neljapäev, oktoober 27, 2016

Tsirkus tuli linna!

Tänasest lehest jäi silma Tartus toimunud meeleavaldus, kus protesteeriti loomade tsirkuses  kasutamise vastu. Mu meelest väga õige ja tore, et nii palju rahvast kokku tuli! Ise ma sellest algatusest ei kuulnud ja ei hakka siin vastu rindu ka taguma, et oleks teadnud, oleks läinud, aga vähemalt ei toeta ma tsirkust. Sama tsirkuse reklaamleht oli pandud ka lasteaia seinale ning väiksemad flaierid laste kappidesse. Viskasin enda lapse kappi pandu kohe ära, kuigi silma jäi tõesti, et lausa "ZOO tsirkus", kuid ma poleks tulnud selle peale, et "etenduses astuvad üles nelja tõugu ahvid, rebased, polaarsed husky koerad, roosa pelikan, kaks suurt krokodilli, okassiga, punakoaatid ehk ninakarud, valged tuvid, kährikud, tuhkrud, koolitatud puudlid ja sebrad.". Mulle on millegipärast mulje jäänud, et metsloomade tsirkustes kasutamine on meil ammuilma keelatud, aga ju siis see nõnda pole. Lasteaia kaitseks võib öelda, et vähemalt meie rühma õpetajad on tsirkusevastased ega soovi lapsi viia üritustele, kus "tantsivaid karusid" näidatakse, jagatavat reklaami vist siiski tõkestada ei saa, on meil ju sõnavabadus ning ise tead, millest end mõjutada lased.

Mis on üldse tsirkuse fenomen? Räägin nüüd siin konkreetselt ainult enda kogemusest, kuid mulle tundub, et tsirkus on rohkem kanda kinnitanud slaavi kultuuriruumis kui meil. Nõuka-ajal sai telekast vene tsirkust kaeda, eks laps ikka vaatas, sest teleprogrammiga polnud siis ju priisata. Praegusel ajal näidatakse 1. jaanuaril Monaco tsirkust, mis on vist igati tsiviliseeritud asi, loomi ei ahistata, ainult akrobaadid teevad kaelamurdvaid trikke, kuid ka see ei paelu mind piisavalt, et teleka ette istuksin. Tsirkus, tuttidega hobused, läbi põleva rõnga hüppavad tiigrid, totakad klounid, seostuvad mulle alati valgete lehvikestega väikeste vene plikadega, kes kooris "Urraaa, tsõrk!" kisavad. Sama teema nagu karussellidegagi. Omal ajal käisin ma tsirkuses vaid ühe korra. See oli Tartus vist mingi legendaarne värk, sest sama mälestus on paljudel minuvanustel. Tsirkus asus Annelinnas, kanalist üle tee, minu kui Tammelinna lapse jaoks oli see juba ulmeline maailma lõpp. Mäletan leierkastimeest kurja ahviga, kellega sai pilti teha, kuid pidi valvama, et loom ei näksaks, mina ei julgenud. Lisaks oli pisikeses basseinis jõehobu, teda ma isegi ei mäleta, ilmselt ma ei näinud üle basseini ääre, kuid tean, et jõehobu pidi seal olema. Ainuke selge mälestus on mootorratturitest, kes sõitsid ümmarguse puuri sees (sellel asjal on ju oma nimi ka, aga ei tule meelde hetkel) - see tundus lapsele uskumatult ohtlik värk ja pakkus närvikõdi. Kuna telgis oli õudne heitgaasilehk, siis vanaema vedas mu sealt enne esinemise lõppu välja ka. Ma ei tea, kas me muud ei vaadanudki, kuid meeles mul rohkem küll ei ole. Enda lapsi pole ma tsirkusesse kunagi viinud ning olen alati seletanud, et ükski loom ei tee tsirkust vabatahtlikult.

Oo, praegu meenus, kuidas meil käis ükskord koolis tsirkus! Karu aeti mööda tagatreppi kolmanda korruse aulasse ja puha. Mõmmi olevat pingutuse peale trepile kakanud. Võib-olla oli see kuulujutt, aga illustreerib sobivalt kogu üritust. Kloun oli ilus tõmmu kutt. Üks varaküps klassiõde läks temaga tutvust sobitama ja sai klounilt kingiks kummiga punase nina. Ahh, romantika!

Mulle meeldib Postimehe meeleavalduse-galeriist neiu, kelle plakatil on tekst "Võta kokku ennast! Loomatsirkus on nii-nii eelmine sajand!" Mu meelest ka. Enne seda kui tulid loomad (no ilmselt nemad olid ka tegelikult samaaegselt), olid ju puudega inimesed. Tsirkuse-värdjad või circusfreaks, nagu see sõna inglise keeles siiani tabavalt kõlab. Sai igasugu "värdjaid" näha ja nende üle naerda. Kas me praegu kujutaksime seda endale ette? Enamus ilmselt mitte. Häbi mõeldagi seesuguse asja peale. Seega võib ehk loota, et ka loomade kasutamine tsirkuses muutub peagi samasuguseks häbiasjaks.

P.S. Mis värk nende klounidega on? Miks neid kartma peaks? Varem kui ma 9GAG-is surfasin, siis ikka imestasin ameeriklaste imelike foobiate üle, kuid nüüd paistab, et see on üle ilma levinud. Kas seos on Rob Zombie uue filmiga "31"? Robi muusika mulle meeldib, aga sellest piinamise- ja verelembusest ma küll aru ei saa, ise veel taimetoitlased ja puha...Aga, et klounid kuskiltotsast õudsed oleksid, ma küll ei tunne. Kas Piip ja Tuut on hirmuäratavad?!

8 kommentaari:

  1. Viimase aja klounihüsteeria pärineb mingist hiljutisest rünnakust. Ma ka täpselt sisu ei tea, pole viitsinud uurida, aga mingi hägune teadmine nagu on. Mulle on klounid lihtsalt vastumeelsed, hirmu nende suhtes pole. Minu jaoks on nad mingid õudselt tüütud rumalad tegelased, kes annavad üksteisele jalaga tagumikku ja see peaks nagu jõle naljakas olema. Pole ju. Ja ma alati kardan, et kui ma olen kusagil, kus on mõni kloun, tuleb ta minu juurde ja tahab minuga mingit klouniasja teha. Noh et ma peaks kaasa lööma milleski. Võeh, hirmus.

    Mis aastal see tsirkusevärk Tartus oli? Ma mäletan ainult mingit kahtlast mälupilti just sellest tossu täis telgist ja silindri sees sõitvatest motikatest. Mul oli mingi kohutav hirm, et äkki ma panen näpud sinna äärele ja nad sõidavad neist üle. Ühtegi looma ega muud asja ma ei mäleta.

    VastaKustuta
  2. Mäletan seda mootorratturite puuri mäletan Annelinnas, mu meelest oli jube äge! Midagi muud sellest tsirkusest meeles pole, karust koolis rääkimata.
    Pärnus mõned aastad tagasi käis väga lahe tsirkus linnaservas. Mäletan, et mul oli kõva eelarvamus, aga sain meeldivalt üllatatud: väga osavad akrobaadid ja küllaltki naljakad klounid. Loomadest olid ainult puudlid, kes minu arvates on edevad ja tööhuvilised loomad, nii et nende töötegemine vast väga piinamine ei ole. Aa, hobused vist ka ikka olid. Ma ei usu, et hobustel väga halb elu tsirkuses on, ikka ju saavad telgi kõrval rohtu näksida ja peremeestega ümbruses jalutada.
    Krokodillid jms metsloomad tsirkuses on jah nõme. Kuigi kui juba protestida, siis ma protestiks pigem Balticovo kanakasvatuse jms massloomatootmise vastu.
    Mis klounidesse puutub, siis väga suurepäraseid lavastusi on olemas. Mulle väga meeldis Slava Polunini lumeshow https://www.youtube.com/watch?v=Zka2NwXQQa0 (pikk versioon on ka leitav ja ETVs on näidatud).

    VastaKustuta
  3. Ma ei kujuta ette, mis aastal see tsirkus seal Annelinnas olla võis. Ega jah, palju rohkem tuleks protestida, aga eestlastele pole see kuidagi loomuomane vist.

    VastaKustuta
  4. Juhtusin hiljuti nägema telesaadet, kus esines trikke tegev koer, täiesti tsirkusevääriline peni. See koer vahtis omanikule õnnelikult suhu ja kogu tema keha paistis ootavat, mida vahvat ma nüüd teha saan, et omanikku rõõmustada? Sellised koerad võiksid ikka tsirkuses olla, kes trikitööst rõõmu tunnevad. Sarnaselt Ritsikule arvan ma, et hobustel vast ka halvasti ei lähe, aga krokodill või suured kassid tsirkuses - ei mitte! Pigem sead, need pidavat ka õpetatavad olema ja inimese rõõmustamisest rõõmu tundma.

    Lapsepõlvest (natuke varem kui Sinul, tundub mulle) on meelde jäänud tubane tsirkus vist raudteelaste klubis. Seal olid päris vaimukad klounid ja vist ka mingi loom, äkki koer. Isaga käisin suure-telgi-tsirkuses enne, kui keegi aru sai, et ma ei näe, seetõttu mäletan sellest ainult värvilaike hämaruses ja tolmu. :)
    Mitte-loomatsirkusesse läheksin lastega küll, minu meelest on akrobaadid ja klounid täiesti vaatamist väärt nähtus.

    VastaKustuta
  5. soome on kuskilt tulnud kurjade klounide teema, ma ei ole viitsinud otsida, kust, tõenäoliselt ameerikast. et klouniks maskeerunud inimesed ehmatavad ja hirmutavad möödakäijaid, ajavad neid taga hokikeppidega või kirvestega vms, hüppavad ootamatut sõiduteele jms. viga nad minuteada kellegile teinud ei ole, eesmärk näikse olevat inimesi ehmatada ja hirmutada.

    VastaKustuta
  6. jah, seda sama klounipaanikat ma mõtlesingi, levima hakkas ta tõesti ameerikast, aga miks just nüüd ja praegu?

    VastaKustuta
  7. http://www.delfi.ee/news/paevauudised/valismaa/soome-politsei-on-saanud-teateid-vahemalt-kumnest-kurja-klouni-juhtumist?id=75981741
    augustis hakkas meerikamaal levima, nüüd siis jõudnud siia...

    VastaKustuta
  8. no seal ju ka ei öelda, et miks. Ise kahtlustan ikka seda http://www.imdb.com/title/tt3835080/

    VastaKustuta