nostalgilise üritusena.

Ehk siis kokkuvõtteks tuleb jälle nentida, et ongi nii - "meie ajal oli ikka rohi rohelisem". Ilmselt mingi inimest iseloomustav karakteristik. Nagu mu vanaema tabavalt ütles, kui ma kord teatasin, et lähen kinno: "Kinno? Mida on seal vaadata? Head filmid olid "Tuulest viidud" ja "Helisev muusika", peale seda pole enam miskit tehtud."
Ahjaa, kel teema vastu huvi, lugege A. Makine "Tundmatu mehe elu". Täiesti võrratu raamat enam-vähem samast teemast, kuidas inimene jääb igaveseks nö "oma aega" kinni. Lisaks tabav sisevaade meie suure naaberriigi minevikku ja tänapäeva.

13 kommentaari:

  1. Oi, olid ajad :D

    Ma käisin nüüd värsked nominendid üle ja julgen öelda, et loen sealt umbes 5% mainitutest. Kõik ülejäänud on kas täiesti tundmatud või minu jaoks talumatult igavad/mõttetud. Ilu ja mood mind näiteks üldse ei huvita. Kui keegi oma tavalises blogis kirjutab, et kuulge, leidsin ühe hästi vinge šampooni - pärast pesemist kasvasid uued juuksed - siis see mind ei häiri. Igapäevaselt ilutoodetest küll lugeda ei vinni.

    O tempora o mores! Noored on peale kasvanud, huvid on teised.

    VastaKustuta
  2. Mind kusjuures ilu täitsa huvitab. Nooremana oli mul ikka hunnikute kaupa igasugu totsikuid-potsikuid, aga aastatega olen aru saanud, et kõik on enam-vähem üks ja sama jama ning see, mis sobib ühele, ei sobi teisele üldse, seega pole nagu mõtet neid ka reklaamida.

    VastaKustuta
  3. Kingituseks said parimad blogijaid märgistatud dressipluuse ja kruuse, mul siiani kõik kenasti kasutuses. Huvitav, mis auhinnad sel korral on? ilmselt ilusad, mingi dressipluusiga juba ootdi ei pildista :)

    VastaKustuta
  4. Jah, jah, jah kõigele, mis sa kirjutad. Ka 2008 olid tibiblogid olemas, aga need olid rohkem maailmavalu välja elamiseks, mitte ootd jaoks. Tehnika- ja poliitika-blogid on ka täiesti olemas, aga malluka lugejad ilmselt ei pea neid blogideks. Nii et on jah "teen awards". Ja las ta olla.

    VastaKustuta
  5. nüüd on see hääletus siin
    http://bestblog.ee/

    VastaKustuta
  6. Jaaa, ma olen ka täiega nõus, et vanasti oli blogides sisu palju rohkem. Kui mina blogimaailmaga liitusin, oli see veel mingisugune friikide perifeeria ning endale polnud ka veel päris hästi kohale jõudnud, kui avar paik see internet ikkagi on. Sõna "blogosfäär" polnud siis vist veel olemaski :)

    Mul on praegu ka blogi, kuid mitte eesti keeles ja ma, häbi tunnistadagi, pole sinna tänavu ridagi kirjutanud. Ühest küljest ei motiveeri kuidagi see musta auku tootmine (lugejaskond on võrdlemisi olematu - ma pole seda blogi muidugi reklaaminud ka), teisest küljest on filtrid ajaga nii tihedaks kasvanud, et ikka päris raske on avalikult avameelne olla. Ma täitsa proovisin blogida "nagu vanasti" - seepärast nii vähesed inimesed vastavast blogist teavadki, aga... ei saa, aju tõmbab pidurit :D

    Veidral kombel on blogimine kui nähtus mu jaoks natuke nagu ära labastatud nende outfiti- ja meigikraamiblogidega. Ma tean küll, et selle sündroomi ravi on lihtlabane "tee ise paremini", aga Vanu Häid Aegu niikuinii tagasi ei saa. Siis oli olemas teatav kuuluvustunne - iga suvaline klaviatuuri omav humanoid ei nimetanud ennast blogijaks, vaid oskus kirjutada oli veel oluline.

    Võib-olla tuleb blogimisrõõm mul kunagi veel tagasi, kui see temaatika on jäänud taas kord mingi kitsama ringi pärusmaaks :)

    VastaKustuta
  7. Aga huvitav, kas jääb? Kui kaua suudab vastu pidada keskmine reklaamiblogija, kes mingit erilist tungi kirjutamise vastu ei tunne? Äkki niikaua kuni ettevõtted blogidest kui reklaamikanalist loobuvad? Ega nad ilmselt loobu, nii odava hinnaga seda reklaami ju mujalt ei saa.

    VastaKustuta
  8. Kuidas on võimalik, et aasta 2015, naised korraldavad blogiauhindade jagamist ja feminismi kategooriat polegi? Ometi on meil selleteemalisi blogisid (ja blogijaid, kes ikka ja jälle seda teemat ka varbaga katsuvad) küll ja veel. Ai-ai-ai.

    VastaKustuta
  9. Eile näitas Pealtnägi lugu ühest näitsikust, kes teenib mitmendat aastat elatist sellega, et näitab youtubes, kuidas ta ennast meigib. Natuke kurb on, et juba selles vanuses peab hakkama ohkama- aga meie ajal..., ja vanasti...
    aga ma tunnen end tõepoolest dinosaurusena:)

    Ma ikkagi andsin oma hääled, et ka "seeniorite" põlvkonda esindada, ja Rents, pakkusin välja feminismikategooria ka:)

    VastaKustuta
  10. Seeniorblogi oleks ka hea kategooria... Vinguv vanainimene, kellele miski ei meeldi, eriti mitte praeguse aja noored :)

    VastaKustuta
  11. Mm, seeniorikategooria...
    Kõlab peaaegu nagu seenesoust.
    Aga jah, kuidas saab tehnikablogide kategooria kõrvale jätta? Ja filmiblogide?

    VastaKustuta
  12. Mm, seeniorikategooria...
    Kõlab peaaegu nagu seenesoust.
    Aga jah, kuidas saab tehnikablogide kategooria kõrvale jätta? Ja filmiblogide?

    VastaKustuta
  13. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta