neljapäev, oktoober 13, 2016

Kooliarst

"Emme, meid kutsuti täna kõiki kooliarsti juurde!"
"Jah? No ja mis tehti siis seal?"
"Puuke otsiti!"

Eks ma vist ole pikkade juhtmetega jah. Hakkasin siis uurima, et no mismoodi neid puuke küll otsiti - kamandati kõik kambakesi paljaks või (sest kooliarstil käiakse endiselt kambakesi, küll sooliselt eraldatud kampadena, aga ikkagi) - puuk võib ju igal pool olla. Selle peale Mini jäi veidi mõttesse ning teatas siis, et ikka täid olid need, keda otsiti, mitte puugid.

Jah, need armsad täid, keda igal aastal lasteaedadest ja koolidest leitakse. Mina ei tea, milline üks täi on (sest ema ajas ju mul laagrisse minnes juuksed maha - tol ajal oleksin ilmselt täiu eelistanud) ja seega olen alati hirmul, et äkki minu omal ka leitakse. Ei leitud. Öeldi ainult, et spiraaljuuksekumm lõhub lapsel juukseid?! Ühel tüdrukul aga leiti, tema lahkus koolist nuttes enne tundide lõppu. Oeh, kas tõesti ei saaks seda asja kuidagi diskreetsemalt ajada? Noh, ilmselt tuleb "täikandja" lõpuks ikkagi välja, aga niimoodi kõigi ees "vahele jääda" on ilmselt hullem.

Seletasin siis lapsele, et täid ei näita mustust ning see tüdruk polnud milleski süüdi...kuid ära igaks juhuks talle oma pead väga lähedale pane. Mis teha, nii see on ju, kuigi palju etem oleks ilma "elava näiteta" rääkida, miks üksteisele kamme ega patsikumme kasutada ei anta.
Kooliarst lihtsalt on oma olemuselt hoopis vähem diskreetne kui ülejäänud arstid, kellega elu jooksul kokku puutud (loodetavasti on erandeid ikka vähe).

Meenutasin Minile enda kooliarsti kogemusi...Pulgaproov tuleb kõigile tuttav ette? Üks õnnetu tõmbab püksid alla ja tädi torkab talle puust pulga tagumikku, samal ajal kui teised šokis oma korda oodates pealt vaatavad? Usse vist otsiti. Pärast saadeti kõik klassi tagasi ja kooliõde tuli ning hõikas ukse pealt mõned nimed, kes siis pidid tema juurde tagasi minema, ilmselt rohtude järele - kõigil oli selge, et ahhaa - neil olid ussid!
See, kuidas kõigi nähes hurjutati last, kelle varvaste puhtus kehtivale standardile ei vastanud - laitus mõjub ju kõige paremini, kui seda masside ees teha! (See ei olnud mina, ausõna...ja usse mul ka õnneks polnud).

Minu lugu on ilmselt erandlikum, nimelt vaadati meil kuskil keskkoolis rühi sirgust, noh, sel ajal teadagi, on kehavormid juba üsnagi välja arenenud. Kuna arstikabinet asus meie koolis esimesel korrusel otse peaukse kõrval, kus jõnglased ja ka veidi vanemad aega veetmas käisid, siis palusin arstil privaatsuse huvides kardin ette tõmmata. Vastas ta sellised minu jaoks legendaarsed sõnad: "Mida sa siin häbened, need ju oma kooli poisid!" Mulle ei tundunud, et ta oleks kahtlasevõitu nalja püüdnud teha, lihtsalt ei viitsinud rulood alla tõmmata vist. Igatahes olen sama põhjendust kasutanud hiljem variandis "oma linna mehed - mis siin ikka häbeneda?!" Loomulikult ei olnud ma ka tookord kabinetis üksi ja pidin poolpaljalt enda läbivaatust ootama. Ma ei tea, inimestel on kuidagi välja kujunenud, et teatud kehaosi, mis muidu peidus on, üritatakse ka alasti olles kätega varjata. Püksid olid mul jalas, aga käed panin ikka rinnale risti. Arstitädi pahandas jälle: "No mida sa varjad seal, teised hoopis kadestavad sinusugust!" Ma ei tea, kas samal ajal teises nurgas sama poolpaljalt kannatanud klassiõde kadestas, aga mina tahtsin küll, et põrand mu neelaks...Loo puänt oli see, et leidus ka üks minust kangem klassiõde, kes sellisele kohtlemisele vastu hakkas - nimelt julges ta väita, et selgroo kõverust saab väga hästi vaadata ka nii, et vaadeldavale rinnahoidja (ja väärikus) alles jäävad. Arst muidugi ei tahtnud sellest kuuldagi ning too klassiõde vist jäigi järele uurimata, hiljem lasi ta lahti kõlaka, et kooliarst on räpane lesbi.

Mina ei tea, kas oli, aga igatahes on mul tunne, et kooliarst on veendunud selles, et lapsed on ühed privaatsusõiguseta inimesed. (Sõjaväekomisjoni kohta olen ka sarnaseid jutte kuulnud, aga seal pole ma ise juures olnud ja las neid jutte vestavad teised.)


14 kommentaari:

  1. Kas sa ei käinud ka Tammes? Sest meile seal küll pulka perse ei topitud. Ja teiste ees poolalasti olemist ma ka ei mäleta, aga see võib vabalt olla lihtsalt ununenud, sest mind ei huvitanud sellised asjad.

    VastaKustuta
  2. Minu koolis käis täpselt samamoodi. See pulga tagumikku torkamine oli kõige alandavam, sest kõik teised seisid seal kohe kõrval. Ma mäletan, et kunagi keegi kiikas, et kuidas see käib, mispeale kooliarst ütles, et karistuseks palub ta nüüd kõigil teistel vaadata, kuidas temal kakaproovi võetakse ning lasigi kogu kambal vaadata kui selle tüdruku kord kätte jõudis.

    VastaKustuta
  3. Kohe, kui lugesin sõna "pulgaproov", käis judin kehast läbi. See on üks lapsepõlvemälestus, millest hea meelega loobuksin. Koolis meil sellist proovi ei tehtud, aga kui klassiga Väimela ujulasse sõitsime, pidime küll järjekorras tagumiku ette keerama.
    Meil vist keegi ussidega vahele ei jäänud, seega häbi tundsime solidaarselt üheskoos.
    Õnneks käisime ujumas harva.

    VastaKustuta
  4. ma oma kooliajast kah ei mäleta, nii et ma jõudsin juba mõtlema hakata, et äkki on see mingi Tartu eri.

    Selgroo kõverust vist küll mõõdeti millalgi palja ülakehaga, aga me olime siis väikesed, nii et palja ülakehaga silkasime ka rannas ringi, see ei tundunud midagi erilist. Põhiline, et kooliarst tegi kopsuproovi.


    VastaKustuta
  5. Siinkohal pean vist õnnelik oleme, et meil väikeses maakoolis jäeti meile inimväärikus alles. Mõõdeti/kaaluti küll kõiki järjest ühes ruumis aga siis me olime liiga noored, et neile kuidagi reageerida. Pulgaproovi tehti ka kuidagi diskreetselt. Hiljem gümnaasiumis ühekski protseduuriks lahti riietuda ei tulnud.
    Natuke häirivam oli hambaarst koolis. Ta õnneks ei ravinud seal aga vaatas hambad üle aukude korral käskis arstile pöörduda. Enamikul neist "hambaaukudega" kaaslastest hiljem kliinikus küll hambaauke ei tuvastatud.
    Huvitav kas täiskasvanutega käitusid need arstid samamoodi kui koolilastega? Või oli lihtsalt mingi suhtumine, et "laps pole inimene"?

    VastaKustuta
  6. Rents: Tammes jah, ilmselt kunagi peale meid lõpetati see pull ära, sa ju noorem inimene.

    VastaKustuta
  7. Kooliajast "pulgaproovi" ei mäleta üldse, seega olen selle mälestuse kas ära blokeerinud või meile ei tehtudki seda, aga lasteaias võeti küll proov, kuid isegi siis tuli proov võtta vanemail kodus ja tikutopsis lasteaias olevale arstile tuua.

    Kaaluti-mõõdeti ka meid ühise kambana ning eks see tekitas omajagu piina kõigile, eriti hiljem, millal hakati juba intiimküsimusi esitama ja endiselt kutsuti arstile korraga vähemalt 3 tüdrukut korraga (õnneks ei kutsutud poisse samal ajal, kuigi kutsuti klassinimekirjade alusel). Ja miks need arstikabinetid alati staadioni vms õueala kõrval peavad olema ja miks kooliarstid kuidagi kardinaid sulgeda ei oska?

    VastaKustuta
  8. Kati: mul ema rääkis nende tikutopsidega seoses, et neil omal ajal leidus ikka neidki, kel tikutops kotis kuidagimoodi lahti läks...ning hiljem med.õena töötades mäletab ta seda, kuidas mõni geenius arvas, et no tikutopsist ikka ju ei piisa ja tõi kolmeliitrise purgiga seda kraami...

    VastaKustuta
  9. Ma hakkasin ka juba kahtlema, kas ma lihtsalt olen mälust kustutanud pulgaproovi? Aga ei, meil seda polnudki. Tikutopsiga tuli junnijupp kooli viia. Aga täisid otsiti meil küll ka lausa klassiruumis, kooliõde käis lihtsalt kõik pinkide reavahed läbi ja vaatas kõigi kõrvataguseid.

    Õnneks oli meie koolis pikka aega kooliarst, kes (vähemalt minu mäletamist mööda) liiga piinlikke situatsioone ei tekitanud.

    See-eest on mul elavalt meelde jäänud tund kooliõega. Poisid aeti minema ja umbes 12-aastased tüdrukud jäid ... ma ei oska seda tunni nime nimetada. Ma kahtlustan, et kooliõde isegi ei teadnud, millest ta meile rääkima peab. Menstruatsioonist või rasestumisvastastest vahenditest või üldse inimese füsioloogiast? Igatahes andis ta meile, enne kui üldse midagi rääkis, paberitükid ja ütles, et me kirjutaksime küsimusi. Ega sealt midagi tarka tulnud, üks küsimus oli näiteks, et kuidas vesipead sünnitatakse. Kokkuvõttes oli kogu tund äärmiselt piinlik (sest kooliõde, pensionieelikust mutt, oli ise piinlikkusse suremas) ja sealt ei saanud keegi vist mitte ühtegi tarkusetera.

    VastaKustuta
  10. Lendav: meil oli ka see "menstruatsioonitund", mingi tampoonifirma sponsoreeris ja sealne esindaja pajatas, tund ise oli ok, aga organiseeris asja meile pensionieelikust bioloogiaõps ning tema oli küll väga ähmi täis, kui üks noormees teatas, et tema tahab ka kuulata - mis see siis on, et plikadele räägitakse ja poistele mitte! Lõpuks saadi see poiss ikka klassist välja, aga mulje jäi küll selline, et tegemist on teemaga, millest vastassugu mingil juhul kuulda ei tohi.
    Sama õps andis meile ka inimeseõpetust ja kui tuli see nabaalune teema, käskis kõigil kodus ise lugeda. Too sama riukalik poiss, keda tampoonid huvitasid, tõstis järgmises tunnis käe ja teatas, et tema luges küll, aga mitte ei saanud aru ja kas pai õpetaja äkki ikka räägiks üle need asjad. Selle peale läks proua õpetaja näost punaseks ja suundus taharuumi rahunema...Täpsemalt ei seletanudki keegi toona (hiljem leidus ka kompleksivabu õpetajaid õnneks).

    VastaKustuta
  11. Aga miks te politseid ei kutsunud....?????

    Mina ei mäleta miskit sellist. Mul on küll väga vilets ja väga valiv mälu, kõik halva unustab kiiresti ära. Aga ei koolist, ei noorukite polikliinikust ega sõjakomissariaadist ei jäänud mul mingit traumaatilist arsti-kogemust.

    (Küll aga kooli hambaarstist.)

    VastaKustuta
  12. Aga rõõm on täheldada, et arstide kutse-eetika on vahepeal paranenud.

    VastaKustuta
  13. Meil räägiti ikka linnalegendi, kuidas kooliõele oli pärast tikutopsi aktsiooni koti jooksu tehtud. Selle varga üllatus võis küll piiritu olla kui saaki ülevaatama hakkas :D.No ja vähemalt ei saanud ta öelda, et s...agi ei saanud :D.

    VastaKustuta
  14. Pulgaproove meilt küll ei võetud, taevale tänu! Mulle ei meeldinud tegelikult ka see kooris kaalumine ja mõõtmine. Kasvasin ruttu pikaks ja see tundus mulle nii imelik! Rääkimata kahest tüdrukust, kes olid ülekaalulised ja pidi taluma seda, et kui ülejäänud kamp kaalus 35 kilo, siis nemad kaalusid 20 kilo rohkem. See oli vist kõikehõlmav nõukogude matslikkus, mis tollal lokkas.

    VastaKustuta